Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je UEFI i kojih 5 prednosti ima nad BIOS-om?

što je uefi

UEFI akronim dolazi od Unified Extensible Firmware Interface, a riječ je o softverskom sučelju koje se nalazi između sustava (OS-a), i firmware platforme. Što je UEFI? Ako bi htjeli pojednostaviti, kazali bi da je UEFI modernija inačica poznatog BIOS dizajna, koji ipak odlazi i prepušta mjesto modernim tehnologijama.

UEFI pruža mogućnost dijagnosticiranja i popravke na udaljenom računalu, bez potrebe za instaliranim operacijskim sustavom. Na taj način možemo poduzeti određene radnje, bez obzira dali se OS uspio podići ili ne. Ovo je samo jedna prednost UEFI tehnologije. U nastavku ćemo detaljnije opisati UEFI i objasniti što je točno i što donosi nova tehnologija.

Zašto je BIOS prevaziđen?

Bios
Foto: Shutterstock

Oba, i UEFI i BIOS su softveri nižeg ranga, koji se pokrenu prilikom paljenja računala, prije nego sustav krene sa učitavanjem. Ipak, UEFI je za nijansu modernije rješenje, te podržava više vrsta podatkovnih uređaja, ima bolje vrijeme učitavanja, sigurniji je nego BIOS, i mnogo je lakši za konfiguraciju.

Sve spomenute prednosti idu u korist UEFI čipu, ali ćemo svakako spomenuti nedostatke BIOS tehnologije. Prvo da naglasimo, BIOS je u svoje vrijeme imao važnu ulogu, koju je vrhunski izvodio. Svi nedostatci su došli vremenom, točnije razvojem tehnologije, koju klasični BIOS čip više nije mogao pratiti. Zbog toga se došlo do novog pristupa i dizajna, čega je UEFI proizvod.

BIOS je bio sastavna komponenta računala još od 80-tih, i godinama je evoluirao. Kako se razvijala računalna infrastruktura, tako je BIOS bio nadograđivan novim opcijama i mogućnostima. Ipak, BIOS je imao neka kritična ograničenja. To su bila ograničenja koja su počela ograničavati razvoj ostalih računalnih komponenti, odnosno nadogradnju računala. Na primjer, BIOS može pokrenuti tvrdi disk maksimalnog kapaciteta od 2.1TB. Danas imamo tvrde disk uređaje sa mnogo većim kapacitetom, a 3TB su gotovo optimalna veličina modernog diska. Dalje, BIOS radi u 16-bitnom modu, i ima samo 1MB prostora za izvršavanje. Inicijalizacija većeg broja hardverskih komponenti bila je nemoguća u jednom prolazu, te se svaka od njih inicijalizirala zasebno. Takav pristup dovodi do sporijeg podizanja sustava.

Zapravo, godinama je BIOS bio stara tehnologija koja je trebala adekvatnu zamjenu. Intel je počeo raditi na Extensible Firmware Interface (EFI), još 1998.godine. Apple je odabrao EFI u trenutku prelaska na Intel arhitekturu, još u Mac iz 2006., ali drugi proizvođači nisu slijedili taj korak.

U 2017.-oj Intel, AMD, Microsoft, i drugi proizvođači su dogovorili novi Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Sada znate što je UEFI. To je danas standard u računalnom svijetu koji nije isključivo proizvod kompanije Intel. UEFI podrška prvi puta je predstavljena u Microsoft proizvodu kada je izašao Windows Vista Service Pack 1, te Windows 7. Danas će gotovo svaki PC koji kupite imati UEFI, a ne BIOS.

