Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je 3D slika?

Slika je oduvijek bila snažan način komuniciranja, izražavanja kreativnosti i prijenosa informacija, a najnoviji jek tehnologije je 3D slika. Tradicionalna dvodimenzionalna umjetnost, fotografija i film dominirali su tijekom većeg dijela 20. stoljeća, ali početkom 21. stoljeća, pojavila se revolucionarna promjena – 3D slika. 

Ovaj oblik umjetnosti i tehnologije doveo je do stvaranja fascinantnih trodimenzionalnih iskustava koja su osvježila naš pogled na svijet oko nas.

3D slika, ili trodimenzionalna slika, predstavlja sliku koja prikazuje dubinu i volumen, čineći da predmeti izgledaju kao da izlaze iz slike prema gledatelju. 

3D slika
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ova tehnika stvara iluziju treće dimenzije – visine, širine i dubine – koja je u suprotnosti s tradicionalnim 2D slikama koje prikazuju samo visinu i širinu.

Kako se stvara 3D slika?

3D slika može se stvoriti na više načina. Može se raditi uz pomoć stereoskopske tehnike, anaglifske tehnike i autostereoskopije. 

Stereoskopska slika se stvara pomoću dva različita prikaza istog prizora, svaki namijenjen jednom oku. Da bi se stvorila stereoskopska slika potrebno je najprije snimiti ili stvoriti dvije različite slike istog objekta ili scene iz različitih kutova. Ove dvije slike predstavljaju perspektive koje svako oko vidi.

Nakon što se stvore dvije slike, svaka se slika prikazuje odvojeno jednom oku. U prirodi, svako oko vidi svijet iz različitih kutova, što omogućuje mozgu da stvori dojam dubine. U stereoskopskoj slici, to se postiže tako da svako oko vidi samo jednu od dviju slika.

Anaglifske slike koriste dvije različite boje (obično crvenu i plavu ili crvenu i zelenu) za svako oko, a posebne naočale sa staklima tih boja omogućuju gledatelju da vidi 3D efekt. Ova tehnika je široko korištena u stripovima, knjigama i filmovima.

Kao i kod drugih stereoskopskih slika, prvo je potrebno snimiti ili stvoriti dvije različite slike istog objekta ili scene iz različitih kutova. Ove dvije slike predstavljaju perspektive koje svako oko vidi.

Nakon snimanja ili stvaranja slika, potrebno je obraditi ih kako bi se pripremile za anaglifnu tehniku. Jedna slika se obično procesuira tako da sadrži samo plavu (ili zelenu) komponentu boje, dok se druga slika procesuira tako da sadrži samo crvenu komponentu boje.

Autostereoskopija je tehnika za stvaranje trodimenzionalnih (3D) slika koja omogućuje gledatelju da vidi 3D efekte bez potrebe za nošenjem posebnih 3D naočala. Ova tehnika se često naziva “gledanjem bez naočala” jer koristi posebne ekrane ili leće kako bi omogućila svakom oku da vidi različite perspektive iste slike, čime se stvara dojam dubine.

Autostereoskopski zasloni ili leće imaju više zona ili mikroleća koje usmjeravaju svjetlo prema različitim kutovima, omogućujući svakom oku da vidi različite dijelove slike. Ovaj princip omogućuje gledatelju da percipira 3D efekte bez potrebe za posebnim pomagalima.

Prednosti autostereoskopije uključuju praktičnost, budući da gledateljima nije potrebno nositi naočale kako bi doživjeli 3D efekte. 

Međutim, autostereoskopski zasloni često imaju ograničenja u kutu gledanja, što znači da će gledatelji morati biti u određenom položaju kako bi vidjeli 3D efekte. 

Ova tehnika se često koristi u aplikacijama poput pametnih telefona, igraćih konzola i reklamnih displeja gdje je praktično omogućiti gledateljima trodimenzionalno iskustvo bez naočala.

Koje su primjene 3D slika?

3D slike nisu samo umjetnički izričaj; one imaju širok spektar primjena u raznim granama znanosti, umjetnosti i industrije. 

U medicini se 3D slike koriste za izradu detaljnih modela organa i tkiva, što pomaže kirurzima u planiranju operacija i dijagnostici. Kirurzi mogu unaprijed vizualizirati putanju operacije, identificirati moguće komplikacije i smanjiti rizik od neželjenih posljedica.

3D umjetnost
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim toga, korisne su i za simulacije kod studenata medicine koji mogu koristiti 3D modele organa i tkiva kako bi vježbali kirurške postupke i dijagnostičke vještine u simuliranim okruženjima.

Ovo poboljšava njihove praktične vještine prije nego što se suoče sa stvarnim pacijentima. Danas se vjeruje da će 3D i AR raditi zajedno kako bi se stvorile fantastične prilike u tehnološkoj budućnosti.

U igračkoj industriji, 3D grafika omogućuje stvaranje igara koje pružaju igračima realističnija i dublja iskustva. Trodimenzionalni svjetovi često uključuju realistične modele likova, okoline i interakcije koje poboljšavaju ukupni dojam igrača.

U industriji igračaka 3D slika također ima veliku važnost. Igračke s 3D elementima pružaju djeci interaktivne igre koje potiču razvoj kognitivnih i motoričkih vještina. Na primjer, slagalice s 3D dijelovima izazivaju djecu da razmišljaju o prostornim odnosima i rješavaju kompleksne zadatke.

Arhitekti i dizajneri koriste 3D modele kako bi vizualizirali i testirali svoje projekte prije nego što započnu s izgradnjom. Tako im 3D slika pomaže da svojim klijentima omogućava da dobiju realističan pregled budućih građevina ili interijera prije nego što započnu s izgradnjom ili renovacijom.

