Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je token? 10 primjera korištenja

Pojam “token” može se koristiti u različitim kontekstima. Vrlo često se koristi u financijskom sektoru, u raznim aplikacijama, u industriji kriptovaluta, u dobavljačkim lancima i obrazovanju jer ima mnogo primjena.

Ali što su uopće tokeni i čemu služe? Token je digitalna ili fizička jedinica koja se koristi za predstavljanje vrijednosti, pristupa, prava ili autentifikaciju u različitim kontekstima. Koristi se recimo kod aplikacija kao Aircash.

token
FOTO: SHUTTERSTOCK

Njegova svrha može varirati ovisno o industriji ili primjeni, ali u osnovi, token služi kao zamjenjiva jedinica koja omogućava razmjenu vrijednosti ili pristup određenim resursima.

10 načina korištenja tokena

1. Kriptovalute

Tokeni se koriste kao digitalna sredstva u kriptovalutama. Na primjer, Bitcoin i Ethereum imaju svoje osnovne tokene (BTC i ETH), dok mnoge druge kriptovalute koriste vlastite tokene za različite svrhe, kao što su plaćanja, pametni ugovori i decentralizirane aplikacije (DApps).

Ethereum, jedna od vodećih blockchain platformi, omogućava izradu pametnih ugovora koji koriste vlastite tokene za izvršavanje uvjeta ugovora. Na primjer, pametni ugovor može automatski prenositi sredstva na određene adrese nakon što su ispunjeni određeni uvjeti, koristeći ETH (Ethereumov token) kao sredstvo za izvršavanje tih transakcija.

Ethereum i slične blockchain platforme omogućuju stvaranje pametnih ugovora koji koriste tokene za izvršavanje automatiziranih uvjeta i operacija. Tokeni se koriste kao jedinice vrijednosti unutar tih ugovora.

2. Pametni ugovori

Tokeni se često koriste kao digitalna imovina unutar pametnih ugovora. Na primjer, Ethereum pametni ugovor može sadržavati informaciju o tome koliko tokena određena adresa posjeduje. Ovi tokeni mogu predstavljati bilo što, od digitalne valute do tokeniziranih aktivnih kao što su nekretnine ili umjetnička djela.

Tokeni omogućuju pametnim ugovorima izvršavanje financijskih transakcija. Na primjer, ako imate pametni ugovor za najam nekretnine, tokeni se mogu automatski prenositi s najmoprimca na najmodavca na dan kada ističe najam, bez potrebe za posrednikom.

Tokeni se koriste za zapisivanje i upisivanje prava i vlasništva u pametnim ugovorima. Na primjer, pametni ugovor može sadržavati informaciju o tome tko ima pravo na pristup određenom resursu ili informaciji, a to pravo se potvrđuje putem posjedovanja odgovarajućeg tokena.

U svijetu decentraliziranih financija (DeFi), tokeni su ključni za mnoge protokole. Na primjer, MakerDAO je DeFi protokol koji koristi pametne ugovore na Ethereumu i MKR i DAI tokene. MKR tokeni omogućuju upravljanje protokolom i glasovanje o promjenama u sustavu. 

3. Autentifikacija

Token se često koristi u procesu autentifikacije. Na primjer, token za prijavu može biti privremena lozinka ili sigurnosni ključ koji se koristi za pristup računu ili resursima.

Dobar primjer je OTP token (One-Time Password – OTP) za pristup internet bankarstvu. Korisniku se dodjeljuje token generator, obično u obliku fizičkog uređaja ili mobilne aplikacije, koji generira jednokratne lozinke (OTP) svaki put kad korisnik treba pristupiti sustavu.

Kada korisnik želi pristupiti svojem internet bankarstvu, mobilna aplikacija generira jednokratnu lozinku koja ističe nakon nekoliko minuta ili kada se upotrijebi za prijavu. Ova jednokratna lozinka pruža dodatnu sigurnost pristupu bankovnom računu.

Postoje i fizički tokeni su koji generiraju ili prikazuju privremene lozinke koje korisnici moraju unijeti za pristup. To mogu biti hardverski uređaji ili kartice s malim ekranima koji prikazuju lozinke.

token mobilna aplikacija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tokeni koji se koriste kao privremene lozinke ili sigurnosni ključevi poboljšavaju sigurnost online usluga tako da zahtijevaju nešto što korisnici znaju (korisničko ime i lozinku) i nešto što korisnici imaju (token), što čini proces autentifikacije sigurnijim i otpornijim na zloupotrebu.

