Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je USB i kojih 5 prednosti nosi?

što je usb

Tehnološki standard pod akronimom USB otkriva Universal Serial Bus koji je predstavljen 1996.g., sa glavnim osnivačima Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel. Znači, prije gotovo 30 godina upoznali smo USB tehnologiju, ali i danas možda neki ne znaju što je USB. Pročitajte u nastavku neke zanimljive detalje na tu temu.

USB je zapravo industrijski standard koji uređuje specifikacije za kabliranje, spajanje i protokol, potreban za povezivanje, komunikaciju i prijenos električne energije između dva uređaja. Prvotno je zamišljen za povezivanje dva računala, no danas USB koriste i drugi uređaji, među kojima prvo možemo spomenuti pametne telefone, i mnoge druge…

Ako pišemo na temu, što je USB, spomenut ćemo i verzije ovog protokola, te USB-C kao najnoviju inačicu.

USB standard

Kao i svaka tehnologija, USB standard se nadograđivao i logično bivao sve bolji. Danas poznajemo više standarda, a to su: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.x i USB 4 standardi.

Da samo na brzinu usporedimo svaki od spomenutih USB standarda, po pitanju brzine: USB 1.0 i USB 1.1 standard mogao je isporučiti 12Mbps brzinu protoka podataka. Napredniji USB 2.0 isporučivao je 480Mbps brzinu, dok je USB 3.0 postizao 5Gbps brzine. Najbrži među njima je USB 4 sa brzinom čitanja i pisanja podataka od 40Gbps.

Što je USB?

usb
Foto: Shutterstock

USB je razvijen s namjerom da pojednostavi i poboljša komunikaciju između računala i perifernih uređaja. Najveću primjenu je pronašao u komponentama koje prate moderna računala (štampač, miš, tipkovnica …) pa kasnije u komunikaciji između računala i pametnih telefona i drugih naprednih tehnoloških komponenti koje svakodnevno koristimo.

USB nudi brojne prednosti, pa ćemo spomenuti neke od njih:

  1. USB radi tako da ne zahtijeva intervenciju korisnika u smislu konfiguracije. Ovaj protokol eliminira potrebu konfiguriranja brzine, ili formata u protoku podataka.
  2. Sami USB konektori su standardizirani i prihvaćeni u tehnološkom okviru globalno. To znači da svi uređaji sa USB konektorom komuniciraju međusobno, na način kako je to i zamišljeno.
  3. Najveća prednost USB konekcije je „spajanje na živo“, odnosno spajanje uređaja dok rade, bez potrebe za ponovnim pokretanjem ili gašenjem uređaja koje želimo spojiti.
  4. Manji uređaji mogu se puniti putem USB priključka, što uklanja potrebu za dodatnim napajanjem ili punjačem.
  5. USB uređaji lako se instaliraju. Potreba za određenim koracima prilikom instalacije svedena je na minimum. Sustav na koji se uključi neki USB uređaj sam će prilagoditi potrebne driver datoteke potrebne za rad spomenutog uređaja.

Odgovarajući na pitanje, što je USB, važno je spomenuti i prednosti USB-a u kontekstu proizvodnje samog hardvera:

  1. USB standard eliminira potrebu za dizajniranjem hardverskih elemenata za svaki novi hardver koji se plasira na tržište.
  2. Veliki raspon brzina koje nudi USB daje dodano olakšanje prilikom proizvodnje novih uređaja koji će koristiti ovu tehnologiju spajanja i komunikacije.
  3. Sami USB je generalno jako dobar standard jer niti jedna komunikacijska linija nije predodređena za izvršavanje isključivo jedne funkcije na nekom uređaju.

Ograničenja koja ima USB standard

Do sada ste saznali što je USB, i koje su prednosti ovog standarda. Sada ćemo spomenuti neke nedostatke USB-a.

  1. USB kabel ima ograničenja po pitanju duljine. S obzirom da je USB prvobitno zamišljen kao spoj uređaja koji rade u blizini, na istom stolu, ograničenje po pitanju duljine se pojavilo naknadno. Danas pak imamo uređaje koji omogućavaju prijenos putem USB-a na veće udaljenosti.
  2. USB brzine prijenosa podataka su manje u usporedbi sa na primjer 100 Gigabit mrežnim brzinama.

Postoje još neka ograničenja po pitanju dizajna i samog pristupa USB ideji. Nećemo ih spominjati jer su ta ograničenja logičan slijed ideje USB protokola.

Gdje nalazimo USB portove?

Ako ste već naučili što je USB, vrijeme je da spomenemo praktičnu primjenu u svakodnevnom korištenju tehnologije. Saznajte gdje se nalaze USB priključci, kako se koriste i još neke zanimljive detalje.

Što su, i gdje možemo pronaći USB priključke „port“? Svako moderno računalo ima barem jedan USB priključak, ali standard koriste i drugi uređaji, pa da spomenemo gdje se koristi USB.

Desktop računala koriste USB, a najčešće možemo vidjeti dva USB priključka sa prednje strane kućišta, i 2 ili više USB priključaka sa stražnje strane. U slučaju desktop računala, stražnji USB priključci najčešće nam služe za spajanje tipkovnice, miša, pa onda i štampača i drugih perifernih uređaja.

U slučaju laptop računala (prijenosnika), često možemo vidjeti 1-4 USB priključka, sa lijeve ili desne strane prijenosnika. Moguće je da USB bude sa stražnje strane, ali je to nešto rjeđi scenarij.

Tablet uređaji najčešće koriste jedan USB priključak na donjoj strani. Obično je to USB koji služi kao punjač za bateriju, ali se može koristiti i za prijenos podataka. Zbog malih dimenzija samog uređaja, u slučaju Tablet uređaja, na njima najčešće nalazimo USB-C ili Micro-USB izvedbe USB protokola.