3D slike olakšavaju učenje i razumijevanje kompleksnih koncepta u znanosti i matematici. Korištenje 3D slika, modela i animacija olakšava učiteljima i studentima razumijevanje apstraktnih i složenih koncepata u znanosti i matematici. Na primjer, 3D modeli molekula pomažu studentima da razumiju kemijske strukture.

5 zanimljivosti o 3D slikama

1. Prva poznata 3D slika stvorena je 1838. godine od strane francuskog izumitelja Louis-Jacquesa Mandé Daguerrea. Nazvana je “Daguerrova diorama” i prikazivala je realistične prizore u trodimenzionalnoj formi.

2. Filmovi poput “Avatara” i “Gravitacije” koristili su ovu tehnologiju kako bi gledateljima pružili nevjerojatno trodimenzionalno iskustvo.

Prvi put kada su korištene 3D naočale u kinu kako bi se stvorio efekt trodimenzionalnog prikaza bio je kod projekcije filma “Bwana Devil” iz 1952. godine. Ovaj film je bio redateljski debi Archa Obolersa i bio je značajan zbog toga što je popularizirao 3D tehnologiju u kinematografiji. “Bwana Devil” je bio avanturistički film s elementima horora i pričao je priču o lovcima na lavove u Africi.

3. U umjetnosti se 3D efekti koriste kako bi djela postala interaktivnija i privlačnija publici. Neki umjetnici stvaraju street art koristeći tehniku 3D slike na trotoarima i pločnicima, stvarajući iluziju dubine koja izgleda kao da se otvara u podzemni svijet.

4. 3D slike obično zahtijevaju posebne naočale kako bi gledatelji mogli doživjeti 3D efekte. To se postiže blokiranjem svakom oku različitih perspektiva slike, što mozak percipira kao dubinu.

3d umjetnost
FOTO: SHUTTERSTOCK

5. 3D slika i 3D modeli često služe kao osnova za 3D printanje, gdje se trodimenzionalni objekti mogu stvarati sloj po sloj, otvarajući vrata za različite industrije poput proizvodnje i inženjeringa.

3D slike su transformirale način na koji doživljavamo svijet oko sebe, donoseći dubinu i volumen u naše svakodnevno iskustvo. Kroz kombinaciju umjetnosti i tehnologije, 3D slike su postale nezaobilazan dio suvremenog svijeta, otvarajući vrata beskrajnim mogućnostima izražavanja i komunikacije.

3D slika – najpoznatiji primjeri iz 3D svijeta

Postoje brojne poznate 3D slike i umjetnički projekti koji koriste trodimenzionalne efekte kako bi stvorili impresivna iskustva.

3D verzija “Mona Lise”

Ova kreacija umjetnika Jonty Hurwitz poznata je kao anamorfna umjetnost. Anamorfna umjetnost koristi optičke iluzije kako bi slika izgledala trodimenzionalno kada se gleda iz određenog kuta ili pomoću određenih pomagala.

Hurwitzova 3D verzija “Mona Lisa” privukla je veliku pažnju jer je izuzetno detaljna i impresivna. Gledatelji moraju koristiti posebne cilindre kako bi vidjeli sliku u trodimenzionalnom obliku. Ova umjetnička kreacija je postala poznata širom svijeta i demonstrira snagu optičkih iluzija u stvaranju 3D efekta u umjetnosti.

3D slika “The Man Who Stopped the Tank” (ili “Čovjek koji je zaustavio tenk”)

Ona predstavlja jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih primjera 3D street arta. Ova slika prikazuje hrabrog čovjeka koji stoji uspravno ispred tenka na Trgu Tiananmen u Pekingu, Kini, tijekom protesta koji su se odvijali u lipnju 1989. godine.

Ovaj trenutak postao je simbol prosvjeda i borbe za demokraciju, a tenk koji je bio simbol kineske vlasti suočava se s običnim čovjekom koji se hrabro usprotivio. 

3D verzija ove slike izrađena je na trotoaru i koristi anamorfne iluzije kako bi stvorila dubinu i realističan izgled scene. Kako bi se postigao željeni 3D efekt, gledatelji bi trebali stajati na određenom mjestu i gledati sliku iz određenog kuta.

“Magic Eye” ilustracije

Ovo je popularna serija optičkih iluzija koje koriste tehniku poznatu kao stereografski prikaz kako bi stvorile 3D efekte. Ove ilustracije postale su vrlo popularne u 1990-ima i često su se nalazile u knjigama, časopisima i posterima.

Osnovna ideja “Magic Eye” ilustracija je stvaranje skrivenih 3D slika unutar apstraktne uzorke ili šare na površini. Ove slike su na prvi pogled često vrlo apstraktne i izgledaju kao šare ili uzorci bez jasnog smisla. Međutim, kada gledatelj usmjeri svoj pogled na određeni način i usredotoči se na šablonu, skrivena 3D slika će “iskočiti” iz površine i postati vidljiva.

Da biste vidjeli skrivenu 3D sliku u “Magic Eye” ilustraciji, obično morate pratiti određeni proces gledanja. Potrebno je ili zamutiti pogled ili se fokusirati na točku ispred slike, a zatim polako pomicati oči prema slici dok se skrivena slika ne pojavi.

Skrivene 3D slike u “Magic Eye” ilustracijama često prikazuju razne predmete, životinje ili scene, a efekt dubine daje im dojam stvarnosti. Mnogi ljudi doživljavaju ovo kao fascinantan vizualni fenomen i uživaju u traženju i otkrivanju skrivenih slika.

“Magic Eye” ilustracije su postale popularne u svijetu zabave i vizualne umjetnosti, a knjige i posteri koji sadrže ove ilustracije prodavali su se u velikim brojevima tijekom njihove popularnosti.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...