Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je mehatronika? (7 posla mehatroničara)

Mehatronika je interdisciplinarno područje koje kombinira elemente mehanike, elektronike, računalnih znanosti i kontrolnog inženjeringa kako bi se razvijali, dizajnirali i upravljali složeni sustavi i proizvodi. 

Ova disciplina fokusira se na integraciju mehaničkih komponenti, elektroničkih sustava, senzora, aktuatora i računalnih kontrola kako bi se stvorili sustavi koji mogu izvršavati različite funkcije.

što je mehatronika
FOTO: SHUTTERSTOCK

Primjeri mehatroničkih sustava uključuju autonomne automobile, pametne telefone, industrijske robote, 3D pisače, uređaje za kućnu automatizaciju i mnoge druge kompleksne tehničke proizvode.

Koji je glavni cilj mehatronike?

Glavni cilj mehatronike je razvoj, dizajn i upravljanje složenim sustavima koji integriraju mehaničke komponente, elektroniku, računalnu tehnologiju, senzore i kontrolu kako bi postigli bolju funkcionalnost, učinkovitost i pouzdanost. 

Mehatronika ima nekoliko osnovnih ciljeva:

  • Mehatronički inženjeri nastoje integrirati mehaničke, elektroničke i računalne komponente u jedan funkcionalan sustav. To omogućava bolju koordinaciju između različitih aspekata sustava.
  • Mehatronički sustavi često teže poboljšati performanse proizvoda ili sustava, kao što su brzina, preciznost, učinkovitost ili autonomija. Primjerice, autonomni automobili koriste mehatroničke sustave kako bi postigli bolje performanse u vožnji.
  • Mehatronika također ima za cilj povećati pouzdanost sustava, smanjiti kvarove i omogućiti lakše održavanje. To je posebno važno u kritičnim sustavima kao što su medicinski uređaji ili letjelice.
  • Jedan od ciljeva mehatronike je razvoj autonomnih ili poluautonomnih sustava koji mogu obavljati zadatke bez ljudske intervencije. To uključuje robote i autonomna vozila.
  • Mehatronički sustavi mogu pomoći u smanjenju potrošnje energije i materijala, što je važno u svijetu ograničenih resursa i brige o okolišu.
  • Mehatronika se također koristi za poboljšanje korisničkog iskustva, kao što su pametni uređaji u kućanstvu, mobilni uređaji i druge tehnologije koje olakšavaju život korisnicima.

Ukratko, glavni cilj mehatronike je stvaranje sustava i proizvoda koji su pametniji, učinkovitiji, pouzdaniji i bolje prilagođeni potrebama korisnika, kombinirajući različite discipline kako bi postigli te ciljeve.

Što radi mehatronički inženjer?

Mehatronički inženjeri obavljaju različite zadatke koji uključuju dizajn, razvoj, testiranje i održavanje složenih mehatroničkih sustava i proizvoda. 

Njihov posao može varirati ovisno o industriji i specifičnom projektu, ali u osnovi, mehatronički inženjeri rade na integraciji mehaničkih, elektroničkih i računalnih komponenti kako bi stvorili funkcionalne i učinkovite sustave. 

1. Dizajniranje i modeliranje

Mehatronički inženjeri razvijaju konceptualne i detaljne dizajne mehatroničkih sustava, koristeći CAD (Computer-Aided Design) alate i softver za simulaciju kako bi modelirali i testirali različite komponente sustava.

2. Integracija komponenata

Oni odabiru i integriraju mehaničke dijelove, senzore, aktuatore, elektroničke komponente i računalne kontrolere kako bi stvorili cjelovite mehatroničke sustave.

3. Programiranje i kontrola

Mehatronički inženjeri pišu programske kodove i razvijaju algoritme za upravljanje mehatroničkim sustavima. To uključuje kontrolu pokreta, obradu podataka, komunikaciju i donošenje odluka.

4. Testiranje i validacija

Provode testiranja kako bi osigurali da mehatronički sustav radi ispravno i zadovoljava specifikacije. Otkrivaju i rješavaju probleme koji se mogu pojaviti tijekom testiranja.

5. Održavanje i popravak

Nakon što su sustavi instalirani i u upotrebi, mehatronički inženjeri prate njihovo funkcioniranje, održavaju ih i popravljaju ako se pojave problemi.

6. Razvoj novih tehnologija

Rad na istraživanju i razvoju novih tehnologija i inovacija kako bi se poboljšali mehatronički sustavi i proizvodi.