USB punjač za smartphone
USB punjač

Smartphone, odnosno pametni telefoni u pravilu imaju jedan USB priključak. Prije smo ih znali nalaziti sa lijeve ili desne strane, ali u posljednje vrijeme se oni pozicioniraju na donjoj strani samog uređaja. I ovdje, zbog malih dimenzija samog uređaja, često nalazimo Micro-USB ili USB-C priključke.

USB uređaji

Mnogi uređaji danas koriste USB priključak. Sada, kada znamo što je USB, lako možemo vidjeti i razumjeti široku primjenu ovog standarda.

USB se koristi kod digitalnih foto aparata i kamera. Moguće je da USB služi samo za prijenos podataka, dok se baterija puni na zasebnom punjaču. Ipak, mnogi kompaktni foto aparati i video kamere pružaju opciju punjenja baterije uz pomoć USB priključka.

Prijenosni disk uređaji, bez obzira dali se radi o klasičnom disk uređaju ili SSD-u, da bi ga spojili za računalo ili prijenosnik koristit ćemo USB kabel.

Kontrole za igranje, slušalice, tipkovnice i druge periferne jedinice spajamo uz pomoć USB priključka. iPod i slični multimedijalni uređaji na sebi imaju USB priključak. On može služiti kao punjač za bateriju ili za prijenos podataka.

Štampači, skener uređaji, web kamere i drugi slični moderni gadgeti koriste USB u nekom obliku. Ovisno od potrebe i izvedbe svakog spomenutog hardvera, USB može biti priključak za punjenje baterije ili za prijenos podataka, odnosno komunikaciju.

Koje su vrste USB priključka?

Ako znamo što je USB, vrijedi znati da postoji više oblika USB priključaka. USB priključak ima više oblika i dimenzija. Spomenut ćemo najčešće korištene USB priključke, na primjer standardni USB priključak, Mini-USB, i Micro-USB.

Mini-USB je poznat i kao mini-B, a najčešće se koristi kod digitalnih kamera i foto aparata. Kroz godine koje su dolazile, mini-USB je zamijenjen micro-USB priključkom koji i danas dosta često viđamo.

Micro-USB je došao 2007.g. ali je i danas jedan od najpoznatijih oblika ovog standarda. Dizajniran je da zamijeni Mini-USB, i često se koristi za spajanje uređaja za računalo, i za punjenje baterija na pametnim telefonima. Ovaj standard je zamijenjen USB type-C priključkom.

USB type-C je zapravo najnovija verzija USB priključka i koriste ga svi moderni uređaji. Najveću primjenu je pronašao u području pametnih telefona, a sami standard ima neke novitete pored očitih vizualnih razlika. USB type-C je reverzibilan, što znači da sa može priključiti bez obzira na koju stranu okrenete sami konektor. Dok su prethodni USB priključci imali „gornju“ i „donju“ stranu, USB type-C se može spojiti bez obzira kako ga okrenete. Vrijedi spomenuti da USB type-C može biti kabel koji radi prijenos video signala. Mnogi su proizvođači izbacili klasični USB i HDMI priključak, te su ih zamijenili sa USB type-C priključkom.

Kompatibilnost USB kabela

Svaka verzija USB priključka kompatibilna je sa prethodnom i verzijom koja je došla nakon te. To znači da možete koristiti USB 3.0 na uređaju koji podržava USB 1.1 i 2.0 tehnologiju. Ipak, važno je znati da uređaji sa nižim USB verzijama rade na brzinama koje su bile dostupne za te verzije isključivo.

USB kabeli – dužina kabla i vrsta USB priključka

Postoji više izvedbi samog USB kabela, a osim samog priključka na kraju, razlikuju se i po duljini. Maksimalna duljina USB kabela iznosi 5m, i nakon toga on više nije funkcionalan. Ograničenje duljine USB kabela dolazi od samog dizajna i načina na koji protokol radi. Da bi se izbjegle moguće greške u komunikaciji, jednostavno se uvelo ograničenje o maksimalnoj duljini samog kabela. U slučaju potrebe za većim dužinama, moguće je koristiti USB hub uređaje, odnosno čvorišta na kojima se signal prima i dalje šalje prema odredištu.

Par riječi za kraj

usb
Foto: Shutterstock

Da zaključimo ovaj tekst, i još jednom u kratkim crtama napišemo što je USB, kako radi i gdje se koristi.

USB je standard koji je razvijen s namjerom da pojednostavi komunikaciju između računala i drugih uređaja. Dizajniran je da na najlakši način spoji računalo sa uređajima koje koristimo, tu mislimo na modem, štampač, tipkovnicu, miš, prijenosni disk isl… Godinama je USB postigao veliku popularnost, i zbog svojih pozitivnih karakteristika globalno se počeo koristiti u području pametnih telefona. Danas je teško pronaći smartphone, tablet ili neki sličan gadget koji nema na sebi ugrađen i USB priključak.

Koristimo ga kao punjač za baterije, ili kao medij za prijenos podataka. Kako je sva druga tehnologija napredovala, tako je i USB doživio značajne promjene i poboljšanja. Od prve USB 1.1 verzije, i brzine koju je nudio taj protokol, došli smo do trenutno aktualnog USB type-C priključka koji se koristi gotovo u svakoj prilici. Danas smo u potpunosti ovisni o USB-u, a najbolje u prilog tome ide činjenica da ćete svaki dan uz pomoć USB-a napuniti bateriju na vašem pametnom telefonu.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...