Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je NFC i kojih je njegovih 5 najčešćih primjena?

što je nfc

Ovu tehnologiju koristi ve veći broj ljudi, pa da napišemo malo na temu. Što je NFC, kako radi i još mnogo toga saznajte u nastavku.

NFC je evoluirao i došao do točke da mnogi korisnici ovise o ovoj tehnologiji. Vrijeme je da spomenemo što je i kako se koristi.

Gotovo smo sigurni da ste čuli za NFC, a moždaste imali pametni telefon sa ovom tehnologijom. Ipak, mnogi vlasnici pametnih telefona ne koriste NFC, a značajan broj niti ne zna što donosi ta tehnologija.

Većina modernih smartphone uređaja ima ugrađen NFC, odnosno „Near Field Communication“ tehnologiju. Kada bi htjeli pojednostaviti, mogli bi napisati da je NFC dosta slična tehnologija onoj koju imamo u Bluetooth ili Wi-Fi tehnologiji, s tim da NFC radi na ograničenoj udaljenosti.

Dakle, za razliku od spomenutih bežičnih standarda, NFC ima izraženo kratak raspon djelovanja. Ovo ograničenje ciljano se ugrađuje, s ciljem sigurnog korištenja NFC-a. Pored smartphone uređaja, NFC danas možemo pronaći u tablet uređajima, prijenosnim zvučnicima, igraćim konzolama i sličnim modernim gadgetima koje koristimo.

Na prvi pogled, čini se da NFC ima nedostatak po pitanju dometa, no upravo takva izvedba daje mu prednosti naspram drugih bežičnih tehnologija. U ovom članku ćemo napisati što je NFC, kako se koristi i na koji način radi. Saznajte gdje sve možete koristiti NFC.

Što je NFC i kako radi?

što je nfc
Foto: Shutterstock

Već smo u kratkim crtama opisali što je NFC, ali kako zapravo radi ova tehnologija? Nije riječ o nekoj novoj, tek otkrivenoj tehnologiji u svojim začetcima. NFC dolazi kao evolucija RFID „Radio Frequency Identification“ tehnologije, koju koristimo desetljećima. RFID koristite u čitačima pametnih kartica za otključavanje, otvaranje rampi ili prilikom ulaska u neku zgradu koja je opremljena pametnim tehnologijama.

RFID i NFC rade uz pomoć indukcijskog kruga koji se nalazi u kućištu. Malena metalna zavojnica lako se smjesti u tanki i maleni prostor, a opet je dovoljna za detektiranje pri manjim udaljenostima. Ovdje je najvažnije spomenuti da se detektira bez potrebnog fizičkog kontakta. Čitač radi magnetno polje, koje će očitati određeni kod ako se u magnetnom polju nađe zavojnica iz pametne kartice ili nekog drugog uređaja. Kod se putem magnetnog polja šalje u čitač, koji, u slučaju da prepozna kod, daje zeleno svjetlo za što je već namijenjen.

NFC se bazira na RFID tehnologiji, ali ima mnogo manji raspon u kojem može djelovati.

Kako smo već napisali, glavna razlika između NFC i RFID tehnologija je u rasponu njihovog djelovanja. Za primjer možemo uzeti RFID čitače na vjetrobranskim staklima automobila, koji kada ih vozimo autocestom mogu automatski proći kroz traku za ENC. U ENC uređaju se nalazi RFID tehnologija, koja može raditi na udaljenostima u par metara.

Kratki domet je prednost

U slučaju NFC čitača, oni prepoznaju transmitere na tek par centimetara udaljenosti. Pored toga, u slučaju da koristite NFC na svom pametnom telefonu, neke aplikacije dopuštaju potvrdu tek kada se ostvari fizički kontakt. U praksi to znači da sa svojim smartphone uređajem morate dotaknuti NFC čitač, što je neophodno da bi se potvrdila transakcija.

