Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je SWITCH?

što je switch

Riječ „Switch“ na engleskom znači prekidač, ali u kontekstu mrežne infrastrukture, SWITCH označava jednu od komponenti mreže. Napisat ćemo u nastavku što je switch, u kontekstu računalnih mreža te pokušati objasniti njegovu primjenu.

Switch je uređaj koji prima podatke iz mreže i prosljeđuje ih prema odredištu u toj istoj mreži. Riječ je o brzom uređaju, ali jednostavnom i osnovnom hardveru gotovo svake mreže. Switch radi u Layer 2 mrežnom okruženju i kao takav podržava sve tipove podatkovnih protokola. Nekada switch zovemo i bridge (most), jer služi za prebacivanje podataka s jednog mjesta na drugo.

Važno je napomenuti da switch radi unutar jedne mreže. Ovaj mrežni hardver nema korisničko sučelje i nema potrebe da se podešava za rad. Riječ je o jednostavnom uređaju koji može biti veza za veći broj uređaja koji rade u istoj mreži. Ukoliko se povećao broj uređaja u nekoj mreži, da bi ih spojili na najlakši način, koristit ćemo switch.

Za razliku od Switch uređaja, router radi u Layer 3 dijelu mreže, što znači da može biti veza između uređaja u različitim mrežama.

Što je switch uređaj?

switch
Foto: Shutterstock

Switch je mrežni uređaj koji može primiti dolazeći TCP/IP promet i proslijediti ga na odredište. Značajno je spomenuti da switch ima više priključaka, i zbog toga se često koristi za proširivanje lokalne mreže.

U mreži se ponaša slično kao router, s bitnom razlikom: Switch može komunicirati samo s uređajima iz iste mreže. U poslovnom okruženju, switch ćemo vidjeti u mrežnom ormaru, a lako ga je zapaziti zbog većeg broja priključaka. Obično će svaki priključak imati svoju LED lampicu koja signalizira komunikaciju putem tog priključka.

Kada kažemo da switch nema korisničko sučelje, da budemo potpuno precizni, mislimo na „Unmanaged Switch“ uređaj. U velikim mrežnim infrastrukturama koriste se profesionalni switch uređaji kojima se može upravljati. U našoj objavi, da pojasnimo što je Switch, dovoljno je poznavati opće prihvaćenu komponentu mreže koja je dostupna u svim IT trgovinama.

Mrežni switch nema IP adresu

switch
Foto: Shutterstock

Pisali smo već na temu IP adresa i MAC adresa, pa se podsjetite. Ovdje ćemo sada spomenuti činjenicu da mrežni switch nema svoju IP adresu unutar mreže u kojoj radi. Da bi se mrežni promet odvijao nesmetano, switch uređaj komunicira uz pomoć MAC adresa. Znamo da je MAC adresa trajni identifikator svakog mrežnog uređaja, nešto poput serijskog broja. Uz pomoć MAC adrese switch sebe predstavi u mreži, te dalje komunicira sa ostalim uređajima uz pomoć njihovih MAC adresa.

Da bi ostvario komunikaciju sa drugim uređajima, switch uređaj će pohraniti u memoriju MAC adrese i koristit će ih za buduću komunikaciju. To u praksi znači da switch ima CAM tabelu za komunikaciju. U slučaju da se switch ugasi, obrisat će se CAM tabela iz memorije i switch će trebati prepoznati mrežne uređaje i opet zapisati CAM tabelu sa njihovim MAC adresama.

Par riječi za kraj – što je switch?

switch
Foto: Shutterstock

Prije nego završimo objavu, još jednom ćemo u kratkim crtama napisati što je switch i kako radi. Dakle, riječ je o „primitivnom“ uređaju koji se lako instalira u mrežu. Koristimo ga najviše da bi proširili postojeću mrežu, a jednom kada se spoji, switch preuzima svoj dio posla automatski. Nakon prvog paljenja switch uređaj će objaviti svoju MAC adresu te će spremiti u memoriju MAC adrese drugih uređaja.

Mrežni switch može raditi unutar jedne mreže, i ne može se koristiti za komunikaciju između dvije različite mreže. Važno je spomenuti još jednom da switch nema IP adresu, i da komunicira isključivo putem MAC adresa. Ovo napisano vrijedi za klasične switch uređaje koje najčešće koristimo. Profesionalni uređaji, koji se koriste u velikim mrežnim centrima imaju neke dodatne opcije, koje ovom prilikom nismo spominjali.

Više...

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...