Prednosti UEFI čipa u odnosu na BIOS

Što je UEFI
Foto: Shutterstock
  1. UEFI je zamijenio tradicionalni BIOS na novim računalima. Nije moguće zamijeniti čip na već postojećem računalu. Dakle, kupovinom novog računala korisnik će vjerojatno dobiti UEFI čip umjesto BIOS-a. Ovo pravilo možda ne vrijedi za neke jeftine modele nepoznatih proizvođača.
  2. Novi standard nema ograničenja koja smo imali korištenjem BIOS tehnologije. UEFI firmware teoretski može pokrenuti HDD kapaciteta od 9.4 zetabajta. Količina podataka koju smo spomenuli je nedostižna, i možemo to usporediti kao 3x veća količina podataka od svih trenutno dostupnih podataka na internetu. Ovakva mogućnost dolazi zbog činjenice da UEFI koristi GPT shemu particija umjesto MBR.
  3. UEFI može raditi u 32-bit ili 64-bit modu, za razliku od BIOS-a koji je radio isključivo u 16-bit modu. To znači da UEFI ima više adresnih polja, što u konačnici dovodi do bržeg paljenja računala i podizanja sustava. Pored toga, UEFI pruža bolje grafičko sučelje, te je moguće koristiti miš prilikom postavljanja UEFI izbornika. Kod BIOS sučelja mogli smo koristiti tipkovnicu i posebne tipke za određene operacije. Trebamo spomenuti da mnogi proizvođači i danas isporučuju UEFI koji radi uz pomoć tipkovnice, i izgledom podsjeća na BIOS. To sve u cilju da korisnik lakše savlada mogućnosti i nove opcije koje nudi UEFI.
  4. Zapravo UEFI nije tek zamjena za BIOS. Naime, UEFI smatramo manjim softverom koji se može pokrenuti na računalu i pomoću kojeg možemo obaviti operacije koje nikako ne možemo sa BIOS firmwareom. UEFI može biti pohranjen na flash disku na matičnoj ploči, ili se može pokrenuti sa tvrdog diska ili diska u mreži. Različiti proizvođači nude različite mogućnosti UEFI čipa.
  5. Mogućnost koju svakako vrijedi spomenuti je UEFI mogućnost podizanja sustava putem mreže. Preboot eXecution Environment (PXE) protokol komunicira sa IPv4 i IPv6 mrežnim protokolima, UDP protokolom, DHCP protokolom, TFTP i iSCSI protokolima. Verzija 2.5 UEFI firmwarea ima podršku za pokretanje boot image datoteka putem HTTP protokola.

Kako pokrenuti UEFI?

Sada znamo što je UEFI, pa da napišemo kako možete pristupiti UEFI izborniku na modernom računalu.

pokretanje UEFI izbornika windows 11
Windows 11 UEFI

Ako ste prosječan korisnik, korištenje računala sa UEFI neće imati značajnog utjecaja i gotovo da nećete znati da koristite novu tehnologiju. Glavne promjene bit će po pitanju bržeg podizanja sustava, bržeg gašenja računala, i mogućnost korištenja disk uređaja kapaciteta većeg od 2.2TB.

Ako želite pristupiti UEFI izborniku, postoji razlika u usporedbi sa BIOS pristupom. Da bi pristupili UEFI izborniku trebate koristiti Windows boot option izbornik umjesto da pritišćete tipku dok se računalo pali. Kako računala danas pale dosta brzo, korisnik nema vremena uhvatiti period da bi pokrenuli UEFI za vrijeme paljenja računala. Neki proizvođači daju mogućnost ulaska u UEFI izbornik i na taj način, ali je najbolje poslužiti se ugrađenom opcijom uz pomoć Windows boot izbornika.

Koliko god je UEFI velika nadogradnja, ovaj firmware radi u pozadini. Ako ste prosječni korisnik, i nemate problema s radom vašeg računala, vjerojatno nikada nećete pristupati niti vidjeti UEFI opcije.

Par riječi za kraj

UEFI je nadomjestio stari BIOS čip i unaprijedio opcije koje trebamo u modernom računalu. Danas imamo podatkovne uređaje koji su veliki i do 10TB, i koje možemo koristiti bez problema. Zbog tehničkih ograničenja, BIOS je mogao prepoznati HDD veličine 2.1TB i manje.

Brzina pokretanja računala znatno se poboljšala. Još jedno poboljšanje dolazi u obliku grafičkog sučelja. Naime, UEFI izbornik daje mogućnost prolaska korištenjem miša, dok je BIOS radio isključivo sa tipkovnicom.

Saznali ste što je UEFI, koje prednosti ima i kako se ulazi u UEFI izbornik. Napredni korisnici imaju na raspolaganju i UEFI shell, ali to je tema za neki drugi put. UEFI shell naredbe, i mogućnosti su tema za napredno korištenje računala, testiranje komponenti i servisiranje. Za sada smo završili sa temom UEFI firmware.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...