Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je QR kod i gdje se koristi? (7 načina)

QR kod (Quick Response kod) je dvodimenzionalni bar-kod koji se koristi za brzu i efikasnu pohranu i čitanje podataka. 

Ovaj tip bar-koda može sadržavati različite vrste informacija, uključujući tekst, URL-ove, kontakte, Wi-Fi mreže, geografske koordinate i druge podatke. 

qr kod
FOTO: SHUTTERSTOCK

QR kodovi su posebno popularni zbog svoje brze čitljivosti i kapaciteta za pohranu raznolikih informacija stoga imaju širok raspon primjena i koristi. 

Tko je izumio QR kod?

QR kod je izumio japanski inženjer Hideo Yoshizawa. Yoshizawa nije izumio QR kod iznenada, već je razvijao koncept 90-ih godina 20. stoljeća u japanskoj tvrtki Denso Wave, koja je bila podružnica Denso Corporation, poznate automobilske tvrtke. 

Ideja iza QR koda proizašla je iz potrebe za brzim i učinkovitim sustavom označavanja komponenti u proizvodnji automobila te praćenja inventara.

U to vrijeme, postojeći bar-kodovi, poput EAN-a i UPC-a, nisu bili dovoljno učinkoviti za potrebe Denso Wavea. Trebali su sustav koji bi mogao pohraniti više informacija u manjoj površini i brže se čitati.

Yoshizawa se inspirirao prirodom, posebno šarenilom ribljih ljuski i njihovom efikasnošću u pohrani informacija. Odlučio je koristiti sličan koncept u izradi QR koda.

Yoshizawa i njegov tim razvili su QR kod kao dvodimenzionalni bar-kod koji se temelji na kvadratnim modulima umjesto na crticama i razmacima, kao što je slučaj s tradicionalnim jednodimenzionalnim bar-kodovima.

QR kodovi su se brzo proširili u Japanu i postali popularni zbog svoje brzine i kapaciteta za pohranu podataka. Danas se QR kodovi široko koriste širom svijeta u različitim aplikacijama, uključujući trgovinu, marketing, logistiku i mnoge druge industrije.

7 načina kako se koristi QR kod

1. Marketinške kampanje

QR kodovi se često koriste u marketinškim kampanjama kao sredstvo za angažiranje potrošača, pružanje dodatnih informacija i promociju proizvoda ili usluga. 

Marketinški materijali, kao što su letci, plakati, časopisi ili reklame, često sadrže QR kodove koji vode korisnike na određene web stranice. To može biti web stranica proizvoda, promocije ili dodatnih informacija o kampanji.

QR kodovi se mogu koristiti za omogućavanje korisnicima pristup video sadržaju, glazbenim spotovima ili drugim multimedijalnim materijalima koji dopunjuju marketinšku kampanju.

Taj kod često sadrži posebne ponude, popuste ili kupon kodove. Korisnici ih mogu skenirati i iskoristiti prilikom kupovine proizvoda ili usluga.

QR kod često vodi korisnike na društvene medije ili stranice za dijeljenje, gdje korisnici mogu pratiti brendove, lajkati ili dijeliti sadržaj te tako pomoći širenju svijesti o kampanji.

Također mogu sadržavati informacije o kontaktima tvrtke, omogućavajući korisnicima jednostavno dodavanje tvrtke u svoj adresar, a na proizvodima ili ambalaži se mogu nalaziti QR kodovi koji vode do specifikacija proizvoda, recenzija kupaca i drugih relevantnih informacija.

2. Elektronsko plaćanje

QR kodovi se široko koriste za elektronsko plaćanje i postali su popularan način za brzo i praktično izvršavanje transakcija. 

QR kod u marketingu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Važno je napomenuti da postoje različite tehnologije za plaćanje putem QR kodova, kao što su QR kodovi za mobilna plaćanja (npr. Apple Pay, Google Pay) ili QR kodovi za bankovna plaćanja. 

Svaka od ovih tehnologija može imati svoje specifične zahtjeve i protokole, ali osnovni principi su slični. QR kod za plaćanje često sadrži enkriptirane informacije kako bi se osigurala sigurnost transakcija.

Korištenje QR kodova za elektronsko plaćanje omogućava brzo, praktično i sigurno izvršavanje financijskih transakcija bez potrebe za unosom dugih brojeva računa ili drugih detalja.

3. Povezivanje s Wi-Fi mrežama

QR kod se često koristi za olakšavanje povezivanja s Wi-Fi mrežama na mobilnim uređajima. Ovo je praktičan način za dijeljenje informacija o Wi-Fi mreži bez potrebe za ručnim unosom lozinki ili drugih mrežnih parametara.

