Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je Twitter? 10 top funkcija za koje možda niste znali

Što je Twitter? 12 top funkcija za koje možda niste znali
Shutterstock

Twitter je postao sinonim za modernu komunikaciju i platforma koja u svakodnevnom životu igra ključnu ulogu kako u privatnim, tako i u poslovnim interakcijama. Iako je pod okriljem Elona Muska dobio ime X, Twitter je i dalje ime kojim mu se većina oslovljava. Kao vodeća društvena mreža, Twitter omogućava korisnicima da dijele kratke poruke ili “tweetove” s pratiocima širom svijeta. No, dok mnogi od nas koriste osnovne funkcije, postoje brojne napredne opcije za koje možda niste znali, a koje Twitter čine još moćnijim alatom za komunikaciju i informiranje.

Danas ćemo vam pokazati kako koristiti Twitter na načine koje možda niste razmatrali. S obzirom na to da mnogi još uvijek postavljaju pitanje “što je Twitter?”, krenimo od osnova. Twitter nije samo mjesto za dijeljenje misli u realnom vremenu, već platforma koja nudi raznovrsne alate za učinkovito targetiranje i interakciju s ciljanom publikom.

Ako ste novi i zanima vas kako otvoriti Twitter profil, proces je brz i jednostavan. Potrebno je samo nekoliko minuta da se registrirate i počnete istraživati sve što Twitter ima za ponuditi. Kada otvorite svoj profil, korak je to prema otkrivanju kako Twitter može služiti kao moćan alat za osobno brendiranje ili kao platforma za širenje svijesti o vašem poslovanju.

Kako napraviti Twitter profil?
Shutterstock

Uz to, naučit ćemo vas kako koristiti Twitter na napredniji način, istražujući 10 top funkcija koje mogu transformirati vaše korisničko iskustvo. Ove funkcije nisu samo korisne, već mogu znatno povećati vašu vidljivost i efikasnost u komunikaciji na ovoj dinamičnoj platformi.

Uzimajući u obzir kako se tehnologija neprestano razvija, važno je ostati u toku s trendovima i funkcijama koje Twitter nudi. Na taj način, ne samo da se odgovara na pitanje “što je Twitter?”, već se i maksimalno iskorištava potencijal koji Twitter pruža u digitalnom dobu.

Što je Twitter i koje top funkcije ima?

Twitter je društvena mreža koja korisnicima omogućava brzu razmjenu informacija kroz kratke objave, poznate kao tweetovi. Od svog osnutka, Twitter se istaknuo kao ključna platforma za trenutno izvještavanje, interakciju s javnim osobama, kao i za vođenje poslovnih i političkih kampanja. S obzirom na to da mnogi korisnici još uvijek istražuju osnove, poput toga kako koristiti Twitter ili kako otvoriti Twitter profil, važno je razumjeti i napredne funkcije koje ova platforma nudi. Te funkcije mogu značajno poboljšati iskustvo korištenja Twittera, posebno za one koji žele maksimizirati svoj utjecaj i vidljivost.

1. Napredno pretraživanje

Jedna od manje poznatih, ali izuzetno moćnih funkcija na Twitteru je njegova opcija naprednog pretraživanja. Ova funkcija omogućuje korisnicima da filtriraju i precizno pronađu tweetove, korisnike, hashtagove ili čak cijele razgovore vezane za specifične teme, lokacije ili datume. Ako ste se ikada zapitali kako koristiti Twitter za praćenje specifičnih tema ili događaja, napredno pretraživanje je odgovor.

Kako koristiti Twitter
Screenshot / X

Kako koristiti Napredno pretraživanje

Da biste pristupili naprednom pretraživanju, jednostavno kliknite na ikonu tražila u Twitterovoj traci za pretraživanje, a zatim odaberite ‘Napredno pretraživanje’. Ovdje možete koristiti razne parametre:

 • Točne riječi: tražite tweetove koji sadrže točan izraz ili citat.
 • Hashtagovi: filtrirajte rezultate prema specifičnim hashtagovima.
 • Jezik: ograničite pretraživanje na tweetove napisane na određenom jeziku.
 • Datumi: postavite vremenski okvir za tweetove koje želite vidjeti.
 • Lokacije: pretražite tweetove objavljene iz određene lokacije.

