Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je VPN i kojih je 6 glavnih razloga njegove primjene?

Pored interneta, najpoznatijeg svjetskog javnog servisa, infrastrukturu globalnih razmjera koristimo i u druge svrhe. Internet je tek jedan od mnogih servisa (protokola), doduše najpoznatiji, ali se putem globalne mrežne infrastrukture možemo koristiti i drugim servisima među kojima je i VPN. U nastavku ćemo pojasniti što je VPN, tko ga koristi i za što? Osim korporativne upotrebe, VPN je sve više zanimljiv servis malim korisnicima, pojedincima koji žele pregledavati sadržaj bez ograničavanja.

VPN ili Virtual Private Network je mreža koja koristi javno dostupne vodove (kabele), koje koristimo za Internet. Suština VPN infrastrukture je napraviti internu mrežu koja se sastoji od korisnika na udaljenim lokacijama. Korištenjem javne infrastrukture, protok podataka biva javno izložen, no protokolima koji se koriste u VPN-u, oni su zaštićeni i nema bojazni da korisnici budu izloženi. Dakle, VPN je zaštitna točka između korisnika i svih javnih internet dostupnih servisa.

Tri osnovne značajke VPN-a su privatnost, sigurnost i enkripcija

što je vpn
Foto: Shutterstock

VPN osigurava privatnu mrežu, koristeći enkripciju i druge sigurnosne značajke, da bi se postigla autentikacija korisnika u toj mreži. Različiti mehanizmi zaštite brinu se da samo autorizirani korisnici mogu pristupiti mreži, i mrežnim resursima. Pored toga, sigurnost VPN infrastrukture skrojena je tako da se onemogući bilo kakvo presretanje podataka koji kolaju javnim dijelovima mreže.

Ova vrsta mreže dizajnirana je za postizanje sigurnosti, i enkripciju tunela kojim kruže podaci između korisnika nekog VPN čvora.

Informacije koje se izmjenjuju između dvije lokacije, putem tunela koji koristi enkripciju, ne mogu se dešifrirati izvan VPN sustava. VPN koristi više elemenata zaštite podataka, da bi se povjerljive informacije sačuvale unutar infrastrukture kompanije koja je zakupila VPN, ili skupine korisnika koji zajedno koriste ovu tehnologiju.

Prvi stupanj zaštite VPN-a je vatrozid (firewall) između klijenta i host servera. To zahtjeva od udaljenog korisnika da uspostavi autoriziranu vezu sa vatrozidom. Enkripcija je važna komponenta zaštite, koja radi na način da se podaci koji se šalju sa jednog računala kriptiraju tako da ih razumjeti (dešifrirati) može samo računalo na koje su podaci poslani. Osim enkripcije, kompletan dizajn VPN mreže je zamišljen da daje što veću sigurnost korisnicima.

Glavni protokoli VPN mreže

Glavna su 3 network protokola koja se koriste unutar VPN-a. Protokoli međusobno nisu kompatibilni, no u kombinaciji čine VPN onim što on danas i jeste.

IPSec – set protokola razvijenih od strane IETF-a za sigurnu razmjenu paketa podataka na IP razini mreže. IPsec je sastavni dio VPN-a, i ova tehnologija podržava dva modela enkripcije : transport i tunel.

PPTP – Point-To-Point tunel protokol je još jedna tehnologija specifična za rad u VPN okruženju. Razvijena je u Microsoftu, u suradnji sa U.S. Robotic kompanijom i još nekim kompanijama koje danas poznajemo po zajedničkom nazivu PPTP Forum.

L2TPLayer 2 Tuneling protokol je dodatak PPP protokola koji daje ISP-u mogućnost da upravlja VPN-ovima.

Danas VPN koriste kompanije ali i pojedini korisnici

što je vpn
Foto: Shutterstock

Spomenut ćemo neke potrebe kada korisnik treba VPN uslugu. Prije toga, napisat ćemo kada se kompanije odluče koristiti VPN, koje su prednosti te mreže i na koji način se koristi.

Pojedini, odnosno privatni korisnici uzimaju VPN, servis poznatiji pod nazivom VPN tunnel, da bi zaštitili svoje online aktivnosti i identitet. Korištenjem anonimnog VPN servisa, internet promet korisnika i podaci koji se šalju i primaju ostaju kriptirani i zaštićeni od pogleda sa ostalih internet servisa koji inače mogu da prate takav promet i aktivnosti.

