Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je metaverse? 5 neobičnih činjenica koje morate znati

Što je metaverse

Metaverse je pojam koji sve više ulazi u naš svakodnevni rječnik, ali što je metaverse zapravo? Ukratko, metaverse je digitalni svijet koji kombinira virtualnu stvarnost (VR) i proširenu stvarnost (AR) kako bi stvorio interaktivne 3D prostore gdje korisnici mogu komunicirati, raditi, igrati igre i mnogo više. To je budućnost interneta, mjesto gdje online zajednice mogu živjeti u potpuno novim dimenzijama.

Zašto je metaverse tema koja sve zanima? Zato što obećava transformirati način na koji radimo, družimo se i zabavljamo. Od metaverse igara do virtualnih ekonomija i digitalnih identiteta, mogućnosti su gotovo beskrajne. Metaverse primjena već sada utječe na mnoge aspekte našeg života, a metaverse kompanije ulažu milijarde u njegov razvoj.

U nastavku ćemo istražiti pet neobičnih činjenica o metaverseu koje možda niste znali. Pripremite se za iznenađenja dok istražujemo ovaj fascinantni digitalni ekosustav!

1. Metaverse ima svoje ekonomije

Jedna od najfascinantnijih karakteristika metaversea je postojanje virtualnih ekonomija koje funkcioniraju slično kao stvarne ekonomije. U metaverseu, korisnici mogu stvarati, kupovati i prodavati virtualnu robu i usluge koristeći digitalne valute. Ove virtualne ekonomije omogućuju trgovinu unutar metaversea, stvarajući potpuno novi način zarade i interakcije u digitalnom svijetu.

Virtualne ekonomije koriste digitalne valute poput Bitcoina, Ethereuma i specifičnih metaverse valuta poput SAND (koristi se u The Sandboxu) ili MANA (koristi se u Decentralandu). Ove valute omogućuju korisnicima da kupuju zemljišta, građevine, odjeću za avatare, pa čak i digitalnu umjetnost. Trgovina u metaverseu često uključuje razmjenu digitalnih dobara putem blockchain tehnologije, što osigurava sigurnost i transparentnost transakcija.

Jedan od zanimljivijih primjera uspjeha u metaverse ekonomiji je slučaj digitalnog zemljišta. U Decentralandu, digitalno zemljište se prodaje po astronomskim cijenama. Primjerice, jedan korisnik je kupio parcelu za više od 900,000 dolara! Ova nevjerojatna transakcija pokazuje koliko su ljudi spremni uložiti u virtualni svijet, vjerujući da će vrijednost njihove imovine rasti kako se metaverse razvija.

metaverse razvija ekonomije u kojima pojedinci mogu zaraditi
Ekonomije u metaverseu nisu samo virtualne igre, već stvarne prilike za zaradu koje preoblikuju globalno tržište.

2. Možete posjedovati digitalnu imovinu

Posjedovanje digitalne imovine postalo je stvarnost zahvaljujući tehnologiji nezamjenjivih tokena (NFT-ova). NFT-ovi su jedinstveni digitalni tokeni koji predstavljaju vlasništvo nad određenim digitalnim ili fizičkim objektom. Oni su pohranjeni na blockchainu, što osigurava njihovu autentičnost i vlasništvo.

NFT-ovi su digitalni tokeni koji koriste blockchain tehnologiju kako bi verificirali vlasništvo nad digitalnom imovinom. Svaki NFT je jedinstven i ne može se zamijeniti za drugi token, što ga čini idealnim za reprezentaciju jedinstvenih digitalnih predmeta poput umjetnina, glazbe, videozapisa, pa čak i virtualnih zemljišta. Kada kupite NFT, postajete vlasnik tog digitalnog predmeta, što vam daje prava na njegovo korištenje, prodaju ili prikazivanje.

Jedan od najpoznatijih primjera NFT-ova u metaverseu je virtualna umjetnost. Digitalni umjetnici koriste NFT-ove kako bi prodavali svoje radove po visokim cijenama. Na primjer, umjetnik Beeple prodao je svoj digitalni kolaž za nevjerojatnih 69 milijuna dolara na aukciji u Christie’su. Također, poznati su primjeri virtualnih avatare i odjeće koji se prodaju kao NFT-ovi unutar igara i društvenih mreža unutar metaversea.

metaverse nudi brojne prilike za poslovni razvoj i zaradu
Umjetnost u metaverseu pomiče granice kreativnosti, pretvarajući digitalne kreacije u vrijednu imovinu koja može nadmašiti cijene tradicionalnih remek-djela.

Prodaja digitalne imovine putem NFT-ova postala je profitabilan posao za mnoge ljude. Kreatori mogu stvarati jedinstvene digitalne predmete i prodavati ih na tržištima kao što su OpenSea, Rarible i Foundation. Kupci mogu preprodavati ove NFT-ove po višim cijenama, stvarajući tržište slično tradicionalnim aukcijama i trgovinama umjetninama. Također, posjedovanje popularnih NFT-ova može donijeti prihod kroz licenciranje i korištenje u različitim metaverse aplikacijama i igrama.