7. Projektiranje i upravljanje projektima

U mnogim slučajevima, mehatronički inženjeri rade kao dio multidisciplinarnih timova i sudjeluju u upravljanju projektima, proračunu i planiranju.

Mehatronički inženjering je široko primjenjivo područje, pa mehatronički inženjeri mogu raditi u različitim industrijama, uključujući automobilsku industriju, industriju strojeva, elektroniku, robotiku, medicinske uređaje, proizvodnju, energetiku i mnoge druge. 

nacrti mehatronika
FOTO: SHUTTERSTOCK

Njihova uloga je ključna za razvoj suvremenih tehnoloških rješenja i inovacija.

Koji proizvodi koriste mehatroniku?

Mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo i sami koriste mehatroniku na različite načine kako bi postigli svoju funkcionalnost i učinkovitost. 

1. Autonomni automobili

Senzori: Autonomni automobili koriste različite senzore kao što su lidari, radari, kamere i ultrazvučni senzori za prikupljanje podataka o okolini. Mehatronički inženjeri dizajniraju i integriraju ove senzore kako bi vozilo moglo prepoznati prometne znakove, prepreke i druge vozila.

Računalna obrada: Mehatronički inženjeri razvijaju računalne sustave za obradu podataka iz senzora i donošenje odluka o upravljanju vozilom. To uključuje algoritme za samostalno vođenje vozila i donošenje sigurnih odluka u stvarnom vremenu.

2. Pametni telefoni

 Ekran i dodirna tehnologija: Mehatronika igra ključnu ulogu u dizajnu i proizvodnji ekrana osjetljivih na dodir, što omogućuje korisnicima upravljanje telefonima putem dodira. To uključuje mehaničke komponente (ekran), elektroniku (senzore za dodir) i računalnu kontrolu (softver za obradu dodira).

Senzori: Pametni telefoni uključuju različite senzore kao što su akcelerometri, žiroskopi i senzori svjetla koji omogućuju praćenje orijentacije uređaja i prilagodbu ekrana.

   3. Industrijski roboti

 Mehanički sustav: Industrijski roboti imaju složen mehanički dizajn s raznim zglobovima i motornim pogonima za izvođenje preciznih pokreta. Mehatronički inženjeri dizajniraju i kontroliraju ove mehaničke sustave.

 Elektronika: Elektroničke komponente u robotima omogućuju upravljanje pokretima, senzorima i komunikaciju s okolinom.

 Računalna kontrola: Razvijaju se algoritmi za planiranje i upravljanje pokretima robota, uzimajući u obzir senzore koji prate okolinu i zadatak koji robot treba izvršiti.

4. 3D pisači

 Mehanički sustav: 3D pisači koriste precizne mehaničke komponente za izradu trodimenzionalnih objekata. Mehatronički inženjeri dizajniraju sustave za precizno pozicioniranje i kontrolu brzine.

 Elektronika: Elektronika u 3D pisačima kontrolira grijače, senzore temperature, motori za pomjeranje, i komunikaciju s računalom.

 Računalna kontrola: Kroz softver, mehatronički inženjeri omogućuju korisnicima stvaranje digitalnih modela objekata i upravljanje procesom tiskanja.

5. Uređaji za kućnu automatizaciju

 Senzori: Pametni termostati, rasvjeta i sigurnosni uređaji koriste senzore za otkrivanje prisutnosti, temperature, svjetla i druge parametre u domu.

 Kontrola i komunikacija: Mehatronički inženjeri razvijaju kontrolne sustave koji omogućuju korisnicima daljinsko upravljanje uređajima putem mobilnih aplikacija ili glasovnih asistenata.

U svim ovim primjerima, mehatronika igra ključnu ulogu u integraciji mehaničkih, elektroničkih i računalnih komponenti kako bi se postigla željena funkcionalnost proizvoda. To zahtijeva duboko razumijevanje različitih disciplina i vještine mehatroničkog inženjeringa.

Tvrtke koje se bave mehatronikom

Postoji mnogo poznatih tvrtki koje se bave mehatronikom ili razvijaju proizvode i sustave koji uključuju mehatroničke komponente. Neki od svjetski poznatih igrača u ovom području uključuju: 

mehatronika projekt
FOTO: SHUTTERSTOCK

Siemens je globalna tvrtka koja se bavi raznim aspektima mehatronike, uključujući industrijske automatizacijske sustave, medicinske uređaje, energetske tehnologije i mnoge druge.

Bosch je poznat po svojim inovacijama u području automobilske mehatronike, kao i pametnim kućanskim uređajima i tehnologijama.

ABB se ističe u industriji robotike i automatizacije, pružajući rješenja za industrijske primjene i energetiku.

