Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je OLED i koje su mu 4 glavne prednosti?

što je oled

Spominjali smo već LCD zaslon, pa je vrijeme da napišemo par riječi o novijoj OLED tehnologiji. Što je OLED, kako radi i koje su prednosti OLED u usporedbi sa LCD zaslonom?

OLED je akronim za Organic Light Emitting Diodes, a riječ je o modernim, tankim zaslonima koje susrećemo na vrhunskim uređajima. OLED, kako i sama riječ kaže koristi jedan organski dio u svojoj konstrukciji, koji će emitirati svjetlost u različitoj boji. OLED panel je izrađen od više organskih slojeva između provodnika električne energije. Kada električna struja pobudi sloj u panelu, emitira se bijela svjetlost. To znači da, za razliku od LCD zaslona, OLED ne treba imati pozadinsko osvjetljenje. To ga čini mnogo tanjim u konstrukcijskom smislu, i energetski efikasnijim ako gledamo iz konteksta potrošnje električne energije.

OLED zasloni nisu tek tanki i efikasni, oni daju mnogo kvalitetniju i jasniju sliku prikaza. Mogu biti providni, savitljivi – jako su fleksibilni.

OLED usporedba sa LCD tehnologijom

Već smo ukratko napisali što je OLED. Sada ćemo OLED tehnologiju usporediti sa LCD tehnologijom. Logično ih je usporediti jer su iz perspektive prosječnog korisnika ova dva panela jako slična. Isto tako, OLED je novija tehnologija, koja je u jednom trenutku zamijenila tehnologiju LCD izrade zaslona. I danas imamo LCD zaslone, ali je samo pitanje vremena kada će oni u potpunosti biti zamijenjeni sa novim i modernim OLED zaslonima.

Prednosti OLED u usporedbi sa LCD zaslonom

oled
Foto: Shutterstock

OLED zaslon ima značajne prednosti, a to su:

  1. Bolji prikaz slike – jači kontrast, veće osvjetljenje, veći kut gledanja, širi raspon boja, i brže osvježenje slike
  2. Manja potrošnja električne energije
  3. Jednostavniji i kompaktniji dizajn, što čini OLED tanjim od LCD panela, mogućnost savijanja, i mogućnost izrade prozirnog OLED panelaO
  4. LED zaslon ima bolju izdržljivost – OLED je izdržljiviji od LCD zaslona i može raditi u većem temperaturnom rasponu

Budućnost OLED zaslona

OLED je još uvijek aktualna tehnologija i svakodnevno se istražuju mogućnosti proizvodnje što boljih OLED zaslona. Jednim dijelom, vodeće kompanije, traže načina da izrade što bolji fleksibilni i transparentni OLED panel. Već sada vidimo vodeće proizvođače smartphone uređaja kako na tržište plasiraju preklopne smartphone uređaje sa savitljivim „sklopivim“ zaslonom. Svakodnevna primjena još uvijek nije moguća, pa imamo tek po koji primjerak koji su svojevrsni pioniri u tom pravcu.

Budućnost OLED zaslona možemo staviti u kontekst:

  1. Oblikovani OLED panel koji prati površine koje nisu ravne
  2. OLED koji možemo nositi na tijelu
  3. Savitljivi OLED i OLED panel koji se može zarolati
  4. Providni OLED koji može imati primjenu u autoindustriji (na prednjem vjetrobranskom staklu ili drugim staklenim površinama)

Kako smo već spomenuli, fleksibilne OLED panele već možemo vidjeti na pojedinim smartphone modelima, među kojima se najviše ističe Samsung Galaxy Fold. I drugi veliki brendovi imaju svoje modele, ali nećemo sada nabrajati koji su to. Napisali smo dovoljno u ovom dijelu, da dobijete dojam što je OLED zaslon.

Kako OLED radi?

OLED je sastavljen od više tankih organskih slojeva između dva vodiča. Kada električna struja prolazi kroz vodiče, emitira se bijela svjetlost.

Što je organsko u OLED zaslonu? Organsko u OLED panelu je tanki sloj proizveden od karbona i vodika. Da ne bude nikakve zabune, nije riječ o organskim elementima koji asociraju na neko tkivo i slično. Molekule sastavljene od karbona i vodika su efikasne i nisu štetne. Zbog toga se kompletan OLED proces proizvodnje smatra ekološki prihvatljiv.

Gdje se primjenjuje OLED tehnologija?

