Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je koaksijalni kabel i zašto se koristi za TV?

koaksijalni kabel
Foto: Shutterstock

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od smetnji i elektromagnetskih polja, dok je unutarnji vodič obično kreiran od bakra ili drugog materijala dobre provodljivosti. Između ova dva vodiča nalazi se dielektrični materijal koji ima ulogu smanjiti gubitke signala i spriječiti prekide u komunikaciji.

Koaksijalni kabel se koristi za prijenos različitih vrsta signala, a najčešća primjena su televizijski i radijski signali. Njegova konstrukcija i izdržljivost osiguravaju visoku kvalitetu prijenosa signala uz minimalne gubitke i smetnje. Koaksijalni kabel se najčešće koristi u sustavima za prijenos signala na velike udaljenosti, ali može se koristiti i u kraćim mrežama.

Koji su dijelovi koaksijalnog kabela?

koaksijalni kabel
Foto: Shutterstock

Koaksijalni kabel se sastoji od nekoliko slojeva koji su dizajnirani za što kvalitetniji prijenos signala. Svaki sloj ima svoju ulogu i važnost u funkcionalnosti koaksijalnog kabela.

Vanjska ovojnica

Vanjski sloj koaksijalnog kabela je metalna ovojnica koja obavija unutarnje slojeve kabela i služi kao zaštita od smetnji i elektromagnetskih polja. Ovojnica je obično izrađena od bakra ili aluminijske folije i ima ulogu spriječiti vanjske smetnje da utječu na kvalitetu signala koji se prenosi kroz kabel.

Dielektrični materijal

Ispod vanjske ovojnice nalazi se sloj dielektričnog materijala, koji je obično izrađen od plastike ili gume. Dielektrični materijal ima ulogu smanjiti gubitke signala i spriječiti prekide u komunikaciji. On je postavljen između unutarnjeg vodiča i vanjske ovojnice i obično je dizajniran tako da utječe na brzinu signala i kvalitetu prijenosa.

Vodič

Unutarnji vodič koaksijalnog kabela je žica koja se nalazi u sredini kabela. Vodič je obično izrađen od bakra ili drugog provodljivog materijala i ima ulogu prenošenja signala. Ovisno o vrsti signala koji se prenosi, vodič može biti izveden u različitim oblicima.

Sloj za zaštitu od smetnji

Unutar dielektričnog sloja nalazi se sloj za zaštitu od smetnji koji ima ulogu spriječiti vanjske smetnje da utječu na kvalitetu signala. Sloj zaštite od smetnji se obično sastoji od svojevrsne mreže koja je povezana s vanjskom ovojnicom kabela. Ovaj sloj pomaže u zaštiti signala od elektromagnetskih smetnji, što rezultira čišćim i kvalitetnijim signalom.

Svi dijelovi zajedno

Svi ovi slojevi su izuzetno važni za kvalitetu prijenosa signala preko koaksijalnog kabela. Kombinacija materijala i debljine svakog sloja utječe na brzinu prijenosa i kvalitetu signala. Zato je izbor kvalitetnog koaksijalnog kabela važan kako bi se osigurala najbolja moguća kvaliteta signala.

Zašto koristiti koaksijalni kabel?

koaksijalni kabel
Foto: Shutterstock

Korištenje koaksijalnog kabela ima mnoge prednosti koje ga čine popularnim izborom za prijenos signala. Jedan od glavnih razloga zašto koristiti koaksijalni kabel je visoka kvaliteta signala koju pruža, što znači da korisnicima omogućuje gledanje visokokvalitetne slike i zvuka na televiziji, bez ometanja i prekida.

Koaksijalni kabel je također izuzetno otporan na smetnje, što ga čini idealnim za okruženja gdje postoji mnogo drugih uređaja koji stvaraju elektromagnetska polja. Osim toga, koaksijalni kabeli mogu prenositi signale na velike udaljenosti, što znači da se mogu koristiti za povezivanje u zgradama, pa čak i gradovima.

Koaksijalni kablovi su višenamjenski i fleksibilni u primjeni, te se osim za televiziju i radio, mogu koristiti i u poljima kao što su Internet i telefonija. Osim toga, koaksijalni kablovi su prilično jeftini u usporedbi s drugim vrstama kablova, što znači da su ekonomičan izbor za mnoge primjene.

Uz sve to, instalacija koaksijalnog kabela je vrlo jednostavna, što ga čini dostupnijim i korisnijim za korisnike koji ga žele sami instalirati. U konačnici, koaksijalni kabeli su široko korišteni i popularni zbog svoje visoke kvalitete signala, otpornosti na smetnje, velikih udaljenosti prijenosa, širokog raspona primjena, ekonomičnosti i jednostavne instalacije.

