Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je transformator? (15 načina korištenja)

U svijetu električne energije, postoji jedan uređaj koji igra ključnu ulogu u prijenosu i distribuciji struje – transformator. 

Ovaj se uređaj često zanemaruje, iako je njegova prisutnost osjećajna u gotovo svakom kutku naših svakodnevnih života, bilo da napaja naše domove, industrijske pogone ili omogućava funkcionalnost suvremenih tehnoloških čuda. 

transformator
FOTO: SHUTTERSTOCK

No, što zapravo je transformator? Kako djeluje i zašto je tako važan za moderni električni sustav? U ovom članku zaronit ćemo u osnovne koncepte transformatora, istražiti njegovu ulogu i razumjeti njegovu nezamjenjivost u svijetu električne energije.

Kako radi transformator?

Transformator je električni uređaj koji prenosi električnu energiju iz jednog električnog kruga u drugi kroz međusobno inducirane vodiče. Osnovna ideja iza transformatora je fenomen elektromagnetske indukcije između zavojnica. Slično kao što se kondenzator koristi za spremanje naboja, zavojnica “pali” magnetsko polje struje.

Transformator se obično sastoji od dvije zavojnice – primarne i sekundarne zavojnice, koje su omotane oko magnetskog jezgra, često napravljenog od željeza.

Kada se kroz primarnu zavojnicu prođe izmjenična struja (AC), stvara se promjenjivo magnetsko polje oko te zavojnice. Ovo promjenjivo magnetsko polje inducira napon u sekundarnoj zavojnici. Ovo je zbog principa elektromagnetske indukcije koju je otkrio Michael Faraday

Teslin transformator
FOTO: SHUTTERSTOCK

Broj zavoja na primarnoj i sekundarnoj zavojnici određuje omjer prijenosa napona. Na primjer, ako primarna zavojnica ima 100 zavoja, a sekundarna zavojnica 200 zavoja, napon u sekundarnoj zavojnici bit će dvostruko veći od napona u primarnoj zavojnici (zanemarujući gubitke). 

Postoje dva osnovna tipa transformatora – step-up i step-down. Step-up transformator povećava napon s primarne na sekundarnu stranu, dok step-down transformator smanjuje napon.

Idealno, u transformatoru nema gubitka energije, ali u stvarnosti postoji nekoliko vrsta gubitaka, kao što su gubici zbog otpora zavojnica (bakreni gubici) i gubici u jezgri zbog histereze i remanencije (željezni gubici).

Uz izmjeničnu struju, transformatori su ključni za električne sustave jer omogućuju efikasan prijenos električne energije na velike udaljenosti na visokim naponima (što smanjuje gubitke) i zatim smanjuju napon za sigurnu distribuciju i upotrebu na krajnjim točkama, poput domova i tvrtki.

15 načina korištenja transformatora

 1. Prijenos električne energije: Veliki transformatori na dalekovodima prenose električnu energiju iz elektrana do gradova.
 2. Razdjelni transformatori: U naseljima i industrijskim zonama koriste se za smanjenje napona za lokalnu distribuciju.
 3. Izolacijski transformatori: U medicinskim uređajima kako bi se osigurala zaštita pacijenta od potencijalnih električnih udara.
 4. Impedancijski transformatori: U radijskim odašiljačima za prilagodbu impedancije zvučnika i pojačala.
 5. Transformatori za napajanje: U punjačima za mobitele ili prijenosna računala za konverziju mrežnog napona na niži napon.
 6. Transformatori za mjerenje: U električnim mrežama za precizno mjerenje napona i struje.
 7. Balansirajući transformatori: U audio sustavima za izjednačavanje naponskih razlika i sprječavanje smetnji.
 8. Visokofrekventni transformatori: U elektroničkim uređajima kao što su televizori i radio prijemnici.
 9. Transformatori za zavarivanje: U električnim aparatima za zavarivanje kako bi se prilagodio napon i struja potrebni za proces zavarivanja.
 10. Autotransformatori: U regulaciji napona u nekim industrijskim aplikacijama.
 11. Fazni transformatori: U trofaznim električnim sustavima za balansiranje faza.
 12. Transformatori za potiskivanje: U telekomunikacijskim sustavima za smanjenje smetnji.
 13. Toroidni transformatori: U audio pojačalima zbog njihove visoke učinkovitosti i kompaktnosti.
 14. Transformatori za kontrolu: U industrijskim kontrolnim pločama za napajanje kontrolnih sklopova.
 15. Poluvodički transformatori: U poluvodičkim uređajima za prilagodbu naponskih razina unutar integriranih sklopova.

Svaki od ovih transformatora ima svoje specifične primjene i karakteristike, što ih čini ključnim komponentama u različitim električnim i elektroničkim sustavima.

kako se koristi transformator
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zašto je transformator važan i gdje se koristi?

