Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Bitcoin i koliko vrijedi 1 BTC?

što je bitcoin

Zanima vas što je Bitcoin? Ovom prilikom ćemo se posvetiti najpoznatijoj svjetskoj digitalnoj valuti.

Dakle, kako smo već napisali, Bitcoin je digitalna valuta. U nastavku pročitajte detaljnije na tu temu, što je Bitcoin, i kako radi ovaj digitalni sustav?

Danas postoje mnoge kriptovalute, no Bitcoin je začetnik i danas je najpoznatiji digitalni novac koji se koristi u svijetu. Bitcoin je digitalna valuta koja radi izvan okvira koje poznajemo pri korištenju konvencionalnih svjetskih valuta. Za Bitcoin ne vrijede pravila financijskih institucija, banaka, i to je valuta koja se ne može kontrolirati. Transakcije se oslanjaju na peer-to-peer softveru i kriptiranju.

Javni „ledger“ bilježi sve zapise o svakoj Bitcoin transakciji. Zabilješke se spremaju na serverima diljem svijeta. Server koji bi pohranjivao spomenute podatke o transakcijama može se lako instalirati i podesiti – drugim riječima, ti podaci su javno dostupni. Konsenzus o tome, tko ima koliko Bitcoin i koji je Bitcoin u nečijem vlasništvu, odvija se kriptiranim komunikacijama između nodova. Nod zovemo server koji pohranjuje informacije o transakcijama. To u praksi znači, prilikom odvijanja transakcija, svaka izmjena se odvija u digitalnom svijetu, kriptirana i bez doticaja s postojećim bankarskim i financijskim sistemom.

Ipak, svaka se transakcija javno objavljuje i detalji transakcije dostupni su na serverima globalno. Svakih 10 minuta informacije se sakupljaju između rudara u grupu koju zovemo Block i dodaju se trajno u blockchain.

Slično bi čuvali vaš pravi novac u lisnici. Virtualni novci se čuvaju u digitalnoj lisnici i može im se pristupiti pomoću softvera ili nekim online alatom.

Veličina Bitcoin-a

Trenutno Bitcoin možemo podijeliti u manje dijelove. Tisućiti dio Bitcoin-a zovemo millibitcoin = 0,000001 BTC. U jednom Bitcoin-u imamo 100 milijuna satoshija, što je još manja jedinica jednog Bitcoin poena. 1 satoshi = 0,00000001 BTC.

Korištenjem manjih jedinica Bitcoin-a korisnici izbjegavaju raditi transakcije koje nisu cijeli brojevi. Manje jedinice Bitcoin-a omogućile su mikro transakcije između korisnika ove kriptovalute. Uzmemo li u obzir visoku cijenu jednog Bitcoin-a u usporedbi s npr. USD, lako je razmijeti potrebu za manjim jedinicama ovog apoena.

Može li se Bitcoin konvertirati u pravi novac?

vrijednost bitcoina
Vrijednost 1 Bitcoin

Bitcoin ima svoju vrijednost. Stoga, Bitcoin je moguće konvertirati u novac baš kao i svaku drugu vrijednost u svijetu. Da bi uradili konverziju Bitcoin-a, možete koristiti neku mjenjačnicu, ili Bitcoin prodati nekoj osobi za protuvrijednost u nekoj valuti koja vama odgovara. Treba ipak znati da vrijednost Bitcoina svakodnevno varira, što u praksi znači da Bitcoin može u jednom danu imati velike oscilacije na svjetskom tržištu.

Koja je namjena Bitcoina?

Bitcoin je zamišljen kao sredstvo plaćanja u digitalnom svijetu. S tim na umu, Bitcoin djeluje globalno, i često služi za plaćanje usluga i dobara putem interneta. Zamišljen je kao alternativni način plaćanja trenutnom monetarnom sustavu kakav vlada u svijetu. Jedinstven je po tome što nije centraliziran, i slobodno možemo reći da je Bitcoin valuta slobodna od svjetskih financijskih institucija u svim područjima.

Koliko je siguran Bitcoin?

Čitav proces kriptiranja zasniva se na SHA-256 algoritmu koji je osmislio Američki Ured za Nacionalnu Sigurnost (US National Security Agency). Riječ je o zaista visokoj kripto zaštiti, koja u praksi još uvijek nije doživjela neuspjeh. Sami postupak kriptiranja, na kojem se Bitcoin zasniva, nemoguće je probiti.

Ipak, kroz povijest Bitcoina dogodilo se da korisnici budu pokradeni, i da burze za kupovinu/prodaju budu mete napada. Svi ti slučajevi u biti se svode na probijanje zaštite samog sustava trgovine, ili sustava za čuvanje Bitcoina (hakiranje korisnika). Nema zabilježenih slučaja da je netko uspio dešifrirati samu SHA-256 zaštitu nekog Bitcoin-a.

Bitcoin rudarenje

Pojam rudarenje popularan je postao kada i sami Bitcoin. Kako smo upoznavali nove kripto valute, tako se proširila mogućnost rudarenja nekih od njih. Ovisno o kripto valuti, odnosno tehnologiji koja se krije iza svake od njih, postupak rudarenja razlikuje se. Ipak, sama zamisao je ista za sve: posrednik u svakoj transakciji bude nagrađen nekim manjim dijelom.

