Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je AR (proširena realnost)?

Što je AR
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas upoznati su s time što je VR, odnosno virtualna realnost, ali nešto manje ljudi zna što je AR, poznata i kao proširena realnost. AR je koncept koji spaja stvarni svijet s digitalnim sadržajem, stvarajući jedinstveno iskustvo koje nadopunjuje našu svakodnevicu na neočekivane načine.

U ovom članku ćemo istražiti dublje što je AR, kako funkcionira proširena realnost i na koji način je promijenila načine na koji komuniciramo, učimo, radimo i zabavljamo se. Spomenut ćemo i koje su njezine najkorisnije i najzanimljivije primjene te što potencijalno nosi budućnost ove inovativne tehnologije.

Osnove AR-a

AR predstavlja revolucionarnu tehnologiju koja transformira način na koji doživljavamo stvarni svijet, omogućavajući integraciju digitalnih elemenata u našu svakodnevicu. Za razliku od potpuno virtualnog okruženja koje nudi virtualna stvarnost, ova proširena realnost mijenja stvarni svijet dodatnim slojem informacija, grafika ili interaktivnih elemenata. Ključni koncept AR-a leži u spajanju stvarnog i digitalnog svijeta na način koji korisnicima omogućava da istovremeno percipiraju oba okruženja.

Glavna razlika između AR-a i VR-a je ta što AR ne zahtijeva potpuno uranjanje u virtualni svijet, kako navodi portal VRNerdz.com. Nadalje navode kako AR koristi uređaje kao što su pametni telefoni, tableti ili AR naočale kako bi prikazao digitalne sadržaje u stvarnom okruženju. Ovo otvara širok spektar mogućnosti, od dodavanja informacija o okolini i objektima do interaktivnih igara i obrazovnih aplikacija.

AR na mobitelu
Foto: Shutterstock

Jedan od ključnih aspekata AR-a je sposobnost praćenja stvarnih objekata i površina te njihovo prepoznavanje. Korištenjem senzora, uređaji sposobni za AR analiziraju okolinu i određuju položaj korisnika u stvarnom vremenu. Na temelju tih informacija, digitalni sadržaj se precizno projektira u korisnikovo polje vida.

Primjene proširene stvarnosti su raznovrsne i protežu se kroz različite sektore. U poslovnom svijetu, AR se koristi za poboljšanje marketinških kampanja, pružanje interaktivnih vodiča za proizvode te unaprjeđenje korisničkog iskustva. U obrazovanju, AR omogućava stvaranje dinamičnih virtualnih lekcija i simulacija, olakšavajući učenje kroz interaktivnost. U medicini, kirurzi koriste AR za preciznije operacije, a dijagnostičari za bolje vizualizacije unutarnjih struktura.

AR tehnologija i dalje evoluira, postajući sve dostupnija i pristupačnija široj publici. Pametni telefoni su postali najčešći nositelji AR iskustava, dok AR naočale poput Microsoft HoloLens naočala donose tehnologiju izravno pred korisničke oči.

Kako funkcionira AR?

Funkcioniranje proširene stvarnosti temelji se na složenom procesu koji, kao što smo rekli, kombinira stvarni svijet s digitalnim sadržajem na način koji korisnicima omogućava da vide obje stvarnosti istovremeno. To se postiže kroz kombinaciju senzora, algoritama i vizualizacijskih tehnika.

Ključna komponenta AR tehnologije su senzori koji omogućavaju uređajima da vide i razumiju okolinu. Kamere su posebno važne jer snimaju stvarne scene i objekte koje korisnik gleda. Osim toga, akcelerometri i žiroskopi mjere brzinu i orijentaciju uređaja, omogućavajući softveru da točno odredi položaj korisnika u stvarnom svijetu.

Nakon prikupljanja podataka, algoritmi za praćenje pokreta koriste te informacije kako bi precizno odredili kako se korisnik kreće i gdje gleda. Ovi algoritmi omogućavaju uređaju da reagira u stvarnom vremenu, projektirajući digitalni sadržaj na pravilan način u korisnikovo vidno polje.

Važan aspekt AR tehnologije je sposobnost detekcije okoline i površina. Uređaj koristi kamere kako bi prepoznao različite objekte, površine i oblike u stvarnom svijetu. Nakon što identificira okolinu, uređaj može učitati digitalni sadržaj za te objekte ili površine, omogućavajući na taj način interakciju s njima.

Projektiranje digitalnih elemenata u stvarnom svijetu je ujedno glavna značajka AR iskustva. Koristeći informacije iz senzora i algoritama, uređaj točno pozicionira digitalni sadržaj, kao što su grafike, animacije ili informacije, u stvarnom svijetu. Ovaj proces zahtijeva visoku preciznost kako bi digitalni sadržaj izgledao kao da je stvaran i prisutan u okolini.

Kombinacija svih ovih koraka omogućava AR tehnologiji da stvori dojam da digitalni sadržaj postoji unutar stvarnog svijeta. To se može manifestirati na zaista velik broj različitih načina.

