Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Članci

Što je leasing auta? – Jednostavan vodič za početnike

što je leasing auta

Jeste li ikada razmišljali o kupnji novog automobila, ali niste bili sigurni kako ga financirati? Leasing auta je popularna opcija koja vam omogućuje korištenje vozila bez potrebe za velikim početnim ulaganjem. 

To je zapravo dugoročni najam vozila uz mjesečna plaćanja. Zvuči zanimljivo, zar ne? Postoje različite vrste leasinga, svaka sa svojim prednostima i nedostacima. Želite li saznati koja bi vam opcija najbolje odgovarala?

Što je leasing auta?

Leasing auta je moderan način financiranja koji omogućuje korištenje vozila bez potrebe za njegovim potpunim vlasništvom. To je alternativa kupnji automobila gotovinom ili na kredit. Riječ “leasing” dolazi od engleskog glagola “to lease”, što znači iznajmiti.

Kada se odlučite za leasing auta, zapravo unajmljujete vozilo na određeno vrijeme. Plaćate mjesečne rate koje pokrivaju korištenje automobila i njegovo postupno otplaćivanje. Nakon isteka ugovora, imate opciju otkupiti vozilo ili ga vratiti leasing tvrtki.

Postoje dva glavna tipa leasinga: financijski i operativni. Kod financijskog leasinga, nakon isteka ugovora automobil postaje vaše vlasništvo. Operativni leasing više sliči dugoročnom najmu, gdje vozilo vraćate nakon isteka ugovora.

Leasing je posebno popularan među tvrtkama zbog poreznih pogodnosti. No, i privatne osobe ga sve češće biraju zbog fleksibilnosti i mogućnosti vožnje novijih modela automobila.

Prije odluke o leasingu, važno je pažljivo pročitati ugovor i razumjeti sve uvjete. Obratite pozornost na duljinu ugovora, mjesečne rate, ograničenja kilometraže i eventualne dodatne troškove.

potpisivanje dokumentacije za leasing auta

Kako funkcionira leasing auta?

Leasing auta je zanimljiv način da dođete do novog vozila bez kupnje. Zamislite to kao dugoročni najam. Prvo odaberete auto koji vam se sviđa. Zatim se obratite leasing kući koja će kupiti taj auto za vas.

Vi plaćate mjesečne rate leasing kući tijekom određenog razdoblja, obično 3-5 godina. Te rate pokrivaju pad vrijednosti auta i naknadu za korištenje. Mjesečni iznos ovisi o cijeni auta, trajanju ugovora i vašoj početnoj uplati.

Dok traje ugovor, vi vozite i brinete o autu kao da je vaš. Plaćate gorivo, održavanje i popravke. Ali leasing kuća ostaje službeni vlasnik. Na kraju ugovora imate nekoliko opcija. Možete vratiti auto bez dodatnih troškova. Ili ga otkupiti po preostaloj vrijednosti ako vam se toliko svidio.

Leasing je popularan jer omogućuje vožnju novijeg modela uz niže mjesečne troškove od kredita. Ali pazite – postoje ograničenja kilometraže i naplate za prekomjerno trošenje. Prije potpisivanja, dobro proučite sve uvjete ugovora.

Vrste leasinga auta

Leasing auta nudi fleksibilne opcije za nabavu vozila. Postoje dva glavna tipa leasinga koja imaju svoje posebnosti i prednosti.

Financijski leasing

Financijski leasing sličan je kupnji auta na kredit. Korisnik plaća mjesečne rate i na kraju postaje vlasnik vozila. Ovaj tip leasinga pogodniji je za one koji žele dugoročno posjedovati auto. Rata uključuje otplatu glavnice i kamatu, a korisnik snosi troškove održavanja i osiguranja.

Nakon isteka ugovora, koji obično traje 3-5 godina, auto prelazi u vlasništvo korisnika. Prednost je što se auto može prilagoditi potrebama, a nedostatak što troškovi održavanja padaju na korisnika. Financijski leasing često biraju tvrtke zbog poreznih olakšica.

Operativni leasing

Operativni leasing više nalikuje najmu vozila. Korisnik plaća mjesečnu ratu za korištenje auta, ali ne postaje vlasnik na kraju ugovora. Ova opcija privlačna je onima koji žele redovito mijenjati vozila bez brige o prodaji starog.

Rata obično uključuje troškove održavanja i osiguranja, što olakšava planiranje budžeta. Ugovori su kraći, najčešće 2-3 godine. Nakon isteka, auto se vraća leasing kući. Prednost je manja odgovornost i troškovi održavanja, a nedostatak što se ne stječe vlasništvo. Popularan je među tvrtkama koje žele moderne flote bez velikih ulaganja.

biranje novog automobila na leasing u autokući

Prednosti leasinga auta

Leasing auta nudi fleksibilnost koju mnogi vozači cijene. Umjesto kupnje skupog vozila odjednom, možete voziti novi auto uz manje mjesečne rate. To je odlično za one koji vole često mijenjati vozila.

