Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je dark web? Vodič za sigurno surfanje internetom

Što je dark web? Vodič za sigurno surfanje internetom
Shutterstock

Dark web je tajanstveni dio interneta koji intrigira mnoge. To je skrivena mreža kojoj se može pristupiti samo posebnim softverom poput Tor preglednika. Za razliku od običnog weba, dark web nudi anonimnost i privatnost svojim korisnicima. Međutim, ta sloboda privlači i ilegalne aktivnosti.

Iako često na lošem glasu, dark web ima i pozitivne strane. Služi kao utočište za zviždače, aktiviste i novinare u represivnim režimima. Ipak, treba biti oprezan – kriminalci vrebaju iza svakog ugla. Želite li zaviriti u mračne dubine interneta? Nastavite čitati i otkrijte sve o ovom kontroverznom cyber prostoru.

Ilegalno pretraživanje
Shutterstock

Što je Dark Web?

Dark web je skriveni dio interneta koji nije dostupan običnim pretraživačima. Za pristup mu je potreban poseban softver poput Tor preglednika. Ovaj digitalni podzemni svijet privlači mnoge zbog anonimnosti koju nudi.

Na dark webu možete naći razne sadržaje. Neki su legalni, poput foruma za zviždače ili sigurnih chatova. No, tu se kriju i ilegalne aktivnosti. Prodaja droge, oružja i ukradenih podataka nije rijetkost.

Mnogi Hrvati su znatiželjni o dark webu. Neki ga posjećuju iz znatiželje, dok drugi traže privatnost. No, važno je biti oprezan. Bez prave zaštite, lako je postati žrtva prevare ili hakera.

Dark web nije samo crno-bijel. Uz opasnosti, nudi i neke korisne mogućnosti. Novinari i aktivisti ga koriste za sigurnu komunikaciju u represivnim režimima. No, prosječnom korisniku rijetko treba.

Istraživanje Dark weba
Shutterstock

Razlika između dark weba, deep weba i surface weba

Internet je složena mreža s različitim razinama. Površinski web je dio koji svakodnevno koristimo – web stranice dostupne preko tražilica poput Googlea. To je samo vrh ledenjaka.

Ispod površine krije se deep web. On obuhvaća sadržaj koji nije indeksiran u tražilicama. Tu spadaju privatni e-mailovi, bankovni računi i stranice zaštićene lozinkama. Deep web je puno veći od površinskog weba.

Na najdubljoj razini nalazi se dark web. To je mali dio deep weba kojem se pristupa posebnim softverom poput Tor preglednika. Dark web pruža anonimnost, ali to ga čini i privlačnim za kriminalne aktivnosti.

Ključna razlika je u pristupačnosti. Površinski web je otvoren svima. Deep webu se pristupa uz autorizaciju. Dark web zahtijeva posebne alate i znanje.

Svaka razina ima svoje prednosti i rizike. Površinski web je praktičan, ali nema privatnosti. Deep web štiti osjetljive podatke. Dark web nudi anonimnost, ali i opasnosti.

Kako pristupiti dark webu?

Za pristup dark webu potreban je poseban preglednik. Tor je najčešći izbor. Besplatan je i jednostavan za korištenje. Nakon preuzimanja Tora, treba ga instalirati i pokrenuti.

Pristup Dark webu
Shutterstock

Tor će vas spojiti na svoju mrežu. To omogućuje anonimno pretraživanje. Adrese na dark webu završavaju s .onion. Možete ih pronaći na posebnim direktorijima.

Važno je biti oprezan na dark webu. Koristite VPN za dodatnu zaštitu. Ne otkrivajte osobne podatke. Izbjegavajte klikanje na sumnjive linkove.

Tor nije jedina opcija. Postoje i drugi preglednici poput I2P-a. No Tor je najpopularniji zbog lakoće korištenja.

Zapamtite da je dark web legalan, ali neke aktivnosti na njemu nisu. Budite odgovorni i oprezni tijekom surfanja.

Tor mreža i dark web

Tor mreža je složen sustav koji omogućuje anonimno surfanje internetom. Ona funkcionira tako da šifrira i preusmjerava promet kroz mrežu volonterskih računala diljem svijeta.

Dark web je skriveni dio interneta koji nije dostupan putem standardnih pretraživača. Za pristup dark webu potreban je poseban softver, a najčešće se koristi upravo Tor preglednik.

Tor i dark web često se povezuju, ali nisu isto. Tor je alat za anonimnost, dok je dark web sadržaj koji se nalazi na skrivenim stranicama. Mnogi koriste Tor za pristup običnim stranicama, tražeći privatnost.

Prijetnje na Dark webu
Shutterstock

Na dark webu postoje razne aktivnosti – od legitimnih do ilegalnih. Tamo se mogu naći forumi, trgovine i stranice koje žele ostati skrivene. Ipak, dark web nije inherentno opasan ili ilegalan.

Korištenje Tora je legalno u Hrvatskoj, ali pristup ilegalnom sadržaju na dark webu nije. Važno je biti oprezan i informiran pri istraživanju ovih dijelova interneta.

Opasnosti dark weba

Dark web krije brojne zamke i rizike za neoprezne korisnike. Ilegalne aktivnosti, prevare i prijetnje privatnosti samo su neke od opasnosti s kojima se možete suočiti.