Ova funkcija je posebno korisna ako želite pratiti reakcije na važne događaje, analizirati sentiment o određenim temama ili jednostavno pratiti što se događa u vašoj industriji ili zajednici. Napredno pretraživanje također može pomoći novim korisnicima koji su tek naučili kako otvoriti Twitter profil i žele se brzo uputiti u relevantne sadržaje.

2. Threadovi (nizovi tweetova)

Kada razmišljamo o tome što je Twitter, često se usredotočimo samo na pojedinačne tweetove. Međutim, jedna od ključnih funkcija koja može dramatično proširiti kako koristiti Twitter su threadovi, ili nizovi tweetova. Ova funkcija omogućava korisnicima da povežu više tweetova u jedan koherentan niz, što je idealno za dublje i detaljnije objašnjenje teme koje ne stane u ograničenje od 280 znakova pojedinačnog tweeta.

Kako koristiti Threadove

Kako biste započeli thread, jednostavno napišite svoj tweet, a zatim umjesto da ga odmah objavite, kliknite na ikonu “+” ili opciju “dodaj tweet” koja se pojavljuje u sučelju. Na taj način možete dodati koliko god tweetova želite u svoj niz. Kada ste spremni, objavite cijeli niz tweetova odjednom.

Threadovi su iznimno korisni jer omogućuju:

 • Dublju analizu: Možete razložiti složene teme na više dijelova, što čini informacije dostupnijima i razumljivijima.
 • Pripovijedanje: Pričajte priče koje se razvijaju tweet po tweet, držeći publiku zainteresiranom za svaki sljedeći dio.
 • Edukaciju: Edukativni threadovi mogu biti korisni za objašnjenje korak-po-korak procesa ili složenih koncepta.

Threadovi također mogu biti korisni za one koji tek uče što je Twitter i kako otvoriti Twitter profil. Novi korisnici mogu pratiti threadove kako bi dobili osjećaj za to kako se mogu izraziti na platformi unutar i izvan osnovnog ograničenja od 280 znakova.

Svaki thread može poslužiti kao mini blog ili članak, čime Twitter postaje ne samo mjesto za kratke updates, već i platforma za ozbiljno pripovijedanje i detaljno izlaganje. Korištenje threadova na ovaj način ne samo da povećava angažman vaše publike, već vam pomaže da izgradite autoritet u svom području, pružajući vrijedan sadržaj koji publiku educira i informira.

3. Twitter Polls (Ankete na Twitteru)

Kada raspravljamo o tome što je Twitter, ne smijemo zaboraviti na jednu od njegovih interaktivnih funkcija – Twitter Polls. Ankete na Twitteru omogućuju korisnicima da direktno angažiraju svoje pratitelje postavljanjem pitanja s višestrukim izborom odgovora. Ova funkcija je odlična za prikupljanje mišljenja, testiranje ideja, ili jednostavno za zabavu i interakciju s publikom.

Kako koristiti Twitter Polls

Za pokretanje ankete, kliknite na ikonu za kreiranje novog tweet-a, zatim odaberite ikonu ankete. Možete postaviti pitanje i dodati do četiri moguća odgovora. Također, možete odrediti trajanje ankete, od minimalno 5 minuta do maksimalno 7 dana. Nakon što postavite sve detalje, objavite anketu kao običan tweet.

Evo nekoliko primjena Twitter Polls koje mogu pomoći u razumijevanju kako koristiti Twitter efikasnije:

 • Istraživanje tržišta: Brzo i jednostavno testirajte ideje među svojim pratiteljima.
 • Povećanje angažmana: Ankete potiču korisnike na interakciju, što može povećati vidljivost vaših tweetova.
 • Feedback: Dobijte povratne informacije o proizvodima, uslugama ili sadržaju koji nudite.

Za one koji su tek naučili kako otvoriti Twitter profil, upotreba Twitter Polls može biti odličan način za brzo povezivanje s drugima i učenje o preferencijama i interesima vaše ciljane publike.

