Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Instagram i zašto je toliko popularan u 2023. godini?

Što je Instagram
Foto: Shutterstock

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati koja je njegova svrha. Reći ćemo stoga nešto više o njemu.

Instagram je društvena mreža osnovana 2010. godine, prvobitno kao mobilna aplikacija za dijeljenje fotografija. Danas je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, s preko milijardu aktivnih korisnika mjesečno. Platformu su osnovali Kevin Systrom i Mike Krieger, a u travnju 2012. godine, Facebook (danas Meta) je kupio Instagram za milijardu dolara. Od tada, dodan je niz novih značajki, uključujući priče, Reels, IGTV i Live videozapise, a te ćemo značajke opisati u nastavku.

Korisnici mogu dijeliti fotografije i videozapise, komunicirati s drugima putem komentara i privatnih poruka, te pratiti razne profile. Instagram također omogućava korištenje hashtagova (#) i oznaka lokacija za pretraživanje sadržaja i pronalaženje novih korisnika za praćenje. Na toj društvenoj mreži postoji i algoritam koji će korisnicima preporučiti što bi im se moglo svidjeti, a moguće je otvoriti i poslovne profile.

Registracija na Instagram

Instagram
Foto: Shutterstock

Registracija na društvenoj mreži kao što je Instagram poprilično je jednostavan proces, a omogućuje novim korisnicima da koriste sve njezine značajke. Za registraciju je potrebno imati mobilni uređaj (pametni telefon ili tablet) s instaliranom aplikacijom, no moguće se registrirati i putem računala na web stranici Instagrama.

Kada novi korisnik unese svoje osnovne informacije kao što su korisničko ime, lozinka i e-mail adresa, može prilagoditi svoj profil, dodati svoje osobne informacije, postaviti profilnu sliku i započeti dijeliti svoje slike i videozapise. Korisnici također mogu pratiti druge korisnike na Instagramu, kao i komunicirati s njima putem razmjene poruka i komentara na objavama.

Glavne značajke Instagrama

Instagram ima neke zanimljive značajke koje ga razlikuju od drugih popularnih društvenih mreža. Pogledajmo neke od njih:

  • Profili: Korisnici mogu stvoriti svoje profile koji se sastoje od korisničkog imena, biografije, fotografija i videa koje su objavili.
  • Feed: Glavni dio Instagrama je feed ili naslovnica, gdje korisnici mogu pregledavati fotografije i videozapise drugih korisnika koje prate.
  • Hashtagovi: Hashtagovi (#) su oznake koje korisnici dodaju svojim objavama kako bi ih kategorizirali i povezali s drugim objavama koje imaju isti hashtag. Hashtagovi također omogućuju drugim korisnicima da pronađu objave koje ih zanimaju.
  • Priče: Priče su kratki videozapisi i fotografije koji se pojavljuju u vrhu feeda i nestaju nakon 24 sata. Korisnici ih mogu koristiti za dijeljenje trenutaka svog dana s pratiteljima.
  • Reels: Reels su kratki videozapisi koji se mogu dijeliti u feedu ili u pričama. Ova značajka omogućuje korisnicima da stvore zabavne i kreativne videozapise.
  • IGTV: IGTV je značajka koja omogućuje korisnicima da objavljuju duže videozapise koji mogu trajati do 60 minuta.
  • Poruke: Korisnici mogu slati privatne poruke drugim korisnicima na Instagramu.
  • Kupovina: Instagram je također platforma za e-trgovinu. Korisnici mogu pregledavati i kupovati proizvode izravno na Instagramu.
  • Analitika: Instagram nudi analitičke alate za poslovne profile kako bi korisnici mogli pratiti svoj doseg, angažman i uspjeh kampanja na platformi.

Razvoj influencera na mrežama kao što je Instagram

Instagram
Foto: Shutterstock

Influenceri su postali važan dio marketinških strategija za brendove širom svijeta. Među influencere se obično ubrajaju osobe s velikim brojem pratitelja na društvenim mrežama kao što je Instagram, a koji na neki način imaju utjecaja na njih.

