Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Freelancer i koje su 3 glavne prednosti takvog rada?

freelancer

Čuli ste za pojam Freelancer, pa da objasnimo što je Freelancer i kako postati dobar u tom poslu? Freelancer je samozaposlena osoba, koja radi više poslova za različite poslodavce istovremeno.

Freelancer obično naplati po urađenom poslu, naplaćujući satnicu ili dogovoreni iznos po završenom projektu. Obično je posao Freelancera kratkoročan, i kako se jedan posao privodi kraju, već se dogovaraju opcije za naredni projekt sa drugim klijentom.

Neki od najčešćih poslova koje obavlja Freelancer su kreativne prirode poput: grafički dizajner, autor tekstova, programer u jezicima kao C++, ili fotograf. Postoje i drugi poslovi naravno, posebno u današnje vrijeme kada je prisutan jako veliki broj tehnologija i mogućnosti za suradnju sa klijentima iz čitavog svijeta. Freelancer može raditi kao prevoditelj, konzultant ili neki drugi posao iz IT industrije.

Što je Freelancer i samozaposlena osoba

što je freelancer
Foto: Shutterstock

Iako je pojam Freelancer donedavno bio nepoznat prema Zakonu o zaposlenju, u posljednje vrijeme Freelancer ima svoj status i obveze prema državi iz koje obavlja poslove. Znamo da samozaposlena osoba uplaćuje doprinose i poreze na ostvarenu dobit, prema zakonima države i ima određeni status i prava kao radnik. Isto to se očekuje od Freelancera. Zakonom su uređeni uvjeti po kojima Freelancer radi, i po kojima uplaćuje takse prema državi. Detaljno o tome se trebate savjetovati sa knjigovodstvenim servisom ili sa odvjetnikom. Nećemo detaljno zalaziti u tu temu jer je specifična i zahtjeva detaljno pojašnjenje. Ovdje vrijedi spomenuti da su Freelanceri dužni prijaviti svoje prihode i plaćati na njih određeni iznos prema državi u kojoj rade.

Kako postati Freelancer?

Početak je težak, kao i svaki početak. Da bi postali Freelancer trebate posjedovati određene vještine, biti posvećeni onome što radite i naravno, trebate pronaći svoje prve klijente. Prvi koraci su teški, i trebaju vam poslužiti za referencu u budućnosti.

Predlažemo da na početku prihvatite poslove čak i ispod cijene, da imate priliku da se dokažete. Kasnije, kada već lakše možete pronaći poslodavce, možete korigirati cijene po kojima radite.

Preduvjeti da bi radili kao Freelancer su i poznavanje osnovnih internet servisa, kao i korištenje mnogih od njih. Ako do sada niste imali PayPal, Payoneer ili neki drugi internet račun za plaćanje i primanje uplata, pravo je vrijeme da otvorite neki od njih. Kako otvoriti PayPal račun objašnjeno je na bespućima interneta.

Imajte na umu, kada radite kao Freelancer, vaši klijenti mogu biti iz svih država svijeta, pa je način naplate gotovo uvijek neki svjetski priznati servis. Nikako nemojte očekivati plaćanje direktno na račun u banci ili slanje novca poštom. Pomalo smiješno da to napominjemo, ali ima još uvijek veliki broj osoba koje sa nevjericom gledaju na internet servise za naplatu i plaćanja.

Prednosti i nedostatci Freelancer posla

što je freelancer
Foto: Shutterstock

Ako se želite baviti Freelancer poslovima, vrijedi razmisliti o nekim stvarima. Navest ćemo neke prednosti ali i nedostatke koje možete doživjeti ako se odlučite na ovu karijeru.

Prednosti i nedostatci ne moraju nužno vrijediti za svakog pojedinca. Sami razmislite, i provjerite dali vam odgovara posao i dali želite postati Freelancer.

Neke prednosti Freelance poslova:

  1. Fleksibilno radno vrijeme: Sami možete odlučiti kada ćete raditi, i sami sebi možete zadati radno vrijeme kao i slobodno vrijeme tijekom dana.
  2. Izbor poslova: Kada ste već uspješni kao Freelancer, možete birati koje poslove ćete obaviti a koje ne. Ako imate više ponuda, imate mogućnost birati posao koji vam najbolje leži.
  3. Više kontrole: Sami sebi možete zadati ciljeve koje želite ispuniti. Izgradite karijeru kakvu želite.

Nedostatci Freelance poslova:

  1. Manja stabilnost: S obzirom da sami tražite poslodavce, i da se u principu nude kratkoročne suradnje, mnogi Freelanceri osjećaju manju stabilnost u financijskom smislu.
  2. Manje beneficije: Mnoge kompanije svojim uposlenicima nude različite beneficije na poslu. S obzirom da ste Freelancer, vi nećete imati takve beneficije.

Budite dobar Freelancer

što je freelancer
Foto: Shutterstock

Da bi bili uspješni, kao i u svakom poslu, tako i ovdje morate biti dobri i truditi se uraditi posao kvalitetno i na vrijeme. Za što bolji uspjeh, i dobru suradnju sa poslodavcima, trebate poštivati dogovorene rokove i kvalitetno obaviti posao koji ste dogovorili.

Sada znate što je Freelancer. Razmislite dali je to karijera koja vas zanima.

Freelancer je jako dobro zanimanje, posebno kao dodatna djelatnost, da popunite kućni budžet. Mnogi Freelanceri imaju stalni posao, a online posao im služi kao dodatna zarada koja svakome dobro dođe.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...