Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Power Bank i koje su 3 glavne vrste?

što je power bank

Ovom prilikom ćemo napisati odgovor na pitanje – što je Power Bank, odnosno prijenosni punjač, i kada se koristi. Power Bank je strana riječ, u prijevodu prijenosni punjač. U vrijeme kada smo opskrbljeni različitim uređajima koji rade na baterije, često nam kao dopunski izvor električne energije posluži prijenosni punjač.

Za razliku od klasičnog punjača, koji spajamo u gradsku električnu mrežu, prijenosni punjač ima u sebi bateriju većeg kapaciteta, uz pomoć koje možemo napuniti različite uređaje koje svakodnevno koristimo.

Uz pomoć prijenosnog punjača možemo napuniti smartphone, prijenosne audio/video uređaje i drugu elektroniku koja radi uz pomoć punjivih baterija.

Power bank može biti različitih oblika i veličina. Ovisno o proizvođaču, ali i snazi ovog prijenosnog punjača, veličina može varirati značajno.

Posljednjih par godina potražnja za dodatnim punjačem značajno je porasla. Ne čudi, s obzirom da često trebamo nadopuniti baterije na nekom uređaju, a mrežni izvor električne energije nije dostupan u tom trenutku.

Kada koristimo Power bank?

power bank
Foto: Shutterstock

Power bank, powerbank ili prijenosni punjač možemo opisati kao uređaj koji u sebi ima bateriju uz pomoć koje punimo ostale uređaje. I sami power bank treba redovno nadopunjavati, da bi sa sobom imali dodatni izvor električne energije u slučaju potrebe. Obično se Power bank spaja pomoću USB priključka, koji je postao standard za sve moderne uređaje koje danas koristimo.

U slučaju da sa sobom imate Power bank, to znači da imate USB punjač za pametni telefon, digitalni foto aparat, GPS navigaciju isl…

Što je Power bank?

Power bank možemo usporediti sa bankom, gdje novac možemo spremiti, i povući kada nam zatreba. Na sličan način radi i power bank. Dakle, power bank (Prijenosni punjač) napunimo kada nam je dostupna električna mreža, i ponesemo ga sa sobom gdje nećemo imati dostupnu električnu mrežu. Kada nam zatreba napuniti bateriju na nekom uređaju koji nosimo sa sobom, uključit ćemo ga u prijenosni punjač i nadopunit ćemo bateriju.

prijenosni punjač sa USB priključkom
Power bank uređaj

U tom procesu važno je primijetiti da uređaje možemo puniti, kada nam električna mreža nije dostupna. To je glavna prednost ovih punjača.

Definicija uređaja: Power bank je prijenosni punjač baterija.

Vrste prijenosnih punjača

Danas postoji više vrsta prijenosnih punjača. U ovom članku pišemo isključivo o USB prijenosnim punjačima, i u nastavku slijede poznatije izvedbe koje se mogu pronaći u prodaji.

1. Univerzalni ili standardni power bank

Ovo je najčešća izvedba USB punjača koji se može kupiti. USB punjač se uz pomoć kabela spaja na izvor napajanja, napuni se unutarnja baterija i spreman je za ponijeti. Ovisno o kapacitetu baterije unutar samog punjača, možete puniti pametne telefone, digitalne foto aparate, pa čak i prijenosna računala.

2. Solarno dopunjivi power bank

Kako se može zaključiti iz samog naziva, ovaj power bank se može nadopuniti tako da se foto ćelije okrenu prema izvoru sunčeve svjetlosti. Pogodan je za dulji boravak u prirodi, kada niste u mogućnosti nadopuniti internu bateriju uz pomoć električne mreže. Zbog činjenice da foto ćelije nemaju potrebnu snagu da u kratko vrijeme nadopune internu bateriju, kao dodatnu opciju za punjenje obično možete koristiti USB priključak. Nadopunjavanje uz pomoć sunčeve svjetlosti neće ići brzo kao što bi išlo uz pomoć USB kabela, ali je nekada jako korisna opcija.

3. Wireless power bank

Najnoviji modeli power bank uređaja podržavaju bežično punjenje. Što je wireless power bank? Riječ je o prijenosnom punjaču koji se može napuniti pomoću standardnog USB priključka, ali u sebi ima tehnologiju bežičnog punjenja drugih uređaja. Na taj način možete puniti najnovije pametne telefone, i druge uređaje koji podržavaju tehnologiju bežičnog punjenja. Naravno, pored te opcije, obično imate i klasični priključak za punjenje putem USB kabela.

Trajnost Power bank uređaja

Koliki je radni vijek Power bank uređaja? Sada, kada znate što je power bank, vrijeme je da napišemo na temu radnog vijeka ovog uređaja. Baš kao i svaka baterija, tako i baterija unutar prijenosnog punjača ima neki svoj radni vijek. Koliko dugo će power bank raditi, ovisi o mnogo faktora.

Ipak, možemo izdvojiti dva ključna faktora koja utiču na trajnost same baterije:

  • Ciklus punjenja/pražnjenja: Svaka punjiva baterija troši se tijekom ciklusa punjenja i pražnjenja. Obično se broj ciklusa uzima kao referentna točka za pokazati trajnost baterije. Neki jeftiniji power bank uređaji imaju trajanje do 500 pražnjenja/punjenja, dok će bolji uređaji značajno premašiti tu brojku.
  • Samopražnjenje baterije: Baterije, bez obzira dali su punjive ili klasične, kroz vremenski period se same isprazne. Kod punjivih baterija važno je redovno održavati neki minimalni napon, da bi se sačuvala elektronika koja kontrolira rad i ispravnost same baterije. Kvalitetnije baterije mogu sačuvati svoj kapacitet i do 6 mjeseci, ali će jeftinije izgubiti svu energiju već kroz mjesec dana.

Tehnologija baterije u prijenosnim punjačima

power bank
Foto: Shutterstock

Svi moderni power bank uređaji u sebi imaju bateriju koja se može puniti, i zasnovana je na litij tehnologiji. Ako pojednostavimo, i pitamo što je power bank, možemo kazati da je riječ o litij bateriji koja uz pomoć elektronike može puniti druge baterije.

Najčešće se koriste Litij-Ion i Litij-Polimer baterijske tehnologije, ali se svakodnevno testiraju i druga rješenja. Sasvim je razumljivo očekivati i druge tehnologije baterija na tržištu.

Neke osnovne značajke Litij-Ion i Litij-Polimer baterija:

  • Litij-Ion: Ove baterije imaju veći energetski kapacitet mjereno po volumenu. Dolaze kao jeftinije rješenje, jer je postupak proizvodnje jeftiniji. Ipak, vremenom se troše i ne daju najbolje performanse.
  • Litij-Polimer: Baterije zasnovane na ovoj tehnologiji imaju veću otpornost na „starenje“, ali su i skuplje od prije spomenutih.

Par riječi za kraj

Sada znate što je Power bank, i za što se koriste ovi prijenosni punjači baterija. Sve veći broj uređaja koristi punjive baterije, a to znači da često imamo potrebu za prijenosnim punjačom. Kada nabavljate sebi power bank, sami razmislite koji od gore spomenutih punjača najbolje zadovoljava vaše potrebe.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

U današnje vrijeme, Internetu možemo pristupiti putem naših računala, ali i mobitela. I dok je nekoć korištenje Interneta na mobilnim uređajima prije svega bilo...

Članci

Na samom vrhu loto klađenja u Hrvatskoj, ali i Europi, nalazi se Eurojackpot, loto igra koja se može pohvaliti vrlo visokim dobitkom za osobu...