Fanuc je globalni lider u industrijskoj robotici i CNC strojevima.

Yaskawa Electric Corporation je japanska tvrtka također je poznata po svojim industrijskim robotima i automatizacijskim rješenjima.

Omron se bavi razvojem senzora, kontrola i automatizacijom u različitim industrijama.

Sony je poznat po elektronici i konzumerskim proizvodima, a njihovi pametni telefoni, kamere i druge naprave koriste mehatroničke komponente.

Tesla, Inc. je poznata po električnim automobilima koji koriste napredne mehatroničke sustave za autonomnu vožnju i druge funkcionalnosti.

Ovo su samo neki od primjera tvrtki koje se bave mehatronikom ili proizvode uređaje i sustave koji uključuju mehatroničke komponente. Mnoge druge tvrtke širom svijeta također igraju značajnu ulogu u ovom području, a industrija mehatronike nastavlja rasti i razvijati se.

Koja je veza mehatronike i računarstva?

Mehatronika nije nužno “nezamjenjiva” u računarstvu, već je ključna i vrlo korisna komponenta u mnogim računalnim aplikacijama. 

Mehatronički sustavi omogućuju računalima fizičku interakciju s okolinom. Primjerice, pametni telefoni koriste ekran osjetljiv na dodir koji omogućuje korisnicima da interagiraju s aplikacijama putem dodira. Ovo je oblik mehatroničke tehnologije.

Mehatronika je ključna za razvoj robota i automatiziranih sustava koji mogu izvršavati fizičke zadatke. Roboti se često koriste u proizvodnji, medicini, logistici i drugim industrijama.

U računarstvu, mehatronički sustavi često igraju ulogu u automatizaciji procesa, bilo da se radi o proizvodnji, upravljanju infrastrukturom ili transportu. Automatizacija pomaže u povećanju učinkovitosti i smanjenju potrebe za ljudskim intervencijama.

Senzori i aktuatori su ključne komponente u računalima koji omogućuju prikupljanje podataka iz stvarnog svijeta i kontrolu fizičkih procesa. Na primjer, senzori za praćenje temperature, vlage ili svjetla koriste se u pametnim kućnim uređajima.

Mehanički sustavi često zahtijevaju sofisticirane računalne kontrolere kako bi se postigli željeni rezultati. To uključuje razvoj algoritama za upravljanje pokretima, obradu podataka i donošenje odluka.

Mehatronika omogućuje računalima da izvršavaju raznovrsne zadatke u stvarnom svijetu. Na primjer, autonomni automobili koriste mehatroničke sustave za percepciju okoline i sigurnu vožnju.

Integracija mehatroničkih komponenti u računalne sustave često rezultira povećanom produktivnošću i poboljšanjem funkcionalnosti. To se odnosi na različite sektore, uključujući proizvodnju, medicinu, transport i druge.

U konačnici, mehatronika doprinosi povećanju sposobnosti računala da interagiraju s fizičkim svijetom i izvršavaju zadatke koji bi bili teški ili nemogući bez integracije mehatroničkih komponenti. To čini mehatroniku ključnim dijelom mnogih računalnih sustava i tehnologija.

Povijest mehatronike

Razvoj mehatronike nije povezan s pojedinačnim izumiteljima, već je rezultat postupnog razvoja i integracije različitih disciplina, tehnologija i inženjerskih pristupa tijekom vremena.

Mehatronika je evoluirala kao odgovor na potrebu za razvojem složenih sustava koji kombiniraju mehaničke, elektroničke i računalne komponente.

Tijekom ovog razdoblja, počelo se primjećivati sve veće spajanje mehanike, elektronike i računalne tehnologije. Počela su se razvijati rana računalna upravljačka rješenja za mehaničke sustave, što je predstavljalo početak mehatronike kao discipline.

Kuka Robotics, osnovana 1977. godine u Njemačkoj, igrala je ključnu ulogu u razvoju industrijske robotike. Tvrtka je stvorila mnoge inovacije u upravljanju robotima, što je bio ključan korak u mehatroničkom pristupu.

90-ih godina, s razvojem mikrokontrolera i računalnih tehnologija, mehatronika je postala sve važnija u raznim industrijama, uključujući automobilsku industriju, elektroniku, medicinske uređaje i druge.

Razvoj ove discipline rezultat je postupnog napretka u mnogim područjima inženjeringa i tehnologije tijekom proteklih desetljeća. Danas je mehatronika značajna i ključna disciplina u inženjeringu i tehnološkom napretku.

Više...

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...