Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je mehanička tipkovnica i 3 razloga zašto je koristiti

Postoje razni tipovi tipkovnica, od raznih proizvođača. Većinu tih tipkovnica čine membranske i mehaničke tipkovnice. Razlikuju se po tehnologiji, cijeni, mogućnostima personalizacije itd.

Na bilo kojoj tipkovnici, korisnik stišće tipku s nekim alfanumeričkim znakom čime nalaže uređaju da pošalje signal računalu.

Mehanička tipkovnica koristi prekidače za slanje signala tipkanja. Svaka tipka na mehaničkoj tipkovnici ima svoj zasebni prekidač.

Za razliku od osjećaja „gnjecavosti“ kao kod tipkovnica s membranom, mehaničke tipkovnice pružaju puno bolji osjećaj otpora i povrata prilikom stiskanja tipke. Mnogi smatraju da im to povećava brzinu pisanja i preciznost tipkanja, sirovog teksta ili kontrola u video igrama.

Prekidač je mehanizam koji pretvara stiskanje tipke u električni signal koji se šalje računalu, a sastoji se od baze, opruge i plastičnog kljuna.

Vrste prekidača

mehanička tipkovnica
Vrste prekidača na tipkama mehaničke tipkovnice

Postoji više vrsta prekidača i njihov izbor ovisi o osobnim željama ili potrebama. Neki prekidači pružaju osjećaj unosa tako što daju osjećaj „klika“ prilikom stiskanja tipke, neki prekidači uz osjećaj „klika“ nude i zvuk klika, postoje i oni koji nemaju taj „klik“ u nijednoj formi, oni sa više otpora ili manje itd.

Najpopularniji prekidači su Cherry MX, dolaze u više boja koje označavaju tip klika koji prekidači proizvode.


Cherry MX crni prekidači su bili među prvim prekidačima za mehaničke tipkovnice dostupni široj javnosti. Oni su linearni, ne-taktilni, što znači da nemaju niti glasan klik niti osjećaj klikanja. Popularni su u svijetu videoigara, elektroničkih sportova itd. Ponajviše zbog glatkog osjećaja pritiskanja i činjenice da su točka stavljanja tipke u pokret i otpuštanja tipke blizu jedna drugoj što čini dvostruko stiskanje (double tap) lakšim nego s drugim prekidačima.

Slični crnima su crveni Cherry MX prekidači. Obje su linearne, ne-taktilne. To znači da je osjećaj stiskanja njih stalan u svakom pokretu gore-dolje. Razlika između njih je što crvene zahtijevaju još manje sile za pokretanje tipke, ostavljajući dojam glatkog i brzog pritiska i odaziva.

Plavi Cherry prekidači su popularni zbog svog „klika“ ponajviše među ljudima koji tipkaju puno, iskustvo plavog prekidača opisuju slično starim mehaničkim uređajima za tipkanje, popularnim pisaćim strojevima iz starine. Problem može biti što je i zvučno iskustvo slično, pošto plavi prekidač proizvodi taj proslavljeni klik stroja za tipkanje.

Personalizacija tipkovnice

Mehaničke tipkovnice, osim superiornog iskustva tipkanja, nude i veliki broj mogućnosti personalizacije, bilo to u izvedbi raznih velikih proizvođača sa RGB osvjetljenjem, manjih proizvođača specijaliziranih za pojedina područja poput tipkanja velikih količina teksta, programiranja, igranja, ili pak nešto u vašoj, jedinstvenoj konfiguraciji.

3 glavna razloga zašto je mehanička tipkovnica bolja od membranske

Obje se vrste ovih tipkovnica mogu jednako spojiti na matičnu ploču, a glavne razlike su im u korištenju i načinu na koji rade. Postoji još nekoliko ključnih razlika između mehaničkih i običnih tipkovnica. Tri najvažnije svakako su:

1. Vrste prekidača

I membranska i mehanička tipkovnica registriraju pritiske tipki, ali to rade na različite načine. Mehanička tipkovnica ima mehaničke prekidače za svaku tipku umjesto membranskih prekidača koji se koriste u većini uobičajenih tipkovnica.

U membranskoj tipkovnici, pritiskom na tipku gura se gumeni dio, koja zatim gura tiskanu ploču da registrira pritisak na tipku. U mehaničkoj tipkovnici, pritiskom na tipku aktivira se mehanički prekidač, šaljući signal računalu da registrira pritisak na tipku. Ovi mehanički prekidači su skupi za proizvodnju u usporedbi s membranskim prekidačima.

2. Iskustvo tipkanja

Jedna ključna razlika između ove dvije vrste tipkovnica je taktilna povratna informacija koju pružaju. U membranskoj tipkovnici, tipke su često meke i nemaju zadovoljavajući “klik” koji dobivate s mehaničkom tipkovnicom. Štoviše, morate razmjerno jače pritisnuti tipke da biste registrirali klik.

Nasuprot tome, mehanički prekidači na tipkovnici pružaju više taktilnog i osjetljivijeg iskustva pri tipkanju, što može biti ugodnije za neke korisnike. Neki ljudi također više vole zvuk mehaničke tipkovnice prilikom tipkanja, što može biti zadovoljavajuće i ugodno čuti. S druge strane, membranske tipkovnice idealne su za ljude koji preferiraju tiho tipkanje.

3. Izdržljivost

Još jedna razlika je izdržljivost tipkovnica. Mehaničke tipkovnice općenito su izdržljivije od membranskih jer su pojedinačni prekidači otporniji na trošenje. Mehanička tipkovnica će vjerojatno trajati dulje i zahtijeva manje održavanja.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...