Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Intranet i zašto se koristi u tvrtkama?

intranet
Foto: Shutterstock

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na koji je riječ “Internet” napisana, ali ne radi se o grešci. Intranet je jedan informatički pojam za sebe, koji iako je sličan Internetu, ima svoje značenje i svrhu.

Kao što stoji u naslovu, Intranet se koristi u tvrtkama, a ovaj prefiks riječi “Intra”, može se interpretirati kao nešto što označava neki unutrašnji i ograničeni prostor. U nastavku ćemo stoga pokušati malo detaljnije istražiti što je Intranet, kako se razlikuje od Interneta te koje su prednosti korištenja istog u tvrtkama. Također ćemo navesti neke različite funkcionalnosti i vrste Intraneta te reći kako se on može implementirati.

Što je Intranet?

intranet
Foto: Shutterstock

Intranet se koristi u tvrtkama, bilo da se radi o malim poduzećima ili velikim multinacionalnim korporacijama. Implementacija intraneta u tvrtki može imati značajan utjecaj na način poslovanja i povećati učinkovitost organizacije. Intranet omogućava tvrtkama da stvore centraliziranu lokaciju za spremanje i dijeljenje informacija, što znači da zaposlenici mogu lako pristupiti dokumentima, datotekama i drugim materijalima koji su im potrebni za obavljanje njihovog posla. Također, Intranet pruža mogućnost korištenja različitih alata za komunikaciju, poput e-mailova, internih poruka, chatova i video poziva, što značajno poboljšava suradnju među zaposlenicima.

Osim toga, Intranet može uključivati razne druge korisne značajke poput internih obavijesti o događajima, izvješća o radu, foruma za raspravu i drugih alata za upravljanje projektima. To znači da se Intranet može prilagoditi specifičnim potrebama i zahtjevima tvrtke. Intranet je odvojen od Interneta i pruža zaštitu i sigurnost podataka tvrtke. Upravo zato, Intranet je idealan za organizacije koje rade s osjetljivim informacijama poput financijskih podataka, poslovnih strategija, planova razvoja proizvoda i sl. Intranet osigurava da te informacije ostanu unutar tvrtke i ne padnu u krive ruke.

Vrste Intraneta

intranet
Foto: Shutterstock

Postoje različite vrste Intraneta, ovisno o potrebama i zahtjevima tvrtke. Ovo su neke od najčešćih vrsta Intraneta:

  1. Portal Intranet: Portal Intranet je najčešći oblik Intraneta, a sastoji od web stranice koja pruža zaposlenicima pristup različitim aplikacijama i alatima poput e-maila, kalendara, poslovnih aplikacija i svega ostalog potrebnog za njihov rad. Portal Intranet može biti personaliziran za svakog zaposlenika, tako da on može pristupiti samo onim informacijama koje su bitne za njegov posao.
  2. Kolaboracijski Intranet: Kolaboracijski Intranet je usredotočen na poticanje suradnje između zaposlenika u tvrtki. Ovaj oblik Intraneta uključuje alate za zajedničko korištenje dokumenata, što znači da zaposlenici mogu surađivati na projektima i dijeliti informacije na jednom mjestu. Ovaj oblik Intraneta je posebno koristan za tvrtke koje imaju remote timove ili su decentralizirane.
  3. Društveni Intranet: Društveni Intranet se temelji na društvenim mrežama i alatima za zajedničko korištenje koji se koriste u poslovnom okruženju. Ovaj oblik Intraneta uključuje alate za chat, blogove, forume i društvene mreže koje olakšavaju interakciju između zaposlenika te olakšavaju razmjenu ideja i informacija.
  4. Intranet za dijeljenje informacija: Intranet za dijeljenje informacija je usmjeren na pohranu i dijeljenje znanja i informacija unutar tvrtke. Ovaj oblik Intraneta sadrži upute za rad, priručnike i druge informacije koje zaposlenicima trebaju za obavljanje njihovih zadataka. On može uključivati i alate za pretraživanje informacija kako bi zaposlenici mogli brzo pronaći informacije koje im trebaju.
  5. Mobilni Intranet: Mobilni Intranet omogućava zaposlenicima pristup Intranetu putem mobilnih uređaja, što je posebno korisno za zaposlenike koji su često izvan ureda. Mobilni Intranet uključuje aplikacije i mobilne verzije Intranet platformi koje su prilagođene mobilnim uređajima, što omogućava zaposlenicima da lako pristupaju informacijama i alatima koje im trebaju, gdje god bili.

Implementacija Intraneta

intranet
Foto: Shutterstock

Implementacija Intraneta u tvrtki može biti složen proces koji se sastoji od nekoliko faza i koraka. Prva faza svakako je planiranje, gdje tvrtka mora definirati razloge zašto želi implementirati Intranet, koji će ga zaposlenici koristiti, koje su funkcionalnosti i aplikacije koje će se pružati te koji će biti sadržaj koji će se prikazivati.

Nakon planiranja, tvrtka odabire Intranet platformu koja najbolje odgovara njezinim potrebama, ciljevima, budžetu i tehničkim mogućnostima. Postoje mnoge Intranet platforme koje tvrtka može koristiti, od otvorenog koda do platformi koje se baziraju na cloudu.

Zatim slijedi faza dizajna i razvoja Intraneta, koja uključuje integriranje aplikacija, uspostavljanje baze podataka i testiranje sustava. Implementacija Intraneta je proces u kojem tvrtka osigurava njegovu integraciju u postojeću IT infrastrukturu i osigurava obuku zaposlenika o korištenju istoga. U ovoj fazi tvrtka također mora osigurati sigurnost i zaštitu podataka koji se prikupljaju i dijele putem Intraneta.

U konačnici, nakon implementacije, tvrtka mora osigurati redovito održavanje i nadogradnju Intraneta. Održavanje uključuje nadzor nad performansama i sigurnošću Intraneta, otklanjanje grešaka i poboljšavanje sustava, dok nadogradnja uključuje dodavanje novih funkcionalnosti i aplikacija koje mogu biti korisne za tvrtku ili za zaposlenike.

Zaključak

Intranet je interna mrežna platforma koja omogućuje tvrtkama da poboljšaju internu komunikaciju, suradnju i učinkovitost. Implementacija Intraneta u tvrtku može biti izazovan proces, ali ispravno planiranje, odabir odgovarajuće platforme, dizajn i razvoj te redovito održavanje i nadogradnja, mogu donijeti mnoge prednosti i koristi.

Intranet može biti koristan za organizaciju internih dokumenata, suradnju na projektima, organiziranje kalendara i sastanaka, dijeljenje novosti i informacija te komunikaciju između zaposlenika i uprave. U konačnici, Intranet može poboljšati učinkovitost i produktivnost tvrtke, a istovremeno poboljšati radno okruženje i zadovoljstvo zaposlenika.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...