Najčešće pojam OLED susrećemo u novim smartphone uređajima višeg cjenovnog ranga. Pored toga, OLED se može pronaći u digitalnim foto aparatima, tablet uređajima, prijenosnicima i TV uređajima. Samsung je trenutno vodeći proizvođač OLED panela. Osim što koristi OLED tehnologiju u svojim uređajima, Samsung prodaje OLED panele za druge vodeće proizvođače pametnih telefona i TV uređaja.

smartphone uređaj sa OLED zaslonom
OLED zaslon

OLED se koristi u pametnim telefonima jer je mnogo tanji od klasičnog LCD zaslona, manji su potrošači električne energije, što znači da baterija u telefonu može trajati duže. OLED daju bolju sliku i jače osvjetljenje. Podsjećamo, već smo napisali da OLED panel ne treba pozadinsko osvjetljenje. Svaki piksel će sam osvijetliti svoj dio. To je velika prednost ovih zaslona. U redovnom korištenju mobilnih uređaja, možete i sami zaključiti da smartphone uređaj sa OLED zaslonom nudi opciju „always on display“, dok drugi modeli to ne podržavaju.

OLED TV uređaji

Osim u pametnim telefonima, OLED je pronašao svoje mjesto u velikom broju modernih TV uređaja, koji su tanki, malo troše, i daju vrhunsku sliku. Osim što daju visoku kvalitetu slike, OLED paneli su savitljivi, pa danas imamo TV uređaje velike dijagonale koji su savijeni, tako da još više obogaćuju doživljaj gledanja.

Trenutno vodeći proizvođač velikih OLED panela za TV uređaje je kompanija LG. LG prodaje svoje OLED panele drugim proizvođačima TV uređaja, kao što su Panasonic, Sony, Philips i drugi.

Koji su nedostatci OLED zaslona?

Do sada smo napisali što je OLED, i spomenuli smo sve prednosti ove tehnologije. Vrijeme je da spomenemo nedostatke koji dolaze sa OLED zaslonima.

OLED zasloni imaju svoje nedostatke. Vrijeme je da spomenemo koji su to. Prvo, OLED tehnologija je skuplja u usporedbi sa LCD tehnologijom. Postupak proizvodnje je zahtjevniji, te je i sama tehnologija novija, što dovodi do većih cijena konačnog proizvoda. Već smo prije spomenuli da se OLED zasloni ugrađuju u mobilne uređaje većeg cjenovnog ranga. Isto vrijedi i za TV uređaje. Dakle, TV uređaj sa OLED zaslonom ćete platiti skuplje u odnosu na neki TV uređaj sa LCD panelom.

Svaki uređaj, pa tako i svaki panel, ima vijek trajanja. Kod OLED zaslona stvar je više izražena jer se životni vike OLED zaslona može preciznije odrediti. Ovo smatramo ipak manjim nedostatkom jer tehnologija kontinuirano napreduje, i OLED zasloni su gotovo došli do točke gdje mogu nadživjeti ostalu elektroniku i komponente uređaja u koji se ugrađuju.

OLED emitira bijelo svjetlo

Pored toga što se OLED koristi za proizvodnju zaslona, manje je poznato da se tehnologija koristi i za proizvodnju svjetlosnih tijela. Mi smo u ovom članku pisali na temu što je OLED, fokusirajući se na tehnologiju izrade zaslona. Ipak, jedan dio proizvodnje ide u smjeru plasiranja na tržište što boljih svjetlosnih panela – sijalica. To znači da bi OLED sijalice mogle zamijeniti CFL i LED svjetlosna tijela.

Zaključak za kraj

oled
Foto: Shutterstock

Kao što možete i sami zaključiti, OLED je zaslon budućnosti. Zapravo je tehnologija još uvijek aktualna, i stalno se radi napredak u izradi OLED zaslona. OLED daje značajno bolji prikaz od LCD zaslona, nema potrebu za pozadinskim osvjetljenjem i može se izraditi savitljivi zaslon za širu primjenu.

Uređaji većeg cjenovnog ranga nude OLED zaslone, što garantira bolji prikaz, manju potrošnju električne energije i općenito bolju kvalitetu. Kako se tehnologija bude razvijala, cijene će biti niže i vremenom će OLED u potpunosti zamijeniti korištenje LCD zaslona. Što je nekada bio CRT monitor, sada je LCD zaslon u usporedbi sa OLED zaslonima.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...