Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je PowerPoint?

prezentacija

Poznat i kao PP ili PPT, PowerPoint je prezentacijski program koji je razvio Microsoft i sastavni je dio MS Office paketa. Saznajte u nastavku detaljnije na ovu temu, što je PowerPoint, i što sve možete raditi u ovoj prezentacijskoj aplikaciji.

Ukratko, PowerPoint je prezentacijski program uz pomoć kojeg radimo slajdove da istaknemo bitne informacije, pokažemo dijagrame, tablice ili slike, s kojima lakše prezentiramo neki projekt. Najčešće se koristi za poslovne projekte, ili školske prezentacijske radove.

Microsoft PowerPoint je sastavni dio MS Office paketa. Ukoliko imate instaliran MS Office, velike su šanse da imate i PowerPoint.

Ako pak nemate MS Office paket, i nemate namjeru kupiti licencu, slajdove možete raditi uz pomoć Google Slides alata. Ovo je odlična alternativa za sve one koji tek povremeno koriste slajdove i ne žele plaćati licencu.

Vratimo se na MS Office, odnosno PowerPoint kompanije Microsoft.

Kako pokrenuti PowerPoint na Windows računalu?

Pretpostavimo da imate Windows sustav i instaliran MS Office paket uredskih programa. Da bi pokrenuli PowerPoint, uradite klik na Start i potvrdite još jednim klikom na PowerPoint aplikaciju. Ako je ne možete pronaći u Start izborniku, u Windows tražilicu utipkajte PowerPoint i pokrenite aplikaciju iz rezultata pretraživanja.

Korištenje PowerPoint aplikacije

Sada znate što je PowerPoint, pa ćemo u nastavku u par rečenica objasniti kako se koristi PowerPoint.

što je PowerPoint prezentacija
PowerPoint

PowerPoint slajd može sadržavati tekst, fotografije, video ili animirane foto-datoteke. Tekst možete uređivati kao u MS Word aplikaciji, prilagođavati veličinu slova, boje i još mnogo toga.

Funkcionalnost PowerPoint aplikacije nije se mnogo mijenjala godinama, što znači, ako ste radili u nekoj prethodnoj verziji, lako ćete svladati novi PowerPoint.

Prije nego završimo sa pisanjem što je PowerPoint, naglasit ćemo neke prednosti ovog alata.

Prednosti PowerPoint aplikacije

Što je PowerPoint
Foto: Unsplash

PowerPoint se lako koristi, ali ipak je alat jako koristan i često se susrećemo sa slajdovima i različitim prezentacijama. Jako je zgodan u poslovnom svijetu, i naravno u školama i drugim nastavnim i znanstvenim ustanovama.

  • PowerPoint se često koristi, i postao je sinonim za prezentacije. Ako ste uradili prezentaciju pomoću PowerPoint aplikacije, lako ćete projekt proslijediti nekome na pregled i doradu ako želite.
  • PowerPoint nudi različite mogućnosti specifične za izradu prezentacija. Tu mislimo na dodavanje animacija u slajd, različitih efekata i označavanje potrebnih stvari u prezentaciji.
  • Aplikacija PowerPoint nudi mogućnost eksportiranja slajda u neki drugi format koji će se kasnije koristiti. Tako na primjer, PowerPoint prezentaciju možete konvertirati u GIF, JPG, MPEG-4, PDF, RTF, WMV ili XML datoteku.

Ukratko

Sada ste saznali što je PowerPoint i kako se koristi. Aplikacija će dobro doći svima koji trebaju prezentirati neku ideju, proizvod ili uslugu. MS PowerPoint je posebno prilagođen program za izradu slajdova, odnosno prezentacija.

Važno je spomenuti da se PowerPoint instalira kao dio MS Office paketa, i njegov je sastavni dio. Ako ste se odlučili za neku MS Office licencu, pored MS Word aplikacije, i drugih, u paketu ćete dobiti i licencirani PowerPoint.

PowerPoint je i dalje glavni program za prezentacije

Što je PowerPoint
Foto: Unsplash

Možemo reći da uopće nema sumnje kako sa svojom svestranošću i robusnim značajkama i alatima, PowerPoint i dalje drži vrh najboljih programa za prezentacije. Ono što je još bolje je činjenica da niste ograničeni na osnovne značajke i postavke. Njegov skup značajki možete dodatno proširiti preuzimanjem PowerPoint dodataka kako biste još više iskoristili mogućnosti koje nudi softver kao što je ovaj.

Tijekom desetljeća, Microsoft je napravio odličan posao održavajući svoje programe kao što je PowerPoint ažurnim. Redovito ažuriraju softver svakih nekoliko godina i dodaju značajke koje ga održavaju konkurentnim na tržištu. Konkurencija je možda postala jača zadnjih godina, a tu su se pojavili programi kao Keynote, Google Slides, Prezi, Slidebean, Visme i drugi. No, i dalje se ne može reći da je neki od njih preuzeo vrh od PowerPointa.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...