Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je laser i kako se koristi u 2023?

Laser je jedna od najvažnijih tehnoloških inovacija koja je oblikovala suvremeni svijet. 

Ova revolucionarna tehnologija koristi princip stimulirane emisije zračenja (engl. Stimulated Emission of Radiation) kako bi generirala intenzivnu, usmjerenu i koherentnu svjetlost. 

Iako su laserski uređaji prvi put razvijeni prije više od pola stoljeća, njihova primjena i dalje se proširuje, poboljšavajući učinak industrije i svakodnevni život. U ovom članku istražujemo što je laser, kako funkcionira, njegove najvažnije primjene i budućnost ove izvanredne tehnologije.

Osnovne činjenice o laseru

Laser je akronim za Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” (pojačavanje svjetlosti stimuliranom emisijom zračenja). Osnovna ideja laserskog uređaja je generirati snop svjetlosti koristeći poseban proces stimulirane emisije.

U osnovi, laser se sastoji od aktivnog medija, koji može biti krutina, plin, tekućina ili poluvodič, te dva ogledala postavljena na krajevima medija. Na jednom kraju medija, pumpa dodaje energiju u medij, izazivajući da atomi u mediju postanu pobuđeni i prelaze u viši energetski nivo.

Kada se ti atomi vrate u niži energetski nivo, oslobađaju fotone svjetlosti. Ovi fotoni potiču druge atome da ih imitiraju, stvarajući kaskadni učinak. Na kraju, između dva ogledala, svjetlost se pojačava i izlazi kao snop svjetlosti s jedinstvenim svojstvima.

Laseri su postali vrlo koristan alat u mnogim segmentima medicine, industrije, komunikacije i mnogih drugih polja, a u nekim su slučajevima čak i nezamjenjivi. 

Primjena lasera u medicini

Laseri su postali izuzetno važni alati u medicinskom polju zbog svoje preciznosti, selektivnosti i minimalno invazivnih svojstava. U nastavku ćemo nabrojati najčešće i najvažnije upotrebe u polju medicine.

laser
FOTO: SHUTTERSTOCK

Laserska kirurgija koristi usmjerenu svjetlost visokog intenziteta za rezanje, koagulaciju ili uklanjanje tkiva. Ova tehnika zamjenjuje tradicionalne metode kirurgije koje zahtijevaju skalpel i omogućuje preciznije i manje invazivne zahvate. 

Koristi se za liječenje očnih bolesti poput glaukoma, katarakte i makularne degeneracije. Laserska fotokoagulacija može zapečatiti oštećene krvne žile u oku kako bi spriječila daljnje oštećenje mrežnice.

Također se koristi za uklanjanje tumora, bradavica, tetovaža, ožiljaka, akni i drugih kožnih problema, ali i za pomlađivanje kože i uklanjanje bora.

Laseri se koriste za precizno rezanje tkiva i zatezanje kože tijekom različitih plastičnih operacija, ali i za uklanjanje polipa i tumora iz nosa, grla i uha. Osim toga, koriste se i za korekciju nazalnih problema, poput devijacije septuma.

Lasersko zavarivanje koristi se za zatvaranje krvnih žila i malih krvarenja bez potrebe za šavovima. Ova tehnika pomaže u smanjenju krvarenja i ubrzava proces zacjeljivanja rana.

Endoskopija je postupak koji omogućuje medicinskom osoblju da pregledaju unutarnje dijelove tijela bez potrebe za otvaranjem tijela što smanjuje opasnost operativnih zahvata i skraćuje oporavak pacijenata. Laserska endoskopija koristi lasersku svjetlost za rezanje ili uklanjanje tumora, polipa ili drugih nepravilnosti.

Laserski uređaji koriste se u dijagnostičke svrhe kako bi se analizirali uzorci tkiva ili krvi. Laserska spektroskopija i fotodijagnostika omogućuju precizno otkrivanje određenih stanja i bolesti.

Oni se često koriste u estetskoj medicini za uklanjanje dlačica, smanjenje akni, tretiranje vitiliga i uklanjanje pigmentnih promjena poput pjega i staračkih pjega. I ovi tretmani moraju biti oprezno izvršavani od strane profesionalaca koji su educirani za rad s tim specifičnim kozmetičkim laserom.

