Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je VMware i koje su mu 4 prednosti i nedostatci?

što je vmware

U nastavku ćemo spomenuti virtualizaciju, odnosno objasniti što je VMware. Već prije smo pisali na temu Hyper-V tehnologije, i došlo je vrijeme za VMware.

VMware je tehnologija virtualizacije i cloud računalnih softvera sa sjedištem u Palo Altu, u Kaliforniji. Kompanija je osnovana 1998.godine, zajedno u suradnji sa DELL Technologies. VMware smatramo prvom komercijalno uspješnom kompanijom sa tehnologijom virtualizacije na x86 arhitekturi. Važno je spomenuti da VMware softver za desktop računala podržava Microsoft Windows, Linux i macOS.

Sa VMware serverskom virtualizacijom, uz pomoć hypervisor logike, moguće je pokrenuti više virtualnih mašina na istom hardveru (serveru). Na taj način možemo na jednom serveru imati različite sustave koji su međusobno povezani, i koji će dijeliti resurse fizičke mašine na koju su instalirani. Svaka VM mašina radi na istom serveru, i dijeli resurse (RAM, CPU, mrežu …).

Virtualizacija i računalo u oblaku

Virtualizacija i vmware softver
Virtualizacija

Cloud computing je sve češći izraz, a odnosi se na računalnu virtualizaciju i računala u oblaku. Najpoznatiji cloud servisi danas su Google Drive, Microsoft One Drive i drugi. Osim podatkovnog prostora, cloud computing nudi kompletna virtualizacijska rješenja. Jedno od njih je svakako i VMware. U nastavku ćemo detaljnije pojasniti što je VMware, kako se koristi i gdje. Spomenut ćemo i prednosti VMware tehnologije, neke moguće nedostatke i još zanimljivih detalja.

Prednosti VMware infrastrukture

Kao prednosti spomenut ćemo:

  1. Sigurnost je poboljšana kada se koristi virtualizacija, posebno po zero-trust modelu.
  2. Bolje i efikasnije nadgledanje aplikacija koje se koriste, kao i resursa za mašine u virtualnom okruženju.
  3. Pojednostavljeno upravljanje bazama.
  4. Povećana efikasnost i agilnost podatkovnih sustava.

Nedostatci VMware strukture

Kao nedostatke izdvojit ćemo:

  1. Cijene licenciranja su visoke, i odgovaraju samo jakim organizacijama i kompanijama koje su jednostavno primorane na ovakva rješenja.
  2. Neki smatraju da Hyper-V i Xen nude bolja rješenja po pitanju virtualizacije.
  3. Manjak podrške za VMware kada se koriste Oracle proizvodi.
  4. Mogući su problemi po pitanju nekompatibilnog hardvera kada se koristi VMware.

Alternativna rješenja za virtualizaciju

što je vmware
Foto: Shutterstock

Virtualizacijska tehnologija nije rezervirana isključivo na VMware, pa ćemo spomenuti konkurenciju u tom području. Danas postoji više kompanija koje nude svoja rješenja, pa ćemo ih nabrojati.

Virtualizacija je moguća uz pomoć: Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer, Linux KVM, Oracle VM Server, Virtuozzo, Proxmox VE, Red Hat Virtualization…

Pored kore spomenutih, komercijalnih rješenja, imamo i softvere za virtualizaciju desktop sustava za osobnu upotrebu: VirtualBox, Parallels, QEMU, bhyve.

VMware softver

Napisali smo odgovor na pitanje što je VMware. Sada ćemo spomenuti softverska rješenja za desktop (osobnu upotrebu) i server softver koji pogoni kompleksnu virtualnu infrastrukturu.

Desktop softver

VMware Workstation je softver predstavljen 1999.godine, i prvi je proizvod te kompanije. Softver dozvoljava korisniku da pokrene više zasebnih mašina (x86 ili x86-64) na jednom fizičkom računalu.

VMware Fusion je drugi softver koji nudi slične mogućnosti, ali na Intel Mac platformi.

VMware Workstation Player je besplatan za ne komercijalnu upotrebu, i ne zahtjeva licenciranje. U slučaju komercijalne primjene, softver je potrebno licencirati.

Server softver

VMware ESXi je enterprise softverski proizvod i potrebno ga je licencirati. U ovom modelu korisnik će dobiti softversko rješenje prilagođeno visokim zahtjevima, sa dodatnim mogućnostima upravljanja i nadgledanja. Softver se instalira direktno na server, a po potrebi se može integrirati u VMware vCenter – za dodatne servise.

Zaključak za kraj

što je vmware
Foto: Shutterstock

Virtualizacija je model kojem se okreću velike kompanije i nije novost u IT sektoru. Korištenjem virtualizacije, krajnji korisnik će dobiti veći stupanj sigurnosti, bolju kontrolu nad aplikacijama, ali i efikasnost u svakom pogledu. Potrošnja hardverskih resursa znatno je smanjena korištenjem virtualnih tehnologija, i samim time se izbjegava akumuliranje troškova povezanih sa hardverom.

Upravljanje virtualnim softverom lakše je, te u slučaju promjena u kompaniji, lakše se rade izmjene i dopune postojeće infrastrukture. VMware jedan je od najpoznatijih proizvoda u tom području, te je dobra prilika za naučiti spomenutu tehnologiju. Sve veći broj kompanija žele se osloniti na jedno ovakvo rješenje, a za to im je potreban i tim ljudi koji može održavati sve procese koji se trebaju odvijati.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...