Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je proxy i koje 4 vrste proxy servera razlikujemo?

što je proxy

Ovom prilikom ćemo objasniti što je proxy i kako proxy radi. Spominjali smo već VPN, i druge internet tehnologije, pa je vrijeme da napišemo na temu proxy servera.

Što je proxy server?

što je proxy
Foto: Shutterstock

Proxy server se ponaša kao izlaz između korisnika i interneta. Taj servis razdvaja krajnjeg korisnika od internet sadržaja kojem korisnik pristupa. Proxy server pruža različite mogućnosti, sigurnost, i privatnost, ovisno o tome kako ga koristimo i za što nam treba.

Ako koristite proxy server, internet promet prolazi kroz proxy server prije nego će stići do preglednika kojeg koristite. Da ne bude zabune, proxy server može raditi i sa drugim desktop i mobilnim aplikacijama, što znači da nije isključivo vezan za preglednike.

Kada smo napisali uvod, možda vas zanima – zašto uopće koristimo proxy server? Zašto ne koristiti direktni izlaz prema internetu, bez proxy servera?

Moderni proxy serveri rade mnogo više od samog preusmjeravanja web zahtjeva. Sve s ciljem internet sigurnosti, boljih mrežnih performansi i privatnosti, danas se dosta često koristi proxy server. Proxy se ponaša kao vatrozid i web filtar, pružajući mrežne konekcije i keširanje podataka za pružanje veće brzine prema krajnjem sadržaju. Proxy server čuva lokalnu mrežu i korisnika od kompromitiranog sadržaja koji se nalazi na internetu. Na kraju, proxy server pruža visoki stupanj privatnosti i sigurnosti za korisnika.

Kako proxy server radi?

Svaki PC na internetu koristi jedinstvenu IP adresu. IP adrese služe za međusobno prepoznavanje mrežnih uređaja i komunikaciju između njih. Da bi računalo pristupilo internet sadržaju, na nekom web serveru, treba se predstaviti sa svojom IP adresom, dati upit prema serveru, da bi se taj upit odradio. Server odgovara na upit i šalje podatke, koje korisnik vidi u internet pregledniku.

proxy server
proxy mreža

Proxy server se ponaša kao računalo na internetu sa svojom IP adresom. Kada korisnik putem proxy servera daje upit za sadržaj, proxy server će se predstaviti sa svojom adresom, dati upit i klijentu isporučiti sadržaj. Na taj način je korisnik dobio pristup sadržaju, bez da je krajnjem serveru dao svoje podatke (IP adresu, geo lokaciju isl…).

Dakle, proxy server može proslijediti zahtjev klijenta prema serveru na kojem se nalazi željeni sadržaj. Klijent uz pomoć proxy servera može dobiti pristup sadržaju, a da pri tome ostane anoniman. Pored toga, u slučaju da tražimo sadržaj koji se isporučuje samo određenoj geografskoj lokaciji, možemo koristiti proxy i doći do sadržaja koji nam inače možda nije dostupan.

Zašto koristiti proxy?

Više je razloga za korištenje proxy servera. Spomenut ćemo kada se koristi proxy i za što. Nastavite čitati.

Za kontrolu korištenja interneta (za djecu ili uposlenike) – Organizacije, ili pak roditelji, mogu podesiti proxy server za kontrolu i nadzor sadržaja kojem pristupaju uposlenici, ili (u drugom slučaju) djeca. Velike kompanije biraju ove i slične mjere iz više razloga. Na taj način smanjuju opasnost od hakiranja, ali i povećavaju produktivnost kod djelatnika, jer će mu spriječiti pristup određenim servisima i internet stranicama.

Povećanje brzine i smanjenje prometa – Kompanije uz pomoć proxy servera mogu poboljšati performanse mrežnog prometa. Proxy serveri mogu raditi keširanje sadržaja, umanjujući tako promet (bandwith) između klijent računala i krajnjeg server poslužitelja. Ako korisnik zatraži sadržaj sa adrese dir.hr preko proxy poslužitelja, proxy će prvo provjeriti dali već ima ažurirani sadržaj sa te adrese, i korisniku će isporučiti spremljenu kopiju koja je keširana – ako je ima. Ako se ostvaruje veći broj konekcija prema ustaljenim internet adresama, ovakav pristup sadržaju u konačnici donosi velike prednosti po pitanju potrošnje podatkovnog prometa, i brzine pristupa sadržaju.

