Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je 3D modeliranje i 5 najčešćih primjena

3D modeliranje
Foto: Shutterstock

3D modeliranje je pojam koji zvuči komplicirano i pomalo futuristički, ali on je odavno dio naše svakodnevice. Ono je zaslužno za izgled i funkcionalnost mnogih stvari i uređaja koje koristimo svakodnevno, a nikada se zapravo nismo zapitali kako su nastali.

No, kada se zapitamo malo detaljnije, što je zapravo 3D modeliranje? Gdje se točno koristi i na koji se način uopće izvodi?
-Pokušajmo odgovoriti na ova pitanja.

Što je 3D modeliranje?

Kada pogledamo malo bolje naziv ove radnje “3D modeliranje”, možda možemo već iz samog imena dobiti neku osnovnu definiciju što je to. Dakle, u 3D modeliranju kreiramo nekakve trodimenzionalne predmete, ali na jedan vrlo precizan način. Ono se vrši korištenjem nekih sofisticiranih softvera osmišljenih upravo u tu svrhu.

U 3D modeliranju svakako je najjednostavnije napraviti neke osnovne oblike kao kocka, kugla i slično. No, mogućnosti koje ono danas pruža sežu zaista puno dalje od osnovnih oblika.

Za što se sve koristi 3D modeliranje?

3D modeliranje
Foto: Shutterstock

Mnoge industrije koriste 3D modeliranje za niz projekata. Postoji mnoštvo 3D modeliranih predmeta koje koristimo, a da nismo ni svjesni kako su nastali. Uz 3D modeliranje mogućnosti su beskrajne. Istražimo neke najčešće upotrebe 3D modeliranja.

1. Razvoj video igara

Možda je najčešća upotreba 3D modeliranja razvoj igara. 3D modeli se koriste za stvaranje likova, postavki, rekvizita i cijelih svjetova unutar video igara. Ključ svake dobre igre je igrača unijeti na neki način u igru, a 3D modeliranje izvrstan je način za postići baš to. Ono je posebno važno u svijetu igara virtualne realnosti, što je iznimno uzbudljiva grana razvoja igara. Igre virtualne realnosti u potpunosti vas unose u iskustvo igre, stvarajući čitave trodimenzionalne svjetove u koje možete igrati.

2. 3D printanje

Logično je da 3D printanje ne bi bio moguće bez 3D modeliranja. 3D printanje zapravo omogućuje 3D modelima da postanu fizički objekti koji se mogu koristiti za sve što želite. Mnogi za 3D printanje smatraju da se radi o printanju nekih manjih oblika i figurica, no ono je mnogo više od toga. Primjerice, 3D modeliranje i printanje je jako korisno kada je riječ o kreiranju neke proteze ili implantata koji će ljudima pomoći u svakodnevnom životu.

3. Arhitektura

3d modeliranje
Foto: Unsplash

Ono što vam je vjerojatno prvo palo na pamet kada smo počeli govoriti o 3D modeliranju je arhitektura. Nekoć su arhitekti morali gotovo sve nacrte kreirati vlastitim umijećem crtanja, ali danas to ne mora biti tako. 3D modeliranje puno je pedantniji način kako ih kreirati, a različiti programi za taj tip modeliranja mogu uočiti i potencijalne greške koje čovjeku nekad mogu promaknuti. S obzirom da se radi o modeliranju vrlo velikih razmjera, kada se odrađuje na ovakav način može biti višestruko korisnije.

4. Animacije

Jednom kada imate 3D model, on se može animirati u potpunosti. Animatori koriste 3D modele pri stvaranju filmova i TV emisija. Tijekom cijelog procesa, 3D modeliranje koristi se za stvaranje krajolika, likova, rekvizita i još mnogo toga, slično kao kod video igrica. Također, 3D modeliranje je korisno za specijalne efekte u filmovima. Za mnoge je upravo to jedan od glavnih razloga zašto se žele baviti ovakvim načinom modeliranja i saznati više o njemu.

5. Dizajn proizvoda

Mnogi od proizvoda koje viđamo oko sebe u svakodnevnom životu uključuju ​​3D modeliranje. Stvaranjem virtualnog 3D modela proizvoda prije nego što se fizički izradi, može se točno odrediti sve pogreške i prilagoditi proizvod u skladu s tim. Čak i mogućnost vidjeti veličinu predmeta u odnosu na druge proizvode može napraviti veliku razliku u procesu proizvodnje. 3D modeliranje je također korisno za predstavljanje ideja o proizvodima ulagačima, budući da se proizvodi mogu prikazati iz svih kutova, omogućujući ulagačima da u potpunosti zamisle konačni rezultat.

Kako naučiti 3D modeliranje?

3d modeliranje
Foto: Pixabay

Naučiti vještinu ovog tipa modeliranja ponekad nije jednostavan zadatak. Učenici se s mogu susresti s njezinim osnovama u srednjoj školi, a onda nastaviti nadograđivati svoje znanje ako upišu neki fakultet koji će im to omogućiti.

Ako to nije slučaj, postoje različiti tečajevi koji su posvećeni upravo 3D modeliranju. Iako ne tako detaljni, neki se tečajevi mogu pronaći i sasvim besplatno na Internetu, ali u konačnici sve ovisi o samom učeniku i njegovoj volji i želji koliko želi unaprijediti svoje znanje u ovoj vještini. Jednom kada dosegne neku zadovoljavajuću razinu, definitivno mu se otvaraju mnoga vrata za zaposlenje, a stečeno znanje može koristiti i u neke osobne svrhe.

Više...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

U digitalnom svijetu, piksel je temeljna grafička jedinica koja čini sve što vidimo na ekranima i zaslonima. Može se reći da su pikseli gradivni...

Članci

Aircash i A-bon su dva pojma koja su zadnjih godina jako popularna u Hrvatskoj. Neki ih često miješaju, odnosno smatraju da oni imaju isto...

Članci

Što je GPU? Grafička procesorska jedinica (engl. Graphics Processing Unit, GPU) postala je neizostavni dio suvremenog računarstva. Svoju popularnost i utjecaj GPU duguje njegovoj...