Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je tranzistor?

Što je tranzistor
Foto: Pixabay

Svatko tko je imalo upoznat s elektronikom, trebao bi znati što je tranzistor. Tranzistor je jedan od najvažnijih izuma u tom području koji je, može se slobodno reći, revolucionirao svijet. Ovaj maleni elektronički uređaj, koji je nastao sredinom 20. stoljeća, promijenio je način na koji funkcionira moderna tehnologija. Bez tranzistora, ne bismo imali računalne sustave, servere, mobilne uređaje, televizore, ni brojne druge elektroničke naprave koje danas poznajemo.

Što je tranzistor?

Tranzistor spojen na ploču
Foto: Pixabay

Tranzistor je elektronički prekidač ili pojačalo koji kontrolira i regulira protok električnog signala. On je ključni element u stvaranju logičkih sklopova, pojačavanju signala i obradi informacija u elektronici. Postoje različite vrste tranzistora, uključujući bipolarne tranzistore, unipolarne tranzistore (FET – Field-Effect Transistor) i poluvodičke tranzistore (MOSFET – Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor). Svaki od njih ima svoje specifične karakteristike i primjene.

Povijest tranzistora

Tranzistor je elektronički uređaj koji je prvi put kreiran 1947. godine u tvrtki Bell Telephone Laboratories, u SAD-u. Tri znanstvenika, John Bardeen, Walter H. Brattain i William B. Shockley, zajedno su radili na razvoju tranzistora kao zamjene za velike i nestabilne elektronske cijevi koje su tada bile u upotrebi.

Otkriće tranzistora bilo je revolucionarno jer je omogućilo kontrolu električnih signala na manjem prostoru i s manje potrošnje energije. Prvi tranzistori bili su bipolarni tranzistori i izrađeni su od poluvodičkih materijala, poput germanija i silicija.

Nakon ovog velikog izuma, tranzistori su brzo napredovali u svojoj tehnologiji. U 1950-ima, razvijene su nove vrste tranzistora, uključujući unipolarne i poluvodičke tranzistore. Te vrste tranzistora mogle su se integrirati na čipove i otvorile su put prema modernoj računalnoj tehnologiji.

Tijekom godina, tranzistori su postali ključni element u elektronici i počeli su se koristiti u raznim područjima kao što su telekomunikacije, medicinska oprema, automobilska industrija i mnogim drugima. Napredak u tehnologiji tranzistora rezultirao je smanjenjem njihove veličine, povećanjem brzine i poboljšanjem performansi elektroničkih uređaja.

Tranzistori su i dalje predmeti istraživanja i razvoja, s ciljem poboljšanja njihovih performansi i pronalaženja novih načina primjene. Napredne tehnologije, poput kvantnih tranzistora i molekularnih tranzistora, otvaraju nove mogućnosti za budućnost elektronike.

Dijelovi tranzistora

Shema tranzistora
Foto: Pixabay

Tranzistor je složeni elektronički uređaj s nekoliko ključnih dijelova koji omogućuju kontrolu električnih signala. Struktura tranzistora ovisi o vrsti, ali može se općenito podijeliti na tri glavna dijela.

Bipolarni tranzistori, koji se sastoje od emitera, kolektora i baze, izrađeni su od dvije različitih vrsta poluvodičkog materijala. Emitter služi kao izvor nositelja naboja. Kolektor je dio tranzistora koji prikuplja nositelje naboja prenesene iz baze. Baza je središnji dio tranzistora i kontrolira protok nositelja naboja između emitera i kolektora.

Unipolarni tranzistori, poznati kao FET, sastoje se od izvora, odvoda i vrata. Izvor je spojen na negativni pol izvora napajanja i nosi nositelje naboja. Odvod je spojen na pozitivni pol izvora napajanja i prima nositelje naboja iz izvora. Vrata su ključni dio unipolarnih tranzistora i njihovo napajanje stvara električno polje koje kontrolira protok nositelja naboja između izvora i odvoda.

Ovi dijelovi tranzistora omogućuju kontrolu električnih signala i definiraju njihove osnovne funkcionalnosti. Razumijevanje strukture tranzistora ključno je za razumijevanje njihovog rada i primjene u elektronici.

Vrste tranzistora

Postoje nekoliko različitih vrsta tranzistora, a svaki od njih ima svoje karakteristike i primjene. Evo nekoliko osnovnih vrsta tranzistora:

 1. Bipolarni tranzistori (BJT – Bipolar Junction Transistor):
  • NPN (Negativno-Pozitivno-Negativno) tranzistori: Imaju dvije zone P-tipa (pozitivne) odvojene zonom N-tipa (negativnom).
  • PNP (Pozitivno-Negativno-Pozitivno) tranzistori: Imaju dvije zone N-tipa (negativne) odvojene zonom P-tipa (pozitivnom).
  • Bipolarni tranzistori se koriste za pojačavanje signala i prebacivanje struje. Oni se često koriste u audio uređajima i pojačavačima snage.
 2. Unipolarni tranzistori:
  • FET (Field-Effect Transistor): Unipolarni tranzistor koji kontrolira struju pomoću električnog polja koje stvara napon na vratima.
   • MOSFET (Metal-Oxide-Semiconductor Field-Effect Transistor): Najčešći tip FET-a. Koristi izolacijski sloj oksida i metalne kontakte.
   • JFET (Junction Field-Effect Transistor): Koristi p-n spoj kao poluvodički materijal za kontrolu struje.
  • Unipolarni tranzistori se često koriste u digitalnim elektroničkim sklopovima i integriranim krugovima.
 3. IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor):
  • IGBT kombinira prednosti bipolarnih tranzistora i FET-a. Ima niski gubitak snage i visoku brzinu prebacivanja, što ga čini pogodnim za upotrebu u energetskim pretvaračima, elektromotornim pogonima i drugim aplikacijama visoke snage.
 4. Darlingtonov tranzistor:
  • Darlingtonov tranzistor je kombinacija dva bipolarna tranzistora u kojoj je jedan tranzistor postavljen kao pojačalo signala za drugi tranzistor.
  • Koristi se za postizanje visokog pojačanja signala i u aplikacijama niskog signala, poput ulaza u mikrokontrolere.

