Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Spotify i koje su mu 2 alternative?

što je spotify

Glazbeni servis koji je osvojio svijet. Saznajte što je Spotify, cijenu usluge i sve druge detalje koji vas mogu zanimati. U nastavku ćemo napisati koje mogućnosti pruža ovaj servis i kako možete slušati glazbu online.

Spotify nudi veliki izbor pjesama koje možete slušati kada poželite. Objasnit ćemo kako radi.

Što je Spotify?

Od svojih početaka, točnije od 2008.g. kada je izašao, Spotify je postigao popularnost i veliki broj korisnika. Naravno, broj kontinuirano raste, i vrijedi spomenuti da je Spotify jedan od vodećih servisa za produciranje glazbenog sadržaja.

No, što je točno Spotify? U nastavku ćemo objasniti.

Android Spotify
Spotify

Spotify je digitalni glazbeni servis sa velikim brojem glazbenih naslova, koji su dostupni s vašeg smartphone uređaja ili nekog drugog Android ili iOS uređaja. Kada instalirate Soptify, i prijavite se, dobit ćete pristup zaista velikom broju glazbenih naslova, koje možete slušati kada god poželite. Važno je spomenuti da u glazbi putem Spotify platforme uživate legalno.

Pronaći ćete milijune pjesama različitih izvođača. Na platformi se nalaze izvođači iz čitavog svijeta, a vi možete sebi izabrati žanr, ili omiljene grupe ili solo izvođače. Na taj način suzili ste izbor, i lakše ćete se snaći da napravite svoju omiljenu listu.

Dali je Spotify besplatan?

Dakle, osnovna verzija Spotify platforme je besplatna. Dobit ćete neograničen pristup svim naslovima, ali postoji ono „ali“.

Dok slušate omiljene pjesme, iznenadni prekidi „reklame“ znaju pokvariti ugođaj. Osim napadnih reklama, kvaliteta audio prijenosa nešto je lošija na 160kbit/s.

Ostalo, što se tiče popisa pjesama, izvođača i žanrova, tu nemate nikakvih ograničenja kada koristite besplatnu verziju aplikacije Spotify.

Zašto odabrati Spotify Premium?

Pretplatom na Spotify Premium riješit ćete se napornih reklama, ali ćete dobiti još neke pogodnosti.

Da spomenemo što nudi plaćena verzija Spotify aplikacije:

  1. Nema reklama – Ovo se odnosi i na audio i na baner reklame.
  2. Bolja kvaliteta zvuka – Ako ste audiofil, plaćena verzija Spotify pružit će 320kbit/s, što je odlična nadogradnja ako usporedimo sa 160kbit/s koliko nudi besplatno.
  3. Preuzimanje pjesama – Spotify Premium nudi mogućnost preuzimanja pjesama za slušanje i kada nemate pristup internetu. Napomena: Kada otkažete pretplatu, gubit i pjesme.

Kako radi Spotify?

što je spotify
Foto: Shutterstock

Ako niste do sada isprobali Spotify, vrijeme je da to učinite. Trebate imati pristup internetu, da bi izradili Spotify račun.

  1. Otvorite Spotify stranicu za prijavu na vašem računalu ili mobilnom pregledniku. Unesite tražene podatke, i potvrdite sa Sign up.
  2. Nakon što ste izradili račun, odaberite pretplatu koju želite koristiti. Kako smo već kazali, možete uzeti besplatnu prijavu, sa spomenutim ograničenjima. Dobro je to što Spotify nudi Premium članstvo na određeni vremenski period potpuno besplatno.
  3. Sada je ostalo još samo da preuzmete i instalirate Spotify aplikaciju. Nakon što pokrenete aplikaciju, i prijavite se sa svojim nalogom, imate mogućnosti koje aplikacija nudi.

Do sada ste već saznali što je Spotify. Napisat ćemo kako možete pretraživati glazbu i još neke korisne savjete.

Pretraživanje glazbe

Već nakon što ste se prijavili možete započeti sa pretraživanjem glazbe i drugog sadržaja koji se nudi na platformi Spotify. Možete pretražiti popularne naslove, ili najbolje ocijenjeni glazbeni sadržaj iz vaše države.

Vremenom, kako budete slušali glazbu, algoritam će davati prijedloge za koje smatra da će vam se dopasti. Također, imat ćete Recently played, odnosno nedavno preslušane pjesme. Spotify nudi mnoštvo pjesama i drugih snimljenih audio zapisa. Jednom kada krenete koristiti ovu platformu, vjerujte nam, vidjet ćete kako je lako i ugodno uživati u glazbi pomoću ovog servisa.

Spotify alternative

Spotify je i dalje vodeći u ovom poslu, ali postoje alternative. Spomenut ćemo tek neke, da znate za njih.

Apple Music je također dobro poznat servis za streaming glazbenog sadržaja. Ako Apple Music usporedimo sa Spotify (obje besplatne verzije), ovaj prvi ima više ograničenja. Ako se pak odlučite za Apple Music plaćenu verziju, trebate imati na umu da je korisnički doživljaj u detalje prilagođen korisnicima Apple proizvoda.

YouTube Music je relativno nov po pitanju servisa za streming audio sadržaja. Google je odbacio Google Play Music, da bi iskoristio maksimalni potencijal svog video servisa, te iz njega izvukao glazbeni sadržaj kao takav. Baš kao i Spotify, YouTube Music možete koristiti besplatno, ali uz promidžbene poruke koje će prekidati ugođaj.

Par riječi za kraj

što je spotify
Foto: Shutterstock

Ukratko, Spotify je servis koji pruža veliki broj glazbenih naslova. Pjesme možete slušati u svakom trenutku, kada to poželite. Ako ste odabrali besplatno korištenje, smetat će vam reklame i možda slabija kvaliteta zvuka. Uz plaćanje Spotify aplikacije uklonili ste reklame u potpunosti, ali ste i povećali kvalitetu zvuka. Nakon što ste pročitali tekst, saznali ste što je Spotify, i koje su dostupne alternative.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...