Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je RPA? 8 trendova koje trebate znati u 2024.

Što je RPA? 8 trendova koje trebate znati u 2024.
Shutterstock

U današnjem digitalnom svijetu, gdje brzina i efikasnost igraju ključnu ulogu, mnoge tvrtke traže načine kako automatizirati svoje poslovne procese. Tu na scenu stupa RPA, odnosno Robotic Process Automation. Ali, što je RPA zapravo? Možda ste već čuli za njega, no možda još uvijek niste sigurni kako točno RPA softver funkcionira i zašto postaje sve popularniji.

RPA alati omogućuju tvrtkama da automatiziraju repetitivne zadatke, smanjujući tako potrebu za ručnim radom i omogućujući zaposlenicima da se fokusiraju na kreativnije i strateškije zadatke. Ono što je nekad zahtijevalo sate ručnog unosa podataka, danas je moguće obaviti za nekoliko minuta zahvaljujući RPA softveru.

Kako bismo bolje razumjeli što je RPA i zašto je toliko važan, zavirimo u 8 ključnih trendova koji će oblikovati ovu tehnologiju u 2024. godini. Od naprednih RPA alata do sveprisutne integracije s umjetnom inteligencijom, RPA će bez sumnje nastaviti mijenjati način na koji poslujemo, donoseći nove mogućnosti i izazove.

Pridružite nam se dok istražujemo ove trendove i otkrivamo kako što je RPA postaje neizostavan alat u poslovanju budućnosti!

Što je RPA?

Robotic Process Automation, poznatiji kao RPA, tehnologija je koja omogućava automatizaciju repetitivnih i manualnih zadataka u poslovnim procesima. No, što je RPA zapravo i zašto postaje neizostavan alat za mnoge organizacije? Ukratko, RPA softver koristi botove kako bi obavljao zadatke koji bi inače zahtijevali ljudsku intervenciju. Na taj način, tvrtke štede vrijeme, resurse i smanjuju broj pogrešaka. RPA alati omogućuju jednostavnu integraciju s postojećim sustavima bez potrebe za velikim promjenama u infrastrukturi, što je čini idealnim rješenjem za brojne industrije.

Što je RPA
Shutterstock

S obzirom na brzinu kojom tehnologija napreduje, važno je pratiti trendove u svijetu automatizacije kako bismo bili spremni na buduće izazove. Ovdje ćemo detaljno objasniti osam ključnih trendova koje trebate znati u 2024. godini.

1. Umjetna inteligencija i RPA postaju nerazdvojni

Kada razmišljamo o tome što je RPA, često se fokusiramo na automatizaciju jednostavnih zadataka poput unosa podataka ili obrade računa. Međutim, jedan od najvažnijih trendova za 2024. godinu je sve veća integracija umjetne inteligencije (AI) s RPA softverom. Ova kombinacija omogućava tvrtkama da automatiziraju i složenije procese koji uključuju donošenje odluka, analizu podataka i prepoznavanje obrazaca.

RPA alati sada postaju inteligentniji zahvaljujući AI tehnologijama poput strojnog učenja i obrade prirodnog jezika. To znači da RPA softver može “naučiti” prepoznati složene zadatke i prilagoditi se promjenama u poslovnom okruženju, bez potrebe za stalnom ljudskom intervencijom. Na primjer, RPA softver može analizirati tone podataka, izdvojiti ključne informacije i automatski ih proslijediti relevantnim odjelima unutar organizacije.

Ovaj trend otvara vrata za potpuno novu razinu učinkovitosti. RPA alati koji su kombinirani s AI-jem ne samo da obavljaju zadatke brže, već i preciznije, jer mogu razumjeti kontekstualne informacije i donositi optimalne odluke. Kao rezultat, tvrtke koje usvoje ovaj trend bit će u prednosti u odnosu na konkurenciju jer će moći brže reagirati na promjene na tržištu, optimizirati svoje operacije i smanjiti troškove.

Integracija umjetne inteligencije u RPA softver predstavlja budućnost poslovne automatizacije. Sve više organizacija prepoznaje prednosti koje dolaze s ovom sinergijom, a 2024. godina bit će ključna za daljnji razvoj ove tehnologije.

2. Proširenje upotrebe RPA alata u srednjim i malim poduzećima

Kada govorimo o tome što je RPA, često pomislimo na velike korporacije koje koriste ovu tehnologiju kako bi automatizirale složene procese. No, jedan od ključnih trendova za 2024. godinu je širenje RPA softvera i RPA alata u srednja i mala poduzeća. Ova promjena dolazi zahvaljujući sve dostupnijim i fleksibilnijim RPA rješenjima koja su prilagođena potrebama manjih organizacija.