Twitter Polls nije samo jednostavna funkcija; ona predstavlja moćan alat za dinamičnu komunikaciju na platformi. Korištenjem anketa, možete transformirati pasivne pratitelje u aktivne sudionike u vašem digitalnom prostoru, što je ključno za izgradnju robustne i angažirane online zajednice. U suštini, razumijevanje kako koristiti Twitter uključuje i pravilnu primjenu interaktivnih funkcija poput anketa, što dodatno pojašnjava što je Twitter kao platforma i kako se može koristiti za izgradnju dijaloga i zajednice.

4. Twitter Lists (Liste na Twitteru)

Jedna od naprednih funkcija koja pojašnjava što je Twitter i kako se može koristiti za organizaciju informacija i interakciju su Twitter Lists, ili Liste na Twitteru. Liste omogućavaju korisnicima da organiziraju druge Twitter profile u grupama po temama, interesima ili bilo kojem drugom kriteriju koji smatraju korisnim. To je odličan način za praćenje tweetova određene skupine ljudi bez potrebe za praćenjem svakog profila pojedinačno.

Kako koristiti Twitter Lists

Za stvaranje liste, posjetite svoj profil i kliknite na “Lists” (Liste) na izborniku. Od tamo, možete odabrati “Create new list” (Stvori novu listu), nazvati je i odrediti da li je lista javna (svatko je može vidjeti) ili privatna (samo vi možete vidjeti koga ste dodali). Nakon što je lista stvorena, možete početi dodavati korisnike pretraživanjem njihovih imena i dodavanjem na listu direktno iz njihovih profila.

Što je Twitter
Shutterstock

Evo nekoliko razloga zašto koristiti Twitter Lists:

 • Fokusiranje sadržaja: Ako vas zanimaju specifične teme, poput tehnologije, možete kreirati listu s relevantnim profilima i pratiti samo relevantne tweetove.
 • Organizacija: Ako pratite mnogo ljudi, liste mogu pomoći u organiziranju i lakšem praćenju određenih grupa.
 • Istraživanje: Liste su korisne za istraživanje konkurencije ili praćenje industrijskih lidera bez potrebe da ih izravno pratite.

Za one koji tek uče kako otvoriti Twitter profil, korištenje Listi može biti koristan način da se brzo uključe u strujanja unutar određenih zajednica ili industrija. Osim toga, upotreba Listi može pomoći novim korisnicima da razumiju kako koristiti Twitter u smislu efikasnog praćenja i upravljanja informacijama.

Kroz Twitter Lists, možete maksimizirati svoje iskustvo na Twitteru, čineći ga relevantnijim i prilagođenijim vašim osobnim ili profesionalnim interesima. Ova funkcija ne samo da pojašnjava što je Twitter u kontekstu personalizacije doživljaja, već pruža i moćan alat za one koji žele izgraditi ili održavati profesionalnu prisutnost na ovoj platformi.

5. Twitter Moments (Trenuci na Twitteru)

Twitter Moments, ili Trenuci na Twitteru, predstavljaju značajku koja omogućava korisnicima da kreiraju i dijele priče koristeći tweetove. Ovo je odličan alat za povezivanje serije tweetova, slika, videa i GIF-ova koji pričaju koherentnu priču ili pokrivaju određeni događaj. Ova funkcija nudi korisnicima mogućnost da istaknu sadržaj na organiziran i impresivan način, što doprinosi boljem razumijevanju onoga što je Twitter i kako ga koristiti za efektivno pripovijedanje.

Kako koristiti Twitter Moments

Da biste stvorili Moment, posjetite svoj profil i odaberite opciju ‘Moments’ koja se nalazi na vašem izborniku ili u bočnoj traci. Kliknite ‘Create new Moment’ i počnite dodavati tweetove. Možete koristiti tweetove koje ste lajkali, tweetove koje ste objavili, ili čak pretraživati tweetove po ključnim riječima. Nakon što odaberete tweetove, možete ih organizirati, dodati naslove i opise, te odabrati naslovnu sliku za svoj Moment.