Jedna od glavnih prednosti je manji inicijalni trošak. Ne morate imati veliki iznos za polog kao kod kredita. Mjesečne rate su često niže nego otplate kredita, što vam ostavlja više novca za druge stvari.

Leasing je popularan među poduzetnicima. Mogu odbiti troškove leasinga od poreza, što smanjuje ukupne troškove poslovanja. Za tvrtke je to pametan financijski potez.

Vozite noviji i sigurniji automobil svake 2-3 godine. Uvijek imate pristup najnovijoj tehnologiji i sigurnosnim značajkama. To je super za ljubitelje novih gadgeta u autima.

Ne morate brinuti o prodaji starog auta. Jednostavno ga vratite i uzmete novi model. Nema glavobolje oko oglašavanja i cjenkanja s potencijalnim kupcima.

Leasing pruža predvidljive troškove. Znate točno koliko ćete plaćati svaki mjesec. Nema neočekivanih popravaka jer su auti pod garancijom. To olakšava planiranje budžeta.

primopredaja ključeva za leasing auta

Leasing auta vs. kredit za auto

Kad razmišljamo o kupnji novog automobila, često se nađemo pred dilemom: leasing ili kredit? Oba načina financiranja imaju svoje prednosti i mane.

Leasing je popularan jer omogućuje vožnju novijeg modela uz niže mjesečne rate. Nakon isteka ugovora, auto možemo otkupiti ili vratiti. To je dobra opcija za one koji vole često mijenjati vozila.

S druge strane, kredit nam daje potpuno vlasništvo nad automobilom od početka. Mjesečne rate su obično više, ali na kraju auto je naš. Ovo je bolje za dugoročno planiranje.

Kod leasinga treba paziti na ograničenja kilometraže i dodatne troškove. Kredit pak zahtijeva veće učešće na početku.

Važno je dobro proučiti uvjete i izračunati ukupne troškove. Za poduzetnike, leasing može biti porezno povoljniji. Za privatne kupce, kredit često ispadne jeftinija opcija dugoročno.

Izbor ovisi o našim potrebama i financijskoj situaciji. Treba uzeti u obzir koliko često želimo mijenjati auto i koliko nam je važno vlasništvo. Bez obzira na odluku, pametno je usporediti ponude različitih banaka i leasing kuća.

Uvjeti za dobivanje leasinga

Leasing auta je popularna opcija za mnoge koji žele novi automobil, ali trebate zadovoljiti određene uvjete. Prvo i najvažnije, morate biti punoljetni i imati važeću osobnu iskaznicu. Većina leasing kuća traži i potvrdu o stalnom zaposlenju.

Vaša kreditna sposobnost igra veliku ulogu. Leasing kuće će provjeriti vašu financijsku povijest i trenutno stanje. Stabilni mjesečni prihodi su ključni – obično se traži da rate ne prelaze 30% vaših primanja.

Mnogi se iznenade kad saznaju da je potrebno i učešće. To je početni iznos koji plaćate odmah, često oko 20% vrijednosti vozila. Neki se zezaju da je to kao “ulaznica za klub novih auta”!

Uz ove osnovne uvjete, leasing kuće često traže i policu osiguranja za auto. Ponekad će htjeti i jamca, posebno ako ste mlađi ili imate manje stabilnu financijsku situaciju.

Zanimljivo je da neke leasing kuće gledaju i vašu vozačku povijest. Čisti vozački dosje može vam donijeti bolje uvjete. Tko bi rekao da oprezna vožnja može uštedjeti novac, ha?

Više...

Članci

Internet stvari, ili skraćeno IoT, predstavlja koncept povezivanja svakodnevnih uređaja s internetom, omogućavajući im da primaju i šalju podatke. Ova tehnologija uključuje sve –...

Članci

Rendgensko zračenje, često poznato jednostavno kao “rendgen”, revolucionarno je otkriće koje je dramatično promijenilo medicinsku praksu, znanstvena istraživanja i brojne industrijske sektore.  Otkriveno krajem...

Članci

HDR, ili High Dynamic Range, je tehnologija koja dramatično poboljšava kvalitetu prikaza na različitim uređajima, od televizora do pametnih telefona. Ali što je HDR...

Članci

Dobrodošli u čarobni svijet sitotiska – tehnike tiskanja koja očarava svojom jednostavnošću, a u isto vrijeme nudi beskrajne mogućnosti za kreativno izražavanje.  Sitotisak, poznat...