Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je AMOLED?

što je amoled

AMOLED je izvedenica od Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode, a riječ je o novoj tehnologiji izrade tankih zaslona za smartphone uređaje, prijenosnike i TV uređaje. Što je AMOLED, pročitajte u nastavku.

Zbog svoje izvedbe, mogli bi kazati da je AMOLED prilagođen pametnim telefonima i drugim uređajima koji koriste zaslon na dodir. Ipak, kako sve više volimo pametne tehnologije, naši TV uređaji i mnogi drugi imaju opciju zaslona na dodir.

U nastavku ćemo detaljno napisati na temu što je AMOLED. Usporedit ćemo AMOLED sa nekim drugim tehnologijama, i napisati kako AMOLED radi.

Što je AMOLED?

amoled
Foto: Shutterstock

AMOLED je vrsta OLED zaslona o kojem smo prije pisali. Za razliku od „običnog“ OLED zaslona, AMOLED u sebi sadrži aktivnu matricu smještenu iza mreže piksela. Tehnologija se koristi još od 2007.g., najviše u proizvodnji zaslona za pametne telefone, uređaje za reproduciranje glazbenog i video sadržaja te naravno za TV zaslone.

Konstrukcija AMOLED zaslona

AMOLED zaslon sastoji se od aktivne matrice i OLED (TFT) mreže piksela koji generiraju svjetlost kada kroz njih prođe strujni impuls. Kako i sami možete vidjeti, ovaj panel je svojevrsna nadogradnja OLED panela, s aktivnom matricom kao dodatnom komponentom.

Povijest AMOLED tehnologije

Kada smo već napisali što je AMOLED, sada ćemo napisati i par riječi na temu kako je sve krenulo. Dakle, AMOLED tehnologija svoje početke bilježi 2006.g. kada je SAMSUNG SDI krenuo u tome smjeru kao najveći investitor.

Samsung i7110

Zanimljivo je spomenuti da su prvi primjerci na tržištu bili BenQ-Siemens S88, iriver Clix 2, Nokia N85 i Samsung i7110, sa tehnologijom o kojoj pišemo.

Kasnije su Nokia i Samsung Electronics bili vodeći proizvođači koji su usvojili AMOLED u velikom broju svojih uređaja.

Ovo je zanimljivo iz razloga što je u današnjem svijetu pametnih telefona AMOLED sinonim za najmodernije tipove zaslona, ali kao što možete i sami zaključiti, to zapravo i nije tako.

Budućnost razvoja

Proizvođači svakodnevno rade na istraživanju i razvoju, u smjeru poboljšanja AMOLED tehnologije i bolje primjene u modernim uređajima. Ugradnja senzora, izrada savitljivih zaslona i smanjenje debljine samog panela, trenutni su prioriteti u tom pogledu. Samsung je jedan od vodećih na ovom polju i glavni je distributer najnovijih AMOLED panela.

Usporedba s drugim tehnologijama

Kao i svaka tehnologija, AMOLED ima svoje prednosti i nedostatke. Što je AMOLED, koje su prednosti, a koji su nedostatci ove tehnologije?

AMOLED panel može dati veći refresh rate, nego što isporučuje panel s pasivnom matricom. Uobičajeno je da AMOLED matrica ima odaziv ispod 1 milisekunde, a pored toga troši znatno manji dio energije. Zbog toga se tehnologija najčešće primjenjuje i ugrađuje u prijenosne elektroničke uređaje, najčešće pametne telefone, tablet uređaje i prijenosna računala za što veću autonomiju.

Količina utrošene energije u velikoj mjeri ovisi o boji koja se prikazuje i jačini osvjetljenja. Vrijedi napomenuti da AMOLED panel u potpunosti isključuje crni piksel, što dovodi do znatne uštede utroška električne energije u tom slučaju. Pored toga, zbog svoje izvedbe, AMOLED panel ima značajno bolji kontrast ako se usporedi s običnim LCD panelom.

Kao jedan od nedostataka AMOLED panela možemo spomenuti otežano gledanje prikaza, kada je panel izložen direktnom sunčevom svjetlu. Do toga dolazi zbog ograničenog maksimalnog osvjetljenja, jer AMOLED za razliku od LCD zaslona nema pozadinsko osvjetljenje.

Drugi nedostatak koji trebamo spomenuti je trajnost samog zaslona. Naime, zbog organskog sloja u samom panelu, ovaj zaslon ima smanjen vijek trajanja. Organske komponente vremenom degradiraju, što rezultira promjenom prikaza boja na samom zaslonu. Neke boje degradiraju brže od drugih i dolazi do „pogrešnog“ prikaza na zaslonu.

što je amoled
Foto: Shutterstock

Prije kraja, da spomenemo Super AMOLED

Znamo što je AMOLED zaslon, pa da spomenemo i novi termin Super AMOLED.

Super AMOLED je marketinški termin koji je uveo Samsung a odnosi se na AMOLED panel koji u sebi ima integriran digitizer, odnosno sloj osjetljiv na dodir. Dakle, dio koji je osjetljiv na dodir ugrađen je u sami panel, i nema potrebe za postavljanjem digitizera iznad samog panela. Sama tehnologija AMOLED prikaza nije poboljšana, ali je panel na ovaj način bolje kompletiran jer je umanjena potreba za jednim dijelom hardvera koji se ugrađivao prije. Generički naziv za ovu kombinaciju je One Glass Solution, ili OGS.

Zaključak za kraj

Već smo odgovorili na pitanje što je AMOLED tehnologija, i napisali smo u par navrata da je Samsung vodeći u ovom polju. Za kraj ćemo napisati, u par rečenica, kako Samsung definira AMOLED tehnologiju, i kako vidi budućnost razvoja ovog panela.

AMOLED je tehnologija zaslona koji se sastoji od aktivne matrice i OLED tehnologije. Smatramo ga OLED vrstom panela koji se najčešće ugrađuje u pametne telefone.

Super AMOLED je još jedna nadogradnja, odnosno AMOLED panel u kojem imamo ugrađen i sloj za detekciju dodira. Za razliku od dosadašnjih tehnologija, kada smo iznad samog zaslona imali i senzor dodira, Super AMOLED objedinjuje sav hardver u svom panelu.

Super AMOLED daje odlično iskustvo gledanja, daje veći kut gledanja i mnogo bolji i širi raspon boja. Da bi korisnik imao što bolje iskustvo, Super AMOLED zaslon se automatski prilagođava vanjskim uvjetima osvjetljenja. Na taj način korisnik u svakom trenutku ima optimalno iskustvo gledanja sadržaja na zaslonu.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...