Evo zašto su Twitter Moments važni:

 • Prikupljanje sadržaja: Moments omogućuju korisnicima da grupiraju sadržaj o specifičnoj temi ili događaju, čime se olakšava praćenje i daje kontekst.
 • Povećanje angažmana: Pripovijedanje kroz Moments može privući više pažnje i potaknuti veću interakciju, budući da korisnici vole priče.
 • Promocija i izvještavanje: Idealno za korištenje u promociji događaja ili izvještavanju o važnim novostima, dajući sve relevantne informacije na jednom mjestu.

Za one koji su se tek upitali kako otvoriti Twitter profil, učenje kako koristiti Twitter Moments može biti odličan način za istraživanje kako Twitter funkcionira kao alat za pripovijedanje i kako može pomoći u izgradnji vašeg digitalnog identiteta ili brenda.

Kroz korištenje Twitter Moments, korisnici mogu pokazati kreativnost i organizacijske sposobnosti, što dodatno pojašnjava što je Twitter kao platforma za multimedijalno izražavanje. Ova funkcija ne samo da poboljšava način na koji korisnici mogu predstaviti i organizirati sadržaj, već pruža i priliku za stvaranje upečatljivih, trajnih priča koje odjekuju među publikom.

6. Twitter Spaces (Prostori na Twitteru)

Twitter Spaces, poznati kao Prostori na Twitteru, su audio chat sobe koje omogućuju korisnicima da vode žive audio razgovore s pratiteljima i širom publikom. Ova funkcija pruža novu dimenziju komunikacije na Twitteru, gdje korisnici mogu organizirati panele, diskusije ili jednostavno razgovarati o temama koje ih zanimaju. Razumijevanje kako koristiti Twitter Spaces može znatno obogatiti vaše iskustvo na ovoj platformi.

Kako koristiti Twitter Spaces

Za pokretanje Space-a, trebate duže pritisnuti dugme za kreiranje tweetova i zatim odabrati ikonu Spaces (izgleda kao nekoliko krugova formiranih u obliku dijamanta). Možete pozvati ljude da se pridruže vašem Space-u putem direktnog linka, ili mogu pronaći vaš Space na svojim feedovima ako vas prate. Kao domaćin, možete kontrolirati tko može govoriti, dodavati ili uklanjati govornike, te moderirati razgovor kako bi se osiguralo da diskusija ostane produktivna i poštovana.

Evo nekoliko ključnih prednosti korištenja Twitter Spaces:

 • Interaktivnost: Spaces omogućavaju izravnu interakciju s publikom, što može pomoći u jačanju veza sa zajednicom.
 • Doseg: Otvoreni razgovori mogu privući širu publiku i potaknuti veći angažman na vašem profilu.
 • Pristupačnost: Audio format je pristupačan za one koji preferiraju slušanje nad čitanjem ili gledanjem sadržaja.

Za one koji su upravo naučili kako otvoriti Twitter profil, Twitter Spaces može biti izvanredan način za brzo uspostavljanje veza i dijeljenje mišljenja s drugima u zajednici. Kroz ovu funkciju, možete shvatiti što je Twitter ne samo kao platforma za dijeljenje tekstualnih sadržaja, već i kao prostor za žive, dinamične razgovore.

Učenje kako koristiti Twitter ne zaustavlja se samo na tweetanju. Twitter Spaces otvara nove mogućnosti za angažiranje i povezivanje na mnogo osobniji način, pružajući platformu na kojoj se glasovi mogu čuti i gdje se može sudjelovati u relevantnim i značajnim diskusijama.

7. Twitter Media Studio

Twitter Media Studio je napredna funkcija koja omogućuje korisnicima da upravljaju, planiraju i analiziraju svoje medijske sadržaje na Twitteru. Studio pruža alate za organizaciju slika, videa i GIF-ova, omogućujući bolje upravljanje i optimizaciju medijskih kampanja. Korištenje Twitter Media Studio može biti ključno za one koji žele maksimalno iskoristiti kako koristiti Twitter za promociju i angažman.