Prednosti laserskih tehnika u medicini uključuju manje krvarenje, brži oporavak pacijenata, manje ožiljaka i nižu stopu komplikacija u usporedbi s tradicionalnim kirurškim metodama. 

Važno je napomenuti da upotreba lasera u medicini zahtijeva posebnu obuku i stručnost medicinskog osoblja. Mnogi misle da su laseri samo neka vrsta šarene svjetlosti, stoga je jako bitno jasno podijeliti kako to nije istina i kako laseri mogu biti opasni ukoliko se neispravno koriste.

Laseri i komunikacija

Laseri su ključni za modernu komunikaciju. Optička vlakna, koja koriste laserski snop svjetlosti, omogućuju brz i pouzdan prijenos podataka širom svijeta. Ova tehnologija igra ključnu ulogu u internetu, telekomunikacijama i satelitskim komunikacijama.

U optičkoj komunikaciji, laser se koristi za generiranje usmjerenog i koherentnog svjetlosnog snopa. Laser emitira svjetlost koja je vrlo usmjerena i koncentrirana, što omogućuje precizno usmjeravanje svjetlosti kroz optička vlakna. Optička se vlakna danas koriste kako bi Internet bio brži te se mnoge komunikacijske mreže grade na fizičkim medijima koji mogu točnije i sigurnije prenositi podatke.

Prije nego što laserski snop uđe u optičko vlakno, mora biti moduliran kako bi prenosio informacije. Modulacija se postiže mijenjanjem intenziteta ili frekvencije laserskog snopa u skladu s podacima koje treba prenijeti. Na taj način, svjetlosni snop može prenositi digitalne informacije poput teksta, zvuka ili slike.

Laserski snop svjetlosti zatim se usmjerava u optička vlakna koja djeluju kao vodič za svjetlost. Optička vlakna sastoje se od jezgre, koja provodi svjetlost, i okolnog omotača koji reflektira svjetlost natrag u jezgru kako bi se osiguralo da svjetlosni snop ostaje unutar vlakna tijekom prijenosa.

crveni laser
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na kraju optičkog vlakna, laserski snop svjetlosti prelazi u fotoosjetljivi detektor koji pretvara svjetlost u električne signale. Ovi električni signali zatim se obrađuju kako bi se ponovno stvorila originalna informacija. Tako se podaci prenose putem svjetlosnog snopa s jednog kraja optičkog vlakna na drugi.

Optička komunikacija omogućuje prijenos velikih količina podataka na velike udaljenosti. Ovo je posebno važno za prijenos podataka u mrežama i internetu.

Upravo laseri omogućuju izuzetno brz prijenos podataka. Optička vlakna mogu prenositi podatke brzinama koje se mjere gigabajtima ili čak terabajtima u sekundi.

Zbog svoje preciznosti, visoke brzine i niske interferencije laser je postao idealni alat za optičku komunikaciju koja oblikuje način na koji ljudi komuniciraju i razmjenjuju podatke diljem svijeta.

Korist lasera u industriji

Laser ima široku primjenu u industriji zbog svoje preciznosti, brzine i mogućnosti automatizacije. Koristi se za rezanje, zavarivanje, označavanje, graviranje, mjerenje i oblikovanje raznih materijala. Naravno, sa laserima rade isključivo profesionalci koji su za to obučeni, pogotovo ukoliko se radi o laserima koji su sposobni rezati kroz najtvrđe materijale.

Lasersko rezanje koristi se za precizno i brzo rezanje različitih materijala, uključujući metal, drvo, plastiku, staklo i tkaninu. Laserski snop svjetlosti može se usmjeriti na vrlo uske linije, što omogućuje izrezivanje složenih oblika i detaljnih uzoraka bez potrebe za fizičkim kontaktnim alatima.

Lasersko zavarivanje koristi se za spajanje materijala, posebno u metalnoj industriji. Laseri osiguravaju točno i snažno zavarivanje, što je osobito korisno u automobilskoj, brodograđevnoj i zrakoplovnoj industriji. Zavarivanje laserom ima prednost u brzini i preciznosti u odnosu na tradicionalne metode zavarivanja.