Razvoj influencera na Instagramu započeo je kada su brendovi počeli prepoznavati snagu koju pojedinci mogu imati u povezivanju s ciljanom publikom. Danas su neki influenceri na mrežama kao što je Instagram poprilično poznati te su uspjeli stvoriti bogatstvo od svojih popularnih objava. Najčešći utjecaj influencera je na mlade ljude jer upravo oni većinom i koriste Instagram, iako ima izuzetaka.

Poslovni računi

Instagram je postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža za poslovne korisnike zbog svoje mogućnosti dosega široke publike i kreativnosti u dijeljenju sadržaja. Korištenje ove društvene mreže kao marketinškog alata može biti izuzetno učinkovito za promociju brenda, povećanje svijesti o proizvodu i stvaranje zajednice vjernih pratitelja.

Jedna od najvažnijih značajki za poslovne korisnike je kreiranje poslovnog računa. Ovaj tip računa omogućuje pristup dodatnim alatima koji su ključni za marketinšku strategiju. Na primjer, poslovni korisnici mogu vidjeti analitiku svojih objava i priča, što im omogućuje bolje razumijevanje svoje publike i uspješnosti svojih marketinških kampanja.

Također, poslovni korisnici mogu promovirati svoje objave i priče putem oglasa. Ovo je posebno korisno za poslovne korisnike koji žele postići veći doseg i učinkovitije ciljati svoju publiku. Oglasi se mogu ciljati prema interesima, lokaciji i drugim parametrima kako bi se osiguralo da dođu do željene publike.

Sigurnost i privatnost na Instagramu

Instagram
Foto: Shutterstock

Sigurnost i privatnost su važni aspekti Instagrama, a ova platforma nudi niz funkcija koje pomažu korisnicima da zaštite svoje račune i podatke od neželjenog pristupa ili zlonamjernih aktivnosti kao što je hakiranje.

Jedna od najvažnijih funkcija je označavanje profila kao privatnog. Ova opcija omogućava korisnicima da kontroliraju tko može vidjeti njihove objave i priče. Kada korisnik postavi svoj profil kao privatni, samo njegovi pratitelji mogu vidjeti objave. To znači da nepoznate osobe ili neželjeni korisnici neće moći vidjeti sadržaj koji korisnik dijeli na platformi. Ovo je posebno važno za osobe koje dijele osjetljive informacije ili žele zadržati svoj sadržaj za ograničenu publiku.

Također, Instagram nudi opciju dvostruke autentifikacije. Ova značajka dodatno osigurava račun korisnika. Kada je aktivirana, korisnik će morati unijeti svoj broj mobitela ili e-mail kako bi dobio kod za pristup računu. Ova dodatna sigurnosna značajka sprječava druge osobe da se prijave na korisnički račun pojedinca.

Kao i na drugim društvenim mrežama, postoji mogućnost prijavljivanja neprimjerenih objava i profila. Ova značajka je ključna za suzbijanje takvog sadržaja na platformi. Korisnici mogu prijaviti objave koje su uvredljive, promiču govor mržnje, sadrže nasilje ili seksualni sadržaj.

Korisnici mogu koristiti i druge opcije za zaštitu svog računa, kao što su postavljanje jačih lozinki, ograničavanje pristupa aplikaciji i redovito provjeravanje postavki privatnosti i sigurnosti.

Zaključak

Instagram je danas jedna od, ako ne i najpopularnija društvena mreža na svijetu, koja je jako jednostavna za korištenje, nudi zanimljive i jedinstvene značajke te je općenito vrlo zabavna. Može poslužiti za dijeljenje osobnih slika i priča, praćenje drugih profila, pa čak i informiranje na dnevnoj bazi.

Uz algoritme koji postoje, vrlo je lako korisnicima pronaći sve što im je zanimljivo i tako si poboljšati iskustvo korištenja ove društvene mreže. Instagram je vrlo koristan i za tvrtke jer nudi jednu sjajnu platformu za promociju, reklamu i oglašavanje koja je upotpunjena alatima za analitiku i ciljanje određene publike. Sve u svemu, gotovo svaki korisnik može pronaći nešto zanimljivo za sebe i to ovu društvenu mrežu čini tako privlačnom.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...