Malo ćemo detaljnije opisati postupak rudarenja. Ipak, da bi znali što je Bitcoin, svakako treba poznavati i sami princip rudarenje Bitcoina.

rudarenje bitcoina
Bitcoin rudarenje

Rudarenje je proces koji održava kompletnu Bitcoin mreži (infrastrukturu), i način koji dozvoljava postojanje samog Bitcoina. Sve su transakcije javno dostupne, i rudari će prikupiti veći broj transakcija u blok završavajući kriptiranje. Kriptiranje je jako teško izvesti, ali se lako potvrđuje kada je uspješno izvedeno.

Baš zbog ovog dijela, teško je imati jedan ili više računala koji će izvoditi kriptiranje blokova. Da bi se to izbjeglo, koristi se veliki broj računala diljem svijeta, koji rade zajedno i svaki od njih uradi neki manji kripto zadatak. Spomenuli smo da je lako verificirati uspješno urađen posao. To je još jedna stavka koja ide u prilog korištenju rudara, umjesto da se koristi posebna računalna infrastruktura za tu namjenu. Na kraju, Bitcoin je zamišljen da nema svoj centar, zbog čega je ideja rudarenja dobrodošla.

Bitcoin algoritam se razvija, i evoluira kontinuirano. Svakom novom transakcijom, odnosno pojavom novih blokova, kompleksnost kriptiranja sve je veća. Hardver za rudarenje mora pratiti sve veće zahtjeve, jer je gotovo nemoguće imati konkurentnu mašinu za rudarenje ako nemate najnovije komponente.

Kada je prvi put predstavljen Bitcoin, gotovo trenutno se mogao rudariti čitavi 1 Bitcoin na običnom kućnom računalu iz tog perioda. Danas je potrebno imati prostoriju opremljenu najnovijom opremom, najjačim grafičkim karticama i naponskim jedinicama, da bi uspjeli rudariti samo dio jednog Bitcoina na dan.

Tko je izumio Bitcoin?

Sada već davne 2008.g. zakupljena je bitcoin .org domena na koju je postavljen i prvi sadržaj s naslovom „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. Na stranici je opisana ideja i dizajn nove digitalne valute, s naglaskom na slobodu od utjecaja bilo koje vlade ili organizacije u svijetu.

Autor, pod imenom Satoshi Nakamoto je napisao: “The root problem with conventional currencies is all the trust that’s required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust.” U slobodnom prijevodu: Glavni problem konvencionalnih valuta je povjerenje koje trebamo da bi sistem funkcionirao. Povjerenje Centralne banke daje povjerenje u određenu valutu, ali povijest svjedoči mnogim situacijama u kojima je to povjerenje bilo iznevjereno.

Sljedeće godine završen je programerski dio, i Bitcoin je lansiran 09.01.2009.g. Nakamoto je nastavio raditi na projektu sa ostalim developerima, do 2010.g. kada se odlučio povući. Zanimljivo je spomenuti da pravi identitet iza ovog imena nikada zapravo nije potvrđen, i da zapravo ne znamo o kome se točno radi. Pravi tvorac Bitcoina još uvijek nije poznat široj javnosti.

Koji su nedostatci Bitcoina?

Bitcoin
Foto: Shutterstock

Nakon što smo saznali što je Bitcoin, vrijeme je da spomenemo neke nedostatke koje ima ova kripto valuta.

Najveće zamjerke pronalazimo u velikoj potrošnji električne energije. Spominjali smo već rudarenje Bitcoina, pa je sada trenutak da napišemo kako računala za rudarenje troše enormne količine električne energije. To dalje dovodi do drugih problema, od onih ekoloških, sve do situacija kada se pokreću rudnici na crno, koji rade na neprijavljenim strujnim priključcima.

Druga značajna stvar za spomenuti jeste korištenje Bitcoin valute u kriminalne svrhe. Obzirom da je teško ući u trag vlasnicima pojedinih lisnica, odnosno Bitcoin wallet adresa, plaćanje je moguće raditi bez ostavljanja jasnog traga o dvije strane koje trguju. Ovakav način transakcije daje veće mogućnosti prikrivanja plaćanja, što su mnogi naravno i koristili.

Ukratko o kripto valuti Bitcoin

Napisali smo što je Bitcoin, spomenuli smo kako radi i kako se može koristiti. Trgovanje uz pomoć ove kripto valute moguće je svim osobama koje imaju računalo ili smartphone, te izlaz na internet. Ukoliko želite zamijeniti Bitcoin za novac, to možete uraditi i na posebnim ATM uređajima, koji se već neko vrijeme mogu pronaći i u Hrvatskoj. Bitcoin je danas najpoznatija kripto valuta, s najvećom procjenjenom vrijednosti jednog apoena. Cijena svakodnevno varira, i teško je napisati neku konkretnu brojku. Da bi saznali trenutnu cijenu Bitcoina dovoljno je u tražilicu utipkati pitanje o cijeni, i dobit ćete rezultat.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...