Ilegalne aktivnosti na dark webu

Na dark webu cvjeta crno tržište. Droga, oružje i ukradeni podaci samo su neke od zabranjenih stvari koje se tamo prodaju. Kriminalci koriste anonimnost dark weba za trgovinu ljudima i dječju pornografiju. Hakeri nude svoje usluge za cyber napade i krađu identiteta. Terorističke grupe koriste skrivene forume za regrutaciju i planiranje napada. Neki korisnici traže plaćene ubojice ili kupuju lažne dokumente. Važno je znati da su sve ove aktivnosti strogo ilegalne i kažnjive zakonom.

Kriminalci na Dark webu
Shutterstock

Rizici kupovine na dark webu

Kupovina na dark webu nosi ozbiljne rizike. Prijevare su česte jer nema zaštite za kupce. Prodavači mogu poslati lažnu ili neispravnu robu, ili je uopće ne poslati. Plaćanje se obično vrši kriptovalutama koje je teško pratiti. Kupci riskiraju da im novac bude ukraden. Kupovina ilegalnih stvari može dovesti do uhićenja. Čak i legalni proizvodi mogu biti lažni ili ukradeni. Kvaliteta i sigurnost su upitni jer nema regulacije. Osobni podaci kupaca mogu završiti u krivim rukama.

Zaštita privatnosti na dark webu

Iako dark web nudi anonimnost, vaša privatnost i dalje može biti ugrožena. Hakeri vrebaju ranjive korisnike. Vladine agencije koriste napredne tehnike za praćenje sumnjivih aktivnosti. Zlonamjerni operateri izlaznih čvorova mogu vidjeti vaš promet. Greške u konfiguraciji mogu otkriti vaš identitet. Preporuča se korištenje VPN-a uz Tor za dodatnu zaštitu. Ne dijelite osobne informacije. Koristite jake i jedinstvene lozinke za svaki račun. Budite oprezni s kim komunicirate i koje linkove otvarate.

Phishing i malware prijetnje

Dark web vrvi zlonamjernim sofverom i phishing prevarama. Hakeri postavljaju lažne stranice koje izgledaju kao poznate dark web usluge. Linkovi često vode na stranice koje instaliraju malware na vaše računalo. Skidanje datoteka s neprovjerenih izvora vrlo je riskantno. Ransomware napadi su česti, gdje vam kriminalci zaključaju podatke i traže otkupninu. Neki malware može ukrasti vaše kriptovalute ili lozinke. Phishing poruke pokušavaju izvući osjetljive informacije. Uvijek budite na oprezu i ne vjerujte nikome.

Dark web na računalu
Shutterstock

Rizik od uhićenja zbog ilegalnih aktivnosti

Korištenje dark weba samo po sebi nije ilegalno, ali mnoge aktivnosti na njemu jesu. Policija aktivno prati dark web i provodi tajne operacije. Kupovina ili prodaja ilegalnih stvari može vas dovesti u velike probleme. Čak i pregledavanje ilegalnog sadržaja može biti kažnjivo. Hakiranje i cyber napadi su ozbiljni zločini. Kriptovalute nisu potpuno anonimne i mogu se pratiti. Mnogi korisnici su uhićeni zbog aktivnosti na dark webu. Kazne mogu uključivati visoke novčane globe i zatvorske kazne. Zapamtite, anonimnost nije savršena zaštita od zakona.

Pozitivne strane dark weba

Dark web nije samo mjesto ilegalnih aktivnosti. On pruža sigurno utočište za borce za ljudska prava i zviždače u opresivnim režimima. Omogućuje im da anonimno dijele informacije bez straha od progona.

Novinari koriste dark web za sigurnu komunikaciju s izvorima u osjetljivim situacijama. To im pomaže da otkriju važne priče koje bi inače ostale skrivene.

Za neke korisnike, dark web je prostor slobode izražavanja bez cenzure. Mogu raspravljati o kontroverznim temama bez straha od posljedica u stvarnom životu.

Istraživači i akademici pronalaze vrijedne resurse na dark webu. Tamo mogu pristupiti rijetkim knjigama i dokumentima koji nisu dostupni drugdje.

Što je dark web
Shutterstock

Dark web također služi kao poligon za testiranje novih tehnologija privatnosti i enkripcije. Te inovacije kasnije mogu poboljšati sigurnost na običnom internetu.

Mitovi i činjenice o dark webu

Dark web često se pogrešno smatra isključivo mjestom za ilegalne aktivnosti. Istina je da postoje i legitimni razlozi za njegovo korištenje. Mnogi aktivisti, novinari i obični građani koriste dark web kako bi zaštitili svoju privatnost i slobodu govora.

Još jedan uobičajeni mit je da je pristup dark webu ilegalan. To nije točno – korištenje Tor preglednika za pristup dark webu je potpuno legalno u većini zemalja. Međutim, važno je biti oprezan jer mnoge aktivnosti na dark webu mogu biti nezakonite.

Dark web nije toliko velik kako mnogi misle. Procjenjuje se da čini samo oko 0,1% cijelog interneta. Većina sadržaja na dark webu su zapravo obične web stranice koje žele ostati anonimne.

Zanimljivo je da dark web nije potpuno anoniman kako se često vjeruje. Iako pruža veću razinu privatnosti, stručne vladine agencije mogu pratiti aktivnosti korisnika uz dovoljno truda i resursa.

Mnogi pogrešno misle da je dark web dostupan samo hakerima. Zapravo, bilo tko s Tor preglednikom može pristupiti dark webu. Ipak, preporučuje se oprez i korištenje dodatnih sigurnosnih mjera poput VPN-a.

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Dobrodošli u čarobni svijet sitotiska – tehnike tiskanja koja očarava svojom jednostavnošću, a u isto vrijeme nudi beskrajne mogućnosti za kreativno izražavanje.  Sitotisak, poznat...