Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Node.js? 4 stvari koje trebate znati o ovom moćnom alatu

Što je Node.js, kako funkcionira i za što se koristi?

Node.js je jedan od najmoćnijih alata koji je promijenio način na koji se razvijaju moderne web aplikacije. Njegova brzina, skalabilnost i jednostavnost korištenja čine ga omiljenim među developerima diljem svijeta. U srcu Node.js-a leži ideja o brzom izvršavanju JavaScript koda na strani servera, što omogućuje efikasniju komunikaciju između klijenta i servera. Zbog toga ga koriste giganti poput Netflixa, PayPala i Ubera kako bi održali svoje aplikacije brzima i responzivnima. No, nije samo za velike igrače – bilo da ste startup, freelancer ili student, Node.js nudi fleksibilnost i snagu koja vas može podići na višu razinu.

1. Što je Node.js?

Node.js je moćno runtime okruženje za JavaScript, stvoreno za izvršavanje JavaScript koda na strani servera. To znači da ono omogućuje izvršavanje JavaScripta izvan preglednika, što je ključna promjena u svijetu programiranja. Dok je JavaScript tradicionalno korišten za interakciju unutar web preglednika, poput animacija i dinamičnih elemenata stranice, Node.js proširuje njegove mogućnosti na razvoj server-side aplikacija.

Ključna stvar koju treba shvatiti o Node.js-u je da nije okvir ili programski jezik. Umjesto toga, on koristi V8 JavaScript engine iz Google Chrome preglednika za izvršavanje JavaScript koda na bilo kojem uređaju, bilo da se radi o serveru ili vašem osobnom računalu. To omogućuje developerima da koriste jedan programski jezik (JavaScript) za razvoj cijele aplikacije – i na klijentovoj i na serverovoj strani. Na taj način se smanjuje potreba za učenjem više različitih jezika, čineći razvojni proces bržim i efikasnijim.

note.js olakšava razvoj aplikacija
Node.js omogućuje jednostavniji razvoj aplikacija koristeći JavaScript za obje strane – za klijent i za server.

Jedna od najvećih prednosti Node.js-a je njegova sposobnost da obradi tisuće istovremenih zahtjeva bez ikakvih problema, što ga čini iznimno skalabilnim. Zbog toga se koristi u projektima gdje je važna brzina i efikasnost, poput stvaranja real-time aplikacija, kao što su chat aplikacije, streaming servisi ili online igre. Na primjer, Netflix koristi Node.js kako bi omogućio brz prijenos podataka između servera i klijenata diljem svijeta.

Ukratko, Node.js omogućuje developerima da brzo i efikasno grade visoko skalabilne aplikacije, koristeći JavaScript na strani servera, bez potrebe za dodatnim slojevima ili alatima.

2. Kako Node.js funkcionira

Jedna od najvažnijih karakteristika Node.js-a je njegova event-driven arhitektura i non-blocking I/O model. Ove dvije značajke omogućuju da Node.js bude nevjerojatno brz i efikasan u radu s velikim brojem simultanih korisnika, bez potrebe za stvaranjem ogromnog broja resursa.

Prvo, event-driven arhitektura znači da Node.js reagira na događaje dok se oni pojavljuju, umjesto da neprestano čeka i troši resurse na neaktivne procese. Primjerice, kada korisnik pošalje zahtjev serveru (npr. otvori web stranicu), server odgovara na taj zahtjev tek kada je spreman. U međuvremenu, Node.js može nastaviti obrađivati druge zahtjeve, bez zastoja.

Drugo, non-blocking I/O omogućuje Node.js-u da obrađuje više zahtjeva istovremeno, bez da svaki od njih blokira sljedeći. U tradicionalnim server-side jezicima, poput PHP-a, zahtjevi se obrađuju jedan po jedan, što može izazvati zastoj i čekanje ako jedan zahtjev traje predugo. U Node.js-u, međutim, svaki zahtjev može biti procesiran neovisno od drugih, zahvaljujući asinkronim funkcijama koje omogućuju izvršavanje zadataka u pozadini. To znači da dok se jedan zadatak izvršava (npr. čitanje podataka iz baze), drugi zadaci mogu biti pokrenuti bez odgode.

