Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je sistemsko klađenje?

klađenje na nogomet
Foto: Shutterstock

Klađenje je jedna od najpopularnijih aktivnosti kod velikog broja ljubitelja sporta. Za one koji ne znaju, klađenje se svodi na pokušaje predviđanja ishoda nekih sportskih i drugih događaja, uz određeni ulog. Tada igrači kladionice mogu doći do određenog dobitka ako njihove oklade budu uspješne, a u suprotnom ostaju bez uloga.

No, postoji način i kako uz poneki promašaj doći do dobitka, a to je sistemsko klađenje. Upravo je ono tema našeg teksta te ćemo reći nešto više o tome što je, kako se koristi i kada ga je najbolje pokušati iskoristiti.

Osnove klađenja

Sportsko klađenje je oblik zabave i igre u kojem sudionici pokušavaju predvidjeti ishode sportskih događaja i uložiti novac na temelju tih predviđanja. Ova aktivnost ima dugu povijest i postala je popularna među ljubiteljima sporta diljem svijeta.

Bit klađenja na sport leži u pokušaju predviđanja rezultata utakmica, natjecanja ili drugih sportskih događaja. Igrači biraju hoće li rezultat biti u korist određene momčadi, hoće li biti neriješeno ili će se dogoditi neki specifičan događaj tijekom utakmice. Sve ove prognoze povezane su s kvotama, koje odražavaju vjerojatnost pojedinog ishoda prema mišljenju stručnjaka.

Kladionice su institucije koje pružaju platformu za klađenje. Kroz njihove usluge, igrači mogu pregledavati dostupne događaje, analizirati kvote i postavljati oklade. Postoje različite vrste klađenja, uključujući klađenje prije početka utakmice ili tijekom nje, klađenje na pojedinačne događaje ili više njih te klađenje uz osnovne tipove listića ili sistemske.

osoba se kladi putem mobitela
Foto: Shutterstock

Tipovi listića

U kladionici se igrači klade uglavnom na tri osnovna tipa listića. To su obični listić s jednim parom, listić s više parova poznat i kao akumulator te sistemski listić.

  • Obični listić: Ovaj tip predstavlja najjednostavniji oblik listića. Igrač odabire samo jedan ishod nekog sportskog događaja koji će postaviti na svoj listić. Na primjer, ako igrač vjeruje da će određena momčad pobijediti u nogometnoj utakmici, postavit će okladu samo na taj ishod. Potencijalni dobitak određuje se kao umnožak kvote tog pojedinačnog ishoda i uloga.
  • Listić s više parova: Listić s više parova uključuje klađenje na više ishoda na jednom listiću, a igrač mora točno predvidjeti sve odabrane ishode kako bi ostvario dobitak. Primjerice, on može odabrati pobjede tri različite momčadi u različitim utakmicama. Iako ova vrsta listića nosi veći rizik, potencijalni dobitak je veći jer se računa kao umnožak svih kvota i uloga.
  • Sistemski listić: Sistemski listić omogućuje igraču kombiniranje više parova, ali različite vrste sustava omogućavaju različite scenarije za ostvarivanje dobitka. U ovom tipu oklada moguće je i promašiti poneki od parova te unatoč tome doći do dobitaka jer se ukupni ulog dijeli na sve moguće kombinacije odabranog sistema.

Što je sistemsko klađenje?

Sistemsko klađenje predstavlja nešto napredniji pristup sportskom klađenju, omogućujući igračima kombiniranje više parova na jednom listiću, ali na poseban način. Ovaj način igre pruža veću fleksibilnost i smanjuje rizik, što čini klađenje uzbudljivijim za one koji žele eksperimentirati s različitim kombinacijama ishoda.

Osnovna ideja sistema je stvaranje različitih kombinacija odabranih događaja kako bi se povećala šansa za ostvarivanje dobitka. Primjer jednostavnog sistema je sistem 2/3, u kojem igrač ostvaruje neki dobitak čak i ako pogodi dva od tri ishoda.

Igrač odabire tri događaja na koje želi staviti oklade. Sistemski listić zatim stvara tri kombinacije od dva pogođena para (prvi i drugi par, drugi i treći par, prvi i treći par). Kada igrač odluči koliki ulog će postaviti, on se dijeli na tri jednaka dijela, a svaki dio se ulaže na jednu kombinaciju. Ako igrač pogodi dva od tri para, osvojit će dobitak za kombinaciju koja uključuje ta dva para. Ako pogodi sva tri para, dobitci za sve tri kombinacije se zbrajaju, dok će promašajem dva ili tri para izgubiti svoj listić.

Prednost sistemskog klađenja je u tome što čak i ako neki od odabranih parova ne budu točni, igrač može ostvariti dobitak. Naravno, potencijalni dobitak smanjuje se kako se povećava broj promašenih parova, ali i gubitak postaje manji.

Kada je najbolje koristiti sistemsko klađenje?

klađenje na nogomet putem laptopa
Foto: Shutterstock

Sistemski listić u klađenju može biti koristan u situacijama kada igrač želi odigrati na nekoliko parova visokih kvota. Tada će dobitci čak i uz poneki promašaj biti isplativi.

Također, sistemski listić je privlačna opcija kada igrač želi kombinirati favorite i autsajdere na jednom listiću. Tada je moguće kreirati sistemski listić koji će objediniti oba tipa parova i biti isplativ za njega u raznim situacijama.

Važno je spomenuti da, iako sistemski listić može donjeti neki dobitak uz pokoji promašaj, ti dobitci često neće biti preveliki. Zato je korisno koristiti sistemske oklade kada igrač postavlja velik ulog jer to će mu povećati šanse da će barem vratiti dio svog uloga ako promaši neki par.

Zaključak

Sistemsko klađenje je jedan zanimljiv način postavljanja sportskih oklada u kojima je moguće uz poneki promašaj i dalje ostvariti dobitak na listiću. Taj dobitak može biti čak i manji od uloga, ali u principu je to korisno za igrače kako bi smanjili svoje gubitke eventualnim promašajima.

Postoji velik broj načina na koje je moguće postaviti sistemsku okladu, a na igračima je da sami odrede koji sistem najbolje odgovara njihovoj okladi i koji bi mogao biti najisplativiji za njih.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...