Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što znači all-in u pokeru? (10 najčešćih poker pojmova)

igrač pokazuje dva kralja u partiji pokera
Foto: Unsplash

Poker je bez ikakve sumnje jedna od najpopularnijih igara danas te ujedno jedna od sastavnih igara svih kockarnica. Postoji puno verzija ove igre, a najpopularnija je bez sumnje Texas Hold’em poker. I dok vrlo vjerojatno znate pravila tog tipa pokeraške igre, moguće je da se u njoj suočavate s pojmovima za koje još niste saznali što znače.

Odlučili smo navesti 10 takvih čestih pojmova u pokeru te objasniti što svaki od njih znači.

1. All-in

All-in je termin u Texas Hold’em pokeru koji označava situaciju kada igrač stavi sve svoje preostale žetone u sredinu stola kao ulog u jednoj ruci. Ovo se obično radi kada igrač vjeruje da ima snažnu ruku i želi izazvati ostale igrače da ulože sve svoje žetone ili odustanu iz ruke. Igrač koji ide all-in više nije u mogućnosti sudjelovati u daljnjem ulaganju, ali može osvojiti sve žetone koji su bili u sredini prije nego što je otišao all-in. Ova strategija može biti riskantna, jer igrač gubi sve žetone ako izgubi ruku, ali isto tako može igrača nagraditi velikim dobitkom ako pobijedi.

Igrači koji imaju manje žetona od uloga koji su postavili drugi igrači automatski moraju ići all-in ako žele sudjelovati u dijeljenju jer ne mogu pokriti taj ulog.

2. Check

Check je potez u pokeru kojim igrač odlučuje ne stavljati nikakav ulog kada je na redu za ulaganje, iako to može učiniti. Ovo je moguće samo ako nijedan prethodni igrač nije postavio ulog u toj rundi ulaganja. Check se koristi kada igrač ne želi povisiti ulog ili odustati od ruke, već samo želi vidjeti što će ostali igrači učiniti. Ako svi igrači odigraju check u istoj rundi, karte na stolu se okreću bez dodatnog ulaganja.

3. Call

Call je potez u pokeru kojim igrač prihvaća ulog koji je postavio prethodni igrač. To znači da igrač stavlja istu količinu žetona u sredinu stola kao što je prethodni igrač postavio kao ulog. Ovo se radi kada igrač smatra da ima dovoljno jaku ruku da bi ostao u igri i želi vidjeti sljedeće karte bez povisivanja uloga. Kada svi preostali igrači u rundi prate, odnosno “callaju” ulog, iduća karta se okreće ili završava ruka.

karte za poker
Foto: Unsplash

4. Fold

Fold je potez u pokeru kojim igrač odlučuje odustati od ruke i vratiti svoje karte (ruku) dealeru bez ikakvog daljnjeg ulaganja. Ovo se radi kada igrač smatra da njegove karte nisu dovoljno jake da bi pobijedio ili kada ne želi riskirati dodatni gubitak žetona. Kada igrač odustane od svoje ruke, odnosno karata koje je dobio, više nije uključen u to dijeljenje i ne može osvojiti pot.

5. Raise

Raise je potez u pokeru kojim igrač povećava ulog koji je postavio prethodni igrač u toj rundi ulaganja. Igrač koji želi povisiti ulog mora postaviti više žetona u sredinu stola nego što je prethodni igrač postavio. Ovo se radi kada igrač smatra da ima snažnu ruku i želi povećati ulog kako bi prisilio druge igrače da stavljaju više žetona ili odustanu iz ruke. Ostali igrači moraju tada odlučiti hoće li prihvatiti ulog ili odustati.

6. Flop

Flop je naziv za prve tri zajedničke karte koje se okreću na stolu u Texas Hold’em pokeru nakon prve runde ulaganja. Ove karte se okreću licem prema gore i dostupne su svim preostalim igračima kako bi ih koristili zajedno sa svojim rukama, kako bi napravili najbolju moguću kombinaciju od pet karata. Flop je važan trenutak u igri jer igrači tada dobivaju dodatne informacije o svojim rukama i mogućim kombinacijama.