3. Metaverse koristi naprednu tehnologiju

Jedan od ključnih elemenata metaversea je uporaba virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR). VR omogućuje korisnicima da se potpuno urone u digitalni svijet pomoću VR naočala i slušalica koje stvaraju osjećaj prisutnosti u 3D prostorima. AR, s druge strane, nadopunjuje stvarni svijet digitalnim elementima putem uređaja kao što su pametni telefoni i AR naočale. Kombinacija VR-a i AR-a stvara interaktivna i uranjajuća iskustva koja su temelj metaverse aplikacija.

Metaverse se oslanja na niz naprednih tehnologija kako bi funkcionirao. Blockchain tehnologija igra ključnu ulogu u osiguravanju transparentnosti i sigurnosti transakcija, omogućujući stvaranje i razmjenu digitalne imovine poput NFT-ova. Umjetna inteligencija (AI) koristi se za stvaranje inteligentnih avatara i poboljšanje interakcije unutar metaversea. Ostale tehnologije poput 5G mreža omogućuju brzu i stabilnu povezanost, dok napredni grafički procesori (GPU) omogućuju stvaranje vizualno impresivnih virtualnih svjetova.

Jedna od zanimljivih tehnoloških inovacija u metaverseu je uporaba haptičke tehnologije, koja omogućuje korisnicima da osjete dodir u virtualnom svijetu. Haptika koristi posebne rukavice i odijela koja prenose osjete na kožu korisnika, stvarajući realističan osjećaj dodira. Također, napredak u tehnologiji senzora omogućuje praćenje pokreta cijelog tijela, čime se povećava realističnost i interaktivnost u metaverse igrama i aplikacijama.

4. Društveni život u metaverseu

Društveni život u metaverseu obuhvaća niz aktivnosti, od razgovora s prijateljima putem virtualnih avatara do sudjelovanja u velikim online zajednicama. Korisnici mogu prisustvovati virtualnim događajima, poput koncerata, izložbi i konferencija, bez napuštanja svojih domova. Metaverse omogućuje stvaranje digitalnih identiteta, što ljudima daje slobodu da se izraze na nove i kreativne načine.

metaverse redefinira načine na koje komuniciramo jedni s drugima
Društveni život u metaverseu redefinira ljudsku interakciju, stvarajući dublje i intenzivnije veze u virtualnom prostoru nego ikad prije u stvarnom svijetu.

Jedan od najpoznatijih primjera virtualnih događaja je koncert Travis Scotta u igri Fortnite, koji je privukao milijune gledatelja diljem svijeta. Slično tome, Burning Man, poznati festival, ima svoju digitalnu verziju u metaverseu, omogućujući sudionicima da se druže i sudjeluju u interaktivnim instalacijama. Postoje i specifične zajednice unutar metaversea, poput onih posvećenih umjetnosti, igricama ili profesionalnom umrežavanju.

Jedna smiješna priča dolazi iz VR igre Rec Room, gdje su korisnici organizirali virtualnu svadbu, uključujući sve elemente prave ceremonije, od gostiju do plesnog podija. Ovakvi događaji pokazuju koliko se društvene interakcije mogu prilagoditi i evoluirati unutar metaversea, pružajući nove načine za povezivanje i zajedničke aktivnosti.

5. Metaverse ima stvarne ekološke učinke

Metaverse ima potencijal za značajan utjecaj na okoliš, kako pozitivan tako i negativan. Pozitivni utjecaji uključuju smanjenje potrebe za fizičkim putovanjima, jer se mnoge aktivnosti mogu odvijati virtualno, što smanjuje emisije ugljičnog dioksida. Međutim, negativni utjecaji uključuju veliku potrošnju energije za održavanje servera i tehnologija koje podržavaju metaverse.

Neke kompanije koriste metaverse za promicanje ekoloških inicijativa. Primjerice, virtualne konferencije i sastanci smanjuju potrebu za fizičkim okupljanjima, čime se smanjuje emisija stakleničkih plinova. Također, organizacije poput Earth Fund koriste metaverse za edukaciju o zaštiti okoliša i podizanje svijesti o klimatskim promjenama kroz interaktivne virtualne događaje.

Dok metaverse nastavlja rasti, održivost će postati ključna tema. Potrebno je razvijati energetski učinkovitije tehnologije i poticati korištenje obnovljivih izvora energije za napajanje metaverse infrastrukture. Uz pravilno upravljanje, metaverse može postati platforma koja ne samo da poboljšava naš digitalni život, već i pozitivno utječe na okoliš.

Metaverse: Korak u digitalnu budućnost

Metaverse je fascinantan digitalni svijet koji koristi naprednu tehnologiju, stvara vlastite ekonomije i omogućuje jedinstvene društvene interakcije. Kroz ovaj tekst smo otkrili pet neobičnih činjenica koje pokazuju koliko je metaverse dinamičan i pun mogućnosti. Od virtualnih ekonomija i digitalne imovine do naprednih tehnologija poput VR-a, AR-a i blockchaina, metaverse predstavlja budućnost interneta.