Privatnost korisnika koji koristi proxy – Bez obzira dali se radi o jednom korisniku, ili korisnicima u nekoj kompaniji, korištenjem proxy servera možete pretraživati internet, bez da otkrivate podatke o sebi. Privatnost je danas jedna od primarnih briga, a proxy server pruža privatnost koju nemate kada direktno izlazite na internet. Kako smo već prije spomenuli, proxy server komunicira po nalogu klijenta i uspostavlja kontakt sa serverom poslužitelja. Komunikacija se odvija između korisnika i proxy servera na jednoj strani, te proxy servera i servera poslužitelja na drugoj strani. Klijent u toj komunikaciji ne razmjenjuje podatke direktno sa serverom poslužitelja.

Poboljšana sigurnost – Proxy server pruža sigurnost kakvu nemate kada pristupate internet lokacijama direktno. Pored privatnosti, korištenjem proxy servera korisnik lokacijama pristupa kriptiranom vezom, čime se štiti od mogućeg snimanja podataka koji se šalju. Osim toga, proxy će blokirati pristup lokacijama koje su zaražene i poznate su kao mjesta na kojima možete zaraziti računalo.

Pristup servisima koji inače nisu dostupni – Korištenjem proxy servera možete pristupiti sadržaju koji inače nije dostupan u vašoj državi ili regiji. Zabrane prema geo lokaciji ili prema IP adresama su danas česta pojava, ali se mogu zaobići korištenjem proxy servera. Uz pomoć tog servisa lako možete odabrati server koji ima pristup sadržaju koji vas zanima. Na primjer, ako želite pogledati neki sportski događaj, koji nije dostupan u vašoj državi, iskoristite proxy server i sadržaju pristupite sa servera koji ima pristup.

Sada, kada znate što je proxy server i koje su prednosti, spomenut ćemo neke nedostatke proxy servera. Postoji izreka „koliko para, toliko muzike“.

Rizici prilikom korištenja proxy servera

Nemojte koristiti bio koji proxy server. Odaberite provjerene servise, sa dobrim recenzijama korisnika. Postoje mnogi servisi koji reklamiraju vrhunsku kvalitetu, a zapravo nude – ništa.

Nemojte se u potpunosti osloniti na besplatni proxy server. Iako imamo jako dobre proxy servere, koji nude besplatni probni period, izbjegavajte slabo poznate servise koji se reklamiraju kao besplatni. Ako ne znate što valja, onda znate što je skupo.

Besplatni proxy serveri obično nemaju razinu zaštite kakvu imaju proxy serveri koje trebate plaćati.

Proxy server sigurnost i anonimnost
Server proxy

Povijest pristupanja stranicama može biti faktor kod određenog broja korisnika. Ako vas brine dali je IP adresa s koje ste pristupali još uvijek zapisana u proxy server log datoteci, provjerite. Zapisi te vrste narušavaju privatnost. Ako vam je privatnost i sigurnost primarna briga, nemojte koristiti usluge proxy servera koji sprema spomenute zapise.

Vrste proxy servera

Postoji više vrsta proxy servera, koje kategoriziramo po načinu kako rade. Važno je razumjeti što točno dobijete korištenjem pojedinog proxy servera.

1. Transparent proxy

Ova vrsta proxy servera će obavijestiti web mjesto kojem pristupa, kazati će da je proxy server i proslijedit će vašu IP adresu prema odredištu. Kompanije, knjižnice ili druge slične ustanove koriste ovu vrstu proxy servera radi filtriranja sadržaja i pojačane sigurnosti za korisnika. Transparent proxy server se lako konfigurira, na obje strane (klijent i server strani).

2. Anonymous proxy

Anonimni proxy server će se identificirati kao proxy, ali neće proslijediti podatke klijenta prema web mjestu koje posjećujete. Vaša IP adresa neće se proslijediti prema web serveru stranice koju posjećujete ili nekom drugom servisu.

3. Distorting proxy

Zavaravajući (distorting proxy) će se predstaviti kao proxy server, ali će prema web mjestu koej posjećujete poslati lažnu IP adresu. Na taj način korisnik može zavarati web lokaciju svojom lažnom IP adresom, i pogledati sadržaj koji drugačije nije dostupan u njegovoj originalnoj lokaciji.

4. High Anonymity proxy

Kako i prevodimo ovaj naziv, proxy server s većim stupnjem anonimnosti radi baš to. Korištenjem ovog proxy servera klijent ima veći stupanj privatnosti i zaštite. Proxy server periodično mijenja IP adrese, što dodatno otežava praćenje klijenta koji pristupa sadržaju.

Zaključak za kraj

Saznali ste što je proxy server, kako proxy radi i koje vrste proxy servera imamo. Pored toga, spomenuli smo primjere, kako se proxy server koristi i koje su prednosti i mane proxy servera. Nadamo se da bolje razumijete ovu tehnologiju.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...