Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je asistivna tehnologija? Donosimo potpuni vodič

Što je asistivna tehnologija? Donosimo potpuni vodič
Shutterstock

Asistivna tehnologija otvara nove mogućnosti za osobe s teškoćama. Radi se o opremi i softverima koji pomažu u svakodnevnim aktivnostima i učenju. Asistivna tehnologija obuhvaća širok raspon alata – od jednostavnih pomagala do naprednih računalnih sustava.

Ovi uređaji i programi poboljšavaju komunikaciju, kretanje i pristup informacijama. Mnoga djeca s posebnim potrebama koriste tablete s prilagođenim aplikacijama ili uređaje za upravljanje pogledom. Odrasli pak koriste softvere za prepoznavanje glasa i druge sustave koji im olakšavaju rad i život.

Kome je namijenjena asistivna tehnologija?

Asistivna tehnologija pomaže osobama s različitim vrstama invaliditeta. Ona omogućuje veću samostalnost i bolju kvalitetu života. Pogledajmo kako ova tehnologija koristi različitim skupinama ljudi.

Osobe s motoričkim poteškoćama

Za osobe s ograničenom pokretljivošću postoje razna pomagala. Prilagođene tipkovnice olakšavaju pisanje onima koji teže koriste ruke. Uređaji za praćenje očiju omogućuju upravljanje računalom pokretima očiju. To je korisno za osobe koje ne mogu pomicati ruke.

Invalidska kolica na električni pogon pružaju veću mobilnost. Neka imaju i mogućnost uspravnog položaja. Robotizirane ruke pomažu pri svakodnevnim zadacima poput hranjenja ili dohvaćanja predmeta.

Robotizirane ruke
Shutterstock

Za osobe s poteškoćama u govoru postoje uređaji za generiranje govora. Oni pretvaraju tekst u govor, omogućujući lakšu komunikaciju.

Osobe s oštećenjima vida

Slabovidnim i slijepim osobama asistivna tehnologija otvara nove mogućnosti. Čitači zaslona pretvaraju tekst s računala u govor. Brajevi retci prikazuju tekst na Brailleovom pismu.

Pametni telefoni imaju ugrađene funkcije za čitanje zaslona i glasovno upravljanje. Postoje i aplikacije za prepoznavanje boja i opisivanje okoline.

Elektronička povećala pomažu pri čitanju sitnog teksta. GPS uređaji s glasovnim navođenjem olakšavaju kretanje gradom. Neki pametni satovi čitaju vrijeme i obavijesti pomoću vibracija.

Osobe s oštećenjima sluha

Za osobe s poteškoćama sluha postoji niz korisnih uređaja. Slušni aparati pojačavaju zvukove iz okoline. Moderni modeli se mogu povezati s pametnim telefonima za dodatne funkcije.

Video pozivi omogućuju komunikaciju znakovnim jezikom na daljinu. Postoje i aplikacije za prepoznavanje govora koje pretvaraju govor u tekst u stvarnom vremenu.

Video pozivi
Shutterstock

Vizualna zvona i alarmi koriste svjetlosne signale umjesto zvuka. U kinima i kazalištima koriste se sustavi za titlove koji prikazuju dijalog na posebnom zaslonu.

Osobe s kognitivnim i intelektualnim poteškoćama

Asistivna tehnologija pomaže i osobama s poteškoćama u učenju i razumijevanju. Aplikacije za organizaciju olakšavaju planiranje dana i zadataka. Postoje i programi za pojednostavljeno čitanje koji prilagođavaju tekst.

Uređaji za praćenje pomažu skrbnicima da znaju gdje se osoba nalazi. Pametni podsjetnici upozoravaju na uzimanje lijekova ili obavljanje zadataka.

Za osobe s autizmom postoje aplikacije za komunikaciju pomoću slika. Virtualna stvarnost se koristi za učenje socijalnih vještina u sigurnom okruženju.

Vrste asistivne tehnologije

Asistivna tehnologija obuhvaća širok spektar uređaja i sustava koji pomažu osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. Ovi alati poboljšavaju kvalitetu života, omogućuju veću samostalnost i olakšavaju sudjelovanje u društvu.

Uređaji za praćenje
Shutterstock

Tehnologije za mobilnost

Invalidska kolica su među najpoznatijim pomagalima za mobilnost. Moderna električna kolica opremljena su naprednim sustavima upravljanja i mogu se prilagoditi individualnim potrebama korisnika.

Hodalice i štapovi pružaju podršku osobama s ograničenom pokretljivošću. Neki modeli imaju ugrađene senzore koji prate korisnikovo kretanje i sprječavaju padove.

Egzoskeletoni su revolucionarni uređaji koji omogućuju osobama s paralizom da ponovno hodaju. Ovi robotski okviri podupiru tijelo i pomažu u kretanju nogu.

Invalidska kolica
Shutterstock

Lista popularnih tehnologija za mobilnost:

  • Prilagođena vozila
  • Rampe i dizala
  • Skuteri za mobilnost
  • Proteze i ortoze

Komunikacijske tehnologije

Uređaji za generiranje govora pomažu osobama koje ne mogu govoriti da se izraze. Korisnici mogu unositi tekst ili birati simbole koje uređaj zatim pretvara u govor.

Tableti i pametni telefoni s posebnim aplikacijama postali su moćni alati za komunikaciju. Ove aplikacije često koriste simbole i slike za lakše izražavanje.

Eye-gaze sustavi omogućuju osobama s teškim tjelesnim invaliditetom da komuniciraju pomoću pokreta očiju. Ova tehnologija prati pogled korisnika i omogućuje im da biraju slova ili simbole na ekranu.