Korist QR kodova za povezivanje s Wi-Fi mrežama uključuje brzinu i preciznost. Umjesto ručnog unosa kompleksnih lozinki, korisnici jednostavno skeniraju QR kod kako bi se brzo povezali s mrežom i pristupili nekoj stranici na Internetu.

Ovo je posebno korisno u okruženjima kao što su kafići, restorani ili poslovni prostori gdje želite olakšati gostima pristup Wi-Fi mreži.

4. GPS navigacija

QR kod se može koristiti za GPS navigaciju tako da sadrže geografske koordinate ili URL-ove koji vode do usluga za navigaciju. 

Kada korisnik skenira QR kod, aplikacija za navigaciju ili karta će otvoriti odredište na karti i omogućiti korisniku navigaciju do tog mjesta. 

Alternativno, QR kodovi se također mogu koristiti za povezivanje s URL-om koji vodi do usluge za navigaciju, kao što je Google Maps. Kada korisnik skenira takav QR kod, otvorit će se relevantna aplikacija za navigaciju i prikazat će se odredište na karti.

Upotreba QR kodova za GPS navigaciju može biti korisna u situacijama kada želite omogućiti brz pristup geografskim koordinatama odredišta ili kada želite olakšati putovanje korisnicima tako da im omogućite jednostavan pristup uputama i kartama.

5. Pohrana kontakata

QR kod se može koristiti i za pohranu kontaktnih informacija tako da omogućuju brz i jednostavan način dodavanja novih kontakata u mobilne uređaje. 

Korištenje QR kodova za pohranu kontakata posebno je korisno u poslovnim situacijama ili na događanjima gdje se često razmjenjuju kontakti. 

Umjesto ručnog unosa svih informacija, osobe jednostavno mogu skenirati QR kod kako bi brzo dodale novi kontakt u svoj uređaj. Ovo je praktičan način za olakšavanje razmjene kontakata i smanjenje pogrešaka prilikom unosa informacija.

QR kod na mobitelu
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Elektronička karta

QR kod se često koristi i za olakšavanje pristupa elektroničkim kartama, poput ulaznica za događaje, letova, koncerata, kinopredstava ili drugih vrsta putovanja i rezervacija. 

Korištenje QR kodova za elektroničke karte olakšava kupcima brzi i praktičan pristup događajima ili uslugama. 

Osim toga, organizatorima pruža učinkovit način praćenja prisutnosti i povećava sigurnost na događanjima.

7. Logistički i inventarski sustavi

QR kodovi se široko koriste u logističkim i inventarskim sustavima kako bi se olakšalo praćenje proizvoda, opreme i drugih materijala u različitim industrijama. 

Proizvodi, paleti, oprema i drugi inventar često se označavaju QR kodovima. Svaki QR kod sadrži jedinstveni identifikator za svaki predmet.

QR kodovi se generiraju za svaki predmet u logističkom ili inventarskom sustavu. Informacije koje se obično uključuju u QR kodove uključuju serijski broj, naziv proizvoda, opis, lokaciju, datum proizvodnje itd.

Skeneri ili mobilne aplikacije koriste se za skeniranje QR kodova tijekom različitih faza u logističkom procesu, uključujući prijem, skladištenje, otpremu i inventar.

Skeniranjem QR kodova može se pratiti promjena statusa predmeta, uključujući primanje, skladištenje, otpremu, prodaju i popravke.

Kada se predmet premješta ili se obavlja bilo kakva promjena, informacije se upisuju u sustav putem QR koda. Ovo osigurava točno praćenje povijesti predmeta.

QR kod se koristi i za praćenje stanja zaliha i automatsko naručivanje potrebne opreme ili proizvoda kada je to potrebno.

U logističkim i inventarskim sustavima, QR kodovi omogućavaju brzu identifikaciju i lociranje predmeta, što smanjuje vrijeme potrebno za pronalaženje određenog proizvoda ili materijala.

Oni se također koriste u logističkim sustavima za praćenje isporuke i sigurnost proizvoda tijekom transporta.

Svi podaci povezani s QR kodovima obično su povezani s informacijskim sustavom tvrtke ili organizacije, omogućavajući centralizirano upravljanje inventarom i logističkim operacijama.

Korištenje QR kodova u logističkim i inventarskim sustavima pomaže u učinkovitijem upravljanju zalihama, smanjuje pogreške u praćenju, povećava sigurnost i ubrzava procese praćenja i upravljanja inventarom.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...