Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je blockchain i gdje se koristi?

Blockchain je ušao na velika vrata, predstavljajući se kao prijelomna inovacija nove ere. Ona to na svoj način doista i je, iako možda još nije u potpunosti ispunila svoj potencijal. Povijest blockchaina seže do početka 90-ih godina prošlog stoljeća kada je W. Scott Stornetta predstavio prvi kriptografski lanac blokova kojim je označavao dokumente radi sprječavanja potencijalnih malverzacija. No blockchain kakav mi poznajemo pojavio se tek 2008. godine u obliku Bitcoina, transparentne, sigurne i decentralizirane digitalne valute razvijene od strane famoznog Satoshija Nakamota. Tko je točno on možda nikada neće biti otkriveno, ali kako Bitcoin i blockchain funkcioniraju dobro je poznato.

Što je blockchain?

Blockchain tehnologija počiva na decentralizaciji, što znači da je to baza čiji su podaci distribuirani među više čvorišta mreže. Na hrvatskom jeziku, blockchain je lanac blokova. U doslovnom smislu. Blockchain je jednosmjeran, gdje se zapisi vežu jedan na drugi, a svaki sljedeći zapis ima djelić vrijednosti prethodne. Iako se ova tehnologija najčešće povezuje s kriptovalutama poput Bitcoina, može se koristiti i za mnoštvo drugih stvari, poput glasanja, potpisivanja ugovora i slično. Pokušat ćemo to objasniti jednostavnijim riječima.

Zamislite da imate bilježnicu. Njoj može svako pristupiti, otvoriti je i čitati što je unutra zapisano, ali nitko ne može mijenjati ono što je već tamo. Svaki novi crtež ili tekst dodaje se na novu stranicu, a svaka nova stranica povezana je s prethodnim stranicama. Uz to, identična kopija bilježnice nalazi se na tisućama i tisućama mjesta u svijetu.

Ovo je čini vrlo sigurnom i transparentnom – nitko ne može tek tako doći i promijeniti podatke s jedne od stranica, jer se originalni zapis vrlo lako usporedi s nekom od tisuća kopija. Zato je blockchain bilježnica vrlo sigurna i podaci u njoj ne trebaju potvrdu treće strane kako bi se provjerila njihova ispravnost. Konkretno na primjeru transakcija to znači da više nije potrebna banka koja će validirati prijenos novca između dvije osobe, jer mreža, zbog svoje prirode i načina na koji funkcionira, validaciju odradi sama.

Gdje se koristi blockchain?

Kao što smo već spomenuli, blockchain se najčešće povezuje s kriptovalutama, ali njegova primjena ide puno dalje od toga. Blockchain nalazi primjenu u raznim industrijama, od casino industrije do vladinog sektora.Primjerice, u vladi Estonije, domaći sustav blockchaina pod nazivom KSI koristi se za digitalno potpisivanje dokumenata i glasanje na izborima. Na taj se način osigurava transparentnost i sprječavaju potencijalne malverzacije.

Također, velike financijske institucije sve više koriste blockchain tehnologiju za razmjenu financijskih sredstava, jer ona omogućava brže i sigurnije transakcije.

Blockchain se također može koristiti za praćenje lanca opskrbe, čime se osigurava transparentnost u procesima proizvodnje i distribucije. Tako potrošači mogu provjeriti podrijetlo proizvoda i uvjeriti se u kvalitetu istog.

Budućnost blockchaina

U budućnosti, blockchain tehnologija mogla bi se proširiti na razne industrije, kao što su zdravstvo, nekretnine ili osiguranje. Štoviše, teoretski ne postoji grana niti industrija u kojoj ova tehnologija na neki način ne bi mogla pronaći primjenu. Njena sigurnost i transparentnost omogućavaju razvoj novih poslovnih modela te učinkovitije i pouzdanije procese. Također, blockchain se može koristiti za praćenje podataka o klimatskim promjenama kao i zaštiti okoliša, što postaje sve važnije pitanje današnjice.

Ukratko, blockchain je sigurna, transparentna i decentralizirana tehnologija na kojoj će počivati mnoge druge tehnologije i industrije budućnosti. Primjena blockchaina danas je vrlo raširena, no sigurno je da će u budućnosti biti još raširenija. Stoga, važno je pratiti daljnji razvoj i primjenu te se educirati o prednostima blockchaina kako bismo iskoristili sve potencijale. Za kraj, možemo reći da je blockchain, uz umjetnu inteligenciju, jedna od najinovativnijih i najvažnijih inovacija današnjice koja će s vremenom postati neizostavni dio našeg svakodnevnog života.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...