Eye-gaze
Shutterstock

Switches su jednostavni uređaji koji osobama s ograničenom pokretljivošću omogućuju kontrolu različitih elektroničkih uređaja. Mogu se aktivirati dodirom, puhanjem ili čak treptanjem.

Vizualna pomagala

Povećala i lupe dolaze u raznim oblicima, od ručnih do elektroničkih. Digitalna povećala mogu zumirati tekst i mijenjati kontrast za lakše čitanje.

Čitači zaslona pretvaraju digitalni tekst u govor, omogućujući slijepim osobama da koriste računala i pametne telefone. Popularan primjer je JAWS softver.

Brajevi zasloni prikazuju digitalni tekst u Brailleovom pismu, što slijepim osobama omogućuje čitanje s računala ili mobitela.

Aplikacije za prepoznavanje objekata koriste kameru pametnog telefona za identifikaciju predmeta i opisivanje okoline slijepim osobama.

Slušna pomagala

Slušni aparati su minijaturni elektronički uređaji koji pojačavaju zvuk za osobe s oštećenjem sluha. Moderni aparati mogu se povezati s pametnim telefonima za fina podešavanja.

Slušni aparati
Shutterstock

Kohlearni implantati su sofisticirani uređaji koji zaobilaze oštećene dijelove unutarnjeg uha i izravno stimuliraju slušni živac. Ovi implantati mogu vratiti sluh čak i osobama s teškim oštećenjima.

FM sustavi pomažu u filtriranju pozadinske buke u učionicama ili na javnim mjestima. Govornik nosi mikrofon, a slušatelj prima jasan signal putem svog slušnog aparata.

Titlovi uživo na pametnim telefonima ili tabletima pretvaraju govor u tekst u stvarnom vremenu, pomažući gluhim osobama da prate razgovore.

Kognitivne asistivne tehnologije

Aplikacije za organizaciju pomažu osobama s poteškoćama u učenju ili ADHD-om da bolje upravljaju svojim vremenom i zadacima. Ove aplikacije često uključuju podsjetnike i vizualne rasporede.

Softver za predviđanje riječi olakšava pisanje osobama s disleksijom ili drugim poteškoćama u pisanju. Ovaj softver predlaže riječi dok korisnik tipka, ubrzavajući proces pisanja.

Virtualni asistenti poput Siri ili Google Assistant-a mogu pomoći osobama s kognitivnim poteškoćama u svakodnevnim zadacima, od postavljanja podsjetnika do pronalaženja informacija.

Virtualni asistenti
Shutterstock

Uređaji za praćenje mogu pomoći osobama s demencijom da ostanu sigurne. Ovi uređaji mogu upozoriti skrbnike ako osoba napusti određeno područje.

Asistivna tehnologija u obrazovanju

Asistivna tehnologija revolucionira obrazovanje za učenike s teškoćama. Ovi alati i sustavi poboljšavaju pristup znanju i povećavaju samostalnost u učenju.

Računala s prilagođenim tipkovnicama i mišem omogućuju lakši unos podataka. Softver za pretvaranje teksta u govor pomaže učenicima s teškoćama čitanja. Tableti s aplikacijama za komunikaciju olakšavaju izražavanje neverbalne djece.

Neke ključne prednosti asistivne tehnologije u školama:

  • Veća samostalnost učenika
  • Bolja integracija u redovnu nastavu
  • Personalizirani pristup učenju
  • Povećano samopouzdanje

Asistivna tehnologija nije ograničena na učionicu. Učenici je mogu koristiti kod kuće za domaće zadaće i slobodne aktivnosti. To proširuje mogućnosti učenja izvan škole.

Nastavnici igraju važnu ulogu u implementaciji ovih alata. Potrebna im je kontinuirana edukacija o novim tehnologijama i načinima njihove primjene u nastavi.

Cijena asistivne tehnologije može biti izazov za mnoge škole. Ipak, dugoročne koristi za učenike s teškoćama su neprocjenjive. Ulaganje u ovu tehnologiju otvara vrata kvalitetnijem obrazovanju za sve.

Asistivna tehnologija na radnom mjestu

Asistivna tehnologija revolucionira radna mjesta za osobe s invaliditetom. Ovi alati i uređaji omogućuju pristup poslovima koji su prije bili nedostupni.

Prilagođene tipkovnice i miševi olakšavaju unos podataka. Softver za prepoznavanje glasa pretvara govor u tekst, što je korisno za osobe s motoričkim poteškoćama.

Za osobe oštećenog vida, čitači zaslona pretvaraju tekst u govor. Brajevi retci prikazuju sadržaj zaslona na Brailleovom pismu. Povećala zaslona povećavaju tekst i slike za lakše čitanje.

Zaposlenici s oštećenjem sluha koriste slušna pomagala i sustave za titlovanje tijekom sastanaka. Aplikacije za prevođenje znakovnog jezika pomažu u komunikaciji s kolegama.

Ergonomski namještaj prilagođava se individualnim potrebama. Podesivi stolovi omogućuju rad u stojećem ili sjedećem položaju. Posebne stolice pružaju podršku i udobnost tijekom dugih radnih sati.

Ergonomski namještaj
Shutterstock

Pametni asistenti pomažu u organizaciji zadataka i podsjećaju na važne sastanke. Aplikacije za upravljanje vremenom poboljšavaju produktivnost i smanjuju stres.

Poslodavci koji ulažu u asistivnu tehnologiju stvaraju inkluzivno radno okruženje. Time se povećava raznolikost radne snage i iskorištava potencijal svih zaposlenika.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Dobrodošli u čarobni svijet sitotiska – tehnike tiskanja koja očarava svojom jednostavnošću, a u isto vrijeme nudi beskrajne mogućnosti za kreativno izražavanje.  Sitotisak, poznat...