Sve donedavno, što je RPA značilo za manja poduzeća bilo je često ograničeno visokom cijenom implementacije i složenošću alata. Međutim, kako tehnologija napreduje, RPA softver postaje sve pristupačniji, a RPA alati postaju lakši za korištenje, čak i bez potrebe za naprednim tehničkim znanjem. To omogućava manjim tvrtkama da iskoriste prednosti automatizacije, poput smanjenja operativnih troškova, povećanja učinkovitosti i poboljšanja točnosti podataka.

Primjerice, RPA softver može automatizirati svakodnevne zadatke poput upravljanja zalihama, fakturiranja, praćenja e-pošte ili čak korisničke podrške. Manja poduzeća sada mogu koristiti RPA alate kako bi se oslobodila repetitivnih zadataka i omogućila svojim zaposlenicima da se usmjere na strateški bitnije aktivnosti. Ovaj trend također otvara vrata bržem rastu i širenju jer automatizacija omogućava veću skalabilnost bez potrebe za velikim povećanjem radne snage.

RPA tehnologija
Shutterstock

Širenje RPA alata na srednja i mala poduzeća ne samo da mijenja način na koji posluju ove organizacije, već također stvara nove prilike za inovacije. Tvrtke koje prepoznaju što je RPA i njegove prednosti mogu brže reagirati na tržišne promjene, prilagoditi se potrebama svojih kupaca i optimizirati svoje operativne procese. Ovaj trend jasno pokazuje da RPA softver više nije ekskluzivan za velike korporacije, već postaje univerzalno rješenje za poslovnu automatizaciju svih razina.

Kako nastavljamo gledati prema budućnosti, vidjet ćemo sve više manjih tvrtki koje usvajaju RPA alate, prepoznajući što je RPA i kako može transformirati njihove operacije. RPA će igrati ključnu ulogu u poslovnoj učinkovitosti, bez obzira na veličinu poduzeća, čineći 2024. godinu prijelomnom za širu implementaciju ove tehnologije.

3. RPA softver postaje ključan u hibridnim radnim okruženjima

Jedan od najvećih izazova za tvrtke u današnje vrijeme jest prilagodba hibridnim radnim modelima, gdje se dio zaposlenika nalazi u uredu, a dio radi na daljinu. U ovom kontekstu, što je RPA postaje još važnije pitanje jer RPA softver sada pomaže organizacijama u održavanju učinkovitosti i konzistentnosti u hibridnim okruženjima. Ovaj trend u 2024. godini naglašava kako RPA alati postaju ključan element u osiguravanju neprekinutog toka posla, bez obzira na to gdje se zaposlenici nalaze.

U hibridnom radnom modelu, zaposlenici se često susreću s izazovima kao što su neujednačena komunikacija, pristup podacima s različitih lokacija i potreba za osiguravanjem sigurnosti podataka. RPA softver nudi rješenja za sve ove probleme. Na primjer, automatizacijom određenih zadataka, poput obrade dokumenata ili upravljanja e-mailovima, RPA alati omogućuju dosljedan radni tijek i brže izvršavanje zadataka, neovisno o lokaciji zaposlenika.

Što je RPA u ovom kontekstu? To je tehnologija koja omogućava da se repetitivni zadaci obavljaju automatski, bez obzira na to gdje zaposlenici rade. Tako, RPA softver osigurava da administrativni zadaci teku bez zastoja, smanjujući potrebu za ručnim intervencijama. Također, RPA alati omogućuju sigurnu razmjenu podataka, automatski šaljući dokumente i informacije tamo gdje su potrebni, uz smanjen rizik od pogrešaka i sigurnosnih propusta.

Još jedna prednost RPA softvera u hibridnim radnim modelima je njegova sposobnost da integrira različite poslovne aplikacije. Zaposlenici koji rade na daljinu često koriste različite alate i platforme za komunikaciju i suradnju. RPA softver može automatizirati prijenos podataka između tih sustava, osiguravajući da svi zaposlenici imaju pristup istim informacijama u stvarnom vremenu. To ne samo da ubrzava proces donošenja odluka, već također poboljšava transparentnost i učinkovitost unutar tima.

Kao što možemo vidjeti, što je RPA u hibridnim okruženjima ima novu dimenziju. RPA alati pomažu tvrtkama da ostanu konkurentne i produktivne u promjenjivom radnom okruženju. U 2024. godini, tvrtke koje usvoje RPA softver kao integralni dio svojih poslovnih procesa, bilo da rade iz ureda ili na daljinu, bit će u boljoj poziciji da prilagode svoj radni model i optimiziraju poslovanje.