Kako koristiti Twitter Media Studio

Za pristup Media Studiju, morate imati verificiran oglašivački račun ili biti partner u programu za sadržaj. Nakon što dobijete pristup, Media Studio vam omogućava da:

 • Učitate i organizirate medijske datoteke: Možete centralizirano pohraniti sve svoje medijske datoteke, što olakšava pristup i ponovnu upotrebu.
 • Planirate objave: Možete unaprijed planirati objavu svojih videa ili tweetova, osiguravajući da vaš sadržaj doseže publiku u optimalno vrijeme.
 • Analizirate učinkovitost: Studio nudi detaljne analize o tome kako vaši medijski sadržaji performiraju, omogućavajući vam da prilagodite svoje strategije temeljem stvarnih podataka.

Twitter Media Studio je izuzetno koristan za brendove, marketinške stručnjake i kreatore sadržaja koji žele poboljšati svoju vidljivost i učinkovitost na platformi. Za one koji su tek naučili kako otvoriti Twitter profil i zanima ih što je Twitter u kontekstu profesionalnog brendinga i marketinga, Media Studio pruža esencijalne alate za uspjeh.

Kroz korištenje Twitter Media Studio, korisnici mogu ne samo optimizirati kako koristiti Twitter za distribuciju i promociju sadržaja, već i dobiti uvid u to kako njihov sadržaj rezonira s ciljanom publikom. Ova funkcija pojašnjava što je Twitter u kontekstu digitalnog marketinga i kako može biti ključna komponenta u komunikacijskim strategijama. Time Twitter postaje ne samo platforma za dijeljenje kratkih poruka, već i moćan alat za medijsko planiranje i analizu.

Twitter Threads
Shutterstock

8. Twitter Bookmarks (Oznake na Twitteru)

Twitter Bookmarks, ili Oznake na Twitteru, omogućuju korisnicima da privatno spreme tweetove za kasnije pregledavanje. Ova funkcija je posebno korisna kada naiđete na sadržaj koji želite detaljnije istražiti, ali nemate trenutno vremena za to. Razumijevanje kako koristiti Twitter Bookmarks može značajno poboljšati vaše iskustvo na platformi, omogućavajući vam da organizirate sadržaj koji vam je važan bez potrebe da ga javno lajkate ili retweetate.

Kako koristiti Twitter Bookmarks

Da biste dodali tweet u Bookmarks, jednostavno kliknite na ikonu dijeljenja koja se nalazi ispod tweet-a i odaberite opciju “Add to Bookmarks” (Dodaj u oznake). Za pregledavanje spremljenih tweetova, idite na svoj profil, odaberite “Bookmarks” iz bočnog izbornika, i tamo ćete naći sve tweetove koje ste označili.

Evo nekoliko situacija u kojima su Twitter Bookmarks posebno korisni:

 • Istraživanje: Kada naiđete na tweetove koji sadrže korisne informacije ili podatke relevantne za vaše istraživanje ili posao.
 • Čitanje kasnije: Spremanje članaka, blogova ili niti koje želite pročitati kada imate više vremena.
 • Organizacija: Održavanje liste važnih tweetova bez stvaranja dodatnog šuma na vašem profilu ili feedu.

Za one koji su tek naučili kako otvoriti Twitter profil, upotreba Twitter Bookmarks može biti odličan način za upravljanje sadržajem koji vas zanima. Također, to pomaže novim korisnicima da razumiju kako koristiti Twitter na način koji poštuje njihovu privatnost i organizacijske preferencije.

Učenje kako koristiti Twitter uključuje razumijevanje svih njegovih funkcija, a Twitter Bookmarks je primjer kako ova platforma omogućava korisnicima da personaliziraju svoje iskustvo i efikasno upravljaju informacijama koje susreću. Razumijevanje što je Twitter i kako maksimalno iskoristiti njegove funkcije može transformirati način na koji se informirate, komunicirate i angažirate na ovoj dinamičnoj platformi.

