Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je ASIC i što predstavlja taj akronim od 4 slova?

što je ASIC

Ako tražite na internetu odgovor na pitanje – što je ASIC? Pretpostavljamo da ste ušli u svijet kripto valuta, ili ste upoznali BitCoin i slične digitalne valute. U nastavku ćemo odgovoriti na neka ključna pitanja, tek toliko da još bolje upoznate svijet digitalnog novca.

Zapravo, tko god se želi baviti rudarenjem, ili ga zanima kako se rudari digitalni novac, u nekom trenutku je naišao na pojam ASIC. U nastavku saznajte što je, i zbog čega je ASIC bolji od nekih drugih hardverskih rješenja.

Application-Specific Integrated Circuit

asic
Foto: Shutterstock

Kako ste i pročitali u podnaslovu, ASIC je skraćenica za Application Specific Integrated Sircuit, pa da detaljnije napišemo na tu temu. ASIC je zapravo čip, sličan mnogim drugim čipovima, ali ima neke bitne razlike u načinu na koji izvodi operacije. Ovo je posebno važno u kontekstu rudarenja, pa zapamtite ovaj navod kao veliku prednost korištenja ASIC čipova.

IC je Integrated Circuit, i namijenjen je izvođenju operacija velikog raspona. Kada se čip dizajnira, što je veći obim poslova koje može obavljati, to je njegova suštinska brzina i efikasnost niža. Pojednostavljeno rečeno, IC čip može obavljati veći obim zadataka, što se odražava na manjoj efikasnosti u globalu. Za razliku od IC čipa, ASIC obavlja specifične radnje, ali uz mnogo veće brzine.

Ako znamo da je rudarenje kriptovalutama jedan kompleksan proces, logično je zaključiti da je uvođenje ASIC čipova sasvim prirodna i logična stvar koja se dogodila.

Kako i što radi ASIC da je u tolikoj prednosti?

Jeste li pokušali rudariti digitalni novac? Ako ste samo proučavali teoriju rudarenja, saznali ste već na samom početku da klasični procesori ne mogu pružiti isplativ radni takt. Iako se nalaze u svakom modernom računalu, procesori su namijenjeni izvođenju različitih zadataka, i zbog toga nisu superiorni u nekom specifičnom zadatku kao što je rudarenje.

ASIC rudarenje Bitcoin novca
ASIC

Slično vrijedi i za grafičke procesore. Unatoč činjenici da grafički procesori daju bolje rezultate što se tiče rudarenja, oni nisu usporedivi s ASIC čipovima.

ASIC čip je dizajniran da obavlja točno određene zadatke i da ih obavlja brzo. Kada se pojavila sve veća potražnja za hardverom za rudarenje digitalnih valuta, mnogi su proizvođači čipova ponudili svoja rješenja. Ubrzo su se na tržištu pojavili posebno konstruirani uređaji namijenjeni isključivo rudarenju BitCoin novca, ili nekog drugog. ASIC, uz neku optimalnu potrošnju električne energije, može obaviti svoj posao u mreži i dati vlasniku mnogo bolje rezultate nego što to može najbolji CPU koji se trenutno proizvodi.

Što je ASIC?

asic
Foto: Shutterstock

Kako smo već napisali, ASIC je čip (application-specific integrated circuit) koji je dizajniran za poesbne aplikacije i zadatke koje treba izvršiti. Osim što se danas koristi za rudarenje, ASIC čipovi su imali i druge primjene u elektronici. Pronalazimo ih u automobilskim kompjuterskim jedinicama, različitim elektroničkim sklopovima za mjerenja, kao i kod ručnih minijaturnih računala (PDA računala).

Za razliku od klasičnih procesora, ASIC čip se proizvodi po posebnom dizajnu, ovisno o njegovoj namjeni. To znači da ASIC ne može izvoditi operacije izvan okvira njegove namjene, ali će izvoditi operacije za koje je izrađen mnogo brže, uz znatnu uštedu električne energije i u manjem konačnom obliku.

Povijest ASIC čipa

ASIC dizajn prvi put se pojavio još 1967.g. da bi se kroz idućih 5-6 godina širaprimjena našla u izradi CMOS komponenti na računalima. Tadašnja računala još uvijek su bila na „primitivnom“ nivou, ali je ASIC obavljao zadaću I/O rješenja za upravljanje kompjuterskom grafikom.

Ubrzani razvoj računalne tehnologije doveo je do kompleksnijih potreba ASIC upravljačkog čipa. Danas se ASIC čip ugrađuje u mnoge komponente modernog računala, kao na primjer u RAM modul.

Za kraj – ASIC čip je…

ASIC je čip koji izvodi u naprijed određene zadatke. Mali je potrošač, a određene zadatke izvodi precizno na velikim brzinama. Iako u računalnoj terminologiji ima šire značenje, pojavom digitalnih valuta i termina rudarenje, ASIC je dobio novo značenje. Danas se koriste hardverska rješenja u kojima ASIC čip ima glavnu ulogu, s ciljem što boljeg izračuna kompleksnih kriptiranih zadataka.

ACIS uređaj za rudarenje obavlja zadaću mnogo brže, s manjom potrošnjom vremena i električne energije, nego što to može učiniti klasični kompjutorski procesor. Nakon ovog teksta, vjerujemo da ste saznali odgovor na pitanje što je ASIC.

Više...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...