VPN servisi posebno su korisni kada se oslanjate na pristup internetu putem javnih Wi-Fi pristupnih točaka jer se ne možemo pouzdati u sigurnost svake od njih. Pored toga, privatna VPN konekcija pruža korisniku pristup sadržaju koji je inače cenzuriran na nekom području, a uz to i sprječava krađu osjetljivih podataka.

Kompanije i organizacije koriste VPN za privatnu i povjerljivu komunikaciju putem javne internet infrastrukture. Putem VPN-a moguće je slati zvučne, video, ili podatkovne pakete, bez straha da takvi paketi završe na pogrešnim mjestima. Veće kompanije koje imaju urede na širem geografskom području često koriste VPN, putem kojega spajaju više lokalnih mreža u jednu poslovnu cjelinu. Podaci koji se šalju između udaljenih ureda ostaju zaštićeni i poslovna komunikacija ostaje unutar kompanije.

Par situacija kada je dobro koristiti VPN

što je vpn
Foto: Shutterstock

Privatni, odnosno pojedinačni korisnici imaju potrebu za VPN konekcijom u situacijama koje ćemo spomenuti u daljnjem tekstu.

1. Kada želite sakriti vašu IP adresu

Korisnici mogu koristiti VPN da bi sakrili svoju javnu IP adresu i lokaciju s koje se spajaju. Danas postoje mnogi VPN servisi koji pružaju takve usluge, pa korisnik može birati lokacije s kojih se spaja: Azija, Europa, Australija, Afrika, Južna i Sjeverna Amerika.

2. Šifrirana komunikacija

Ako imate potrebu da komunikaciju kriptirate, VPN je servis koji to omogućava. VPN servisi koriste kriptirani protokol koji dodatno osigurava protok informacija, podataka i sadržaja koji putuje javnom infrastrukturom. Spajanje na javne Wi-Fi pristupne točke mnogo je sigurnije ako se koristi VPN. Mislimo na Wi-Fi konekcije za spajanje u zračnim lukama, u lokalima i slične. Koristeći VPN ne morate se brinuti za sigurnost e-mail poruka, fotografija, podataka za pristup bankovnim servisima i ukucavanjem lozinki. Osjetljivi podaci su sigurni kada se koristi VPN.

3. Pregledavanje omiljenog sadržaja

VPN donosi mnogo veće brzine nego je to slučaj kod (ISP) internet providera. Ako želite gledati video sadržaj visoke rezolucije, za najbolju brzinu prijenosa podataka možete izabrati sebi neki VPN servis. ISP skaliraju brzine ovisno o zakupljenom paketu korisnika, no VPN može pružiti veće brzine i bandwith koji je veći od onog koji ste zakupili. Isprobajte mogućnosti, pa odlučite koliko se isplati neki od mnogih VPN servisa.

4. Pristup cenzuriranom sadržaju

S lakoćom možete pristupiti sadržaju iako je taj cenzuriran na vašoj trenutnoj lokaciji. Cenzura na Facebook, Twitter, Skype i sličnim servisima nije nešto nepoznato u današnje vrijeme, a da bi pristupili sadržaju koji je iz nekog razloga onemogućen u vašoj regiji, poslužite se VPN servisom. Koristeći VPN, možete odabrati koji server da isporuči vašu IP adresu, i na taj način imate pristup sadržaju koji je inače blokiran.

5. Nemojte dati da vas špijuniraju

Zaustavite neželjene poglede na vaše internet navike. ISP ima uvid u internet navike svojih korisnika. Da bi izbjegli poglede na pretraživanja i sadržaj koji pregledavate svakodnevno, aktivirajte VPN. Korištenjem tog servisa zaustavili ste poglede na vaše internet aktivnosti.

6. Filtrirajte oglase

Izbjegnite nametnute oglasne jedinice. Skrivajući svoju stvarnu IP adresu, koja se dodjeljuje po lokaciji, VPN neće dozvoliti oglasnim jedinicama da isporučuju reklame, često po višim cijenama koje su ciljano isporučene po geo lokaciji. Reklame i dalje možete vidjeti, ali su one više realne, sa cijenama koje nisu “napuhane” prema vašoj IP adresi ili navikama pretraživanja.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...