Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je kladionica?

što je kladionica
Foto: Shutterstock

Danas vrlo vjerojatno svaki ljubitelj sporta zna i što je kladionica. Naravno, to je zbog činjenice da su kladionice i sport usko povezani pojmovi, a u nastavku ovog teksta objasnit ćemo i kako. Također ćemo se dotaknuti toga na koji način kladionice funkcioniraju, koja je njihova svrha, može li se i kako od njih zaraditi te još mnogo toga što bi moglo preciznije definirati što je točno kladionica.

Također ćemo se dotaknuti i povijesti kladionice kako bismo točnije mogli shvatiti gdje su i kako nastale te kako su uspjele toliko dugo biti popularne i prisutne među ljudima.

Što je kladionica?

Kladionica je platforma koja može biti fizička ili internetska, a omogućuje (punoljetnim) ljudima sudjelovanje u sportskim okladama. To je mjesto gdje ljubitelji sporta ili pak oni koji se osjećaju sretno mogu uložiti novac na različite rezultate sportskih događaja. Kroz klađenje, igrači imaju priliku predvidjeti ishod utakmica, natjecanja ili turnira te na taj način pokušati ostvariti dobitak.

Kladionice nude širok spektar sportskih događaja na koje se mogu postaviti oklade. S obzirom na to koliko je sve umreženo i dostupno u današnja vremena, praktički ne postoji sport na koji se nije moguće kladiti u barem jednoj od kladionica. Uz to, postoje različite vrste oklada koje se mogu odabrati, uključujući oklade na pobjednika utakmice, hendikep oklade, oklade na broj golova ili poena, kao i posebne oklade koje se odnose na pojedinačne događaje unutar sportskog susreta.

Kladionice koriste koeficijente kako bi odredile koliki će biti eventualni dobitak za neku okladu. Koeficijenti se temelje na procjeni vjerojatnosti određenog ishoda, pri čemu manji koeficijenti označavaju veću vjerojatnost, dok veći koeficijenti označavaju manju vjerojatnost. Koeficijent se množi s ulogom koji igrač postavlja kako bi se dobio ukupni potencijalni dobitak. Također, ako igrač odigra više ishoda na jednom listiću, svi se koeficijenti množe međusobno, a zatim s ulogom kako bi se kreirao potencijalni dobitak.

Uz tradicionalne, fizičke kladionice u kojima osoba može uplatiti svoj listić, danas je klađenje apsolutno nezamislivo bez online kladionica. Online klađenje omogućuje igračima da jednostavno postavljaju oklade putem računala, pametnih telefona ili tableta.

Sportske kladionice su tako postale neizostavan dio sportske zabave, pružajući ljubiteljima sporta dodatno uzbuđenje i mogućnost osvajanja dobitka na temelju njihovih predviđanja i znanja.

Ilustracija klađenja preko Interneta
Foto: Shutterstock

Povijest kladionice

Povijest kladionica seže unatrag stoljećima i ima svoje korijene u drevnim civilizacijama. Kroz vrijeme, kladionice su evoluirale i prilagođavale se promjenama u društvu i tehnologiji.

Kladionice su postojale još u antičkoj Grčkoj, Rimu i Kini, gdje su se oklade postavljale na sportske događaje, kao i na političke i kulturne manifestacije. U to vrijeme, kladionice su bile rezervirane za bogatije slojeve društva.

Tijekom srednjeg vijeka, klađenje je bilo popularno u Europi, posebno na konjskim utrkama. Prve organizirane kladionice počele su se pojavljivati u Engleskoj u 18. stoljeću. One su prihvaćale oklade na različite sportske događaje i bile su zadužene za postavljanje kvota i isplatu dobitaka.

Tijekom 20. stoljeća, klađenje je doživjelo značajan napredak. Kladionice su postale legalne i regulirane u mnogim zemljama, što je omogućilo klađenje za širu populaciju. U posljednjih nekoliko desetljeća, Internet je donio revolucionarne promjene u kladioničarsku industriju. Pojavile su se online kladionice, pružajući igračima mogućnost klađenja putem Interneta.

Tehnološki napredak također je doveo do razvoja mobilnih aplikacija, što je omogućilo igračima da klađenje obavljaju putem mobilnih uređaja. Danas, kladionice su postale globalna industrija s ogromnim prometom. Igrači imaju pristup širokom spektru sportskih događaja, virtualnih igara i casino igara na mnoštvu platformi.

Koje vrste oklada postoje

Ovisno o sportu na koji se netko odluči kladiti, postoji zaista velik broj različitih tipova oklada koje se mogu postaviti. No, neki su tipovi oklada univerzalni, odnosno mogu se primijeniti na više različitih sportova. Primjerice, oklada na pobjednika sportskog susreta postoji u svakom sportu i radi se o osnovnom tipu oklade.

Oklade s hendikepom su također vrlo popularne i mogu se primijeniti na sve sportove. Radi se o tipu oklada u kojem se prije početka utakmice nekoj ekipi ili igraču da je prednost ili nedostatak, a zatim je potrebno predvidjeti konačni ishod u odnosu na taj hendikep.

