Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Softver i aplikacije

Što je PowerPoint?

prezentacija

Poznat i kao PP ili PPT, PowerPoint je prezentacijski program koji je razvio Microsoft i sastavni je dio MS Office paketa. Saznajte u nastavku detaljnije na ovu temu, što je PowerPoint, i što sve možete raditi u ovoj prezentacijskoj aplikaciji.

Ukratko, PowerPoint je prezentacijski program uz pomoć kojeg radimo slajdove da istaknemo bitne informacije, pokažemo dijagrame, tablice ili slike, s kojima lakše prezentiramo neki projekt. Najčešće se koristi za poslovne projekte, ili školske prezentacijske radove.

Microsoft PowerPoint je sastavni dio MS Office paketa. Ukoliko imate instaliran MS Office, velike su šanse da imate i PowerPoint.

Ako pak nemate MS Office paket, i nemate namjeru kupiti licencu, slajdove možete raditi uz pomoć Google Slides alata. Ovo je odlična alternativa za sve one koji tek povremeno koriste slajdove i ne žele plaćati licencu.

Vratimo se na MS Office, odnosno PowerPoint kompanije Microsoft.

Kako pokrenuti PowerPoint na Windows računalu?

Pretpostavimo da imate Windows sustav i instaliran MS Office paket uredskih programa. Da bi pokrenuli PowerPoint, uradite klik na Start i potvrdite još jednim klikom na PowerPoint aplikaciju. Ako je ne možete pronaći u Start izborniku, u Windows tražilicu utipkajte PowerPoint i pokrenite aplikaciju iz rezultata pretraživanja.

Korištenje PowerPoint aplikacije

Sada znate što je PowerPoint, pa ćemo u nastavku u par rečenica objasniti kako se koristi PowerPoint.

što je PowerPoint prezentacija
PowerPoint

PowerPoint slajd može sadržavati tekst, fotografije, video ili animirane foto-datoteke. Tekst možete uređivati kao u MS Word aplikaciji, prilagođavati veličinu slova, boje i još mnogo toga.

Funkcionalnost PowerPoint aplikacije nije se mnogo mijenjala godinama, što znači, ako ste radili u nekoj prethodnoj verziji, lako ćete svladati novi PowerPoint.

Prije nego završimo sa pisanjem što je PowerPoint, naglasit ćemo neke prednosti ovog alata.

Prednosti PowerPoint aplikacije

PowerPoint se lako koristi, ali ipak je alat jako koristan i često se susrećemo sa slajdovima i različitim prezentacijama. Jako je zgodan u poslovnom svijetu, i naravno u školama i drugim nastavnim i znanstvenim ustanovama.

  • PowerPoint se često koristi, i postao je sinonim za prezentacije. Ako ste uradili prezentaciju pomoću PowerPoint aplikacije, lako ćete projekt proslijediti nekome na pregled i doradu ako želite.
  • PowerPoint nudi različite mogućnosti specifične za izradu prezentacija. Tu mislimo na dodavanje animacija u slajd, različitih efekata i označavanje potrebnih stvari u prezentaciji.
  • Aplikacija PowerPoint nudi mogućnost eksportiranja slajda u neki drugi format koji će se kasnije koristiti. Tako na primjer, PowerPoint prezentaciju možete konvertirati u GIF, JPG, MPEG-4, PDF, RTF, WMV ili XML datoteku.

Ukratko

Sada ste saznali što je PowerPoint i kako se koristi. Aplikacija će dobro doći svima koji trebaju prezentirati neku ideju, proizvod ili uslugu. MS PowerPoint je posebno prilagođen program za izradu slajdova, odnosno prezentacija.

Važno je spomenuti da se PowerPoint instalira kao dio MS Office paketa, i njegov je sastavni dio. Ako ste se odlučili za neku MS Office licencu, pored MS Word aplikacije, i drugih, u paketu ćete dobiti i licencirani PowerPoint.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...