Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je IMEI broj i što predstavlja njegovih 15 znamenki?

što je imei

Moguće da ste čuli za IMEI broj, ali da zapravo ne znate što je IMEI i što predstavlja. Oznaka je to koju ćemo objasniti u kontekstu modernih smartphone uređaja. Saznajte što je IMEI broj, kako ga pronaći i što on predstavlja. Spomenut ćemo u ovom članku IMEI 1 i IMEI 2 brojne oznake i napisati razliku.

Što je IMEI?

Što je IMEI broj
Foto: Shutterstock

IMEI akronim dolazi od International Mobile Equipment Identity. Ovo je jedinstven broj svakog uređaja, u mobilnoj mreži. Možete taj broj usporediti sa, recimo OIB brojem – s tim da IMEI predstavlja jedinstvenu oznaku globalno. IMEI se sastoji od 15 znamenki, i svakom GSM telefonu je dodijeljen jedan.

Tek toliko da napomenemo: CDMA uređaji koriste MEID broj.

IMEI broj je najbolji način da se uđe u trag ukradenom ili izgubljenom telefonu. Možda nećete doći do svog uređaja, ali ako prijavite krađu ili gubitak telefona, telekom operater uz pomoć IMEI broja može zabraniti pristup signalu, tako da će telefon biti neupotrebljiv u tom smislu. Čak i da novi korisnik zamijeni SIM karticu, telefon se neće moći povezati na mrežu telekom operatera, točnije neće moći primati ili uspostavljati pozive, niti će moći koristiti internet mrežu na tom telefonu.

Kako je IMEI identifikacijski broj svakog uređaja, možemo ga koristiti u slučaju kada kupujemo rabljeni smartphone. Uz pomoć ovog broja možete provjeriti povijest servisiranja, ili druge zapise ako ih ima. Na internetu postoji više servisa za provjeru, pa je najbolje da ih sami potražite. Napomena: uglavnom se takvi servisi plaćaju.

Uz IMEI korisnici također mogu saznati više o zemlji i mreži iz koje uređaj potječe, jamstvu, informacijama o operateru i drugim sličnim detaljima. Službe za provođenje zakona i obavještajne službe također mogu koristiti IMEI broj kako bi pratili uređaje unutar točnosti od nekoliko metara. Dakle, kao što možemo zaključiti, koristi IMEI broja su razne tako da je bitno znati te informacije koje su vezane uz njega.

Kako pročitati IMEI broj?

Saznali ste što je IMEI broj. Sada ćemo napisati kako možete pročitati IMEI broj s vašeg smartphone Android uređaja. Najbrži način je da pokrenete aplikaciju za pozivanje, i utipkate *#06#. Nakon toga će se automatski pojaviti IMEI broj, sa još nekim servisnim informacijama. Ovisno o verziji Android sustava, IMEI broj možete pronaći tako da odete na Postavke > O telefonu > IMEI.

IMEI broj
IMEI broj

Danas proizvođači često nude smartphone sa dva SIM utora, a to znači da telefon ima i dva IMEI broja. Svaka SIM kartica se kod telekom operatera treba identificirati sa svojim jedinstvenim IMEI brojem.

Ako ste kupili novi smartphone uređaj moguće je da na originalnom pakiranju bude zalijepljen IMEI broj. Nekada se IMEI naljepnica nalazi unutar originalne kutije, ili da IMEI broj bude nalijepljen na poleđinu smartphone uređaja.

Bez obzira gdje se nalazi IMEI broj, svakako ga pospremite na sigurno. U slučaju gubitka telefona možete ga pronaći, ili blokirati pomoću tog broja.

Zašto IMEI 1 i IMEI 2?

Zašto neki telefoni imaju IMEI 1 i IMEI 2 broj? Kako smo već spomenuli, ako je riječ o dual-SIM uređaju, pročitat ćemo dva zasebna IMEI broja. Svaka SIM kartica za prijavu kod telekom operatera mora imati jedinstveni IMEI broja. Telekom operater mora točno znati koji se uređaj želi spojiti na mrežu.

Par riječi za kraj

Što je IMEI
Foto: Shutterstock

IMEI (International Mobile Equipment Identity) je jedinstveni broj sa 15 znamenki, koji se dodijeli svakoj SIM kartici. Svaka SIM kartica, bez obzira dali se nalazi u mobitelu, tabletu ili prijenosniku, mora telekom operateru proslijediti IMEI broj, da bi se mogla spojiti na signal. Pametni sat koji ima SIM utor također ima svoj IMEI broj.

Postoji velik broj različitih razloga zašto je IMEI bitan, a vjerujemo da smo naveli one najvažnije i najočitije.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...