Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Telefoto leća – kamera?

zoom leća

Mnogima su pri izboru pametnog telefona važne specifikacije kamere, što je često i odlučujući faktor. Kao i svaka druga komponenta, tako se razvija i tehnologija kamere, a najnoviji termin koji smo upoznali je Telefoto leća, odnosno Telefoto kamera. U Nastavku ćemo objasniti što je točno Telefoto kamera.

Za one koji ne vole čitati do kraja, odmah ćemo kazati da je riječ o naprednoj zoom tehnologiji. Tako je, Telefoto leće (Telephoto eng.) daju bolji zoom.

Što je Telefoto kamera?

Današnji, moderni smartphone uređaji koriste više vrsta leća, koje kombiniraju sa softverom da bi isporučili što bolju kvalitetu slike. Dio za koji je zadužena Telefoto leća je, procesuiranje udaljenih objekata.

Telefoto leća pomaže prilikom fotografiranja objekata koji su udaljeni, bez potrebe za korištenje digitalnog zuma. Što je veći optički zoom, veća je kvaliteta fotografije koju smo uradili.

Trenutno imamo modele pametnih telefona sa 5x optičkim zumiranjem, što je blizu gornje granice mogućnosti. Optički zum se koristi najčešće da se zamuti pozadina, što zovemo „Portrait mode“.

telephoto kamera
Smartphone fotografija

Na kraju, Telefoto leća će približiti udaljeni objekt koji fotografiramo. Pored toga, Telefoto leća daje efekt, kojeg koristimo da bi dobili kontrast između objekta koji je blizu, i udaljene pozadine. Danas takve fotografije imaju i umjetničku dozu u sebi, i zovemo ih „Portrait mode“ fotografije.

Razlika između Telefoto leća i Zoom leća

Mnogi korisnici poistovjećuju ove dvije tehnologije, ali se one razlikuju. Telefoto leća nije isto što i Zoom leća.

Telefoto leća ima dugi doseg, i obično ima fokus duljine 60mm i više.

Zoom leća se proteže većim rasponom duljine fokusa, i postoje Zoom leće koje nemaju dovoljno uvećanje da bi ih nazvali Telefoto leće.

Zaključak

Pojmovi koje smo spominjali, opisali smo u kontekstu korištenja modernih smartphone uređaja. Kako tehnologije napreduju, tako su i zahtjevi korisnika sve veći. Proizvođači pametnih telefona kontinuirano rade na poboljšanjima i novim tehnologijama, posebno u pogledu što bolje kvalitete fotografija koje korisnici urade.

Kako se pojave nove tehnologije, tako će proizvođači u specifikacijama svojih proizvoda navesti svaku od njih, i reklamirati svoj proizvod na najbolji mogući način. Mi smo ovom prilikom htjeli objasniti pojam Telefoto kamera, da korisnici znaju što je i što će dobiti sa novim uređajem koji se reklamira sa spomenutom tehnologijom.

Više...

Članci

Kada pričamo u kontekstu digitalnih foto aparata, ili video snimača, optički i digitalni zoom je parametar na koji obraćamo pažnju. Ovo se posebno odnosi...

Članci

3D modeliranje je pojam koji zvuči komplicirano i pomalo futuristički, ali on je odavno dio naše svakodnevice. Ono je zaslužno za izgled i funkcionalnost...

Članci

Elektronička pošta i SPAM, dva pojma koja ne želimo zajedno, ali to je jednostavno nemoguće za ostvariti. U ovoj objavi napisat ćemo što je...

Članci

CSS je programski jezik koji koristimo za dizajn web stranica. To je kratki odgovor na pitanje, što je CSS. U nastavku ćemo detaljnije opisati...