Primjene AR-a danas

Primjene AR-a proširile su se na različite sektore i otvorile neke zaista nevjerojatne mogućnosti za obogaćivanje našeg svakodnevnog iskustva. Navest ćemo stoga neke od najčešćih i najkorisnijih.

U poslovnom svijetu, AR je postao moćan alat za marketinške kampanje i korisničko iskustvo. Primjerice, trgovine koriste AR za omogućavanje kupcima da isprobaju proizvode virtualno prije nego što ih kupe, poput odjeće ili namještaja. Također, AR omogućava dodavanje interaktivnih elemenata u marketinške materijale, kao što su letci ili reklame.

U obrazovanju, AR mijenja način na koji učimo i poučavamo. Učitelji koriste AR za stvaranje interaktivnih lekcija koje uključuju 3D modele i animacije kako bi pojednostavili kompleksne koncepte. Ovo čini učenje zanimljivijim, potičući dublje razumijevanje gradiva.

U zdravstvenoj skrbi, AR se koristi za kirurške simulacije i dijagnostiku. Kirurzi mogu koristiti AR kako bi vidjeli unutarnje strukture tijela tijekom operacije, što povećava preciznost i smanjuje rizik. Također, AR se koristi za obuku medicinskog osoblja putem realističnih simulacija.

Zabava i igre su područja gdje je AR doživio ogroman uspjeh. Popularne AR igre kao što je Pokémon GO omogućuju igračima da love Pokémone u stvarnom svijetu, koristeći GPS i kamere na svojim uređajima. Ova interakcija između stvarnog i virtualnog okruženja stvorila je novu dimenziju zabave.

AR igra Pokemon Go
Foto: Shutterstock

U arhitekturi i dizajnu, AR omogućava projektantima da vizualiziraju svoje ideje u stvarnom prostoru prije nego što se fizički izvedu. Ovo je posebice korisno kod projektiranja interijera i uređenja prostora, omogućujući klijentima da vide kako će izgledati različiti elementi prije nego što se donesu konačne odluke.

Osim ovih primjera, AR se primjenjuje i u vojsci za obuku vojnika, u industriji za održavanje i popravke strojeva te u umjetnosti za stvaranje interaktivnih instalacija. Uz kontinuirani tehnološki napredak, očekuje se da će se spektar primjena proširene stvarnosti dalje širiti, donoseći inovacije i transformaciju u različite aspekte našeg života.

Što nosi budućnost AR-a?

Budućnost proširene stvarnosti obuhvaća fascinantne inovacije koje će duboko transformirati naše svakodnevno iskustvo. S neprestanim napretkom tehnologije i sve većom integracijom AR-a u naš život, očekuju nas značajne promjene.

Kombinacija AR-a s umjetnom inteligencijom (AI) omogućit će uređajima da dublje razumiju i tumače okolinu, stvarajući pametnija i personaliziranija AR iskustva. Očekuje se napredak u hardverskim uređajima, poput AR naočala, s poboljšanom rezolucijom, udobnošću i baterijskim vijekom, što će učiniti AR prikladnijim za svakodnevnu upotrebu.

Medicinska primjena će se proširiti, omogućujući kirurzima preciznije operacije i dijagnosticiranje, dok će industrija iskoristiti AR za obuku i optimizaciju proizvodnih procesa.

Društvene interakcije će se obogatiti AR sadržajem, a sve te inovacije mijenjat će način na koji percipiramo stvarni svijet, obogaćujući ga digitalnim informacijama i iskustvima, čime će AR postati neizostavni dio naše budućnosti.

Zaključak

AR, odnosno proširena realnost, je tehnologija koja je duboko utjecala na način na koji percipiramo stvarni svijet. Kroz spoj stvarnog i digitalnog, AR je otvorio vrata novim iskustvima u obrazovanju, zabavi, medicini, poslovanju i mnogim drugim područjima. Njegove osnove u praćenju pokreta, detekciji okoline i projektiranju digitalnih elemenata omogućile su stvaranje interaktivnih iskustava koja nadilaze granice fizičkog svijeta.

Budućnost AR-a obećava još dublje integracije s umjetnom inteligencijom, što će rezultirati inteligentnijim i intuitivnijim AR iskustvima. Poboljšanja u hardverskim uređajima, poput lakših i udobnijih AR naočala, povećat će praktičnost i upotrebljivost tehnologije u svakodnevnom životu. Očekuje se da će medicinska primjena AR-a postati još preciznija i važnija za dijagnostiku i kirurške zahvate.

AR će promijeniti način na koji učimo, radimo, komuniciramo i zabavljamo se. Njegova sposobnost da obogati stvarni svijet digitalnim informacijama omogućava nam da dublje istražujemo okolinu, razumijemo složene koncepte i stvaramo nova iskustva.

Može se stoga reći da je AR tehnologija koja će biti od sve veće važnosti, a to vidimo već sada na brojnim primjerima.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...