Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je SSD i koje su mu 4 glavne prednosti?

što je ssd

Pisali smo na temu tvrdi diskHDD – i tom prilikom smo spomenuli i naprednu verziju ove računalne komponente. Ipak, sada ćemo detaljnije pisati na temu – što je SSD? Saznajte koju tehnologiju donosi SSD, koje su mu prednosti nad klasičnim disk uređajima i na kraju, odlučite koji Disk Drive najbolje odgovara vašim potrebama.

Kratka povijest SSD uređaja

Iako je masovno dostupan tek unazad 5-10 godina, prvi SSD uređaj predstavljen je još davne 1978.g. Računalna tehnologija u to vrijeme tek počinje sa svojim razvojem, te je u tom trenutku HDD bio logičan izbor za sve veći broj računala. Decenijama HDD zauzima značajan prostor u svim sferama računalne tehnologije, i jednostavno postaje standardna računalna komponenta. Ipak, SSD tehnologija nije u potpunosti napuštena. Vremenom, i napretkom u tom području, pojavit će se prvi konkretni koraci u proizvodnji SSD-a.

Prvi SSD

Jedan od prvih komercijalno dostupnih SSD uređaja bio je 2.5-inch S-ATA koji je na tržište plasirao SanDisk, 1991.g. SSD je imao 20MB podatkovnog prostora, što je u to vrijeme bilo sasvim dovoljno. Ono što je potisnulo brži napredak SSD-a u to vrijeme je njegova visoka prodajna cijena. Nova tehnologija koja je u to vrijeme bila još u povojima, zahtijevala je visoku cijenu proizvodnje, te samim time i prodajnu cijenu komponenti. Za razliku od klasičnih disk uređaja, SSD je imao visoku prodajnu cijenu, i značajno manji prostor za pohranu podataka.

Veliki uzlet na svjetskom tržištu

Veliki uzlet SSD doživljava posljednjih 10 godina, nakon značajnog pada cijena ovog uređaja i samih jedinica sa sve većim kapacitetom za pohranu podataka. Ono što je uvijek davalo značajnu prednost SSD-u je brzina čitanja/pisanja, sada je dolazilo u paketu: niska cijena + veliki kapacitet. Formula za uspjeh je tu.

U nastavku ćemo pojasniti što je SSD točno, kako radi i koje su mu prednosti.

Izvedbe SSD-a

ssd
Foto: Shutterstock

Današnji SSD uređaji definirani su: veličinom samog uređaja, vrstom priključka, i kapacitetom.

2.5-inch SSD

Standardni oblik SSD-a je 2.5-inch (inča) veličine disk koji oblikom i dimenzijama odgovara disk uređajima koji se koriste u prijenosnicima. Kako je zamjena klasičnog disk uređaja nastupila u kratkom vremenskom periodu, mnogi su korisnici zamijenili stare komponente novima, odnosno, u tom je trenutku najprodavaniji oblik bio 2.5-inch SSD. Postao je najrašireniji oblik i svojevrsni standard za SSD, što se oblika tiče.

2.5-inch SSD uređaj je dizajniran tako da sa što manje izmjena na postojećem računalu zamijeni klasični disk uređaj. Ovom nadogradnjom korisnik će dobiti mnogo bolje performanse, bez većih zahvata na zamjeni hardvera.

mSATA SSD

Manji oblik SSD uređaja nosi oznaku mSATA SSD. Mnogostruko manji u dimenzijama, ovaj SSD je dizajniran da se ukopča direktno na predviđeni mSATA utor na matičnoj ploči. mSATA se najčešće ugrađuju u kompaktne računare malih dimenzija, i kao dodatni podatkovni prostor na klasičnim desktop računalima.

M.2 SSD

Trenutno fizički najmanji SSD uređaj je M.2 SSD. Ovaj uređaj se spaja direktno na matičnu ploču, uz pomoć M.2 konektora. Često se koristi unutar tablet uređaja, ili kompaktno dizajniranih prijenosnika.

Zašto je SSD bolji izbor?

ssd
Foto: Shutterstock

SSD je našao primjenu u tehnologijama vrhunskih performansi, kao i kod korisnika kućnih računala koji žele samo najbolje što je trenutno dostupno na tržištu. SSD je prihvatljiva investicija koja nudi mnogo. Prednosti korištenja SSD uređaja su mnogostruke, i što je najbolje, lako se prepoznaju. Ugradnjom SSD diska u računalo, poboljšanje performansi vidljivo je istog trenutka. Već pri prvom paljenju računala korisnik će uočiti mnogo brže podizanje sustava, kao i daljnji rad na računalu.

U nastavku ćemo spomenuti, u kojim se točno trenutcima SSD pokazao kao dobar izbor.