9. Twitter Analytics (Analitika na Twitteru)

Twitter Analytics, ili Analitika na Twitteru, je ključna funkcija za svakoga tko želi razumjeti i poboljšati svoje performanse na ovoj platformi. Ova alatka omogućuje korisnicima da dobiju detaljan uvid u učinkovitost njihovih tweetova, dosega publike, i angažman. Učenje kako koristiti Twitter Analytics može značajno pomoći u optimizaciji vašeg sadržaja i strategije komunikacije na Twitteru.

Kako koristiti Twitter Analytics

Pristup Twitter Analyticsu možete dobiti klikom na vaš profil, zatim na “More” (Više) opcije i odaberite “Analytics” (Analitika) iz izbornika. Ovdje ćete naći razne kartice koje prikazuju statistike kao što su pregledi profila, pregledi i angažman tweetova, i informacije o pratiteljima. Osnovni podaci uključuju:

 • Impresije tweetova: Broj puta koji je vaš tweet viđen.
 • Angažman: Ukupan broj interakcija s vašim tweetovima, uključujući klikove, retweetove, lajkove, i odgovore.
 • Stopa angažmana: Postotak ljudi koji su interagirali s vašim tweetom od ukupnog broja impresija.
 • Rast pratitelja: Kako se broj vaših pratitelja mijenja s vremenom.

Za one koji tek razmišljaju o tome kako otvoriti Twitter profil, Twitter Analytics nudi dragocjen uvid u to što je Twitter kao platforma za angažman i kako koristiti Twitter za izgradnju i održavanje publike. Korisnici mogu analizirati što radi, a što ne, te prilagoditi svoje strategije kako bi povećali svoj utjecaj i vidljivost.

Twitter Analytics je neophodan za sve koji žele maksimalno iskoristiti svoju prisutnost na Twitteru, bilo da se radi o pojedincima, brendovima ili organizacijama. Ova funkcija ne samo da pojašnjava kako koristiti Twitter efikasno, već pruža korisne podatke koji mogu pomoći u donošenju informiranih odluka o sadržaju i strategiji komunikacije. Korištenjem analitike, možete kontinuirano poboljšavati svoj angažman i povećati svoj utjecaj na ovoj dinamičnoj društvenoj mreži.

Kroz ovaj pregled različitih funkcija Twittera, nadamo se da smo vam pružili dublji uvid u to što je Twitter i kako ga možete koristiti ne samo za osobnu komunikaciju već i za profesionalne potrebe. Ako ste na početku svog putovanja na Twitteru i tek trebate naučiti kako otvoriti Twitter profil, otkrit ćete da je svaka od ovih funkcija dizajnirana kako bi vaša interakcija na platformi bila efikasnija, angažiranija i prilagođenija vašim potrebama.

Twitter nije samo platforma za dijeljenje misli u realnom vremenu; to je snažan alat za digitalni marketing koji može pomoći u promociji vašeg brenda, izgradnji veza s klijentima i praćenju trendova u industriji. S razumijevanjem kako koristiti Twitter, možete maksimizirati svoj doseg i učinkovito komunicirati s vašom ciljanom publikom.

Učenje kako otvoriti Twitter profil i kako koristiti Twitter je tek početak. Dok nastavljate istraživati ove funkcije, otkrit ćete nove načine za optimizaciju vaše prisutnosti online i za stvaranje sadržaja koji odjekuje kod vaše publike. Bilo da se radi o korištenju Twitter Analyticsa za praćenje učinkovitosti vaših kampanja, organiziranju informacija pomoću Twitter Lists, ili angažiranju publike kroz interaktivne Twitter Polls, mogućnosti su neograničene.

Na kraju, kako se digitalni pejzaž neprestano razvija, tako se i Twitter neprekidno prilagođava kako bi pružio korisnicima najbolje moguće alate i funkcije. Stoga, osvrnite se na ove funkcije, isprobajte ih, i vidite kako one mogu poboljšati vaše iskustvo na Twitteru, kako u osobne tako i u profesionalne svrhe. Dobrodošli u svijet Twittera, gdje svaki tweet može biti početak nove velike priče ili uspješne marketinške kampanje!

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...