Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Crobex i čemu služi?

CROBEX je skraćenica za Croatian Benchmark Stock Exchange Index, što znači Hrvatski burzovni indeks. 

To je glavni indeks Zagrebačke burze, koja je glavna burza u Republici Hrvatskoj. CROBEX prati vrijednost izabrane skupine najvećih i najlikvidnijih dionica koje se kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

Od početaka do danas

CROBEX je osnovan 1997. godine, s početnom vrijednošću indeksa postavljenom na 1.000 bodova. Prvo izračunavanje indeksa izvršeno je 2. rujna 1997. godine.

Tijekom razdoblja dot-com balona, koji je dosegnuo vrhunac krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, CROBEX je zabilježio znatan rast vrijednosti.

2008. godine globalna financijska kriza imala je veliki utjecaj na tržišta diljem svijeta, pa tako i na CROBEX. Indeks je doživio značajan pad vrijednosti tijekom tog razdoblja.

crobex
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nakon razdoblja krize, CROBEX je postupno oporavljao svoju vrijednost i nastavio rasti zajedno s rastom hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska je postala članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine, što je također utjecalo na tržište kapitala, uključujući CROBEX, i to u pozitivnom smislu.

Tijekom godina, sastav CROBEX-a se mijenjao zbog promjena u tržištu i izlistavanju dionica, a razni geopolitički događaji, kao što su napetosti u regiji ili globalni trgovinski sukobi, utjecali su na vrijednost CROBEX-a. 

Početkom 2020. godine izbijanje pandemije COVID-19 imalo je značajan utjecaj na globalno gospodarstvo i financijska tržišta, uključujući CROBEX, koji je neko vrijeme bio u zabrinjavajućem padu, a dodatni minus bio je strah dioničara koji su donosili panične odluke u strahu od gubitaka uloženih sredstava.

Zašto je CROBEX važan faktor poslovanja u Hrvatskoj?

CROBEX je važan različitim skupinama ljudi i institucijama uključenima u financijska tržišta i hrvatsko gospodarstvo. 

CROBEX je važan za sve vrste investitora, uključujući pojedince, institucionalne investitore i strane investitore. Indeks pruža uvid u kretanje cijena najlikvidnijih dionica na Zagrebačkoj burzi, omogućujući investitorima da prate performanse svojih ulaganja i donose informirane odluke o kupovini, prodaji ili zadržavanju dionica.

CROBEX ima utjecaj na poduzeća čije su dionice uključene u indeks stoga je i poduzećima od vitalne važnosti. Stvaranje i održavanje povoljnog tržišnog okruženja može potaknuti poduzeća na pristup tržištu kapitala kako bi prikupila financijska sredstva za rast i razvoj, što može doprinijeti njihovom poslovanju.

On ima veliku važnost i za banke, brokerske kuće i druge financijske institucije koje pružaju usluge posredovanja na tržištu kapitala. Indeks pruža korisne informacije i referencu za analizu performansi dionica i portfelja koje te institucije prate ili upravljaju.

Također je važan za ekonomske analitičare, analitičke tvrtke, i ekonomske stručnjake. Promatranjem kretanja CROBEX-a i analiziranjem njegovih komponenti, mogu dobiti uvid u opće stanje i kretanje hrvatskog gospodarstva.

crobex dionice
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim toga, CROBEX je ključan faktor i za vladu i regulatorna tijela jer pruža uvid u kretanje financijskih tržišta i općenito zdravlje gospodarstva. Ovo im pomaže u donošenju politika i mjera koje mogu utjecati na financijsko tržište i poticati gospodarski razvoj.

Svakako je važan i za opću javnost koja prati financijska tržišta i želi razumjeti stanje i trendove hrvatskog gospodarstva. Indeks može pružiti uvid u stanje burze i općenito tržišta kapitala, što može utjecati na percepciju ekonomske situacije u zemlji.

Sve te skupine koriste CROBEX kako bi dobile informacije, stekle uvid i donijele odluke koje su relevantne za njihove specifične potrebe i interese. 

Čemu služi CROBEX?

S obzirom na to da je CROBEX pokazatelj ukupnog stanja na hrvatskom tržištu kapitala on je jako dobar alat za praćenje tržišta. Kretanje CROBEX-a pruža uvid u opću situaciju i trendove na domaćem tržištu dionica. Investitori, analitičari i poslovne organizacije prate CROBEX kako bi dobili uvid u performanse i stabilnost hrvatskog gospodarstva.

On također služi kao referentna točka za usporedbu performansi portfelja investitora. Kad se investitor uspoređuje s kretanjem CROBEX-a, može procijeniti kako se njegov portfelj kreće u odnosu na ukupno tržište.

Prisutnost jakog burzovnog indeksa kao što je CROBEX također može privući strane investitore koji su zainteresirani za ulaganje u hrvatska poduzeća. To može poboljšati likvidnost tržišta i doprinijeti ukupnom razvoju kapitalnih tržišta u zemlji.

CROBEX služi i kao indikator gospodarskog rasta jer rastući indeks obično ukazuje na pozitivne izglede za gospodarstvo zemlje, dok padajući indeks može ukazivati na ekonomske izazove.

Kao glavni indeks Zagrebačke burze, CROBEX pomaže povećati vidljivost i važnost burze unutar regije i šire. To može potaknuti veći interes i sudjelovanje međunarodnih sudionika na tržištu.

Može li običan građanin imati koristi od Crobexa?