4. RPA alati postaju dostupniji kroz model “softver kao usluga” (SaaS)

Jedan od najvažnijih trendova u 2024. godini jest prelazak RPA softvera na model “softver kao usluga” (SaaS). Kada govorimo o tome što je RPA, ovaj trend čini ga dostupnijim i fleksibilnijim za tvrtke svih veličina. RPA alati koji su dostupni kroz SaaS model omogućuju organizacijama bržu implementaciju, niže troškove i veću skalabilnost bez potrebe za velikim početnim ulaganjima u infrastrukturu.

Tehnologija za tvrtke
Shutterstock

Za mnoge tvrtke, pitanje što je RPA sada je olakšano jer SaaS model uklanja potrebu za kompliciranim instalacijama i održavanjem. Umjesto toga, tvrtke mogu pristupiti RPA softveru putem oblaka, što znači da ga mogu koristiti odmah nakon prijave, bez dugotrajnog procesa postavljanja. Ovaj pristup omogućuje lakše usvajanje tehnologije i pruža tvrtkama veću fleksibilnost u skaliranju svojih RPA rješenja prema potrebama, što je posebno korisno za organizacije koje brzo rastu.

RPA alati u SaaS formatu također smanjuju tehničke barijere, jer tvrtke više ne moraju ulagati u održavanje lokalne infrastrukture ili zapošljavati dodatne IT stručnjake kako bi upravljali sustavom. Umjesto toga, davatelji SaaS usluga preuzimaju odgovornost za ažuriranja softvera, sigurnost podataka i tehničku podršku. To znači da tvrtke mogu posvetiti više resursa poboljšanju svojih poslovnih procesa, umjesto da se bave tehničkim detaljima.

Još jedan ključni aspekt ovog trenda je povećana dostupnost naprednih značajki unutar RPA softvera. RPA alati u SaaS obliku često uključuju integraciju s najnovijim tehnologijama, kao što su umjetna inteligencija i strojno učenje, bez dodatnih troškova ili kompliciranih implementacija. Tako, organizacije mogu iskoristiti prednosti napredne automatizacije i inovacija bez potrebe za stalnim nadogradnjama svojih sustava.

S obzirom na sve ove prednosti, možemo reći da što je RPA danas mnogo lakše razumjeti i implementirati zahvaljujući SaaS modelu. Tvrtke svih veličina sada mogu iskoristiti moć RPA softvera bez većih tehničkih ili financijskih prepreka. Ovaj trend u 2024. godini značit će širu primjenu RPA alata, posebno među malim i srednjim poduzećima koja žele brzo i učinkovito automatizirati svoje poslovne procese.

U konačnici, RPA softver u SaaS obliku omogućuje organizacijama bržu prilagodbu tržišnim promjenama i veću agilnost u svakodnevnom poslovanju. Tvrtke koje usvoje ovaj trend bit će bolje pripremljene za izazove koje donosi budućnost poslovanja, koristeći RPA alate za optimizaciju i rast.

5. Fokus na sigurnost i usklađenost u RPA softveru

Kada razmatramo što je RPA, često mislimo na automatizaciju zadataka i povećanje produktivnosti. No, jedan od ključnih trendova koji će dominirati u 2024. godini jest sve veći fokus na sigurnost i usklađenost, što postaje sve važnije kako se RPA softver sve više integrira u poslovne procese. RPA alati, koji automatiziraju niz zadataka koji uključuju osjetljive podatke, sada moraju zadovoljiti stroge sigurnosne standarde kako bi osigurali povjerljivost i zaštitu podataka. Prije nego što zaronimo u trendove vezane uz RPA, važno je razumjeti što je GDPR – Opća uredba o zaštiti podataka koja regulira kako tvrtke prikupljaju, obrađuju i štite osobne podatke korisnika.

RPA softver omogućuje tvrtkama da prikupljaju, obrađuju i pohranjuju velike količine podataka, uključujući osjetljive informacije poput osobnih podataka korisnika, financijskih podataka i drugih povjerljivih informacija. Zbog toga je važno osigurati da su svi RPA alati koji se koriste u poslovanju usklađeni s važećim regulatornim okvirom, kao što su GDPR ili industrijski standardi. Organizacije sada traže RPA softver koji nudi napredne sigurnosne značajke, uključujući šifriranje podataka, praćenje aktivnosti i kontrolu pristupa kako bi se smanjili rizici od sigurnosnih povreda.

