Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je optički zoom?

Što je optički zoom

Kada pričamo u kontekstu digitalnih foto aparata, ili video snimača, optički i digitalni zoom je parametar na koji obraćamo pažnju. Ovo se posebno odnosi na pametne telefone, jer se među specifikacijama ugrađene kamere nalazi i vrijednost za optički zoom i digitalni zoom. U nastavku ćemo odgovoriti na pitanje, što je optički zoom.

Odmah se postavlja i pitanje; koji je bolji – optički ili digitalni zoom? Jednostavan odgovor je: bolji je optički. Unatoč tome, digitalni aparati u pravilu koriste i jedan i drugi.

Dakle, što je optički zoom?

Optički zoom radi tako da se leće unutar objektiva pozicioniraju da bi se smanjila/povećala žarišna duljina i tako se povećao/smanjio obuhvat slike. Objekt koji slikamo doima se bliži, ali je važno naglasiti da fotografija zadržava oštrinu i kvalitetu slike. Rezolucija ostaje nedirnuta, što nije slučaj kod digitalnog zumiranja.

Za razliku od optičkog zumiranja, kada koristimo digitalni zoom, softver „simulira“ efekt zumiranja, prilikom čega se gubi na kvaliteti originalne slike.

Što je veći optički zoom, to će fotografije biti bolje.

Optički i digitalni zoom

opticki zoom
Foto: Pixabay

Optički zoom svojom konstrukcijom nije kompaktan u tolikoj mjeri da lako stane u kućišta pametnih telefona i manje kamere. To je jedan od glavnih razloga zašto se gotovo uvijek kombinira optički i digitalni zoom.

Današnji pametni telefoni s operacijskim sustavima kao što je Android, najčešće imaju u ponudi 2X optički zoom, a oni najbolji do 10X optički zoom. Digitalni zoom na pametnim telefonima kreće se od 10X do 30X, i već smo spomenuli da je riječ o softverskoj prilagodbi fotografije.

Ako tražite foto aparat sa jakim zoom mogućnostima, tražit ćete foto aparat sa jakim optičkim zoomom. Za razliku od digitalnog, optički daje vjerniju i kvalitetniju fotografiju. On se radi pokretanjem objektiva, čime se objekt na senzoru uvećava-smanjuje. Na taj način se zadržavaju informacije svakog piksela na foto-senzoru, i krajnja fotografija ostaje u punoj kvaliteti. Kada se radi digitalni zoom, objekt se približava uz pomoć softverskog algoritma, čime se u određenom postotku narušava kvaliteta fotografije.

Ako ste početnik, i tražite dobar foto aparat ili kamkorder, ne nasjedajte na marketinške trikove, i naslove koji govore o 200x ili 300x zoom mogućnostima. Prvenstveno gledajte optički i njegove vrijednosti. Digitalni zoom ćete rijetko koristiti, posebno ako radite kvalitetnu fotografiju koja će se kasnije još dodatno obrađivati kroz razne softverske aplikacije.

Pametni telefon sa kamerom koja podržava optički zoom

Što je optički zoom
Smartphone

Pametni telefoni sa kamerama koje podržavaju optički zoom nisu novost. Ipak, tehnologija ima neka ograničenja koja nisu još uvijek prevaziđena. Kako smo pisali, optički zoom je mehanički dizajnirano rješenje, i ako takvo traži dodatni prostor kojeg u kompaktnim kućištima i nemamo dovoljno. To je i glavni razlog što danas imamo 2X optički zoom, ili u najboljem slučaju 10X. Nove ideje stalno se istražuju, jer je kvaliteta fotografije točka koja može značiti prekretnicu u mogućnostima pametnih telefona koji dolaze.

Dok čekamo još bolji optički zoom, moramo se zadovoljiti sa digitalnim zoom rješenjima, koja su iskreno – sve bolje izvedena.

Ipak, iskreni da budemo, digitalni zoom ne može i neće nikada moći da zamijeni optički zoom. Ovdje prvenstveno mislimo na kvalitetu fotografije.

Za kraj

Što je Optički zoom
Foto: Pixabay

Korisnici pametnih mobitela imaju sve veće zahtjeve kada je riječ o kvaliteti fotografije ili video zapisa. Zoom je slaba točka, točnije optičko zumiranje. Zanimljivo je spomenuti da smo donedavno imali optički 2x zoom, koji je prije 2-3 godine bio vrh tehnologije. Danas nam to nije dovoljno i proizvođači pametnih telefona pronalaze nove načine kako da ga povećaju.

Veći mobiteli (veći zasloni i jače baterije) trenutno dominiraju tržištem, čime su se povećale mogućnosti za ubacivanjem periskopske optike u kućište telefona. To znači da proizvođači imaju više prostora u kućištu telefona za integriranje sklopa koji je potreban za jači zoom. Vodeći proizvođači pametnih telefona najavljuju mnogo jači optički zoom, čak i do 10x.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...