Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hardver

Što je GPS i kako uz 3 satelita možemo otkriti gdje smo?

što je gps

Zanima vas što je GPS i kako radi? U nastavku ćemo odgovoriti na ova pitanja i napisati još neke zanimljivosti u vezi GPS tehnologije.

GPS je akronim za Global Positioning System a riječ je o satelitskoj tehnologiji pozicioniranja. Koristi se globalno i sve veći broj modernih uređaja koristi GPS. Ovo je još jedna vojna tehnologija (pročitaj što je Internet), koja je naknadno puštena u javnu upotrebu.

Dakle: Što je GPS?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

GPS je jedna od mnogih GNSS tehnologija, koja pruža pozicioniranje, navigaciju i vremenska PNT mjerenja. Ovi drugi pojmovi nisu toliko bitni za ovu objavu i nećemo ih spominjati u nastavku.

Početci GPS-a krenuli su 1973.g. ali je prvi GPS satelit lansiran 1978.g. Kasnije je lansirano još 9 satelita, 10 ukupno, između 1978-1981.g. Takozvani Block I GPS satelita bio je dovoljan u to vrijeme, da se potvrdi potreba za GPS tehnologijom, te je uslijedilo lansiranje još jedne serije satelita Block II.

Godinama kasnije sateliti su lansirani u različitim vremenskim rasponima, i sa novim mogućnostima i tehnologijama.

Za što nam služi GPS?

Spomenuli smo već da je GPS akronim za globalno pozicioniranje (Global Positioning System), a danas ga koristimo za pozicioniranje i navigaciju. Gotovo svaki smartphone ima u sebi ugrađen i GPS, mnogi prijenosnici također, a moderni automobili sa malo boljom opremom imaju navigaciju koja radi uz pomoć GPS-a.

Iako iznad nas orbitiraju pretežno sateliti iz SAD-a, u samoj orbiti se nalaze sateliti mnogih razvijenih zemalja svijeta.

gps praćenje pametni sat
GPS sat

Da bi GPS odredio položaj GPS prijamnika, potrebno je da 3 satelita lociraju taj prijamnik, nakon čega je moguće uz pomoć triangulacije odrediti njegov točan položaj. Preciznost pozicioniranja je u par metara odstupanja, ali ona ovisi o mnogim faktorima među kojima je važan faktor vrijeme. U slučaju loših vremenskih uvjeta, jake magle ili naoblake, GPS ima slabije pozicioniranje.

GPS signal

GPS sateliti kruže oko Zemlje dva puta dnevno u preciznoj orbiti. Svaki satelit odašilje jedinstveni signal i orbitalne parametre koji GPS uređajima omogućuju dekodiranje i izračunavanje točne lokacije satelita. GPS prijemnici koriste ove informacije za izračunavanje točne lokacije korisnika. U osnovi, GPS prijamnik mjeri udaljenost do svakog satelita prema vremenu koje je potrebno da se primi odaslani signal. S mjerenjem udaljenosti s još nekoliko satelita, prijemnik može odrediti položaj korisnika i prikazati ga elektronički kako bi izmjerio razne rute te proveo različite procjene.

Koliko je GPS precizan?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

Preciznost GPS-a mnoge korisnike zanima, pa da napišemo na tu temu. Zanemarimo li prije napisano u vezi vremenskih prilika, možemo kazati da je GPS precizan koliko je precizan i sami procesor u GPS prijamniku. Visoko precizni GPS prijamnici daju daleko bolje rezultate pozicioniranja nego što će dati, na primjer GPS ugrađen u spartphone.

Većinom se odstupanja događaju zbog pogrešnog očitanja točnog vremena, ili smetnji radio signala. Spomenute smetnje daju pogrešna očitavanja ili očitavanja sa odgodom, koja nisu potpuno precizna. Na sreću, korištenje GPS-a u pametnom telefonu nisu od životne važnosti, pa nam manja odstupanja nisu toliko važna. Što se tiče profesionalnih GPS prijemnika, tu su tolerancije manje i od njih se očekuje maksimalna preciznost prilikom pozicioniranja i navigacije.

Ukratko za kraj – što je GPS?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

Da pojasnimo i pojednostavimo za kraj, što je GPS? GPS je globalni sustav pozicioniranja uz pomoć satelita koji kruže Zemljinom orbitom. Ovaj sustav pruža vrijedne podatke o položaju GPS prijamnika, bez obzira dali je riječ o vojnom, civilnom ili komercijalnom GPS prijemniku. GPS funkcionira uz pomoć satelita, na primjer 24 satelita Američke proizvodnje i većeg broja satelita drugih država. Danas gotovo svaka osoba ima sa sobom GPS prijamnik, ili u svom pametnom telefonu, pametnom satu ili sportskoj narukvici. Jednostavno, GPS je postao dodatak kojeg mnogi imaju.

Više...

Igre i gaming

Ne može se reći da često imamo neku hrvatsku video igricu koja će u kratkom roku postati vrlo popularna. Međutim, kada je riječ o...

Internet

Ako ste aktivni na internetu, vjerojatno koristite i neki forum. Ipak, moguće da zapravo ne znate što je forum. U ovom članku ćemo odgovoriti...

Softver i aplikacije

Već prije smo opisali neke poznate Operacijske Sustave, među njima MS Windows, macOS, i Linux, pa je vrijeme da spomenemo danas možda i najviše...

Hardver

Pojam WLAN poznamo kao akronim za „Wireless Local Area Network“, što u prijevodu znači lokalna mreža koje je zasnovana na bežičnim tehnologijama. Danas se...