Osim same zaštite podataka, RPA softver sada mora omogućiti tvrtkama praćenje i dokumentiranje svojih automatiziranih procesa kako bi se osiguralo da su u skladu s propisima. Na primjer, tvrtke koje posluju u strogo reguliranim industrijama, kao što su financijske usluge ili zdravstvena zaštita, moraju biti sigurne da su svi automatizirani procesi usklađeni s regulatornim zahtjevima. RPA alati sada često dolaze s ugrađenim funkcionalnostima za nadzor, izvještavanje i auditiranje, što omogućuje tvrtkama da jednostavno prate i dokumentiraju aktivnosti kako bi dokazale usklađenost u slučaju inspekcija ili revizija.

Trendovi za RPA
Shutterstock

Sigurnost i usklađenost nisu samo tehnički izazovi, već i poslovni imperativi. Kako sve više tvrtki prepoznaje što je RPA i koristi ga za automatizaciju svojih ključnih poslovnih procesa, povećava se potreba za osiguravanjem da ti procesi budu sigurni i usklađeni s propisima. RPA softver koji ne zadovoljava ove zahtjeve može predstavljati ozbiljan rizik za tvrtke, uključujući potencijalne novčane kazne ili gubitak povjerenja klijenata.

U 2024. godini vidjet ćemo sve veći fokus na razvijanje RPA alata koji su dizajnirani s ciljem poboljšanja sigurnosti i usklađenosti. Organizacije koje usvoje ove napredne sigurnosne značajke u RPA softveru bit će u boljoj poziciji za zaštitu svojih podataka, izbjegavanje rizika i postizanje dugoročne održivosti svojih automatiziranih procesa. Kako što je RPA postaje sve složenije i integriranije u poslovanje, sigurnost i usklađenost bit će temeljni elementi uspješne primjene ove tehnologije.

6. Povećana fleksibilnost i personalizacija RPA alata

Jedan od ključnih trendova u 2024. godini koji će oblikovati budućnost automatizacije jest sve veća fleksibilnost i personalizacija RPA softvera. Kada razmišljamo o tome što je RPA, tradicionalno smo ga zamišljali kao alat za automatizaciju repetitivnih zadataka koji su univerzalni i primjenjivi na širok raspon industrija. Međutim, u 2024. godini, RPA softver evoluira kako bi bio prilagodljiviji specifičnim potrebama tvrtki, omogućujući organizacijama veću kontrolu nad procesima koje žele automatizirati.

Fleksibilnost je sada ključna prednost RPA alata, što znači da se tvrtke ne moraju prilagođavati mogućnostima softvera, već softver može biti prilagođen njima. Ovaj trend omogućava organizacijama da izrade RPA softver koji odgovara njihovim jedinstvenim operativnim potrebama, bilo da se radi o specifičnim zadacima unutar financijskog sektora, ljudskih resursa, korisničke podrške ili proizvodnje. Umjesto da koriste generičke procese, tvrtke sada mogu personalizirati RPA alate kako bi bolje odgovarali njihovim internim tijekovima rada.

Na primjer, ako je tvrtki potrebno automatizirati specifične zadatke poput prilagodljivog praćenja zaliha ili obrade podataka iz više izvora, RPA softver se može programirati kako bi obavio te zadatke točno onako kako je potrebno. Ova povećana fleksibilnost čini RPA alatima još korisnijim za tvrtke koje žele optimizirati određene segmente svog poslovanja, bez da mijenjaju cijelu infrastrukturu.

Personalizacija RPA alata ne zaustavlja se samo na tehničkim aspektima. Organizacije sada traže RPA softver koji omogućuje prilagodbu sučelja kako bi ga zaposlenici lakše koristili. Na taj način, zaposlenici mogu jednostavno upravljati softverom bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem. Također, RPA alati sada omogućuju tvrtkama da dodaju nove funkcionalnosti ili proširuju mogućnosti softvera kako im poslovanje raste, čineći ovaj trend izuzetno važnim za dugoročni uspjeh automatizacije.

Ovaj trend donosi i bolju suradnju između IT odjela i poslovnih jedinica unutar organizacija. Umjesto da IT timovi budu jedini odgovorni za implementaciju RPA softvera, sada i drugi odjeli mogu biti aktivno uključeni u personalizaciju alata prema njihovim specifičnim potrebama. To dovodi do bolje integracije RPA alata unutar organizacija, što dodatno povećava njihovu učinkovitost.

