Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hardver

Što je Optički zoom?

optički zoom

Kada pričamo u kontekstu digitalnih foto aparata, ili video snimača, optički i digitalni zoom je parametar na koji obraćamo pažnju. Ovo se posebno odnosi na pametne telefone, jer se među specifikacijama ugrađene kamere nalazi i vrijednost za optički zum, i digitalni zum. U nastavku ćemo odgovoriti na pitanje, što je optički zoom.

Odmah se postavlja i pitanje; koji je bolji – optički ili digitalni zoom? Jednostavan odgovor je: bolji je optički zoom. Unatoč tome, digitalni aparati u pravilu koriste i jedan i drugi.

Dakle, što je optički zoom?

Optički zoom radi tako da se leće unutar objektiva pozicioniraju da bi se smanjila/povećala žarišna duljina i tako se povećao/smanjio obuhvat slike. Objekt koji slikamo doima se bliži, ali je važno naglasiti da fotografija zadržava oštrinu i kvalitetu slike. Rezolucija ostaje nedirnuta, što nije slučaj kod digitalnog zumiranja.

Za razliku od optičkog zumiranja, kada koristimo digitalni zum, softver „simulira“ efekt zumiranja, prilikom čega se gubi na kvaliteti originalne slike.

Što je veći optički zum, to će fotografije biti bolje.

Optički i digitalni zoom

Optički zoom svojom konstrukcijom nije kompaktan u tolikoj mjeri da lako stane u kućišta pametnih telefona i manje kamere. To je jedan od glavnih razloga zašto se gotovo uvijek kombinira optički i digitalni zum.

Današnji pametni telefoni najčešće imaju u ponudi 2X optički zum, a oni najbolji do 10X optički zum. Digitalni zum na pametnim telefonima kreće se od 10X do 30X, i već smo spomenuli da je riječ o softverskoj prilagodbi fotografije.

Ako tražite foto aparat sa jakim zum mogućnostima, tražit ćete foto aparat sa jakim optičkim zumom. Za razliku od digitalnog, optički zum daje vjerniju i kvalitetniju fotografiju. Optički zum se radi pokretanjem objektiva, čime se objekt na senzoru uvećava-smanjuje. Na taj način se zadržavaju informacije svakog piksela na foto-senzoru, i krajnja fotografija ostaje u punoj kvaliteti. Kada se radi digitalni zum, objekt se približava uz pomoć softverskog algoritma, čime se u određenom postotku narušava kvaliteta fotografije. Ako ste početnik, i tražite dobar foto aparat ili kamkorder, ne nasjedajte na marketinške trikove, i naslove koji govore o 200x ili 300x zum mogućnostima. Prvenstveno gledajte optički zum i njegove vrijednosti. Digitalni zum ćete rijetko koristiti, posebno ako radite kvalitetnu fotografiju koja će se kasnije još dodatno obrađivati kroz razne softverske aplikacije.

Pametni telefon sa kamerom koja podržava optički zoom

smartphone optički zoom
Smartphone

Pametni telefoni sa kamerama koje podržavaju optički zoom nisu novost. Ipak, tehnologija ima neka ograničenja koja nisu još uvijek prevaziđena. Kako smo pisali, optički zoom je mehanički dizajnirano rješenje, i ako takvo traži dodatni prostor kojeg u kompaktnim kućištima i nemamo dovoljno. To je i glavni razlog što danas imamo 2X optički zoom, ili u najboljem slučaju 10X. Nove ideje stalno se istražuju, jer je kvaliteta fotografije točka koja može značiti prekretnicu u mogućnostima pametnih telefona koji dolaze.

Dok čekamo još bolji optički zoom, moramo se zadovoljiti sa digitalnim zoom rješenjima, koja su iskreno – sve bolje izvedena.

Ipak, iskreni da budemo, digitalni zoom ne može i neće nikada moći da zamijeni optički zoom. Ovdje prvenstveno mislimo na kvalitetu fotografije.

Za kraj

Korisnici pametnih mobitela imaju sve veće zahtjeve kada je riječ o kvaliteti fotografije ili video zapisa. Zum je slaba točka, točnije optički zum. Zanimljivo je spomenuti da smo donedavno imali 2x optički zum, koji je prije 2-3 godine bio vrh tehnologije. Danas nam to nije dovoljno i proizvođači pametnih telefona pronalaze nove načine kako da povećaju optički zum.

Veći mobiteli (veći zasloni i jače baterije) trenutno dominiraju tržištem, čime su se povećale mogućnosti za ubacivanjem periskopske optike u kućište telefona. To znači da proizvođači imaju više prostora u kućištu telefona za integriranje sklopa koji je potreban za jači optički zum. Vodeći proizvođači pametnih telefona najavljuju mnogo jači optički zum, čak i 10x optički zum.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...