Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je PayPal i kako funkcionira?

PayPal mobilna aplikacija
Foto: Shutterstock

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu. Da biste najbolje mogli razumjeti što je PayPal, prvo je bitno znati što su uopće digitalni novčanici i kako funkcioniraju. Objasnit ćemo zato prvo taj pojam, a zatim se detaljnije osvrnuti na PayPal, njegovu povijest, značajke, prednosti, mane i još mnogo toga.

Što su digitalni novčanici?

Digitalni novčanici su aplikacije ili online usluge koje omogućuju korisnicima pohranjivanje i upravljanje svojim financijama, kreditnim karticama, bankovnim računima i drugim vrstama plaćanja, a sve na jednom mjestu. Oni omogućuju korisnicima da brzo i jednostavno obavljaju financijske transakcije, uključujući plaćanja, prijenose novca i kupovine online.

Digitalni novčanici često koriste enkripciju i sigurnosne tehnologije kako bi zaštitili podatke o financijama svojih korisnika. Oni također omogućuju korisnicima da provode transakcije na brz i jednostavan način, bez potrebe da ručno unose podatke o svojim kreditnim karticama ili drugim oblicima plaćanja. Neki digitalni novčanici također nude nagrade, popuste i druge pogodnosti korisnicima koji ih koriste za svoja plaćanja.

Digitalni novčanici postaju sve popularniji među korisnicima zbog svoje praktičnosti, brzine i sigurnosti te predstavljaju jedan od ključnih trendova u digitalnoj ekonomiji.

Povijest PayPala

Što je PayPal - Sjedište PayPala
Foto: Shutterstock

PayPal je osnovan u prosincu 1998. godine pod nazivom Confinity od strane Petera Thiela, Maxa Levchina i Elona Muska. U početku, tvrtka se bavila razvojem softvera za siguran prijenos novca na mobilnim uređajima. Međutim, ubrzo su shvatili da bi njihov softver mogao imati širu primjenu, pa su se usredotočili na razvoj platforme za online plaćanja.

2000. godine, Confinity se udružio s tvrtkom X.com, koju je osnovao Elon Musk, a koja se dotad bavila online bankarstvom i financijskim uslugama. Ubrzo nakon toga, Confinity je promijenio ime u PayPal, a Musk postaje glavni izvršni direktor tvrtke.

PayPal je postao popularan među korisnicima online trgovine eBay kao jedna od glavnih opcija plaćanja na platformi. 2002. godine, eBay je odlučio kupiti PayPal za 1,5 milijardi dolara i PayPal se postepeno počeo širiti u druge sektore online plaćanja.

Od tada, PayPal se proširio diljem svijeta i postao jedan od najpopularnijih načina plaćanja na Internetu. Danas PayPal posluje u više od 200 zemalja i podržava više od 25 valuta, a njegovi korisnici mogu izvršavati transakcije putem računala, pametnih telefona i drugih uređaja.

Kako funkcionira PayPal?

Kao što smo rekli kod opisa što je PayPal, to je digitalni novčanik koji omogućuje korisnicima slanje i primanje novca putem Interneta. Nakon jednostavne registracije i kreiranja računa, korisnik može dodati kreditne kartice i druge vrste plaćanja na svoj PayPal račun. Nakon toga, PayPal se može početi koristiti kao sredstvo plaćanja na web stranicama koje ga prihvaćaju.

Kada netko koristi PayPal za plaćanje, novac se automatski prenosi s njihovog PayPal računa na račun prodavača. PayPal također omogućuje slanje novca drugim PayPal korisnicima. Potrebno je odabrati primatelja i unijeti iznos koji želite poslati, a novac se odmah prebacuje na PayPal račun primatelja. Ovo je osobito korisno ako želite poslati novac u inozemstvo jer se novac može prebaciti u drugu valutu po vrlo povoljnim tečajevima.

PayPal pruža korisnicima visoku razinu sigurnosti tijekom transakcija. Svi podaci o plaćanju su kriptirani, a PayPal ima složene sustave zaštite kako bi se spriječilo krivotvorenje identiteta i prijevare. Također, PayPal pruža zaštitu kupcima od prijevare u slučaju da ne dobiju predmet koji su naručili ili ako predmet ne odgovara opisu.

Prednosti i mane PayPala

PayPal mobilna aplikacija
Foto: Shutterstock

PayPal nije savršen, to je jasno, a upravo zato uz prednosti ima i neke mane. Spomenimo neke od tih prednosti i mana.