Kao običan građanin, možete koristiti CROBEX kao koristan pokazatelj za praćenje stanja na hrvatskom tržištu kapitala i stjecanje općenitog uvida u ekonomsku situaciju zemlje. Iako većina običnih građana neće izravno trgovati dionicama na burzi, CROBEX može pružiti nekoliko korisnih informacija i mogućnosti:

trgovanje dionicama
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Informacije o ekonomiji

Praćenje kretanja CROBEX-a može vam pomoći u stjecanju uvida u opće stanje hrvatskog gospodarstva. Ako CROBEX raste, to može ukazivati na pozitivan ekonomski sentiment i povećano povjerenje investitora. S druge strane, pad CROBEX-a može signalizirati moguće gospodarske izazove.

2. Edukacija o financijama

Praćenje CROBEX-a može biti odličan način da se educirate o osnovama financijskih tržišta i ulaganja. Možete pratiti kako različni ekonomski i globalni događaji utječu na vrijednost indeksa i naučiti o različitim sektorima i tvrtkama koje čine burzovno tržište.

3. Planiranje budućnosti

Iako većina običnih građana ne trguje dionicama, mogu razmotriti dugoročno ulaganje u različite financijske instrumente, uključujući dionice, putem investicijskih fondova ili drugih financijskih proizvoda.

Praćenje CROBEX-a može pomoći u praćenju performansi tržišta i odlučivanju o dugoročnim strategijama ulaganja.

4. Povezanost s mirovinskim fondovima

Ako sudjelujete u mirovinskom planu, vaši doprinosi mogu se ulažu u različite financijske proizvode, uključujući dionice, koji su povezani s performansama CROBEX-a. Stoga je važno pratiti kako vaši mirovinski fondovi posluju u odnosu na kretanje indeksa.

5. Razumijevanje financijskih vijesti

Kada pratite financijske vijesti ili ekonomske izvještaje, često će se spominjati CROBEX kao ključni pokazatelj performansi hrvatskog tržišta kapitala. Razumijevanje ovog indeksa pomoći će vam bolje razumjeti kontekst vijesti i analiza koje se odnose na financijska tržišta u Hrvatskoj.

U konačnici, praćenje CROBEX-a može vam pomoći u stjecanju boljeg razumijevanja ekonomske situacije u Hrvatskoj i informiranju vaših financijskih odluka, bez obzira na to jeste li izravno involvirani u trgovinu dionicama ili ne.

Što još trebate znati o Crobexu?

Osim osnovnih informacija o CROBEX-u koje smo već naveli, postoje još neki ključni detalji o ovom indeksu koji su važni znati:

dionice Hrvatska
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Sastav indeksa: CROBEX se sastoji od najlikvidnijih dionica koje se kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Popis tvrtki čije se dionice čine CROBEX-om mijenja se tijekom vremena ovisno o likvidnosti i drugim kriterijima koje postavlja burza.

2. Vrijednosti indeksa: Početna vrijednost CROBEX-a postavljena je na 1.000 bodova kada je indeks osnovan 1997. godine. Sve naknadne vrijednosti indeksa prikazuju relativne promjene u odnosu na tu početnu vrijednost.

3. Kretanje vrijednosti: CROBEX može značajno fluktuirati tijekom različitih vremenskih razdoblja zbog raznih čimbenika, uključujući globalne ekonomske uvjete, političke događaje i performanse pojedinih tvrtki. Praćenje povijesnih grafikona CROBEX-a može pružiti uvid u njegove prošle trendove.

4. Ostali indeksi: Osim CROBEX-a, postoje i drugi indeksi koji prate tržište kapitala u Hrvatskoj, kao što su CROBEX10 (indeks 10 najlikvidnijih dionica), CROBIS (indeks obveznica) i drugi. Svaki indeks ima svoj poseban fokus i koristi se za različite analize i praćenje različitih aspekata tržišta.

5. Investicijski fondovi: Postoje investicijski fondovi koji su usmjereni na praćenje performansi CROBEX-a ili drugih indeksa. Ti fondovi pokušavaju pratiti kretanje indeksa i njihov je cilj postići slične rezultate kao što je indeks.

6. Učinci deviznih tečajeva: Ako se investirate u CROBEX izvan Hrvatske ili koristite stranu valutu, važno je uzeti u obzir promjene deviznih tečajeva jer mogu utjecati na stvarne povrate ulaganja.

7. Rizici ulaganja: Važno je shvatiti da ulaganje na burzi, uključujući praćenje CROBEX-a, uključuje određene rizike. Vrijednost dionica može oscilirati i podložna je tržišnim promjenama, stoga se preporučuje pažljivo razmotriti svoje investicijske ciljeve i toleranciju na rizik.

Praćenje CROBEX-a može pružiti korisne informacije, ali važno je shvatiti da je to samo jedan od mnogih pokazatelja tržišnog stanja. Ako razmišljate o ulaganju na burzi, preporučuje se konzultirati se s financijskim savjetnikom kako biste dobili detaljnije i prilagođene informacije o svojim investicijskim ciljevima i strategijama.

Danas se, između ostalog, u svijetu trguje i kriptovalutama kao što je Bitcoin, stoga je važno o investiranju naučiti što više, što brže.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Loto i lutrija za mnoge su praktički ista stvar, iako se razlikuju u nekim detaljima. Najjednostavnije objašnjenje je kako je loto samo jedan dio...