Pozivamo vas da istražite više o metaverseu i njegovim brojnim primjenama. Možda ćete otkriti nove načine za interakciju s drugima, zaradu kroz digitalnu imovinu ili čak sudjelovati u velikim virtualnim događajima. Metaverse nudi neograničene mogućnosti za učenje, zabavu i poslovanje.

Često postavljena pitanja (FAQ)

1. Što je metaverse i kako funkcionira?

Metaverse je virtualni svijet koji kombinira elemente virtualne stvarnosti (VR), proširene stvarnosti (AR), i blockchain tehnologije kako bi stvorio interaktivne 3D prostore. Korisnici mogu ulaziti u metaverse pomoću VR naočala, AR uređaja ili jednostavno putem svojih računala i pametnih telefona. Metaverse funkcionira kroz mrežu povezanih digitalnih prostora gdje korisnici mogu komunicirati, trgovati, igrati igre i stvarati sadržaje.

2. Kako se mogu pridružiti metaverseu?

Pridruživanje metaverseu obično zahtijeva registraciju na platformi koja ga podržava, poput Decentralanda, The Sandboxa ili VRChat-a. Nakon kreiranja korisničkog računa, možete preuzeti odgovarajući softver ili aplikaciju te, ako imate, koristiti VR naočale ili druge uređaje za potpunije iskustvo. Većina metaverse platformi nudi vodiče za početnike koji vam pomažu u prvim koracima.

3. Koji su rizici povezani s korištenjem metaversea?

Kao i kod bilo koje online aktivnosti, korištenje metaversea nosi određene rizike. To uključuje pitanja privatnosti, sigurnosti podataka, mogućnost cyber napada, te rizike povezane s mentalnim zdravljem kao što su prekomjerna upotreba i ovisnost. Važno je biti svjestan ovih rizika i poduzeti mjere za zaštitu osobnih podataka te postaviti granice u korištenju digitalnih svjetova.

4. Kako metaverse utječe na društvene mreže?

Metaverse transformira način na koji koristimo društvene mreže, omogućujući korisnicima da komuniciraju kroz 3D avatara u virtualnim prostorima umjesto putem tradicionalnih tekstualnih ili slikovnih postova. To može dovesti do dubljih i interaktivnijih društvenih iskustava. Također, društvene mreže u metaverseu mogu uključivati virtualne događaje, trgovine i zajednice, pružajući nove načine za povezivanje i interakciju.

5. Kako mogu zaraditi u metaverseu?

Postoji mnogo načina za zaradu u metaverseu, uključujući trgovinu digitalnom imovinom poput NFT-ova, stvaranje i prodaju virtualnih proizvoda, sudjelovanje u virtualnim ekonomijama, igranje igara koje nagrađuju igrače kriptovalutama, te rad na freelance poslovima unutar metaverse platformi. Osim toga, neki korisnici zarađuju stvaranjem i upravljanjem virtualnim događajima ili prostorima.

6. Koje su najpopularnije metaverse platforme?

Neke od najpopularnijih metaverse platformi uključuju Decentraland, The Sandbox, VRChat, Roblox i Second Life. Svaka od ovih platformi nudi jedinstvene značajke i iskustva. Na primjer, Decentraland i The Sandbox fokusirani su na digitalne ekonomije i posjedovanje virtualne imovine, dok VRChat i Roblox naglašavaju društvenu interakciju i igranje.

7. Koje su prednosti korištenja metaversea za obrazovanje?

Metaverse može revolucionirati obrazovanje pružajući interaktivne i immersive obrazovne iskustva. Studenti mogu sudjelovati u virtualnim laboratorijima, pohađati predavanja u virtualnim učionicama, te istraživati povijesne događaje ili znanstvene koncepte u 3D okruženju. Ova tehnologija može poboljšati angažiranost i razumijevanje učenika te omogućiti učenje na daljinu na novi način.

8. Kako metaverse može promijeniti poslovanje?

Metaverse može transformirati poslovanje omogućujući virtualne sastanke, suradnju u 3D prostorima, virtualne trgovine i showroomove, te stvaranje virtualnih događaja poput konferencija i sajmova. To može smanjiti troškove putovanja i logistike, te omogućiti globalnu suradnju u stvarnom vremenu. Također, metaverse nudi nove marketinške prilike kroz interaktivne i immersive reklame.

9. Kakva je uloga umjetne inteligencije u metaverseu?

Umjetna inteligencija (AI) igra ključnu ulogu u metaverseu, pomažući u stvaranju inteligentnih avatara, personaliziranih iskustava i automatiziranih sustava za podršku korisnicima. AI također omogućuje analizu podataka i optimizaciju performansi virtualnih svjetova. Nadalje, AI može poboljšati interakcije unutar metaversea kroz obradu prirodnog jezika (NLP) i strojno učenje.

10. Hoće li metaverse zamijeniti stvarni svijet?

Metaverse neće zamijeniti stvarni svijet, već će ga nadopuniti. Dok će metaverse omogućiti nove načine za rad, igru i društvenu interakciju, fizički svijet će i dalje igrati ključnu ulogu u našim životima. Metaverse je zamišljen kao proširenje stvarnog svijeta, pružajući dodatne mogućnosti i iskustva koja nisu moguća u fizičkom okruženju.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...