Ova kombinacija event-driven i non-blocking karakteristika čini Node.js iznimno pogodnim za real-time aplikacije. Na primjer, u aplikacijama poput online igara ili chat aplikacija, gdje stotine ili tisuće korisnika šalju zahtjeve istovremeno, Node.js omogućuje brzo procesiranje tih zahtjeva bez opterećenja servera.

node.js često se koristi za provedbu online plaćanja
Node.js također osigurava efikasno i sigurno procesiranje online plaćanja u real-time aplikacijama.

Jednostavnije rečeno, dok se tradicionalni server-side jezici ponašaju kao konobari koji uslužuju jednog po jednog gosta, Node.js je kao brz i efikasan sustav samoposluživanja gdje svi korisnici mogu dobiti ono što trebaju bez čekanja. Zbog toga se koristi u sustavima gdje je ključno da se podaci brzo prenose i obrađuju, a da pritom server ostane stabilan i responzivan.

3. Prednosti korištenja Node.js-a

Korištenje Node.js-a donosi brojne prednosti koje ga čine jednim od najpopularnijih alata u svijetu web razvoja. Prva i možda najvažnija prednost je brzina. Node.js koristi V8 JavaScript engine razvijen od strane Googlea, što omogućuje iznimno brzo izvršavanje koda. Ova brzina dolazi iz činjenice da Node.js koristi single-thread model, uz event-driven arhitekturu, što znači da može obrađivati tisuće zahtjeva gotovo istovremeno.

Druga ključna prednost je efikasnost. Zahvaljujući non-blocking I/O operacijama, Node.js može istovremeno obrađivati brojne operacije, bez potrebe za stvaranjem novih resursa za svaki zahtjev. To je izuzetno korisno za real-time aplikacije gdje brzina odgovora i skalabilnost imaju ključnu ulogu.

Jednostavnost učenja je još jedan veliki plus za Node.js. Programeri koji već poznaju JavaScript mogu lako preći na korištenje Node.js-a za server-side programiranje, eliminirajući potrebu za učenjem dodatnih jezika poput PHP-a ili Rubyja. Ova jednostavnost također smanjuje kompleksnost kodnih baza, jer se isti jezik koristi i na klijentovoj i na serverovoj strani.

Popularnost Node.js-a među developerima također je neosporna. Postoji ogromna zajednica koja pruža podršku, dijeli alate i rješenja, te neprestano razvija nove module koji proširuju mogućnosti Node.js-a. Ova zajednica čini razvoj s Node.js-om lakšim i bržim jer uvijek postoje dostupni resursi za rješavanje problema.

Na kraju, fleksibilnost Node.js-a omogućuje njegovo korištenje u različitim scenarijima. Od jednostavnih web stranica do kompleksnih microservices arhitektura, Node.js se prilagođava potrebama projekta, čineći ga izuzetno skalabilnim i pogodnim za projekte različitih veličina.

4. Primjeri upotrebe Node.js-a

Node.js je u širokoj upotrebi zbog svoje prilagodljivosti i snage. Izrada web aplikacija jedan je od najčešćih slučajeva upotrebe. Zahvaljujući brzini i efikasnosti, Node.js je idealan za izgradnju visoko skalabilnih web stranica koje mogu podnijeti veliki promet bez usporavanja. Na primjer, veliki igrači poput LinkedIna koriste Node.js kako bi optimizirali svoje servere i smanjili latenciju.

Drugi važan primjer je razvoj real-time aplikacija, poput chat aplikacija i online igara. Zbog svoje event-driven prirode, Node.js omogućuje brzu razmjenu podataka između servera i korisnika, bez zastoja. Primjerice, Slack i Trello, popularne aplikacije za timsku suradnju, koriste Node.js za brzu komunikaciju između klijenata i servera, omogućujući korisnicima da dobiju trenutne obavijesti.