Električna energija često se proizvodi na mjestima udaljenima od potrošača, kao što su velike elektrane. Da bi se struja efikasno prenosila na velike udaljenosti, napon se mora povećati kako bi se smanjili gubici uslijed otpora vodiča.

Transformatori “step-up” se koriste za povećanje napona pri izlasku iz elektrane. Kada struja stigne do naseljenih područja, koriste se “step-down” transformatori za smanjenje napona na sigurne razine za distribuciju i potrošnju.

Transformatori omogućuju smanjenje napona iz visokonaponskih prijenosnih mreža na nivoe koji su sigurni za upotrebu u domaćinstvima i poslovnim objektima.

Različiti uređaji i aplikacije zahtijevaju različite nivoe napona. Transformatori omogućavaju prilagodbu tih razina kako bi se osigurao ispravan rad uređaja.

Izolacijski transformatori omogućavaju odvajanje dijelova električnog sustava radi zaštite opreme i osoba od potencijalnih štetnih struja ili naponskih udara.

Ako transformator prestane raditi, posljedice mogu biti ozbiljne. 

Ako transformator koji služi određenom području prestane raditi, to područje može ostati bez struje. To može uzrokovati zastoje u svakodnevnim aktivnostima, pogoditi bolnice, semafore, podzemne sustave, tvrtke i mnoge druge vitalne institucije i usluge.

Ako transformator koji snabdijeva industrijsku opremu ili osjetljive elektroničke uređaje prestane raditi ili počne raditi nepravilno, može uzrokovati oštećenje ili uništenje te opreme.

Prestanak rada transformatora može uzrokovati ekonomske gubitke zbog prekida u proizvodnji, trgovini ili drugim komercijalnim aktivnostima.

Veliki transformatori su skupi i mogu zahtijevati dugo vremena za zamjenu ili popravak. Tijekom tog vremena, pogođena područja mogu biti bez električne energije ili s ograničenim kapacitetima.

Transformatori se koriste u širokom rasponu aplikacija i uređaja, od velikih industrijskih postrojenja do malih svakodnevnih uređaja. 

Evo nekoliko primjera uređaja i aplikacija u kojima se koriste transformatori:

 1. Električne mreže: u elektranama za podizanje napona prije prijenosa električne energije. Na distribucijskim postajama za smanjenje napona prije isporuke potrošačima.
 2. Industrijska oprema: električni aparati za zavarivanje. CNC strojevi i druga specijalizirana oprema koja zahtijeva određene naponske razine.
 3. Medicinska oprema: uređaji kao što su rendgenski aparati. Izolacijski transformatori u medicinskim uređajima za zaštitu pacijenata.
 4. Potrošačka elektronika: televizori, radio prijemnici i drugi elektronički uređaji. Punjači za mobitele, prijenosna računala i druge prenosive uređaje. Neki kućanski aparati koji imaju elektroničke komponente, poput mikrovalnih pećnica.
 5. Audio oprema: pojačala, posebno cijevna pojačala. Profesionalna audio oprema za prilagodbu impedancije.
 6. Osvjetljenje: transformatori za niskonaponske halogene svjetiljke. Napajanje za neonske svjetiljke.
 7. Telekomunikacijska oprema: transformatori za potiskivanje i izolaciju u telefonskim linijama. Uređaji za mrežnu opremu koja zahtijeva specifične naponske razine.
 8. Računalna oprema: napajanja u stolnim i poslužiteljskim računalima. Mrežna oprema i usmjerivači.
 9. Obrambena i svemirska oprema: radarski sustavi, komunikacijska oprema i drugi specijalizirani sustavi.
 10. Ostali uređaji: transformatori u igračkama, adapterima, zvoncima za vrata, termostatima i mnogim drugim uređajima.

Ovo su samo neki od mnogih primjera. S obzirom na osnovnu ulogu transformatora u prijenosu, prilagodbi i osiguranju električne energije, oni se nalaze gotovo svuda oko nas u različitim oblicima i veličinama.

S obzirom na kritičnu ulogu transformatora u električnim sustavima, njihov prestanak rada može imati značajne i široke posljedice za pojedince, zajednice i ekonomije.

Više...

Članci

Gromobran, jednostavan ali nevjerojatno koristan izum, igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, zgrada i ostale imovine od katastrofalnih posljedica udara groma. Sam pogled na...

Članci

Frekvencija je osnovni fizički koncept koji se često koristi u mnogim područjima znanosti i inženjerstva.  U osnovi, frekvencija je mjera broja ponavljanja nekog događaja...

Članci

Kondenzator je elektronička komponenta koja se koristi za pohranjivanje električnog naboja. Sastoji se od dvije provodne ploče, poznate kao elektrode, koje su odvojene dielektričkim...

Članci

Dron je autonomna letjelica koja se kontrolira daljinskim upravljanjem ili autonomnim programiranjem. Također je poznata i kao bespilotna letjelica (engl. Unmanned Aerial Vehicle –...