Vrste koaksijalnih kablova

Postoji nekoliko vrsta koaksijalnih kablova koji se razlikuju po svojim karakteristikama i primjenama. Ovo su neki od najčešćih tipova koaksijalnih kablova:

  1. RG-6: Ovaj kabel se najčešće koristi za distribuciju televizijskog signala u kućanstvima i zgradama, ali se također može koristiti za satelitske i kabelske televizije. RG-6 kabel ima veću propusnost signala, što ga čini boljim izborom za prijenos visokofrekventnih signala.
  2. RG-59: Ovaj kabel se često koristi za povezivanje video opreme u kućanstvima i manjim poslovnim prostorima, kao što su video kamere i DVD uređaji. RG-59 kabel je jeftiniji od RG-6, ali ima manju propusnost signala i nije tako dobar za prijenos visokofrekventnih signala.
  3. RG-11: Ovaj kabel se često koristi za prijenos signala na velike udaljenosti, kao što su prijenosi signala na otvorenom prostoru, na primjer za satelitsku televiziju. RG-11 kabel ima najveću propusnost signala među svim navedenim tipovima koaksijalnih kablova.
  4. Mini koaksijalni kablovi: Ovi kablovi se često koriste za prijenos signala između različitih vrsta uređaja, kao što su kamere za video nadzor i televizori. Mini koaksijalni kablovi su tanji i fleksibilniji od klasičnih koaksijalnih kablova i obično se koriste na kraćim udaljenostima.
  5. Tri-shield koaksijalni kablovi: Ovi kablovi se koriste za prijenos signala na većim udaljenostima i imaju tri sloja zaštite, što ih čini izuzetno otpornima na smetnje. Tri-shield koaksijalni kablovi se često koriste u velikim zgradama i poslovnim prostorima.

Kriteriji za odabir koaksijalnog kabela

koaksijalni kabel
Foto: Shutterstock

Kada birate koaksijalni kabel, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste odabrali pravi kabel za vaše potrebe. Ovo su neke stvari koje biste trebali razmotriti prilikom odabira:

  1. Vrsta signala: Koju vrstu signala želite prenijeti kroz kabel? Različite vrste koaksijalnih kablova imaju različite karakteristike koje ih čine boljim ili lošijim izborom za određenu vrstu signala. Na primjer, ako želite prenositi visokofrekventne signale, poput signala za satelitsku televiziju, tada biste trebali odabrati RG-6 ili RG-11 kabel koji imaju veću propusnost signala.
  2. Domet: Kolika je udaljenost između izvora signala i uređaja koji treba primiti signal? Za kraće udaljenosti, možete koristiti tanje i fleksibilnije koaksijalne kablove poput mini koaksijalnih kablova. Međutim, za veće udaljenosti, poput signala na otvorenom prostoru, potreban vam je koaksijalni kabel s većom propusnošću signala, poput RG-11 kablova.
  3. Veličina i oblik kabela: Ako vam je važna estetika, tada biste trebali razmotriti veličinu i oblik koaksijalnog kabela. Na primjer, mini koaksijalni kabeli su tanji i fleksibilniji od klasičnih koaksijalnih kablova, što ih čini lakšim za postavljanje u manjim prostorima. Međutim, ako vam je važnija zaštita od smetnji, tada biste trebali razmotriti tri-shield koaksijalne kabele koji imaju tri sloja zaštite.
  4. Cijena: Koaksijalni kablovi variraju u cijeni ovisno o svojim karakteristikama. Na primjer, RG-6 kabeli su obično skuplji od RG-59 kabela zbog svoje veće propusnosti signala. Međutim, važno je razmotriti i dugoročne troškove. Jeftiniji kablovi mogu imati slabiju kvalitetu izolacije, što može dovesti do manje kvalitete signala ili smetnji.
  5. Proizvođač: Kada birate koaksijalni kabel, važno je birati proizvođača koji ima dobru reputaciju u proizvodnji kvalitetnih koaksijalnih kabela. Kvalitetni proizvođači obično nude dulje garancije i imaju bolju podršku za kupce.

Zaključak

Koaksijalni kabel je kabel koji se koristi za prenošenje različitih vrsta signala, a najčešća primjena mu je prijenos televizijskih signala. Različite vrste koaksijalnih kablova imaju različite karakteristike koje ih čine boljim ili lošijim izborom za određenu vrstu signala. Prilikom odabira koaksijalnog kabela, važno je uzeti u obzir faktore poput vrste signala, dometa, veličine, oblika, cijene i proizvođača. Odabirom pravog koaksijalnog kabela za vaše potrebe, možete osigurati kvalitetan prijenos signala i izbjeći smetnje.

Više...

Članci

Malo tko danas ne zna što je Instagram. Međutim, jasno je da će biti onih koji ga ne koriste i mogli bi se zapitati...

Članci

Skener je prije svega ulazna jedinica računala, što znači da uz pomoć iste možemo unijeti neke podatke u računalo. Točnije, služi za pretvorbu opipljivih...

Članci

PayPal je najpoznatiji digitalni novčanik na svijetu, a koristi se u raznim plaćanjima putem Interneta te u nekim od najvećih online trgovina na svijetu....

Članci

Za pojam Internet sigurno ste čuli, a poznat je i kao “mreža svih mreža”. Čitajući ovaj naslov, neki bi mogli ostati zbunjeni načinom na...