Što je RPA u 2024. godini? To je alat koji ne samo da automatizira repetitivne zadatke, već je i potpuno prilagodljiv specifičnim potrebama tvrtki. RPA softver sada postaje personaliziran alat koji može poboljšati svaki aspekt poslovanja, od operativnih zadataka do strateškog planiranja. Ova fleksibilnost čini RPA alatima neizostavan dio moderne poslovne infrastrukture, omogućujući organizacijama da optimiziraju svoje procese na način koji najbolje odgovara njihovim ciljevima.

7. Usklađenost s regulativama poput GDPR-a postaje prioritet za RPA softver

Jedan od ključnih trendova u 2024. godini odnosi se na sve veću važnost usklađenosti RPA softvera s regulativama o zaštiti podataka, poput Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). Kada se pitamo što je RPA, često razmišljamo o automatizaciji repetitivnih zadataka, ali sve više dolazi do izražaja kako RPA alati moraju biti u skladu sa strogim pravilima o zaštiti privatnosti i sigurnosti podataka, posebno u Europi.

GDPR (General Data Protection Regulation) je propis Europske unije koji postavlja visoke standarde zaštite osobnih podataka, što znači da tvrtke moraju osigurati da svi podaci koje prikupljaju, obrađuju i pohranjuju budu zaštićeni i korišteni u skladu s pravnim normama. Što je RPA u ovom kontekstu? To je tehnologija koja mora biti usklađena s tim pravilima kako bi se izbjegli rizici od kršenja propisa i potencijalnih kazni koje mogu biti vrlo visoke.

Automatiziranje RPA
Shutterstock

RPA softver, koji se često koristi za automatizaciju zadataka vezanih uz prikupljanje, obradu i pohranu podataka, sada mora imati ugrađene sigurnosne mehanizme kako bi bio u skladu s GDPR-om i sličnim regulativama. Tvrtke koje koriste RPA alate za upravljanje osjetljivim informacijama, poput osobnih podataka korisnika ili financijskih podataka, moraju osigurati da RPA softver poštuje pravila o zaštiti privatnosti, uključujući šifriranje podataka, praćenje pristupa i transparentnost u načinu na koji se podaci koriste.

Ovaj trend potiče razvoj RPA softvera koji dolazi s unaprijed ugrađenim alatima za upravljanje podacima u skladu s GDPR-om. Na primjer, RPA alati sada omogućuju tvrtkama da prate i evidentiraju sve aktivnosti vezane uz podatke, osiguravajući da su svi zadaci koji uključuju osobne podatke dokumentirani i dostupni za reviziju. To omogućuje tvrtkama da u svakom trenutku budu svjesne kako i gdje se koriste osjetljivi podaci, čime se minimiziraju rizici od kršenja pravila.

Jedna od ključnih komponenti GDPR-a jest pravo korisnika na transparentnost i kontrolu nad svojim podacima. To znači da RPA softver mora biti u mogućnosti brzo i učinkovito upravljati zahtjevima korisnika, kao što su zahtjevi za brisanjem podataka ili uvidom u to kako se njihovi podaci koriste. Ovaj aspekt dodatno naglašava potrebu za sofisticiranim RPA alatima koji ne samo da mogu automatizirati zadatke, već i osigurati poštivanje prava korisnika prema GDPR-u.

Tvrtke koje koriste RPA alate moraju biti svjesne da nepridržavanje pravila o zaštiti podataka može dovesti do ozbiljnih pravnih posljedica. U 2024. godini, što je RPA postaje ključno pitanje ne samo u smislu učinkovitosti automatizacije, već i u smislu usklađenosti s regulativama poput GDPR-a. Organizacije koje koriste RPA softver moraju se uvjeriti da alati koje koriste dolaze s naprednim sigurnosnim i kontrolnim mehanizmima kako bi bile sigurne da su njihovi procesi automatizacije potpuno usklađeni s pravilima o zaštiti podataka.

Ovaj trend jasno pokazuje da budućnost RPA alata nije samo u tehničkoj inovaciji, već i u osiguravanju da tehnologija bude u skladu s pravnim zahtjevima. Što je RPA u 2024. godini? To je alat koji ne samo da pomaže tvrtkama u automatizaciji poslovnih procesa, već im pomaže i da ostanu usklađene s ključnim regulativama koje štite prava korisnika i sigurnost podataka.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

U ovom članku ćemo opisati pojam Dedicated hosting, i pojasniti što korisnik može očekivati kada zakupi Dedicated server uslugu. Pročitajte u nastavku što je...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Što je psihometrijski test? Pročitajte u nastavku. Psihometrija, sofisticirana grana psihologije, utjelovljuje sistematični pristup mjerenju psiholoških fenomena. Njeno podrijetlo seže u 19. stoljeće, kada...