7. Turn

Turn je naziv za četvrtu zajedničku kartu koja se okreće na stolu u Texas Hold’em pokeru nakon druge runde ulaganja. Ova karta je također okrenuta licem prema gore i igrači je koriste zajedno sa svojim rukama kako bi napravili najbolju moguću kombinaciju od pet karata. Turn dodaje još jedan element uzbuđenja i strategije u igri jer igrači dobivaju još informacija o svojim rukama.

8. River

River je naziv za petu i posljednju zajedničku kartu koja se okreće na stolu u Texas Hold’em pokeru nakon treće runde ulaganja. Ova karta je također okrenuta licem prema gore i igrači je koriste zajedno sa svojim rukama kako bi napravili najbolju moguću kombinaciju od pet karata. River označava završetak ulaganja i početak otkrivanja karata.

9. Blef

Blef u pokeru je lukava i taktička igračka strategija u kojoj igrač namjerno pokušava prevariti svoje protivnike, tjerajući ih da vjeruju kako ima jaču ruku nego što ona zapravo jest. Osnovna svrha blefa je prisiliti protivnike da odustanu od ruke, čak i kad imaju poprilično jake karte. Blef uključuje različite elemente, kao što su geste, mimika lica, ton glasa i opća igračka psihologija. No, uspješan blef zahtijeva promišljenost jer ako ga protivnici prepoznaju, može dovesti do velikih gubitaka.

10. Muck

Muck je termin koji označava situaciju u kojoj igrači ne žele pokazati svoje karte protivnicima. Igrači to mogu učiniti kada osvoje ruku na način da ne moraju pokazivati svoje karte jer su protivnici odustali prije toga. Muck je jako korisna strategija jer ne odajete protivnicima kako se ponašate ovisno o kartama koje imate i preporuka je ne pokazivati protivnicima koje ste karte imali pri dobivanju ruke.

Zaključak

osoba miješa karte za poker
Foto: Unsplash

Poznavanje izraza i terminologije u pokeru od izuzetne je važnosti za svakog ozbiljnog igrača jer može znatno utjecati na njihovu igračku kvalitetu i sposobnost donošenja ispravnih odluka tijekom igre. Poker nije igra na sreću kao loto ili bingo i zato je svako znanje važno. Razumijevanje pojedinih izraza omogućava igraču da bolje komunicira s drugim igračima za stolom, razumije pravila i dinamiku igre te izgradi svoju strategiju.

Prvi i osnovni razlog za poznavanje izraza u pokeru je jasna komunikacija. Ako ne razumijete osnovne pojmove, teško ćete pratiti tijek igre i komunicirati s drugim igračima. To može dovesti do nesporazuma, pogrešnih odluka i frustracije za stolom.

Također, poznavanje izraza omogućava igračima da bolje analiziraju situacije i protivnike. Izrazi u pokeru također pomažu igračima u procjeni svojih ruku i odabiru ispravnih poteza. Poznavanje izraza također doprinosi vašoj igračkoj predstavi. Ako pokazujete da ste dobro upućeni u poker terminologiju, drugi igrači će vas percipirati kao ozbiljnog i kompetentnog protivnika, što može utjecati na njihove odluke i ponašanje prema vama.

Više...

Članci

U svijetu računala i računalnih programa, često možete čuti pojam softver. Njega često možete čuti i u paru s pojmom hardver, a oni bi...

Članci

Koaksijalni kabel je vrsta kabela koja se sastoji od dva vodiča, vanjskog i unutrašnjeg. Vanjski vodič je metalna ovojnica koja služi kao zaštita od...

Članci

Umjetna inteligencija je koncept koji se sve više ističe u suvremenom svijetu. Ona predstavlja područje računalnih znanosti koje se bavi stvaranjem inteligentnih sustava koji...

Članci

Video pozivi su tehnologija koja omogućava da dvije ili više osoba komuniciraju putem videa, uz zvuk, a sve u stvarnom vremenu. Slično kao i...