Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je GPS i kako uz 3 satelita možemo otkriti gdje smo?

što je gps

Zanima vas što je GPS i kako radi? U nastavku ćemo odgovoriti na ova pitanja i napisati još neke zanimljivosti u vezi GPS tehnologije.

GPS je akronim za Global Positioning System a riječ je o satelitskoj tehnologiji pozicioniranja. Koristi se globalno i sve veći broj modernih uređaja koristi GPS. Ovo je još jedna vojna tehnologija (pročitaj što je Internet), koja je naknadno puštena u javnu upotrebu.

Dakle: Što je GPS?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

GPS je jedna od mnogih GNSS tehnologija, koja pruža pozicioniranje, navigaciju i vremenska PNT mjerenja. Ovi drugi pojmovi nisu toliko bitni za ovu objavu i nećemo ih spominjati u nastavku.

Početci GPS-a krenuli su 1973.g. ali je prvi GPS satelit lansiran 1978.g. Kasnije je lansirano još 9 satelita, 10 ukupno, između 1978-1981.g. Takozvani Block I GPS satelita bio je dovoljan u to vrijeme, da se potvrdi potreba za GPS tehnologijom, te je uslijedilo lansiranje još jedne serije satelita Block II.

Godinama kasnije sateliti su lansirani u različitim vremenskim rasponima, i sa novim mogućnostima i tehnologijama.

Za što nam služi GPS?

Spomenuli smo već da je GPS akronim za globalno pozicioniranje (Global Positioning System), a danas ga koristimo za pozicioniranje i navigaciju. Gotovo svaki smartphone ima u sebi ugrađen i GPS, mnogi prijenosnici također, a moderni automobili sa malo boljom opremom imaju navigaciju koja radi uz pomoć GPS-a.

Iako iznad nas orbitiraju pretežno sateliti iz SAD-a, u samoj orbiti se nalaze sateliti mnogih razvijenih zemalja svijeta.

gps praćenje pametni sat
GPS sat

Da bi GPS odredio položaj GPS prijamnika, potrebno je da 3 satelita lociraju taj prijamnik, nakon čega je moguće uz pomoć triangulacije odrediti njegov točan položaj. Preciznost pozicioniranja je u par metara odstupanja, ali ona ovisi o mnogim faktorima među kojima je važan faktor vrijeme. U slučaju loših vremenskih uvjeta, jake magle ili naoblake, GPS ima slabije pozicioniranje.

GPS signal

GPS sateliti kruže oko Zemlje dva puta dnevno u preciznoj orbiti. Svaki satelit odašilje jedinstveni signal i orbitalne parametre koji GPS uređajima omogućuju dekodiranje i izračunavanje točne lokacije satelita. GPS prijemnici koriste ove informacije za izračunavanje točne lokacije korisnika. U osnovi, GPS prijamnik mjeri udaljenost do svakog satelita prema vremenu koje je potrebno da se primi odaslani signal. S mjerenjem udaljenosti s još nekoliko satelita, prijemnik može odrediti položaj korisnika i prikazati ga elektronički kako bi izmjerio razne rute te proveo različite procjene.

Koliko je GPS precizan?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

Preciznost GPS-a mnoge korisnike zanima, pa da napišemo na tu temu. Zanemarimo li prije napisano u vezi vremenskih prilika, možemo kazati da je GPS precizan koliko je precizan i sami procesor u GPS prijamniku. Visoko precizni GPS prijamnici daju daleko bolje rezultate pozicioniranja nego što će dati, na primjer GPS ugrađen u spartphone.

Većinom se odstupanja događaju zbog pogrešnog očitanja točnog vremena, ili smetnji radio signala. Spomenute smetnje daju pogrešna očitavanja ili očitavanja sa odgodom, koja nisu potpuno precizna. Na sreću, korištenje GPS-a u pametnom telefonu nisu od životne važnosti, pa nam manja odstupanja nisu toliko važna. Što se tiče profesionalnih GPS prijemnika, tu su tolerancije manje i od njih se očekuje maksimalna preciznost prilikom pozicioniranja i navigacije.

Ukratko za kraj – što je GPS?

Što je GPS
Foto: Shutterstock

Da pojasnimo i pojednostavimo za kraj, što je GPS? GPS je globalni sustav pozicioniranja uz pomoć satelita koji kruže Zemljinom orbitom. Ovaj sustav pruža vrijedne podatke o položaju GPS prijamnika, bez obzira dali je riječ o vojnom, civilnom ili komercijalnom GPS prijemniku. GPS funkcionira uz pomoć satelita, na primjer 24 satelita Američke proizvodnje i većeg broja satelita drugih država. Danas gotovo svaka osoba ima sa sobom GPS prijamnik, ili u svom pametnom telefonu, pametnom satu ili sportskoj narukvici. Jednostavno, GPS je postao dodatak kojeg mnogi imaju.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...