Laser se koristi i za označavanje i graviranje materijala kao što su metal, plastika, keramika i staklo. Označavanje se može koristiti za postavljanje identifikacijskih oznaka, serijskih brojeva, logotipa ili informacija o proizvodu, dok graviranje može stvoriti dublje i detaljnije reljefe na površini materijala.

Lasersko brušenje koristi se za precizno uklanjanje materijala s površine kako bi se postigao određeni oblik ili glatkoća. Ovo je posebno korisno u izradi preciznih komponenti za elektroniku, medicinske uređaje i alate.

U modnoj industriji, laser se koristi za stvaranje uzoraka na tkanini, a također se koristi u industriji za uklanjanje boje s reciklirane odjeće kako bi se dobili čisti materijali.

Laserski 3D tisak koristi laser i njegov snop za stvorenje trodimenzionalnih predmeta. Ova tehnika omogućuje izradu složenih i preciznih dijelova za razne industrije, uključujući medicinu, aeronautiku i inženjerstvo.

Laser i znanstvena Istraživanja

Laser ima značajnu ulogu u znanstvenim istraživanjima različitih područja, omogućujući precizna mjerenja, analize materijala, stvaranje ekstremnih uvjeta i proučavanje fundamentalnih fenomena. 

Dobar primjer za to je laserska spektroskopija. To je tehnika koja se koristi za analizu molekula i atoma pomoću svjetlosti visoke koherentnosti koju proizvodi laser. Ova tehnika omogućuje znanstvenicima da proučavaju vibracijske i rotacijske razine, elektronske prijelaze i druge svojstva atoma i molekula.

Jedna od primjena laserske spektroskopije u istraživanju je proučavanje atmosferskih plinova i kemijskih spojeva. 

Istraživanje atmosferskih plinova ključno je za razumijevanje klimatskih promjena, globalnog zatopljenja i ozonskog omotača. Pomoću laserske spektroskopije, znanstvenici mogu identificirati i kvantificirati prisutnost različitih plinova u atmosferi.

zeleni laser
FOTO: SHUTTERSTOCK

Laser igra važnu ulogu i u astronomiji, posebno u promatranju i istraživanju nebeskih tijela te u poboljšanju preciznosti i kvalitete teleskopskih mjerenja. 

Laseri se koriste za precizno mjerenje udaljenosti do nebeskih objekata, uključujući Mjesec, planete, asteroide i satelite. Tehnike kao što su lidar (Light Detection and Ranging) koriste laserske snopove kako bi se analizirao odbijeni svjetlosni signal i izmjerila udaljenost objekta od Zemlje.

Laseri se koriste za mjerenje brzina zvijezda pomoću Dopplerovog efekta. Kada se zvijezde približe ili udalje od Zemlje, njihov spektralni crtež se pomakne prema plavoj ili crvenoj strani spektra. Uporabom laserima stabilizirane spektralne linije, astronomi mogu precizno izmjeriti Dopplerov pomak spektralnih linija i odrediti brzine zvijezda.

Laser se koristi u optičkoj komunikaciji s umjetnim satelitima u svemiru. Umjesto tradicionalnih radijskih valova, laseri omogućuju brži prijenos podataka s manjom latencijom. Ova tehnika koristi svjetlosni snop koji je usmjeren prema satelitu i omogućuje brzu i pouzdanu komunikaciju.

Kakva je budućnost lasera?

Iako se laser već pokazao impresivnim alatom, njegova budućnost je obećavajuća i puna mogućnosti. Novi tipovi lasera, poput superlasera i ultra-brzih lasera, otvaraju potpuno nove perspektive u raznim industrijama i istraživanjima. Laserska tehnologija nastavit će napredovati, postajući još učinkovitija, snažnija i pristupačnija.

Jedna od obećavajućih primjena je u kvantnoj tehnologiji, gdje se koriste posebni kvantni laseri za obradu kvantnih informacija. Ova tehnologija može revolucionirati područje kriptografije, računarstva i telekomunikacija. Danas se razvijaju i specifične leće koje će moći raditi sa laserskom svjetlošću dugoročno.

U kvantnoj tehnologiji laser se koristi za generiranje, manipulaciju i mjerenje kvantnih stanja, omogućujući različite primjene koje su nezamislive s klasičnom tehnologijom.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...