Koliko su tranzistori važni u današnjoj tehnologiji?

Tranzistor i multimetar
Foto: Pixabay

Tranzistori imaju veliku važnost u modernoj tehnologiji i elektronici te su se, kao što smo ranije naveli, pokazali kao revolucionarni izum. Njihova sposobnost kontroliranja električnih signala omogućila je napredak u raznim područjima, uključujući računalnu tehnologiju, telekomunikacije, medicinsku opremu, industriju zabave i mnoga druga.

Jedna od glavnih prednosti tranzistora je njihova mala veličina i niska potrošnja energije. Tranzistori su mnogo manji od prethodno korištenih elektronskih cijevi, što je omogućilo razvoj kompaktnih i prijenosnih uređaja kao što su mobilni telefoni, prijenosna računala i digitalni uređaji.

Tranzistori su ključni elementi u integriranim krugovima i mikročipovima. Zahvaljujući njihovoj veličini danas, moguće je integrirati tisuće, pa čak i milijune tranzistora na jednom čipu. Ova sposobnost, poznata kao Mooreov zakon, otvorila je vrata razvoju moćnih računalnih sustava, naprednih senzora, pametnih uređaja i drugih tehnoloških inovacija.

U području telekomunikacija, tranzistori su omogućili razvoj brzih i pouzdanih komunikacijskih sustava. Oni se koriste u odašiljačima, prijemnicima i pojačivačima signala kako bi se prenosili i obradili različiti oblici komunikacije poput glasa, podataka i videozapisa. Osim toga, tranzistori su ključni za rad mobilnih mreža i bežičnih komunikacija.

U medicinskoj industriji, tranzistori se koriste u medicinskim uređajima kao što su MRI strojevi, CT skeneri i monitori vitalnih funkcija. Oni omogućuju precizno snimanje, obradu i prikazivanje medicinskih podataka, što pomaže u dijagnosticiranju i liječenju bolesti.

Također, tranzistori su neizostavni u industriji zabave. Koriste se u audio i video uređajima za snimanje, reprodukciju i pojačavanje zvuka i slike. Također su ključni za digitalne televizore, projektore, glazbene sustave i druge zabavne elektronike.

Budućnost tranzistora

Budućnost tranzistora obećava značajan napredak u području elektronike. Tranzistori su već desetljećima ključni elementi elektroničkih uređaja, ali nastavljaju se istraživanja i razvoj kako bi se poboljšale njihove performanse i proširile mogućnosti.

Jedno od područja intenzivnih istraživanja je nanotehnologija, koja otvara put ka razvoju kvantnih tranzistora. Ovi tranzistori koriste kvantne efekte kako bi omogućili još veću brzinu, manju potrošnju energije i veću gustoću integracije. Kvantni tranzistori su temeljeni na pojavi kvantnog tuneliranja i kvantnog zaključavanja, što omogućuje kontrolu pojedinačnih kvantnih stanja. Ovaj napredak u kvantnoj tehnologiji može dovesti do razvoja superbrzih i energetski učinkovitih računalnih sustava.

Drugo područje istraživanja je razvoj tranzistora temeljenih na novim materijalima. Tradicionalno se tranzistori temelje na siliciju, ali istraživači istražuju mogućnosti drugih materijala kao što su grafen, molibden disulfid, silicij-germanij i drugi dvodimenzionalni materijali. Ovi materijali imaju jedinstvene elektroničke osobine koje omogućuju bolju brzinu, manju potrošnju energije i veću fleksibilnost u dizajnu tranzistora.

Također, istraživači rade na razvoju tranzistora s još manjim dimenzijama, što se naziva “atomsko mjerilo”. Ova napredna tehnologija omogućuje integraciju tranzistora na atomskoj razini, otvarajući vrata još većoj gustoći integracije i izuzetno malim elektroničkim uređajima.

Još jedan važan smjer istraživanja je razvoj tranzistora koji se mogu koristiti u kvantnom računalstvu. Kvantni tranzistori koriste se za manipulaciju kvantnim bitovima, poznatim kao kubitovi, a omogućuju izračune na kvantnoj razini. Ova revolucionarna tehnologija obećava da će promijeniti način na koji izvršavamo kompleksne izračune i obradu podataka.

Zaključak

Tranzistori su jedan revolucionaran izum u svijetu tehnologije i elektronike, a ujedno i jedno od najvećih izuma općenito. Bez njih bi bilo nemoguće zamisliti tehnologiju i uređaje kakve danas poznajemo i njihov značaj u proizvodnji istih je neopisiv.

Imaju svoj doprinos u raznim granama, a istovremeno se sve više razvijaju i pronalaze se novi načini i izvedbe koje mogu još bolje pomoći u proizvodnji i performansama raznih tehnologija.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će tehnologija napredovati uz nove oblike tranzistora jer ako je suditi po tome koliko već sada brzo napreduje, pred nama su zaista uzbudljive nove stvari kada su tranzistori u pitanju.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...