Koje su primjene SSD-a?

Primjena u poslovnom svijetu: Kompanije koje rade sa velikim količinama podataka, koje vrte zahtjevne aplikacije, ili se bave izradom aplikacija, često će se osloniti na prednosti koje nudi SSD. Brzina i gotovo trenutno pokretanje zahtjevnih aplikacija, dohvat podataka i općenito brži rad računalne opreme je ono što kompanije žele.

Igranje: Računala namijenjena igranju, Gaming računala, jednostavno moraju imati ugrađen SSD. Pričamo o zajednici korisnika koji žele vrhunske performanse, velike količine RAM memorije, jake grafičke kartice i naravno što brži disk uređaj za čitanje/pisanje. Tu na scenu dolazi SSD kao logičan izbor.

Mobilnost: Kada pričamo o SSD-u, trebamo spomenuti da ova komponenta troši jako malo električne energije u usporedbi sa klasičnim uređajem za pohranu podataka. Zbog te činjenice, SSD se ugrađuje u vrhunske mobilne uređaje – prijenosna računala, tablet uređaje, isl…

Serveri: Server kompanije u svojim Plan programima često spominju dostupnost SSD-a koji jamči mnogo veće brzine i performanse za razliku od prijašnjih HDD-a.

Prednost SSD uređaja

Sva prednost SSD-a je u načinu na koji radi. Za razliku od klasičnog HDD-a, SSD nema pokretnih dijelova i dizajniran je da radi slično kao i RAM. Nećemo kazati da je riječ o RAM-u, jer ima i tu bitnih razlika. Ono što je važno znati, jeste činjenica da SSD radi uz pomoć mikročipova i da nema nikakvih mehaničkih dijelova, pogotovo ne onih pokretnih.

1. Manja potrošnja električne energije

Prva prednost ovog dizajna je smanjena potrošnja električne energije. Usporedimo li SSD sa HDD uređajem, možemo vidjeti lako uočljivu razliku: HDD ima elektro motor i pokretnu iglu koja čita/piše podatke po rotirajućim diskovima. Kod SSD-a taj se proces odvija zapisivanjem u mreži poluvodičkih elemenata. Slične mikro-elemente pronalazimo na USB stikovima ili u čipu radne memorije.

2. Veće brzine SSD-a

Odmah da se nadovežemo i spomenemo drugu prednost SSD-a. S obzirom da se proces zapisivanja i čitanja podataka odvija električnim impulsima, kroz poluvodičke elemente, brzina obavljanja tih radnji je daleko veća nego je to slučaj kod HDD-a. Dostupnost podataka na određenoj adresi je gotovo trenutna, i SSD tu bilježi svoju najveću prednost. Da bi računalo dohvatilo neki podatak sa određene adrese na mikročipu SSD-a, dovoljno je da aplikacija uputi instrukciju mikro-kontroloru koji se nalazi na samom SSD-u, da bi ovaj vratio vrijednost sa te adrese.

3. Manje zagrijavanje SSD-a

SSD se mnogo manje zagrijava u odnosu na klasični tvrdi disk. To ga čini idealnom opcijom za ugradnju u minijaturna računala, u tablet uređaje i druge prijenosnike malih dimenzija.

4. SSD ima nečujan rad

Pored manjeg zagrijavanja, kao dodatnu prednost vrijedi istaknuti nečujan rad SSD-a. Naime, kako nema pokretnih dijelova u sebi, niti bilo kakvih mehaničkih dijelova, prilikom rada SSD ne proizvodi nikakav zvuk. Radi potpuno nečujno i nismo svjesni zahtjevnih operacija koje SSD izvodi. Tko god se susreo sa HDD uređajima može posvjedočiti i posebnim zvučnim efektima koje taj uređaj proizvodi. U slučaju da koristite SSD, takve zvukove nećete čuti.

Zaključak za kraj: Što je SSD?

ssd
Foto: Shutterstock

Za razliku od HDD-a, SSD troši manje električne energije, radi nečujno i postiže daleko veće brzine. Danas je cijenom pristupačan i sve je više poželjan izbor kada se želi nadograditi računalo.

Bez obzira dali je riječ o osobnom računalu, računalu za igranje ili serveru, SSD dolazi kao logičan izbor. Danas imamo Solid State Drive velikih kapaciteta koji mogu da u potpunosti zamijene potrebu za klasičnim diskovima. Najbolje od svega je činjenica da rade na mnogo većim brzinama, što se u konačnici mnogo osjeti i poboljšanja su trenutno vidljiva. Ako imate potrebu za nadogradnjom vašeg računala ili prijenosnika, a koristite HDD, svakako pokušajte poboljšati performanse uz pomoć SSD-a.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...