Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je to skener, za što se koristi i 5 najčešćih vrsta

skener
Foto: Shutterstock

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih dokumenata u one digitalne. Ti dokumenti mogu biti tekstualni, slikoviti ili kombinacija oboje. Uz pomoć skenera i pisača, lako je takve dokumente kopirati u neograničen broj primjeraka, ovisno o potrebi.

U nastavku teksta ćemo reći nešto više o skenerima te detaljnije definirati što su, kako rade, koje vrste postoje i slično.

Kako skener funkcionira?

Skener
Foto: Shutterstock

Skener je uređaj koji koristi optičku tehnologiju kako bi pretvorilo fizičke dokumente u digitalni oblik.

Proces skeniranja započinje kada se dokument postavi na skener. U većini slučajeva, skener ima staklenu (može biti i od drugih materijala) prozirnu podlogu ispod koje se nalazi osvjetljenje. Skener potom koristi optički senzor kako bi snimio sliku dokumenta i pretvorio ga u digitalni oblik. Skeneri mogu koristiti različite senzore i tehnologije kako bi se dokumenti snimili u digitalni oblik, ovisno o vrsti skenera.

Nakon što je dokument skeniran, skener koristi algoritme za obradu slike kako bi slika bila jasnija i čitljivija. Skener također može automatski ispraviti određene probleme, kao što su zakrivljenost papira, nejasne slike ili sjene koje mogu utjecati na kvalitetu skeniranja. Kada je slika obrađena, ona se sprema u digitalni oblik na računalu.

Vrste skenera

Skener
Foto: Shutterstock

Ovisno o tome tko ga koristi i u koje svrhe, postoji više vrsta različitih skenera. Pogledajmo neke od najkorištenijih.

  • Klasični skeneri: Klasični skeneri su najčešći tip skenera koji se koristi za skeniranje papira, fotografija i slično. Oni koriste ranije opisani proces skeniranja, a postoje i vrste koje skeniraju obje strane papira istovremeno, bez potrebe za okretanjem lista.
  • Prijenosni skeneri: Prijenosni skeneri su lagani i prijenosni oblici skenera koji se koriste za skeniranje dokumenata izvan ureda ili kuće. Oni su obično manji od klasičnih skenera i mogu se lako prenositi u torbi ili ruksaku. Mogu se povezati s računalom putem USB kabela ili Bluetootha.
  • Skeneri za fotografije: Skeneri za fotografije su specijalizirani skeneri koji se koriste za skeniranje fotografija i drugih slika visoke kvalitete. Oni koriste visoku rezoluciju kako bi postigli najbolju kvalitetu slike. Neki od ovih skenera također omogućuju automatsko uklanjanje ogrebotina, prašine i drugih oštećenja slike.
  • Skeneri za više listova odjednom: Skeneri za više listova odjednom idealni su za posao jer mogu skenirati velik broj listova, bez potrebe da ih se ručno mijenja.
  • 3D skeneri: 3D skeneri su specijalizirani skeneri koji koriste lasersku tehnologiju kako bi stvorili trodimenzionalne modele objekata. Oni se često koriste u arhitekturi, inženjerstvu, medicini i drugim industrijskim sektorima.

Prednosti posjedovanja skenera

Skener
Foto: Shutterstock

Posjedovanje skenera pruža niz prednosti koje korisnicima omogućuju brže, lakše i učinkovitije rukovanje s dokumentima. Jedna od glavnih prednosti je ušteda vremena jer skeneri omogućuju brzo skeniranje velikog broja dokumenata bez potrebe za ručnim prepisivanjem. To može biti posebno korisno u poslovnim okruženjima u kojima se često radi s takvim velikim brojevima.

Druga prednost posjedovanja skenera je ušteda prostora. Čuvanje fizičkih primjeraka dokumenata može zauzimati puno prostora, dok skenirani dokumenti mogu biti pohranjeni na računalu ili na drugom digitalnom mediju. To može biti korisno za pojedince i tvrtke koje imaju malo prostora za pohranu dokumenata ili žele smanjiti količinu papira koju koriste. Samim time se donekle brinu i za okoliš.

Skenirani dokumenti također su lakše dostupni i organiziraniji od klasičnih dokumenata. To olakšava dijeljenje istih s drugima i omogućuje učinkovitiju suradnju. Uz to, skenirani dokumenti se mogu jednostavno pretraživati i sortirati prema datumu, nazivu ili drugim kriterijima.

Neki skeneri imaju i dodatne funkcije, a jedna od najkorisnijih je prepoznavanje teksta i njegovo pretvaranje u digitalni oblik kako bi se mogao naknadno uređivati.

Kako odabrati pravi skener za sebe

Skener
Foto: Shutterstock

Kod odabira skenera, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako bi odabrali onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Jedan od najvažnijih faktora je namjena skenera, točnije treba li vam skener za skeniranje dokumenata ili fotografija, za poslovnu ili osobnu upotrebu i slično.

Još jedan važan faktor je razlučivost skenera. Razlučivost je mjera koliko detalja skener može uhvatiti na slici. Visoka razlučivost je važna ako želite skenirati fotografije ili umjetničke radove, dok je za skeniranje dokumenata dovoljna niža razlučivost.

Cijena je još jedan važan faktor koji treba razmotriti. Skeneri variraju u cijeni ovisno o svojim značajkama i specifikacijama. Jeftiniji skeneri obično nude osnovne značajke poput manje razlučivosti, dok su skuplji skeneri opremljeni naprednim značajkama poput bržeg skeniranja i automatskog uklanjanja neželjenih oštećenja slika.

Uz sve to, trebali biste razmotriti i druge značajke poput povezivosti (USB, bežična, Ethernet), softverske podrške, veličine i težine skenera te potencijalnih troškova održavanja i zamjene dijelova skenera.

Zaključak

Skeneri su vrlo korisni uređaji koji mogu olakšati neke svakodnevne poslove vezane uz razne dokumente, fotografije i slično. Posjedovati skener doma, a posebice na poslu, može ubrzati razne procese i dovesti do efikasnijih rješenja. Postoji više različitih vrsta skenera, a ako ne posjedujete niti jednu, obratite pažnju na neke od smjernica koji kupiti. Ako vam one nisu dovoljne, svakako se referirajte i na recenzije drugih korisnika koji su prije vas isprobali neke od modela u ponudi.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...