Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je fonograf i čemu služi u 21. stoljeću?

Znate li što je fonograf? Prije nego što su moderne tehnologije postale svakodnevnica, glazba je bila ograničena na izvođenje uživo. To je bilo ograničavajuće i nezgodno, stoga je fonograf bio veliki novitet!

Sve se promijenilo kada je Thomas Edison izumio fonograf 1877. godine. Ovaj povijesni trenutak predstavljao je prvu pravu metodu snimanja i reprodukcije zvuka, označivši početak revolucije u glazbenoj industriji.

Fonograf je električni uređaj koji se koristi za reprodukciju zvuka s gramofonskih ploča ili drugih vrsta zvučnih zapisa i bio je vrlo popularan tijekom većeg dijela 20. stoljeća, ali kasnije je postupno zamijenjen modernim tehnologijama, poput gramofona s vinilnim pločama, kaseta, CD-ova i digitalnih formata. 

Prva snimljena melodija na fonografu bila je “Mary Had a Little Lamb”. Snimio ju je sam Thomas Edison u prosincu 1877. godine kako bi demonstrirao sposobnosti svog izuma.

“Mary Had a Little Lamb” je popularna dječja pjesma koja je već tada bila dobro poznata, pa je bila prikladan izbor za prvu snimku.

što je fonograf
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tijekom 1878. proizvedeno je gotovo 500 fonografa, a Edison je uskoro razvio usavršeni fonograf koji se sastojao od voštanih valjaka koji su se mogli više puta koristiti.

Na kojem principu radi fonograf?

Fonograf je radio na jednostavnom, ali iznenađujuće inventivnom principu mehaničkog i elektromagnetskog pretvaranja zvuka u električne impulse, koji se potom pojačavaju i reproduciraju putem zvučnika kako bi se zvuk čuo.

Osnovna komponenta fonografa je gramofonska ploča. Na njoj se nalaze spiralne brazde koje sadrže mikroskopske izbočine i udubine. Te izbočine i udubine predstavljaju zvučne valove koji su snimljeni na ploču ili koje želimo reproducirati.

Na vrhu fonografske ruke nalazi se igla koja ima oštar vrh. Ta igla će se fizički kretati po spiralnoj brazdi na gramofonskoj ploči.

Kada igla putuje po brazdi, stvara se mikroskopsko gibanje koje prenosi vibracije na dijafragmu. Dijafragma je tanka membrana (obično izrađena od tanke plastike ili metala) koja je spojena s elektromagnetom. Kretanje dijafragme uzrokovano iglom stvara promjene u magnetskom polju elektromagneta.

Elektromagnet se sastoji od feromagnetskog jezgre (često od željeza) i žičane namota oko njega. Kada dijafragma stvara promjene u magnetskom polju elektromagneta, uzrokuje oscilacije u namotu, tj. mijenja indukciju struje.

Oscilacije u namotu elektromagneta stvaraju promjenjivu električnu struju. Ta promjenjiva električna struja predstavlja zvučne valove koji su zabilježeni na gramofonskoj ploči. Ovo je osnovni princip pretvorbe mehaničkih vibracija zvučnih zapisa u električne signale.

Slabe električne signale koji proizlaze iz elektromagneta je potrebno pojačati kako bi bili dovoljno snažni za pogon zvučnika. Stoga se koristi električno pojačalo, koje povećava amplitudu signala kako bi se stvorio jači zvuk.

Pojačani električni signali šalju se na zvučnik. Zvučnik ima dijafragmu s magnetom koja se pokreće u skladu s električnim signalima. Pokretanje dijafragme stvara fizičke vibracije koje se prenose na okolni zrak i stvaraju zvuk koji čujemo.

Na kraju, zvučni valovi koji su snimljeni na gramofonskoj ploči reproduciraju se putem zvučnika kao zvuk koji čujemo.

Slijed ovih koraka omogućuje pretvaranje mehaničkog zvuka s gramofonske ploče u električne impulse, koji se zatim pojačavaju i pretvaraju natrag u zvuk koji možemo čuti. 