4. Sustavi za upravljanje pristupom

Tokeni se često koriste u sustavima za upravljanje pristupom kako bi se omogućila sigurna i praktična autentifikacija korisnika te pristup različitim resursima i uslugama. Ovi tokeni mogu biti fizički uređaji, digitalni ključevi, aplikacijske lozinke ili druge entitete koji potvrđuju identitet korisnika i odobravaju im određene ovlasti. 

Token se koristi za autentifikaciju korisnika kako bi se potvrdio njihov identitet. Korisnici moraju posjedovati ispravan token kako bi se prijavili na sustav ili uslugu.

Tokeni se koristi i za dodjeljivanje i upravljanje pravima pristupa. Svaki token može sadržavati informacije o ovlastima korisnika i koji resursi su im dostupni.

Smart Card (Pametna kartica) je primjer fizičkog tokena koji se često koristi u sustavima za upravljanje pristupom. Na pametnoj kartici pohranjena su kriptografska rješenja i podaci o korisniku. Korisnik mora umetnuti karticu u čitač kako bi se autentificirao i dobio pristup sustavu. 

Pametne kartice često se koriste za pristup zgradama, kompanijskim mrežama, bankovnim računima i drugim resursima koji zahtijevaju sigurnu autentifikaciju.

5. Analiza teksta i računalni jezik

U analizi teksta, tokeni su jedinice teksta koje se koriste za razbijanje teksta na manje dijelove radi lakše obrade. Token se obično koristi za analizu teksta, obradu prirodnog jezika i strojno učenje.

Tokeni igraju ključnu ulogu u analizi teksta i računalnom jeziku jer pomažu računalima da razumiju i obrađuju prirodni jezik. U ovom kontekstu, “token” se odnosi na osnovne jedinice teksta koje se koriste za razbijanje rečenica i riječi u manje dijelove radi obrade. 

U mnogim aplikacijama strojnog učenja, tekst se tokenizira kako bi se pretvorio u oblik koji računala mogu obraditi. Tokenizacija omogućava modelima strojnog učenja da uče iz teksta, kao što je klasifikacija teksta ili strojno prevođenje.

Korištenje tokena u analizi teksta i računalnom jeziku omogućava računalima da učinkovito obrađuju i razumiju prirodni jezik, što je ključno za mnoge aplikacije, uključujući pretraživanje, analizu sentimenta, strojno prevođenje i mnoge druge.

6. Kriptografija

Token se može koristiti i kao kriptografski ključ ili uređaj za generiranje sigurnosnih kodova ili autentifikaciju, kao što su tokeni s jednokratnom uporabom (TOTP tokeni) ili pametne kartice.

U kriptografiji, tokeni se često koriste kao komponente ili entiteti koji igraju uloge u različitim sigurnosnim protokolima i sustavima. Ovisno o kontekstu, tokeni mogu biti hardverski uređaji, softverski ključevi, digitalni identifikatori i druge komponente koje doprinose sigurnosti i autentifikaciji. 

Kriptografski tokeni igraju ključnu ulogu u očuvanju privatnosti, integriteta podataka i sigurnosti komunikacija u mnogim industrijama.

7. Igračke i zabava

Tokeni se koriste u različitim igrama i aplikacijama za mobilne uređaje kao virtualna valuta ili resurs koji igrači mogu koristiti za kupnju predmeta, nadogradnje i druge igračke funkcije.

Tokeni se često koriste u igračkama i zabavi kao virtualne jedinice koje igrači mogu koristiti za razne svrhe unutar igre ili zabavne aplikacije. Ovi tokeni omogućavaju igračima pristup dodatnim sadržajima, predmetima, nadogradnjama i društvenim interakcijama. 

Za primjer ćemo uzeti tokene u mobilnoj igri “Candy Crush Saga”. U njoj igrači koriste tokene u obliku “života” (life) kako bi igrali razine. Svaki put kad igrač započne novu razinu i ne uspije je završiti, gubi jedan život. Tokeni u obliku života automatski se obnavljaju tijekom vremena ili igrači mogu kupiti nove živote ili ih dobiti izazovima.

