Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Kako profitirati od preseljenja razvoja softvera u Hrvatsku?

Foto: Shutterstock

Hrvatska je u Europskoj uniji sve zanimljivija za nearshoring, odnosno preseljenje proizvodnje iz razvijenih zemalja, pogotovo kad su u pitanju softverske tvrtke.

Posljednjih godina Hrvatska bilježi značajan gospodarski rast, a jedan od razloga dobrih ekonomskih trendova definitivno je IT industrija, u kojoj naša zemlja ima pregršt traženih stručnjaka, vrlo zanimljivih i inozemnim tvrtkama.

Kad su u pitanju razvojni programeri Hrvatska definitivno ne zaostaje za zemljama u regiji, a naši IT stručnjaci traženi su u cijeloj Europi, zbog čega softverske tvrtke u Hrvatskoj nemaju problem zaposliti kvalitetne domaće djelatnike.

U Hrvatskoj se procjenjuje da je broj djelatnika u IT industriji premašio 50 tisuća zaposlenika, što je velik postotak sveukupne radne snage u našoj zemlji. Radi se o dobro plaćenim i zadovoljnim djelatnicima koji imaju vještine dati kvalitetno rješenje za gotovo svaki softverski problem na koji naiđu tvrtke koje posluju putem Interneta.

Baš zbog toga nije iznenađenje da je projekt nearshoring Hrvatska postao toliko zanimljiv tvrtkama iz razvijenih europskih zemalja, svjesnih da preseljenje poslovanja u naše krajeve znači pristup vrhunskim IT stručnjacima, uz niže troškove vođenja tvrtke.

Što je nearshoring i zašto je važan za Hrvatsku?

Foto: Shutterstock

Kad je u pitanju nearshoring definicija ovog pojma kaže da se radi o preseljenju proizvodnje iz razvijenog dijela Europe u obližnje zemlje s nižim troškovima poslovanja.

Ovaj pojam postao je aktualan u doba pandemije, kada su mnoge tvrtke shvatile da je offshoring, odnosno preseljene proizvodnje na Daleki Istok zapravo rizičan, jer jednom kad dođe do zatvaranja granica postaje problem uspješno nastaviti s poslovanjem.

Pa su tako tvrtkama iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švedske i Norveške postale zanimljive za poslovanje Poljska, Slovačka, Srbija, Moldavija pa i Hrvatska, u kojima znaju da ih čekaju niži troškovi proizvodnje, a nije problem pronaći kvalificiranu radnu snagu.

Nearshoring je dobar je otvara nova radna mjesta, a dovodi i do određenog rasta plaća, jer tvrtke iz zapadne i sjeverne Europe ipak raspolažu većim budžetom od lokalnih.

I dok se u susjedne zemlje seli automobilska industrija i proizvodnja različitih dijelova za strojeve, Hrvatska je prije svega zanimljiva stranicama zbog svojih IT stručnjaka. Razvoj softvera preseljenjem proizvodnje u Hrvatsku atraktivna je prilika za inozemne kompanije, jer mnogo se toga može obaviti na daljinu i nisu potrebna velika ulaganja kako bi došli do sposobne radne snage.

Zašto baš IT nearshoring u Hrvatsku?

Foto: Shutterstock

Nema sumnje, kad je u pitanju Hrvatska, programer je zanimanje koje privlači sve više mladih, a u našoj zemlji raste i broj kvalitetnih učilišta, sposobnih dati čvrste osnove svakome tko želi postati softverski inženjer.

Baš zbog toga inozemne tvrtke u našoj će zemlji bez problema pronaći programere koji besprijekorno vladaju jezicima kao što su Java, .NET, React, C/C++ i Python pa čak i specifičnim tehnologijama kao što su Cisco, Elixir i Flex, s posebnim fokusom na razvoj softverskih rješenja za Android i iOS.

Drugim riječima, menadžeri europskih IT kompanija koji žele razvijati vrhunski softver po povoljnoj cijeni upravo vide Zagreb kao mjesto u kojem se skrivaju ljudi sposobni pretvoriti njihovu poslovnu viziju u realnost.

Zato IT nearshoring definitivno ima budućnost u našoj zemlji, jer stranci za svoj budžet dobivaju predani hrvatski tim programera koji će im ponuditi raznolika kvalitetna rješenja, od mobilnih aplikacija i Cloud tehnologije, do unaprjeđenja web shopova i različitih automatizacija.

Sve to uz primanja kojima će programeri biti zadovoljniji nego u lokalnim tvrtkama, a inozemnim kompanijama rad u Hrvatskoj svejedno značajno smanjuje troškove poslovanja.

U svakom slučaju, IT nearshoring predstavlja uzbudljiv korak naprijed za gospodarstvo u Hrvatskoj i definitivno će biti dodatni poticaj mladima da izaberu upravo posao programera, uz koji im se posljednjih godina smiješi bezbroj različitih prilika za zaposlenje…

Više...

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...