Još jedan čest oblik oklada uključuje pogađanje broja golova ili poena na utakmici gdje igrači uglavnom pokušavaju pogoditi hoće li biti više ili manje golova/poena od zadane granice. Ovisno o sportu koji je u pitanju, postoji još jedan zaista velik broj različitih tipova oklada, a može se reći da kladionice svakim danom pokušavaju uvrstiti sve više takvih tipova oklada kako bi igrači mali veći izbor.

Koje vrste listića postoje

Klađenje putem mobitela i laptopa
Foto: Shutterstock

Kao što postoji više tipova oklada koje igrači mogu postaviti u kladionici, tako postoji i više tipova listića koji se mogu odigrati.

Ako igrač odigra samo jedan par, neće moći birati između tipova listića jer će se raditi o klasičnom listiću s jednim parom gdje se kvota množi s ulogom i tako određuje dobitak. No, ako se igrač odluči odigrati više od jednog para na listiću, tada već može birati tip listića kakav želi odigrati.

I dalje može odigrati onaj standardni listić na kojem će za dobitak morati pogoditi sve odigrane parove, a dobitak će se računati tako da se sve kvote međusobno pomnože i zatim se pomnože s ulogom. No, postoji i tip listića koji se naziva sistemski listić. Taj tip listića igračima omogućuje da odigraju više parova, a ostvare dobitak čak i ako promaše neki od njih. Igrač sam može odabrati koliko će mu promašaja biti omogućeno, ali vrijedi istaknuti da sistemski listići donose i osjetno manje dobitke.

Sistemski listići uglavnom su pogodni za igrače koji koriste velike uloge pa ih tako mogu vratiti prilikom promašaja jednog ili više odigranih parova, a eventualni dobitci pogađanjem svih parova su uz to i dalje poprilično isplativi. Bitno je znati kada iskoristiti koji tip listića i maksimizirati potencijalne dobitke, a da pritom listići budu što sigurniji.

Klađenje uživo

Klađenje uživo, poznato i kao live klađenje, revolucioniralo je način na koji se igrači mogu kladiti na sportske događaje. Umjesto da se oklade postavljaju prije početka utakmice, klađenje uživo omogućuje igračima da postavljaju oklade tijekom trajanja samog događaja.

Klađenje uživo pruža jedinstveno iskustvo jer igrači mogu pratiti događaj uživo i donositi odluke o okladama na temelju onoga što se događa na terenu. Ovaj zanimljivi tip klađenja omogućuje igračima da reagiraju na promjene u igri i performansama timova ili pojedinaca.

Prednosti klađenja uživo su mnogobrojne. Igrači mogu dobiti bolji uvid u trenutno stanje igre, što im omogućuje da donose informiranije odluke. Također, klađenje uživo pruža mogućnost ostvarivanja zarade neovisno o ishodu, gdje igrači mogu postavljati suprotne oklade kako bi smanjili rizik ili osigurali dobitak tijekom događaja.

Klađenje uživo omogućuje igračima igranje na velik broj različitih ishoda koji se odvijaju u kratkim vremenskim intervalima, pa je tako moguće odigrati na ishod u idućih nekoliko minuta utakmice, idući gol, koš i još zaista mnogo toga. Kvote se pritom konstantno osvježavaju i ažuriraju sukladno trenutnim zbivanjima na terenu.

Budućnost kladionice

klađenje putem računala
Foto: Shutterstock

Budućnost klađenja donosi inovacije koje bi mogle potpuno promijeniti način na koji se igrači klade. Postoji nekoliko ključnih trendova i tehnoloških napredaka koji bi mogli oblikovati budućnost klađenja.

Jedan od tih trendova je upotreba virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR). Kroz VR i AR tehnologije, igrači će moći doživjeti sportske događaje na potpuno nov način, pružajući im intenzivno iskustvo klađenja.

Personalizacija će također postati važan aspekt klađenja u budućnosti. Kladionice će koristiti tehnologiju i analizu podataka kako bi personalizirale ponude za svakog igrača, nudeći im oklade i promocije prilagođene njihovim interesima i preferencijama.

Rast popularnosti esporta također će utjecati na budućnost klađenja. Klađenje na esport događaje postaje sve popularnije, pružajući igračima mogućnost da se klade na turnire i natjecanja u popularnim videoigrama.

Kriptovalute bi također mogle imati značajnu ulogu u budućnosti klađenja. Kladionice sve više prihvaćaju kriptovalute za postavljanje oklada i isplate dobitaka, dok se blockchain tehnologija koristi za osiguranje sigurnosti i transparentnosti transakcija.

Napredak u analitičkim alatima i primjena umjetne inteligencije će omogućiti kladionicama da pruže detaljnije statističke podatke i predviđanja. Igrači će imati pristup naprednim analizama i preporukama koje će im pomoći u donošenju informiranih odluka o klađenju.

I na koncu, mobilno klađenje će nastaviti rasti u budućnosti. Mobilne aplikacije postaju ključan alat za klađenje, omogućujući igračima da postavljaju oklade i prate događaje gdje god se nalazili.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...