Prednosti PayPala

 • Brzina i jednostavnost korištenja: PayPal je vrlo jednostavan za korištenje i omogućuje brze i transakcije.
 • Sigurnost: PayPal pruža visoku razinu sigurnosti tijekom transakcija i kod zaštite podataka korisnika.
 • Međunarodne transakcije: PayPal je dostupan u više od 200 zemalja i podržava više od 25 valuta, što olakšava međunarodne transakcije.
 • Zaštita kupaca: PayPal nudi zaštitu kupcima od prijevare u slučaju da ne dobiju predmet koji su naručili ili ako predmet ne odgovara opisu.
 • Integracija: PayPal se može integrirati na različite stranice i online trgovine, što ga čini jednim od najpopularnijih načina plaćanja na Internetu.
 • Mobilna aplikacija: PayPal ima mobilnu aplikaciju koja omogućuje jednostavno upravljanje računom i izvršavanje transakcija putem mobilnih uređaja.

Mane PayPala

 • Naknade: PayPal naplaćuje naknade za neke transakcije, a one se mogu i povećati ako se vrši međunarodni prijenos novca.
 • Trajanje isplate s PayPala: Proces isplate novca s PayPal računa na bankovni račun može trajati nekoliko dana.
 • Moguća ograničenja: PayPal može ograničiti pristup računu ako se utvrdi bilo kakva sumnjiva aktivnost ili kršenje uvjeta korištenja.
 • Podrška: Korisnici se ponekad mogu susresti s problemima u vezi s korisničkom podrškom koja nije baš uvijek od pomoći.

Digitalni novčanici po uzoru na PayPal

Danas postoji velik broj digitalnih novčanika kreiranih po uzoru na PayPal, koji funkcioniraju na sličan način, a koriste se češće na drugim mjestima. Ovo su neki od najpopularnijih u svijetu:

 • Skrill: Skrill je digitalni novčanik koji je vrlo sličan PayPalu i omogućuje korisnicima slanje i primanje novca od drugih korisnika diljem svijeta. Skrill također nudi mogućnost izdavanja debitnih kartica.
 • Neteller: Neteller je digitalni novčanik koji omogućuje korisnicima da šalju i primaju novac, a koristi se uglavnom za online kockanje i klađenje, financijske usluge i trgovanje valutama.
 • Google Wallet: Google Wallet je digitalni novčanik koji omogućuje slanje i primanje novca, plaćanje računa i kupovinu online.
 • Apple Pay: Apple Pay je digitalni novčanik koji je dostupan korisnicima Apple uređaja i omogućuje plaćanje putem iPhonea ili Apple Watcha.
 • Venmo: Venmo je digitalni novčanik koji omogućuje korisnicima da jednostavno dijele novac s prijateljima i obitelji putem mobilne aplikacije.
 • TransferWise: TransferWise je digitalni novčanik koji omogućuje jeftine međunarodne transfere novca.
 • Payoneer: Payoneer je digitalni novčanik koji omogućuje korisnicima da šalju i primaju novac, kao i da primaju plaćanja od klijenata putem Payoneer debitne kartice.
 • Stripe: Stripe je digitalni novčanik koji omogućuje online trgovcima da prihvaćaju plaćanja putem kreditnih kartica i drugih načina plaćanja. Stripe također nudi alate za upravljanje računima i praćenje transakcija.

Zaključak

PayPal mobilna aplikacija
Foto: Shutterstock

PayPal je digitalni novčanik koji omogućuje korisnicima sigurno i jednostavno slanje i primanje novca. Korištenje PayPala je izuzetno jednostavno i ne zahtijeva nikakve naknade za otvaranje računa. Osim toga, PayPal nudi visoku razinu sigurnosti, širok spektar prihvaćenih valuta i mogućnost plaćanja putem mobilne aplikacije.

PayPal je postao popularan način plaćanja u mnogim online trgovinama i među kupcima diljem svijeta, a njegova velika prednost je to što korisnici ne moraju dijeliti svoje osjetljive bankovne podatke s trgovinama ili primateljima novca.

Iako postoje neke mane koje treba uzeti u obzir, PayPal ostaje jedna od najpopularnijih platnih online platformi na svijetu. S obzirom na njegovu praktičnost i jednostavnost korištenja, ne čudi da je PayPal postao omiljena platforma za mnoge korisnike koji žele brzo i sigurno obavljati financijske transakcije.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...