To je sigurnosni dio koda, koji se brine da do transakcije ne dođe slučajno, ako se nađete u blizini NFC čitača. U praksi je ovo lako zamisliti ako stojite u redu u trgovačkom centru, za naplatnom kasom. Da ne dođe do nenamjerne naplate s vašeg pametnog telefona, aplikacija će dopustiti plaćanje računa tek kada s vašim telefonom dodirnete NFC čitač na kasi. Tako ćete biti sigurni da plaćate vaš račun, a ne račun osobe koja stoji na kasi ispred vas.

Koji uređaji imaju NFC?

NFC danas najčešće koristimo na smartphone uređajima. Pored pametnih telefona, NFC možemo pronaći u pametnim sportskim narukvicama, pametnim satovima i drugim pametnim uređajima koje sa sobom nosimo.

Danas tek uređaji manjeg cjenovnog ranga neće doći sa NFC opcijom. Možemo kazati da je NFC zavladao gotovo u čitavom svijetu, s tim da korištenje same tehnologije nije razmjerno u svim regijama.

U Hrvatskoj možete plaćati putem NFC-a u većim trgovinama, uz pomoć pametnog telefona ili putem bez-kontaktnih pametnih kartica.

Za što se koristi NFC?

bez kontaktno plaćanje pomoću NFC-a
transakcija

NFC sve više koristimo posljednjih par godina, pa ćemo spomenuti gdje se točno koristi i što je NFC.

1. Prijenos podataka

Ova stavka se posebno odnosi na korištenje pametnih telefona, i Android Ice Cream verziju koja je donijela mogućnost prijenosa podataka putem NFC komunikacije. Sa bi uradili transfer podataka sa jednog uređaja na drugi, bilo je potrebno inicirati prijenos i dotaknuti dva smartphone uređaja, između kojih će se uraditi transfer.

2. Mobilno plaćanje

Velike kompanije predstavile su mogućnost plaćanja uz pomoć NFC protokola. Tako, među prvima bilježimo Samsung Pay, Google Pay i Apple Pay, odnosno vodeće kompanije u području mobilnih telefona. Osim spomenutih, vodeće kompanije za izdavanje kartica za plaćanje, uvele su u svoje kartice i NFC protokol, za bez-kontaktno plaćanje. Ako koristite plaćanje uz pomoć NFC tehnologije, dovoljno je da uzmete karticu ili vaš pametni telefon i da završite proces plaćanja na kasi ili nekom drugom odjelu za plaćanje neke usluge koju ste zatražili.

3. Brzo uparivanje uređaja

Uz pomoć NFC povezivanja omogućeno je upravljanje uređajima koji inače nemaju mogućnost prikaza i kontrole. Za primjer, bežični zvučnici, digitalne video kamere ili drugi gadgeti s kojima želite upravljati uz pomoć pametnog telefona.

4. Javni prijevoz

Mnogi veliki gradovi koriste NFC tehnologiju da bi olakšali korištenje javnog prijevoza.

5. Pametni dom

Automatizirani sklopovi u kućama, ulaz/izlaz, otključavanje i upravljanje rasvjetom isl… Sve je to mnogo lakše ako se koristi NFC sustav. Pitamo se, što je pametni dom bez NFC sustava?

Zaključak za kraj

što je nfc
Foto: Shutterstock

NFC je već od prije poznata tehnologija, i možemo kazati dosta jednostavan način bežične komunikacije. Radi na jako kratkim udaljenostima, što je zapravo prednost kod korištenja NFC povezivanja. S obzirom da se najčešće koristi za potvrdu očitavanja taga ili brzog prijenosa podataka između dva uređaja, maleni doseg je sigurnosna stavka koja je sastavni dio dizajna ove tehnologije.

Danas sve veći broj uređaja podržava NFC, pa se sve više i koristi. Najčešće se susrećemo s NFC tehnologijom u mobilnim telefonima novije generacije, bez obzira dali je riječ o Android telefonu ili nekom iz iPhone serije.

Pored smartphone uređaja, NFC imamo u pametnim karticama za plaćanje i povlačenje novca s bankomat uređaja.

NFC troši jako malo električne energije što je samo još jedna prednost ove tehnologije.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...