Token se također koristi u drugim igračkim i zabavnim aplikacijama, kao što su virtualne valute u online casinima, tokeni za ulaznice za virtualne koncerte i događaje u virtualnom svijetu, te kao nagrade u društvenim medijima za poticanje angažmana i stvaranje sadržaja. 

transakcije
FOTO: SHUTTERSTOCK

Iako su primjeri igračkih tokena široki i raznoliki, njihova svrha je poboljšati korisničko iskustvo i potaknuti interakciju unutar igre ili zabavne aplikacije.

8. Financijske transakcije

Token se u financijskim transakcijama koristi na različite načine kako bi se olakšala i osigurala sigurnost tih transakcija. Financijski tokeni obično predstavljaju digitalne oblike vrijednosti i omogućavaju razmjenu sredstava između različitih sudionika u financijskom sustavu. 

FinTech (financijska tehnologija) tvrtke često koriste tokene za pojednostavljivanje i ubrzanje financijskih transakcija. Na primjer, tokeni se mogu koristiti za brze i povoljne međunarodne prijenose novca.

Recimo, kada koristite Bitcoin (BTC) za online kupnju proizvoda ili usluga, zapravo koristite kriptografski token za izvršenje financijske transakcije. U ovom slučaju, Bitcoin predstavlja digitalnu valutu koju možete poslati trgovini ili usluzi kao sredstvo plaćanja. Ovo je samo jedan od mnogih primjera kako se tokeni koriste za financijske transakcije u svakodnevnom životu.

9. Transport i putovanja

Token se sve više koristi za putovanja i transport kako bi se olakšalo rezerviranje, plaćanje i upravljanje putovanjima. Ovi transportni tokeni obično predstavljaju digitalne oblike pristupa i vrijednosti koji se mogu koristiti za pristup prijevozu, kupnju karata, otključavanje usluga i više. 

Dobar primjer je korištenje tokena u svrhu gradskog prijevoza. Korisnici kupuju digitalne tokene putem aplikacije ili povezane bankovne kartice. Ti tokeni predstavljaju jedinicu plaćanja za usluge gradskog prijevoza. Korisnici zatim koriste mobilnu aplikaciju kako bi odabrali svoju rutu, kupili kartu i platili putem tokena. Tokeni se automatski oduzimaju s korisničkog računa kad korisnik koristi uslugu prijevoza.

Korištenje tokena putem mobilne aplikacije omogućava putnicima brzo i jednostavno plaćanje bez potrebe za gotovinom ili karticama. Također omogućava automatsko praćenje transakcija i bilježenje putovanja.

Ovaj primjer pokazuje kako se tokeni koriste za pojednostavljivanje plaćanja i pristupa uslugama transporta. Kao rezultat toga, putnici imaju praktičnije iskustvo i sustav transporta postaje učinkovitiji i bolje upravljiv.

10. Blockchain i decentralizirani sustavi

Token je ključni element decentraliziranih blockchain sustava i mreža, gdje se koriste za različite svrhe, uključujući glasovanje, sudjelovanje u mrežnoj sigurnosti, stvaranje DAO (Decentralized Autonomous Organizations), i mnoge druge.

Tokeni igraju ključnu ulogu u blockchain tehnologiji i decentraliziranim sustavima. Oni predstavljaju digitalne aktivnosti i sredstva unutar tih ekosustava te omogućuju različite funkcionalnosti i interakcije između sudionika. 

Ethereum, jedna od najpoznatijih blockchain platformi, koristi svoj vlastiti token nazvan Ether (ETH). Ether se koristi za više svrha unutar Ethereum ekosustava, uključujući plaćanje transakcijskih naknada za izvođenje pametnih ugovora, sudjelovanje u DeFi platformama, glasanje na mrežnim promjenama i još mnogo toga. 

kriptovalute
FOTO: SHUTTERSTOCK

DeFi aplikacije na Ethereumu, kao što su Uniswap, MakerDAO i Compound, također koriste svoje vlastite tokene za različite funkcionalnosti, kao što su pružanje likvidnosti, upravljanje protokolom i nagrađivanje korisnika.

Ovaj primjer ilustrira kako se tokeni koriste za razne svrhe u blockchainima i decentraliziranim sustavima te kako igraju ključnu ulogu u njihovoj funkcionalnosti.

Ovisno o kontekstu, tokeni mogu imati različite značajke i funkcije, ali su često digitalne jedinice koje predstavljaju vrijednost ili pristup određenim resursima ili uslugama.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...