Streaming servisi također intenzivno koriste Node.js. Zbog svoje sposobnosti da upravlja velikim količinama podataka u stvarnom vremenu, Netflix koristi Node.js kako bi optimizirao prijenos sadržaja prema milijunima korisnika diljem svijeta. To omogućuje brže učitavanje filmova i serija, poboljšavajući iskustvo gledanja.

Osim toga, Node.js je ključni alat u izgradnji microservices arhitekture, gdje se aplikacije dijele na manje, nezavisne komponente koje komuniciraju međusobno. Ova arhitektura omogućuje lakše održavanje i skaliranje aplikacija, a Walmart koristi Node.js upravo za ovu svrhu kako bi upravljao velikim brojem transakcija bez zastoja.

Ukratko, Node.js se koristi u raznim industrijama, od malih startupova do tehnoloških divova, zbog svoje fleksibilnosti, brzine i skalabilnosti.

node.js koristi se u raznim industrijama
Node.js omogućuje brzinu, skalabilnost i fleksibilnost za raznovrsne aplikacije, od real-time komunikacije do složenih web servisa.

Zaključak: Zašto je Node.js pravi izbor za moderne developere

Node.js je više od samo još jednog alata za web razvoj – to je revolucija u načinu na koji aplikacije rade i komuniciraju s korisnicima. Njegova brzina, efikasnost i event-driven arhitektura čine ga jednim od najvažnijih alata u svijetu tehnologije. Kroz ovaj članak ste saznali što je Node.js, kako funkcionira i zašto ga sve više developera koristi u svojim projektima.

Ako ste developer koji traži rješenje za brze, skalabilne aplikacije, ili ste jednostavno znatiželjni što je Node.js i kako vam može pomoći u razvoju, sada je pravi trenutak da ga isprobate. Bilo da se radi o web aplikaciji, real-time komunikaciji, ili microservices pristupu, Node.js nudi sve što vam je potrebno da biste napravili korak naprijed u svijetu modernog razvoja.

Najčešće postavljena pitanja (FAQ)

1. Je li Node.js pogodan za velike enterprise projekte?

Da, Node.js je odličan za velike enterprise projekte zbog svoje skalabilnosti i podrške za microservices arhitekturu. Velike tvrtke poput Netflixa, Walmart-a i LinkedIna već koriste Node.js za visoko skalabilne aplikacije koje obrađuju milijune korisnika.

2. Koje su glavne razlike između Node.js-a i drugih server-side tehnologija poput PHP-a?

Najveća razlika je u načinu obrade zahtjeva. Node.js koristi non-blocking I/O i event-driven arhitekturu, što omogućuje istovremeno obrađivanje više zahtjeva. PHP, s druge strane, koristi blocking I/O, što znači da svaki zahtjev mora čekati da prethodni završi prije nego što se obradi.

3. Može li se Node.js koristiti za izradu mobilnih aplikacija?

Iako Node.js nije izravno dizajniran za izradu mobilnih aplikacija, može se koristiti za backend servere koji podržavaju mobilne aplikacije. Za razvoj mobilnih aplikacija, Node.js se često koristi u kombinaciji s frameworkovima poput React Native ili Ionic.

4. Koje baze podataka najbolje funkcioniraju s Node.js-om?

Node.js odlično funkcionira s NoSQL bazama podataka poput MongoDB-a, zahvaljujući asinkronoj prirodi obje tehnologije. Međutim, može se koristiti i s tradicionalnim SQL bazama poput MySQL-a i PostgreSQL-a, ovisno o potrebama projekta.

5. Kako Node.js rukuje s greškama u aplikacijama?

Node.js koristi mehanizam za hvatanje iznimki (error handling) u asinkronom kodu putem callback funkcija ili promisea. Osim toga, tu su i alati poput try-catch blokova i vanjskih modula koji omogućuju upravljanje greškama i osiguravaju stabilnost aplikacije.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

QR kod (Quick Response kod) je dvodimenzionalni bar-kod koji se koristi za brzu i efikasnu pohranu i čitanje podataka.  Ovaj tip bar-koda može sadržavati...