Iako su moderne tehnologije i digitalni formati sada dominantni, mnogi ljubitelji zvuka još uvijek cijene toplinu i autentičnost zvuka koji nudi fonograf.

Kakav je bio utjecaj fonografa na glazbenu Industriju?

Fonograf je dramatično promijenio način na koji ljudi doživljavaju i konzumiraju glazbu i imao je značajan utjecaj na glazbenu industriju i glazbenu kulturu u cjelini. Više nije bilo potrebno prisustvovati izvedbi uživo da bi se uživalo u omiljenim glazbenim djelima.

uloga gramofona
FOTO: SHUTTERSTOCK

Edisonov fonograf i slični uređaji omogućili su prvu komercijalnu prodaju i distribuciju snimljenih zvučnih zapisa. To je označilo početak glazbene industrije kao poslovnog sektora posvećenog produkciji i distribuciji glazbe za širu publiku.

Fonografi su omogućili širenje popularne glazbe izvan lokalnih područja i doseg publike na globalnoj razini. Izvođači su mogli snimati svoje izvedbe i distribuirati ih na fonografskim pločama, što je otvorilo vrata većoj popularnosti i slavi.

S razvojem fonografa pojavile su se izdavačke kuće koje su se bavile snimanjem, proizvodnjom i distribucijom glazbenih zapisa. To je potaknulo razvoj glazbene industrije kao poslovnog sektora s odgovarajućim infrastrukturom za stvaranje i plasiranje glazbe.

Počele su se otvarati glazbene trgovine koje su prodavale gramofonske ploče i druge fonografske medije. Ovo je postalo ključno mjesto za ljubitelje glazbe da pronađu i kupe omiljene snimke.

Fonograf je također omogućio popularizaciju različitih glazbenih žanrova, jer su izvođači mogli dosegnuti širu publiku putem snimljenih zapisa. Ovo je pomoglo u širenju i afirmaciji različitih glazbenih stilova širom svijeta.

U konačnici, fonograf je imao revolucionaran utjecaj na glazbenu industriju jer je omogućio snimanje, reprodukciju i distribuciju glazbe na načine koji nisu bili mogući prije njegova izuma.

Ova tehnologija postavila je temelje za daljnje inovacije u reprodukciji zvuka, što je kasnije dovelo do razvoja različitih formata glazbe, kao što su gramofonske ploče, kasete, CD-ovi, digitalni formati i streaming usluge.

Fonograf u 21. stoljeću 

Unatoč napretku u tehnologiji, nostalgija za klasičnim i analognim medijima potaknula je nevjerojatan povratak vinilnih ploča i starih fonografa u 21. stoljeću. 

Iako je fonograf izgubio na popularnosti u glavnoj struji konzumacije glazbe, vinilni nosači zvuka, kao što su gramofonske ploče, doživjeli su nešto poput renesanse. Vinilni kolekcionari i ljubitelji analognog zvuka cijene toplinu i autentičnost koju pruža ovaj format, pa su vinilne ploče postale popularnije kod određenih skupina slušatelja.

gramofonske primjene
FOTO: SHUTTERSTOCK

Za sve one koji su zainteresirani za kupnju fonografa postoji nekoliko mjesta na kojem to mogu učiniti. 

Antikvarnice i trgovine rabljenom robom često imaju starije modele fonografa i gramofona. Ovo su dobra mjesta za traženje vintage uređaja koji bi mogli imati povijesnu vrijednost i šarm.

Na internetskim platformama kao što su eBay, Etsy ili Amazon (gdje se plaća sigurnom platformom PayPal) mogu se kupiti novi ili rabljeni fonografi. Pretraživanjem tih platformi možete pronaći različite modele i cijene.

Postoje i specijalizirane trgovine koje se bave prodajom audio opreme, vintage uređaja i gramofonskih ploča. Ove trgovine često će imati i nekoliko modela fonografa za prodaju, ali i dobar izbor fonografskih ploča kako bi mogli uživati u glazbi raznih izvođača.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...